Ruska banka pokrenut će prekogranične transakcije u rupijama

Rupija
8 komentara

Moskva i New Delhi odmiču se od američkog dolara u međusobnoj trgovini

Druga po veličini ruska banka, VTB, objavila je u srijedu da će pokrenuti prekogranične prijenose u indijskim rupijama do kraja rujna, slijedeći primjer vodećeg ruskog zajmodavca Sber. Prema VTB-u, maloprodajni klijenti moći će slati novac fizičkim i pravnim osobama u Indiji. Transakcije će imati ograničenje od 20 milijuna rubalja (213.000 USD), a postojat će provizija od 1% na iznos prijenosa. Prošlog listopada, VTB je rekao da je otvorio Posebni Vostro račun u rupijama (SRVA) u svojoj indijskoj podružnici, kako bi se omogućilo aktivnije korištenje indijske valute u plaćanjima prema uvoznim i izvoznim ugovorima između dviju nacija. U međuvremenu, ruski bankarski div Sber počeo je nuditi svojim klijentima SRVA račune, s ciljem olakšavanja trgovinskih transakcija denominiranih u rupijama, kojih je sve više zbog zapadnih sankcija.

U lipnju je Sber pokrenuo uslugu koja klijentima omogućuje prijenos rublja u Indiju, a mjesec dana kasnije postala je dostupna slična usluga za transakcije u rupijama.

I Sber i VTB rekli su da poboljšavaju svoju sposobnost pretvaranja rupija u rublje, pomažući tako izvoznicima da primaju sredstva koja su zapravo zarobljena u Indiji zbog zapadnih sankcija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov objavio je u nedjelju da Indija planira predložiti različite mogućnosti ulaganja za “milijarde rupija” koje je Rusija prikupila svojim golemim izvozom nafte u tu južnoazijsku državu.

Ekvivalent više od 40 milijardi dolara u rupijama akumulirao se na posebnim Vostro računima koje indijske banke drže za ruske subjekte u domaćoj valuti. Vostro račun se obično otvara u domaćoj banci u ime strane banke u domaćoj valuti prve banke, u ovom slučaju rupija. U kolovozu je državna ministrica trgovine Anupriya Patel rekla indijskom parlamentu da je središnja banka zemlje odobrila 34 zahtjeva ruskih banaka za otvaranje Vostro računa u 14 indijskih banaka.

IndijaRupijirusijaRuska Banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Logično.

hiber
7 mjeseci prije

Dobro, reciklaza rupija u bilo koju smislenu valutu je 40% provizije. Međutim, nekako su nestali ratni članci tipa ” od pocetka ukrainske ofanzive ubiveno 80.000 vojnika i 20.000 tenkova”. Znatno zanimljivije je stanje desantne ruske flote koja je zamjenska opskrba. Nakon unistenja Minska ocigledno je da Ukrainci bez problema mogu unistiti Krčki most. Prije toga unistavaju alternativnu logistiku. Rusi su dva dana prije agresije u Crno more prošvercali iz baltičke flote desantne brodove Kalinjingrad, Minsk, Koroljov, Pjotr ​​Morgunov, Georgij Pobedonosec i Olenegorski rudar(oni iz Pacifičke su cekali mjesec dana ispred Bospora i zatim se vrazili nazad). Od ovih dva su platila glavom, odnosno trupom. Uz ove unistena su jos tri desantna broda crnomorske flote; Saratov klase 1171, jedan klase Serna projekt 1170, i jos jedan ostećen klase Ropucha. Dakle, plan je jasan. Približiti se Tormaku od kojega su 20 km i presjeći vanjsku zeljezničku mrezu, unistiti jos koji desantni brod… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Naprosto , korištenjem tuđeg novca , oni na VAS prebacuju , vlastitih dubioza – inflatornih pogotovu !!!! To im omogućava predah i tiskanje bez pokrića i na koncu VI PLAĆATE — NJIHOVO !!! Slično vam je i sa Euro !!! Najveća gospodarstva još i imaju nekakovoh beneficija , ovi – manji – mogu samo životinjarit i vlastitom krvlju i znoju , sufinancirati – najveće ! Nije to samo US Dollar , koji je već sada spao na okolo 40 % sveukupnih , međunarodnih tranzakcija – prije Ukraine Campaign bilo 68 % 😱 tek je Euro pukao ⚠️ , spao na 13 % !!! Nije niti , nimalo slučajno što su baš KRALJEVINE 🤗 Scandinavie pod svaku cijenu , očuvale vlastitog novca ali i Kraljevina Velika Britannia 😉 čak i povrh svega —- ŠVICARCI ! NITKO od njih NITI ČUTI da uđu u Euro zonu ⚠️ ! Pokušali su ponovno uzdrmat… Čitaj više »

hiber
7 mjeseci prije

Ruska rublja je sankcijama i ratom izgubila svaku konvertibilnost da bi spriječila bijeg kapitala, pogotovo jer su popusili 300 mld deviznih rezervi. Sada sličan problem ima i kineski juan tako da se i ova valuta moze smatrati djelomično konvertibilnom, sto je svjesna odluka vlade u Pekingu. Ovakvim odlukama svjesno se dokazuje da rublja nije konvertibilna. Slično odluke su bile i sa jugoslavenskim dinarom 80-tih godina. Kako je završilo- ZNA SE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI