Ruska vlada donosi plan za regulisanje kriptovaluta

Kriptovalute
13 komentara

Moskva odbacuje ideju o zabrani kriptovaluta, nastojeći da ih integriše u ruski finansijski sistem.

Ruska vlada je usvojila okvir za zakone koji regulišu kriptovalute. Jedan od ciljeva nove politike je da integriše digitalne tokene u ruski finansijski sistem uz obezbjeđivanje prava privatnih investitora i sprječavanje korištenja digitalnih sredstava za finansiranje kriminala.

„Vlada je odredila budućnost digitalnih valuta u Rusiji. Promet takve finansijske imovine regulisat će država sa strogim obavezama za sve učesnike na profesionalnom tržištu sa naglaskom na zaštiti prava privatnih investitora“, saopštila je zvanična pres-služba Moskve u utorak.

Kada budu uspostavljeni svi regulatorni mehanizmi, kriptovalute će biti efikasno integrisane u postojeći finansijski sistem, nastavlja se u saopštenju. Pored podjele investitora na kategorije „kvalifikovani“ i „nekvalifikovani“, plan predviđa strogu regulaciju mehanizama i platformi razmjene kriptovaluta. Stoga je uredba postavljena tako da iskorijeni jednu od glavnih prednosti digitalnih valuta – anonimnost – jer će ljudi koji njima trguju po zakonu morati da se pravilno identifikuju.

Trgovanje stvarnim valutama za kriptovalute će biti dozvoljeno samo preko „organizatora sistema digitalne razmjene” – licenciranih banaka registrovanih u posebnom sistemu koji može da prati operacije kriptovaluta, identifikuje pojedince koji se njima bave, kao i da vode evidenciju transakcija pet godina. Između ostalog, mjere imaju za cilj da identifikuju ilegalne aktivnosti, uključujući korištenje kriptovaluta za finansiranje terorizma.

Stranim kripto berzama će biti dozvoljeno da rade u Rusiji pod uslovom da su licencirane u zemlji u kojoj su registrovane i da imaju predstavništvo u Rusiji. Takve platforme treba da budu „tehnički integrisane” sa bankama koje služe kao organizatori sistema digitalne razmjene. Oni koji su registrovani u poreskim rajevima će biti u potpunosti diskvalifikovani da rade u zemlji.

Dok je regulacija kriptovaluta već godinama predmet žestoke debate u Rusiji, digitalni tokeni su i dalje u sivoj zoni. Situacija oko tokena dodatno je zakomplikovana stavom Centralne banke zemlje, koja je navodno tražila potpunu zabranu kriptovaluta. Dok je šefica regulatora, Elvira Nabiulina, otvoreno izrazila svoj skepticizam u vezi sa tokenima, prestala je sa eksplicitnim pozivom da ih učini nezakonitim.

„Postoje veliki rizici za male investitore zbog velike volatilnosti, kriptovalute se često koriste za ilegalne operacije, kriminalne u svojoj suštini, koje nisu transparentne, tako da ne možemo pozdraviti ulaganja u takvu imovinu“, rekla je ona krajem decembra.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
1 godina prije

Sve velike sile rade na svojoj digitalnoj valuti (cbdc). Za mene jos jedan dokaz (pored ove plandemije) da su svi povezani ili pod kontrolom i da su sva ova prepucavanja samo igra za javnost.

čajnik
1 godina prije

Još jedan dokaz da nema Rusa, Kineza, EUropljana i Amerikanaca među “elitama” i da su svi njihovi šatro sukobi jednaki važnosti partije flipera dok se “mali” pale i ginu za njihove kripto račune.

tihobl
1 godina prije

Kako najava blokiranja svifta preokrene misljenje.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa ako je zakon da traders moraju sebe identificirati , kako su ga vec donijeli – tad vise nije crypto vec tranzakcija poput svake druge . Mogli su to jednostavnije rec – ZABRANJUJEMO ! Cemu ovo uopce ?!

ledeno doba
1 godina prije

Zberbanka je prva u svijetu najavaila izdavanje kripto valute

Ta banka je inače u srpnju prošle godine bila organizator vježbe “Cyber Poligon” u Moskvi. Pod pokroviteljstvom WEF-a i Klausa Schwaba. Na toj vježbi se vježbao prekid lanca snadbjevanja…

ovvo samo ponovo spominjem… da malo iživciram romantičae geopolitike koji žive u Trumanovom šouu

Mahatma
1 godina prije

Puno komentatora na Logično ne prepoznaje razliku između digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) i bitcoina te im je to sve jedno te isto. Volim i ja teorije urote ali kad počnem čitat teorije o tome kako WEF kontrolira bitcoin i da je sve to urota globalista uhvati me tuga. Tuga jer su teorije urote nekim ljudima pretvorile mozak u kašu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI