Rusija razmatra izvoznu kvotu žita da bi stabilizovala domaće cijene hrane

Rusija o izvozu zita
10 komentara

Rusija priprema uredbu kojom se odobrava uvođenje kvote za izvoz žita i poreza na izvoz pšenice, izjavio je predsjedavajući Ruske unije izvoznika žita Eduard Zernin.

Rekao je da Ministarstvo poljoprivrede trenutno radi na nacrtu zakona zajedno sa Ministarstvom ekonomskog razvoja. Zernin je predložio da istovremeno treba uvesti i porez i kvotu.

Ministarstvo poljoprivrede ranije je predložilo uvođenje kvote za izvoz pšenice i maslina, raži, ječma i kukuruza u iznosu od 15 miliona tona od 15. februara do 30. juna 2021. Ne odnosi se na sjeme i zalihe žitarica koje su namijenjene za zemlje Evroazijske ekonomske unije.

Prema Zerninu, sindikat je zatražio da poresku formulu veže za tonu proizvoda, a ne za cijenu ugovora. „Mislim da ćemo naći kompromisnu opciju. Više puta smo rekli da je prehrambena sigurnost zemlje zadatak broj jedan i uvijek ćemo naći prihvatljiv mehanizam za uklanjanje viška“, rekao je.

Predsjednik Vladimir Putin zadužio je u srijedu vladu da stabilizuje rastuće cijene hljeba, brašna, šećera i suncokretovog ulja, pri čemu je premijer Mihail Mišustin obećao da će preduzeti mjere.

„Moramo preduzeti konkretne mjere za efikasnu stabilizaciju cijena proizvoda koji su važni za ljude, u skladu sa uputstvima šefa države“, rekao je Mišustin na vladinom sastanku. „Želio bih da apelujem na proizvođače, šefove maloprodajnih lanaca i, naravno, izvoznike: ne iskorištavajte ljude“, rekao je.

Posljednji put je izvozna carina u Rusiji uvedena 1. oktobra 2015. godine kako bi se stabilizovala situacija na tržištu žita. Iznos izvozne takse promijenio se nekoliko puta prije nego što je ukinut u septembru 2016. godine.

Izvozrusijažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Sta ovi kinezi rade, pokupovase sve. Eno VW ostade bez elektronike za aute u evopskim fabrikama, sva se trosi u Kini, posto je tamo prevelika traznja za novim autima.

Segota
3 godine prije

Zbog čeg si to ljubomoran na Ruse???
Samo se trude da zaštite svoju državo od nestašice hrane tj. žita i sl. Niko da se ne zapita , kako je ove godine prosla žetva po cijelom svijetu usljed tzv. Covid pandemije , svi šute kao zaliveni……

gargamel
3 godine prije

Kad počnu zavrtati slavinu za gas, ja ću im povjerovati.Milijarde žive na riži i krompiru, ali bez gasa EU je morto. Raspad te frankenštajnske tvorevine, koju je i Hitler zagovarao, bi donekle vratio živoz u normalne tokove, ovako, ni kožne gaće ne pomažu.

Plavi
3 godine prije

Još malo pa će uvesti BONOVE I KVOTE za kruh po glavi.
A kad pogledas rusku propagandu na You tube. Pa oni su bar 100 godina ispred svih, eve prave teretnjak za jupiter…ha ha ha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI