fbpx

Rusija službeno kupuje više zlata od Kine

Ruske zlatne rezerve - u rešetkama

Rusija agresivno kupuje zlato. Prema najnovijom pokazateljima je Rusija službeno zaobišla čak i Kinu. Zašto je Rusiji potrebno toliko zlata?

Rusija masovno kupuje zlato i prema pokazateljima je nadmašila čak i Kinu. U siječnju je Rusija svojim rezervama dodala još 600 tisuća unci zlata, ili 18,66 tona. Tijekom protekle godine je kupljeno 224 tone, a od lipnja 2015. Središnja banka Rusije je kupila više od 576 tona zlata.

Sada Rusija zauzima peto mjesto na svijetu po rezervama ovog plemenitog metala. U novcu se zlatne rezerve Ruske Federacije procjenjuju na 80,4 milijarde dolara, što je 17,95% ukupnih rezervi. Za usporedbu, volumen ulaganja u američke državne obveznice iznosi oko 100 milijardi dolara.

Slijedi tablica koja prikazuje podatke razine zlatnih rezervi po mjesecima, od lipnja 2015. do siječnja 2018.

Zlatne rezerve rusija 2018

FOTO – Zlatne rezerve Rusije

Ako uzmete duže razdoblje, od 2009. godine, ispada da je Rusija svojim rezervama dodala više od 1100 tona zlata, što je više od Kine, koja je kupila 775 tona.

Ako bolje pogledamo, Rusija je počela gomilati zlato nakon 2007. godine i povijesnog Putinovog govora na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, kada je najavio promjene međunarodnog poretka, te nakon vojne intervencije u Gruziji 2008. i do danas se ovaj trend nije zaustavio ni usporio.

No, što je najvažnije, Rusija je po zalihama zlata nadmašila i Narodnu Republiku Kinu, iako treba uzeti u obzir da Peking neredovito i možda netočno prikazuje količine zlata koje posjeduje.

Kao što se vidi na grafikonu, Kina od 2002. do 2009. uopće nije objavljivala podatke o zlatnim rezervama, a to onda nije činila od 2009. do 2015. godine, kada je odjednom potvrdila povećanje zaliha zlata za više od 600 tona.

Zlatne rezerve Rusija Kina 2018

FOTO – Službene zlatne rezerve Rusije (plavo) 1857,69 tona i Kine (crveno) 1842,57 tona do siječnja ove godine

MMF je objavio podatke prema kojima Rusija sada ima 1857 tona, a Kina 1843 tona zlata, ali je to posljednji službeni podatak iz 2016.

Zapravo, nije sasvim jasno zašto ove dvije zemlje aktivno kupuju zlatne poluge. Očigledno je temelj želja za manjim korištenjem dolara, kao i kineske ambicije da juan postane glavna međunarodna valuta.

Osim toga, Kina je pokrenula zamjenu za zlato i već je postala najveća sila na svijetu u smislu trgovanja fizičkim plemenitim metalima. Ovo je važno jer se SAD u trgovini zlatom i ostalim plemenitim metalima uglavnom oslanja na “papir”.

Ali to nije sve. Glasine koje kruže tržištem govore kako će Kina pokrenuti prodaju nafte u Šangaju, a ugovori će se sklapati u juanima, koje će se istovremeno moći pretvoriti u zlato. Samo zbog toga Kinezima može trebati toliko zlata.

Naravno, sve su ovo pretpostavke, ali se čini da u svemu tome ima mnogo istine.

Ruske zlatne rezerve - oznaka zlatnih poluga

FOTO: Ruske zlatne rezerve – oznaka zlatnih poluga

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
65 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
2 godine prije

…u ratu sirovine i zlato imaju jedinu vrijednost….znači priprema za igranku je počela…čistite zemljište svoje djedovine trebat će vam i održavajte bunare.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  igi

Ne mora da označava pripreme za rat ali sasvim sigurno je naznaka većih ekonomskih preslaganja od kojih je dedolarizacija izvesna. Šta još – videćemo.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  shumadinac

…bez rata nema dedolarizacije;…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  igi

Ili dedolarizacija znaci rat..

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Alen

…kako god okreneš stoji ono moje na vrhu napisano.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  igi

Pocelo,pocelo…

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  igi

….a možda svi vi griješite samo zato što vam je logika sputana slijepilom, zbog kojega ne vidite istinu koja prati čovječanstvo od njegovog stvaranja…. Već sam više puta ovdje pisao na sličnu temu.

Zar ne mislite da su Rusi samo napravili “deal” sa onima kojima to zlato stvarno treba i spremni su u zamjenu za njega Rusima otkriti nove tehnološke tajne kojima će unaprijediti sadašnji položaj Rusije, odnosno napraviti je novom velikom silom na polju svemirske, vojne i medicinske tehnologije ?

Što će ljudima zlato? Pa ljudi – robovi su samo napravljeni da bi svojim Stvoriteljima zlato vadili i isporučivali za naknadu u novim znanjima, čija je kapitalizacija prvenstveno potrebna tim istim “učiteljima” a usput i za poboljšanje same organizacije među nama zemaljskim robovima.
Samo mi nemojte reći da im to zlato treba kako bi bilo za pokriće u papirnom novcu jer je to budalaština, papirni se novac štampa koliko ga treba za robnu razmjenu i preko vlasnika banaka bliskih Stvoriteljima taj novac ide u opticaj i biti će ga uvijek dovoljno onome koji ga treba a onaj drugi ima dovoljno za dati u zamjenu za njega.

Amerikanci su svoj deal sa Stvoriteljima izigrali i zloupotrijebili do te mjere da je došlo do opasne političke, vojne i ekonomske neravnoteže na planetu i logično je da su “bogovi” uvidjeli da ne mogu igrati samo sa Amerikancima pa su pod pokroviteljstvo (ponovo) uzeli Ruse i Kineze. (kao, pored Amerike, najbolje organizirane mnogoljudne i resursima bogate narode.)

Pavel
Gost
Pavel
2 godine prije
Reply to  otpisani

Napraviti Rusiju novom tehnološkom silom? Pa zar ne laprdate cijelo vrijeme na ovom portalu kako su oni, skoro pa vanzemaljci? Čak su i 2 aviončića poslali u Siriju da plaše Amerikance.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

SAD ce morati pozuriti sa izvozom demokracije u Rusiju i Kinu ako misle sprijeciti havariju svoje imperije. Upravo iz razloga poput gorenavedenih vidimo zasto se na vanjskopolitickom planu stvari tako ubrzano desavaju.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije

Bolje Zlatko nego Blatko.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Oko kineskog zlata ima puno teorija zavjera (kao i oko vatikanskog) . Po nekim teorijama imaju i preko 10 000 tona. Ove službene podatke treba uzimati sa velikom rezervom. Sa druge strane zapadnjaci(USA,Njemačka,Italija,Francuska) navodno imaju manje od onoga što tvrde. To se dobro vidjelo prije nekoliko godina kad su Nijemci tražili od amerikanaca i francuza da im vrate dio zlata pa su morali čekati tri godine.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Nijemci to rade sporo. Nizozemci su dobili sve svoje nazad prije kraja 2014 godine. I to preko reda. (MH17-2014)

StarDam
Gost
StarDam
2 godine prije
Reply to  Tarzan

I to direkt iz Ukrajine.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  StarDam

StarDam: Koliko se sjećam, po ZeroHedge izvještaju, bili su vojni zračni transporti iz USA u Nov-2014. Zlatne Poluge su imale američke svjedodžbe ‘certificates’.

vrane
Gost
vrane
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Njemci čekaju na taj povrat zlata i dalje, jednostavno jer amerikanci tog zlata nemaju – službeno. Njemci će morati čekati još nekoliko godina da polako u ratama dobiju to zlato, ako ikad dočekaju.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  vrane

Tražili su od francuza 372 tone 2014. g. koje su bile na čuvanju u Parizu. Isporučeno im je sve prošle godine. Od amerikanaca su tražili 300 tona (od ukupno preko 1500 tona) i to im je isto isporučeno lani 3 godine ranije nego što su im prvobitno najavili. Zanimljivo bilo koliko bi morali čekati da su tražili svo zlato od amera.

milivoje
Gost
milivoje
2 godine prije
Reply to  vrane

americko zlato nije drzavno nego je privatno, i tu je problem. veliki. jos je dzon kenedi pokrenuo to pitanje pa svi znamo kako je zavrsio.

Libanezer
Gost
Libanezer
2 godine prije

samo službeno

Spock
Gost
Spock
2 godine prije

Pa šta da rade sa dolarima koje dobiju za naftu ili svoje proizvode nego da mjenjaju toalet papir za zlato dok još neki naivci prodaju. Zapad je bankrotirao samo to još moraju narodu priznati pa se otići pokloniti kineskom caru. (ili pokušati izazvati WW3 ali od kad Kinezi i Rusi čuvaju jedni drugima leđa ni to nije opcija)

Pavel
Gost
Pavel
2 godine prije
Reply to  Spock

Zapad je bankrotirao? Tko drži svjetske finacije u svojim rukama ako ne baš Zapad? Ameri jesu dužni više nego će ikad moći vratiti, ali zato slijedi RESET svjetskih financija. To će se dogoditi velikim ratom. Nakon njega, pobjednici su opet na nuli, a sumnjam kako Kina može pobijediti. Rusi još manje. Osim vojne moći, Zapad posjeduje onu važniju, tihu moć. U tome im nema ravnih. Čak sam uvjeren da bi se Rusi opet mogli naći sa Zapadom na istoj strani. Njima je dopušten ulazak u Siriju. Zar postoji naivac koji misli da bi se Ameri prije 6 godina uplašili verbalnih ruskih prijetnji i tako odustali od udara na Siriju?!

Našili
Gost
Našili
2 godine prije

Suludo je trošiti toliku energiju za iskopavanje metala ukoliko on nema neku veoma važnu upotrbnu vrijednost a ove priče o zlatnom standardu i o zlatu možemo nazvati jednim imenom TISUĆLJETNA LAŽ I PEVARA

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Našili

@ Našili – u čemu je veoma važna upotrebna vrijednost papirnog novca (bilo kojeg) ili digitalnog novca (opet bilo kojeg) pa da se silna energija svake vrste, (ne samo materijalana) troši na njihovo uspostavljanje i/ili održavanje kao nekih objektivno i praktično nevrijedećih stvari, za koje se mogu dobiti objektivno i praktično vrijedeće stvari?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  mars

Tisucljetna glupost je ovo sto si ti napisao..
Uostalom kako bi nazvao prevaru zvanu papir ?….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Novac, papirni, digitalni ili zlatni nije prijevara. Uvijek je riječ o sredstvu za razmjenu, a ne sredstvu za pozlatu kalašnjikova kao što ti u svojoj ekonomski stručnoj glavi misliš.
Prijevara nije u novcu samom, nego u načinu na koji se kreira. Postoje dva načina – kreditni i nekreditni. Novac mogu stvarati države ili ovlaštene institucije. Kad ga stvaraju države, onda taj novac može služiti kao neutralno sredstvo razmjene, a od izdavanja novca korist ima država i društvo (ne mora, kao što vidimo u Venzueli koja svojim novcem pljačka svoje stanovništvo).
Kad je novac kreditni, onda korist je od kreacije novca privatizirana. I dalje novac ostaje sredstvo za razmjenu, samo što korist od kreacije novca ide točno određenim ljudima. Jedni su osuđeni na bankrot,a drugi su osuđeni na uspjeh.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ja vec odavno trubim da nema rahatluka na ovom Svijetu dok se ne promijeni ekonomska osnova na kojoj pociva.
Novac=ekonomska osnova.
Novac nije sredstvo za razmjenu nego sredstvo za pljackanje naivnih.
Kako to funkcionise?
Veoma jednostavno, hajde da se vratimo u vrijeme SFRJ (oni koji se sjecaju tog vremena) pa da pokusamo nacrtati stoljetnu prevaru…
Tada imamo situaciju da sam pocetkom 80-tih imao platu od oko 1200 DM (tadasnjih njemackih maraka). Ne sjecam se vise koliko je to iznosilo u dinarima, ali hajde da bubnem neku cifru…120 000 dinara.
Znaci, “sredstvo za razmjenu” – novac, ja sam zamjenio za moj ulozeni rad.
1990 godine, za isti ulozeni rad dobijao sam 120 DM sto bi trebalo biti oko 1 200 000 dinara. Postavlja se pitanje,kako to da ista ulozena roba (moj rad) vrijedi 10X manje u jednoj valuti, a istovremeno 10X vise u drugoj?
Istovremeno, za onu manju valutu (DM) mogu kupiti vise neke druge robe nego za onu visu valutu (dinare)???
Da li se to moze nazvati pljackom ili je to samo “zakon ekonomskog trzista”.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sarka

To ti je teorija “strucnjaka” da novac moze biti sve…
I onda jednog dana skontas da tvoj novac ne vrijedi ili manje vrijedi od nekog drugog novca…

Dok “strucnjaci ” pametuju ozbiljne zemlje se pripremaju za zlatni standard…

Našili
Gost
Našili
2 godine prije
Reply to  Alen

alene FED priprema zlatni standard kao rezervu ako im ovaj sistem propadne pa sto misliš tko je pokupovao sve zlato svijeta zadnjih deset godina tko ima papira dovoljno za to a osim toga zlatni standard u danasnjem obimu svjetskih gospodarstava nije moguć fizicki ili bi gram zlata trebao vrijediti milijun dolara a onda je to besmisleno ustvari zlati ima svoju pravu upotrebnu vrijednost u najvišoj tehnologiji o kojoj ne pišu ni sf romani

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Našili

@ Našili – naravno da obim svjetske proizvodnje i razmjene danas premašuje količinu zlata kojom bi se moglo naširoko trgovati i na nivou širokih običnih masa u vidu njegovih kovanica, ali njegova sidrena vrijednost, odnosno vrijednost za koju bi se usidrile određene papirne ili digitalne valute je neupitna – imam toliko zlata u rezervi i toliko vrijedi i kompletna emisija papirnog novca koji sam izdao, ni cent manje ni cent više i kraj priče. To je taj “zlatni standard”. Zato ga i gomilaju.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  mars

@ mars … zato što je obim trgovine za koju je potreban papirni novac mnogo, mnogo, mnogo manji od ukupne vrednosti proizvedene robe. Osim toga jedna novčanica danas promeni ko zna koliko ruku.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  mars

Mars kako mislis obim proizvidnje i razmjene premasuje kolicinu ?…Kolicine se ne znaju ,uvjek se mogu dodati nove ,vrijednost trgovine odrediti prema zlatu kao benchmarku..

Manji je problem podloga papira zlatom koliko je problem novca u opticaju tj viska koji se stvara kamatom…
Kamatom se stvara novac kojeg nema pa isti nema pokrice u zlatu i opet smo na istom… Ili za svaku novu uknjizenu vrijednost nastalu kamatom dodati odgovarajucu kolicinu zlata..
I onda dokle.se to moze gurati ?
Zato je i ukinut zlatni standard i od tad pocinje ovaj ekonomski tsunami koji je doveo do eksplozivnog razvoja s tim da ce imati isti takav i kraj…
Niti jedan ekonomski sistem koji u sebi ima.kamatu ne moze da prezivi a da sam sebe ne unisti tj izjede iznutra…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Našili

Ima logike da FED kupuje zlato za dolare koje štampa bez pokrića – ali to bi neminovno dovelo do devalvacije dolara… Oni su razvili mnogo bolju taktiku, presipanje iz župljeg u prazno pri čemu njima uvek ostane mnogo. Nema sumnje da bi tako nastavili u nedogled da nema zlata.
Da nema insistiranja na zlatu što su do sada uspevali da spreče.

Inače, postoji samo jedan problem što zlato ne može da ima cenu milion dolara po gramu – ima ga mnogo kod običnog stanovništva i pojavile bi se iznenada nove, velike klasne razlike. Ali nije nemoguće, recimo da i usisivač ili trećina plate bude milion$ (Srbija je to već iskusila).

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Našili

Našili , u zlatnom standardu nema dolara !.. Razumijes… Zato se i zove standard… E sad ti bi imao zlatni standard a opet pretvaras vrijednost u dolare koje su papir… Dolar ako opstane imace vrujednost spram kolicine zlata koje ga pokrivaju…
A vidis dobro si u neznanju i rekao jer s obzirom na kolicinu dolara u opticaju plus fizickog ne bi me cudilo da 1 gram kosta i 50 miliona bezvrjednog papira..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nego strucnjak , idel u glavu ono islamsko bankarstvo?.. Ili Ekonomija , kako ono ?
Eto rusi kupuju zlato jer su odlucili da pozlate sve kalasnjikove l..

A to za venecuelu pricas ,a sto ne napises kako su zidovcine opljackale zlato ,recimo americkih gradjana….
Prije ce biti da nemas pojma o tome..
Ps imas na wiki… Instant ekonomija…

@Našili pa naravno ,i ti sam mozes biti prevara…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen
Očekujem od tebe kao islamofila i poznavatelja islamskog svijeta da nam pojasniš sve u vezi s bankarstvom u islamskom svijetu, kao stručnjak i kalašnjikofil. Možeš i s wiki prepisati, ako ti baš ne ide.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Islamofil ?. Jel to novi naziv za muslimana danas ?…… Nice…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Što je, trebam ti objašnjavati pojmove? Ajde kad si faca, složi više od dvije rečenice zaredom i opiši nam kakvo je to bankarstvo u islamskim zemljama. Ili nisi u stanju napisati išta suvislo, maštajući o zlatnom kalašnjikovu?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa da , nisam znao da postoji taj naziv ,kao ni islamsko bankarstvo ali ti si tu strucnjak pa pojasni…
Mozes malo i o halal novcu u islamu… Kad ga zagovaras…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen
Dakle, obični si bezveznjak zatupljen u zlato i ne znaš dvije suvisle rečenice napisati.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Necu ti ja.objasnjavati stvari koje ne razumijes.. Probao jesam ,vidim ne razumijes ..adio

Našili
Gost
Našili
2 godine prije
Reply to  Alen

alene papir je samo papir i trpi razne gluposti i naravno da je novac prevara to nije upitno a postoje i druge tisucljetne prevare npr raznorazne religije sekte i slicno i mnogo su veće prevare od primitivnih materjalnih kao sto su zlato i novac?

Našili
Gost
Našili
2 godine prije
Reply to  mars

mars sve se slazem s tobom htio sam samo razotkriti ulogu zlata koja je jednaka onoj papirnatog i digitalnog novca samo sto je zlato najprimitivniji oblik prevare financijskog inzenjeringa nastao prije više tisuća godina a ostali oblici novca su nastali kasnije a za one koji vidim ne razmisljaju bas previse neka razmisle malo što je ustvari zlato i novac tko ga i na koji nacin uspostavlja kao vrijednost i onda je sve jasno

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Našili

@ Našili – tačno, ni zlato se ne može jesti, piti, njime zaštititi od vrućine ili hladnoće, ne može se njime letjeti, ploviti ili voziti, nije korisno u poljoprivredi, u industriji za njega ima mnogo drugih zadovoljavajućih zamjena. itd. Znači veoma mu je mala objektivna i praktična upotrebna vrijednost. Ali ono što je njegova vrijednost kao platežnog sredstva u razmjeni dobara i usluga u odnosu na papirni i digitalni novac je njegova stabilnost u odnosu na njih, zbog njegovog relativno ograničenog fizičkog postojanja i teže dostupnosti. A sve ono čega ima u ogromnim količinama i relativno je lako dostupno, podložno je eroziji njegove vrijednosti. Pri tom je nebitna njegova trenutna nominalna vrijednost izražena u papirnom ili digitalnom novcu – ona može biti i 100 dolara za kilogram zlata a može biti i milion dolara za kilogram zlata. Ono, najpoštenie bi bilo – ja tebi 30 jaja za kilogram mesa, a ti meni 20 litara mlijeka za kožnu jaknu. Ali budimo realni, na današnjem stepenu materijalnog i tehneloškog razvoja cjelokupnog ljudskog društva, tako nešto nije održiva i moguća opcija, pa je ipak potrebno nešto kao posrednik u plaćanju za razmjenu različitih usluga i dobara, a zlato je je ipak zbog onoga što sam maloprije o njemu rekao poštenija i stabilnija opcija od papirnog ili digitalnog novca. Inače, kada bi postojalo nešto poput Midine ruke, ni zlato ne bi više bilo to što jeste. Može se reći da Midina ruka zaista i postoji, ali u pogledu papirnog i digitalnog novca.

vrane
Gost
vrane
2 godine prije
Reply to  Našili

Zlato ima konstantnu vrijednost, nevezano za stanje ekonomije ili stanje valuta, banaka, centralnih banaka… Kad hiperinflacija pojede dolar i euro, kao što je poslje WW1 pojela njemačku marku, ili srpski dinar u vrijeme napada na hrvatsku, jedino što će biti prihvaćeno u međunarodnoj trgovini je – zlato. I moguće bitcoin.

Pavel
Gost
Pavel
2 godine prije
Reply to  vrane

Zlati ima konstantnu vrijednost sve dok nam pune glave tom teorijom. Kao i novac. Što smo o papirnatom novcu znali prije 10 godina? Ništa! Isto je sa zlatom. Sve dok nam pune glave kako ono ima neku vrijednost, imat će je. Jednim potezom zlato može vrijediti kao sekundarni otpad. Ova mantra o zlatu je fantastična. Zamisli, kad bi imalo to zlato konstantnu vrijednost, što bi bilo nakon nekog Armagedona, potpunog uništenja? Svi preostali preživjeli bi bauljali oko razrušenih bankovnih trezora u pootrazi za zlatom koje će ih spasiti?! Što se korisnog od zlata može proizvesti ? Samo prstenje i slične nepotrebne gluposti. Konstantnu vrijednost ima smao zrak, voda i hrana. Čak i hrana, kao najvažnija “konstanta” izmanipulirana je pa tako proizvođači hrane propadaju. Zbog čega bi zlato imalo primat u odnosu na hranu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dobro, dakle, Kinezi šute 6-7 godina, onda objave rezerve za 600-800 tona više , odjednom. Iako je upitno je li to prava brojka?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Laki ,svi kriju rezerve zlata ko zmija noge…

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  Alen

Hrvatska ne krije, ona ih nema!

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Velika prednost Rusije je sto ima svoje rudnike zlata i sto se ne zna koliko ga ima jos.

Našili
Gost
Našili
2 godine prije
Reply to  Sinisa

nezagadjena voda i hrana ukljucujuci potreban teritorij i odgovarajuću vojnu silu zaštitu od svjetskih razbojnika su najvece bogatstvoa a sva druga ulaganja ukljucujuci i zlato su uzaludna

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Našili

Zasve ostalo tu je mastercard …

vrane
Gost
vrane
2 godine prije

U svijetu koji očekuje krah dolara, a koji je backup svake zapane valute, imanje zlata je imanje pravog novca u trenutku kraha. Vrijednost dolara je spekulativna. Financijski stručnjaci su prije 10tak godina procijenjivali da je vrijednost dolara precjenjena 5-6 puta, zbog manipulacije – petrodolara, a danas kad se smanjuje broj zemalja koje trguju naftom u dolarima, te se općenito napušta dolar kao valuta međunarodne trgovine, dolar se prije ili kasnije – vraća na svoju stvarnu vrijednost. Jeli to 10 puta manje ili puno manje ne znamo ali biti će u idućih par godina hiperinflacija dolara i svih ostalih valuta, propast tržišta valutama, propast tržišta vrijednosnicama i državnim obveznicama, propasti ekonomija koje neće moći kupiti ništa ni prodati ništa bez zlata. Pošto sve zapadne valute imaju pozadinu u dolarima (od Nixona 1971g.) može se pretpostaviti koliko rasulo će nastati u cijelom svijetu. Nezabilježeno u povijesti. Tako se pametne zemlje (i dovoljno moćne) obskrbljuju sa zlatom, ako sve valute propadnu oni će imati svoju: zlato, koje nikad ne gubi realnu vrijednost. Zato se za taj krah dolara pripremaju svi, i Rusija i Kina i zapadnoeuropske zemlje koje isto pokušavaju kupiti zlato ili ga dobiti natrag iz US koja je to zlato rasprodala ili predala internacionalnim bankama. Zato Rusija i Kina (i Britanija, Francuska, Njemačka,….) gomilaju zlato a US oružje i bombe. Oni imaju svoju ideju kako pregrmiti krizu.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije

Moje mišljenje je da su to zasad samo igre tko ima većeg…. Bitno je tko ga stavlja i koliko dugo će ga još stavljati. Pitanje je šta mi mali imamo od toga!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Da je kojim slučajem netko od vas prije 5 godina imao nekakvu ušteđevinu i poželio se osigurati od inflacije, devalvacije, gubitka vrijednost te po uputama i ovdje prisutnih stručnjaka uložio u zlato – za uncu zlata bi u veljači 2013. platio 1600 dolara.
Pa bi onda čekao da mu vrijednost njegove ušteđevine raste. U veljači 2016 da je išao pogledati koliko je zaradio, ako je slabijeg srca – vjerojatno bi ga dohvatio infarkt. Njegova ušteđevina bi vrijedila 30-40% manje nego li prije tri godine! Naime, cijena zlata je tad pala na ispod 1100 dolara. Trenutno je cijena oko 1350 dolara. Naš ulagač bi posijedio od muke, grizao bi nokte i kleo hudu sudbu.
Norveška je najbogatija država na svijetu. Imaju naftu, plin i jedan od najvećih fondova. Smatraju kako nafta koju imaju pripada svima, ne samo ovoj generaciji, nego i onima koji dolaze pa svu dobit od prodaje nafte ulažu u fond koji je zasad težak oko 860 milijarda dolara. Ulaže li taj fond u zlato? Ne. Ulaže u dionice, odnosno u realno gospodarstvo. A dionice zadnjih 100 godina rastu i (naravno da se svaki dan u toj trgovini dobija ili gubi) to u prosjeku za skoro 7%.
Mora da su Norvežani glupi, a naši zagovornici ulaganja u zlato ultrapametni. Ili ipak možda nisu??

vrane
Gost
vrane
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Norvežani su pametni a Rusi, Kinezi, Njemci, Englezi, Francuzi, Belgijanci, Španjolci, Peruanci, Australci, Nizozemci, Mongoli…… nisu? Norvežani su mala zemlja s malim brojem stanovnika s ogromnim prihodima od nafte. Vjerojatno imaju neku svoju shemu vezanu za direktnu robnu razmjenu nafta-hrana, nafta-elektronika, nafta-ženski ulošci, … Ili bilo što drugo, njihova specifičnost ne mora biti zakon i primjer zemljama koje ne proizvode tolike količine nafte.
Zlato, da našao si jedan trenutak kad je zlato jako podskupilo pa se vratilo u svoje okvire, i ništa više. Ne govori se ovdje o burzovnom špekuliranju, u kojem trenutku kupiti a kada prodati, Radi se o tome da kad sve valute odu k vragu, zlato će ostati. I tko ima zlata moći će kupiti sirovine, uvesti proizvode iz svijeta i moći će nastaviti funkcionirati. Organizirati svoju valutu (zašto ne i papir) unutar svoje zemlje i nastaviti proizvoditi kupovati i prodavati. Za razliku od onih koji će se morati osloniti o štamparije papira i izdržljivost stanovništva u gladovanju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  vrane

Norvežani imaju novac zarađen prodajom nafte i taj novac ulažu po svijetu, ali ne u zlato. Kad sve valute propadnu, zašto bi zlato bilo valuta? I tko bi ga htio? Što će s njim? Vrijednost novca ovisi o proizvodnoj moći društva, onoliko koliko su u stanju roba proizvesti, toliko im je i valuta jaka. Za to im ne treba zlato, platina ni srebro. Svijet je počeo priznavati kineski juan u trenutku kad je Kina dospjela do točke da ima što ponuditi za svoju valutu.
U komentaru iznad sam pojasnio po čemu se fiat novac razlikuje.
Kupovina zlata Kineza i rusa nema veze sa sutrašnjim valutama, ‘otpisani’ je objasnio u komentaru iznad stvarne razloge prikupljanja zlata.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

I ti i otpisani ste otpisani…

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik@ Kad propadnu valute (a poruka članka je da se to može brzo dogoditi) jedino ćeš zlatom moći kupiti hranu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  octopus

Kad jednom dođe do toga, imat ću svoju hranu, a ti možda budeš od onih koji dolaze sa zlatom po hranu i znaš što ću reći – Ne hvala, ne trebam zlato, ali bih suho meso promijenio za med.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  vrane

Recimo oni sto su imali ustedjevinu u yu dinarima su znakovito “dobro” prosli…jel tako…
Okani se manipulacija i suplje price jer tebi zlato,kina,rusija, podize tlak

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Kupovali su zlato ti tvoji vlasnici yu dinara ili njemačke marke? A, ekonomski lumenu?

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  vrane

@ Vrane – bingo!+++

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik
ovdje su ti nalupali minuse i stvarno ne razumijem zašto, pa nisi napisao ništa što nije istina, ili bi bilo nelogično, ili uvredljivo !? …nema logike.

Pa evo, (za one koji su tu načičkali minuse) pored Norveške, ni Kanada zadnje dvije godine nema ni unce zlata u rezervi… Zašto?
Pa zato što ni jedna ni druga zemlja nemaju ambicije a ni mogućnosti da trguju direktno sa “bogovima”, pa ni europske zemlje nisu imale te ambicije prije, dok su bile same za sebe i “svoje” su zlato “čuvale” u Americi a zadnjih godina ga “vraćaju” (iako u Europi neće biti nikakve sreće od njega jer je Europa bez glave i bez repa)

I Norveška i Kanada su zemlje sa velikim prirodnim bogatstvima (Kanada naročito zlatom) ali sa malim brojem stanovnika i svoje su ekonomije prilagodile ovozemaljskim potrebama i niti ulažu u svemirsku tehnologiju niti u vojnu. Oni jednostavno svoje sirovine (naftu, ribu, drvo, zlato) nude na svjetskim burzama, prodaju, ulažu u svoj standard i hebe se njima što će kupci učiniti sa robom koju su kupili.(da li će je sami upotrijebiti ili će je dalje s “bogovima” razmijeniti.)
Znate li da je Kanada na sedmom mjestu u svijetu po procijenjenim rudnim zalihama zlata!? Pa onda zašto ga ne vadi i sprema sebi u hambare? Ne, zlato im samo služi kao roba na tržištu i za njegovu vrijednost (u dolarima eurima ili danas kripto-novcu) investiraju u one djelatnosti koje su njihove vlade procijenile kao strateške.

Ne treba se bojati da će papirni novac i kako vidimo čak i fiktivni, “kripto” novac, nestati. Svako sredstvo razmjene na tržištu koje prihvate zainteresirane zemlje svijeta, će biti aktualno i interesantno dokle god ono služi svrsi ili se ne pojavi neko novo,

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
mnoge ne zanima istina, niti kako stvari stoje. Imaju posloženu nekakvu sliku u svojoj glavi i sve što se s tim ne slaže shvaćaju kao osobni napad, otud minusi. Za pluseve je dovoljno reći smrt fašizmu, živio Putin, SAD propadaju, svijet se dedolarizira, Jugoslavija i socijalizam su najbolji, otprilike u tom stilu.
Eto, i ti si iznio činjenice koje nisu u skladu s fantazijama o zlatnoj valuti, podlogi u zlatu što bi kod ljudi otvorenog uma izazvalo pitanje – a zašto onda ovi skupljaju zlato, ako nije novac? Što će s njim? Joooj, vanzemaljci, NLO, koje gluposti, a kad im staviš video s Medevedovim, onda ništa, no comment. Evo što je rekao Medvedev:
Reći ću vam prvi i zadnji put. S koferom u kojem se nalaze šifre za nuklearno oružje, predsjednik zemlje dobije i posebni tajni dokument. Taj dokument sadrži informacije o vanzemaljcima koji su posjetili naš planet.Uz to vam daju i izvještaj o potpuno tajnoj specijalnoj službi koja vrši kontrolu nad vanzemaljcima, Ta dva dokumenta se dobiju zajedno s nuklearnim šiframa. Ne smijem vam sve reći kako ne bih izazvao paniku.
I što ćemo sad? Mora da je Medevedev cirkusant, šarlatan i prevarant. Ili nije? Možda smo glupi, gluhi pa ne želimo čuti?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik
Teško je doći do istine. Kao prvo, moraš se sjetiti da je uopće želiš spoznati a tek nakon toga ti se otvaraju horizonti na kojima trepere prividi poput fatamorgane i taman kad si krenuo prema nečemu u što si bio siguran da nije privid, ubrzo ti se prizor pretvara u nešto drugo….

Danas smo preplavljeni morem informacija i bez otvorenog i kritičkog uma, vrlo lako budemo ulovljeni u mrežu nečijeg interesa i pretvaramo se u običan instrument, oruđe pomoću kojega će naš “lovac” ostvariti svoj interesni cilj a mi ćemo se jednog dana “probuditi prožvakani i ispljunuti”.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Stara židovska formula glasi: Trećina bogatstva u zlatu, trećina u nekretninama, trećina u kešu… Toga se drže i zato ne propadaju već dulje vrijeme.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik