Ruski AI bot nadmašuje ChatGPT

Umjetna inteligencija
15 komentara

YandexGPT “stalno nadmašuje” svog američkog konkurenta, tvrde njegovi kreatori

Novi ruski AI bot obećava više od najpopularnijeg chatbota kojeg je razvio američki OpenAI, tvrdi IT div Yandex u komentarima za RIA Novosti u subotu.

Nazvan YandexGPT, “osnovni model” ruskog bota postojano nadmašuje američku verziju ChatGPT 3.5 kada je riječ o generiranju odgovora na ruskom, rekao je direktor poslovne grupe za tehnologije pretraživanja i oglašavanja u tvrtki, Dmitry Masyuk.

Ruski bot također “pruža kvalitetniji odgovor od ChatGPT 4” u mnogim slučajevima, rekao je Masyuk, dodajući da je “samo pitanje vremena” kada će YandexGPT moći parirati svom američkom konkurentu. U usporedbi s LLama 2 7b, još jednim američkim chatbotom koji je razvila matična tvrtka Facebooka Meta, ruski bot već daje bolje rezultate, čak i u generiranju odgovora na engleskom, ustvrdio je.

Yandex stalno procjenjuje napredak svog AI proizvoda prema ChatGPT-u, rekao je Masyuk, dodajući da je teško uspoređivati dva sustava budući da mogu biti bolji u različitim stvarima. “Ako neuronska mreža koja rješava zadatke iz fizike, piše bajku i može napisati pismo izvršnom direktoru, neke stvari radi bolje, a druge nešto lošije… je li onda bolja ili lošija [u cjelini]?” retorički je upitao.

Yandex je pokrenuo svoj AI sustav u svibnju. Proizvod je osmišljen za stvaranje chatbota i AI pomoćnika koji generiraju, reorganiziraju ili sažimaju tekstualne informacije i rješavaju druge poslovne probleme. U rujnu je IT div predstavio svoju nadograđenu verziju YandexGPT 2 za koju tvrtka tvrdi da može riješiti više zadataka i dati preciznije odgovore na upite.

Razvijen od strane OpenAI-a i lansiran 2022., ChatGPT je postao najbrže rastuća aplikacija u povijesti, premašivši 100 milijuna korisnika u samo dva mjeseca. Proizvod je veliki chatbot temeljen na jezičnom modelu čija je osnovna funkcija oponašanje ljudskog sugovornika. Također može pisati i otklanjati pogreške u računalnim programima, sastavljati bilo što, od bajki do studentskih eseja, prevoditi tekstove i odgovarati na ispitna pitanja.

Uspjeh aplikacije potaknuo je druge američke tehnološke divove, uključujući Metu, Google i Microsoft, da počnu razvijati slične vlastite AI proizvode. Brzi razvoj AI tehnologija također je izazvao strahove da će takvi sustavi izmaći kontroli. U svibnju je Kongres SAD-a osudio glavnog izvršnog direktora OpenAI-ja, Sama Altmana, o potencijalnim opasnostima koje ova tehnologija predstavlja.

Altman je priznao da bi tehnologija mogla uzrokovati “značajnu štetu”, koja bi mogla “poći poprilično krivo”. Konkretno, rekao je da su AI-jeve moći uvjeravanja jedno od njegovih “najvećih područja zabrinutosti”.

AI tehnologijaChatGPTYandex
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Sve je to lijepo krasno divno…. al emp udar sve gasi….. Jedino za što bi iskoristio ai je hot line živa lova….

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“…rekao je da su AI-jeve MOĆI UVJERAVANJA jedno od njegovih “najvećih područja zabrinutosti”.”

🙂🙂☺️

Osobno me brine mogućnost, točnije nemogućnost usporedbe tekstova…pa ako naiđe na problem u kojem 20-30 autora tvrdi jedno, a samo 2 drugo, ali su pravu, hoće li to prepoznati, točnije sam potražiti što je točno, proširivši potragu?

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Istina logicno.com – ja ga koristim i ponjbolji je od svih , kako sa sučeljem , tako i sa kvalitetom odgovora – no – nije uopće jeftin a u free verziji imate prava na pet upita u toku 24 sata .. Ovo … Ostalo … Nevrijedni spomena 👎 .. Puno bolji vam je onda Google voice command pa sami tražite odgovora po poveznicama …

Max
3 mjeseci prije

Svi,rade,isto,zlo,

anik bontuči
3 mjeseci prije

A nema još dovoljno botova? Bit če interesantno, kad se svi ovi AI mali monstrumi ujedine, pa dobijemo jednog velikog.

Valter
2 mjeseci prije

Jako sam razočaran AI razvojem.

Ne sjećam se niti jedne interakcije a da nisam uhvatio AI u laži. Kada se ta laž spomene, slijedi isprika.
Ali isprika je pro-forma jer AI nema duboko razumijevanje. AI samo generira ono što se očekuje od inputa u datom kontekstu.
Ali s druge strane, to nije  inferiornije od kognitivnog kapaciteta većine ljudi. Sljedno toga, AI će biti korišten kao arbiter istine za kmetovske mase, koje nemaj um da vide te istine kao laži.

Mai Sakurai
2 mjeseci prije

Ma nema šta Rusko je sve bolje od ičega zapadnog

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Taj Ruski možete pronaći za vaše Androide 7.0 pa nagore na Google Play pod imenom ” Yandex with Alice ” by
Direct Cursus Computer Systems Trading LLC 🤳 . Instalacijska datoteka je velika 97 Mb i u osnovi se radi o simbiozi svih Yandexovih opcija i još puno više 👍👍👍

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI