fbpx

Ruski bankar i milijarder Tinkov kaže da će odstupiti sa mjesta predsjednika Tinkoff banke zbog zdravstvenih problema i američkog zahtjeva za izručenje

Oleg Tinkov

Ruski bankar Oleg Tinkov, koji se trenutno suočava sa potencijalnim izručenjem Sjedinjenim Državama iz Velike Britanije zbog navoda o nedovoljnom prijavljivanju svojih prihoda, najavio je da će podnijeti ostavku u odboru direktora banke koju je osnovao.

Tinkov, jedan od prvih 50 ruskih privrednika, rekao je da će napustiti upravni odbor Tinkoff banke narednih nedelja. Bankar je svoju odluku obrazložio željom da se „fokusira na svoje zdravlje“. Ranije je 52-godišnji Tinkov otkrio da boluje od akutnog oblika leukemije.

“Uvijek sam smatrao svoj udio u Tinkoff-u dugoročnim strateškim dobrima koje moja porodica i ja želimo da zadržimo za budućnost”, navodi se u saopštenju. “Ovo će zadržati akcije u porodici pod bilo kojim mogućim okolnostima, čak i u slučaju moje smrti”, rekao je Tinkov i dodao da je prenos vlasničkih prava stupilo na snagu 19. marta.

Prošlog mjeseca Tinkov je priveden pa pušten uz kauciju u Londonu do saslušanja o ekstradiciji u Sjedinjene Države. Američko ministarstvo pravde (DOJ) optužuje ruskog biznismena da nije prijavio i platio porez kad se odrekao svog američkog državljanstva 2013., odmah nakon prvotne javne ponude akcija svoje banke na Londonskoj berzi.

Prema papirima DOJ-a, bankar je navodno sakrio milijardu dolara imovine i prihoda, jer je prijavio da je njegova zarada te godine manja od 206.000 dolara, a njegova neto vrijednost od 300.000 dolara.

Ako bude osuđen, Tinkov se suočava sa maksimalnom kaznom od tri godine zatvora po svakoj tački optužnice – ukupno šest godina. Takođe se suočava sa periodom nadziranog puštanja na slobodu, restitucijom i novčanim kaznama.

Akcije Tinkoff banke (TCS Group Holding) u četvrtak su smanjene, pale su gotovo četiri procenta.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
R1A1
Gost
R1A1
5 mjeseci prije

70% ruskog bogatstva drži u svojim rukama 140 tajkuna od kojih su 2/3 jevreji. Recept im je isti, isisavaju novac iz Rusije dok oni sa porodicama žive van Rusije.
Kina je to regulisala pametno. Svojim bogatašima ne dozvoljavaju da izvlače novac iz Kine. Moraju da ga investiraju u Kini ili da prate državnu politiku investiranja u inostranstvu.
Za kršenje pravila, metak u potiljak i mir u kući!
U Rusiji sušta suprotnost. Ne znam da li i 10% tajkuna svoj novac drže i investiraju u Rusiji? Čak šta više, izvlače novac iz Rusije a onda služe ingteresima drugih država (poput Hodorkovskog).
Da Rusija primeni kinesku praksu, danas bi u Rusiji standard građana bio na zavidnom nivou!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
5 mjeseci prije

Zato Kina i napreduje tako jer je imala dugoročni plan i državni aparat iza sebe koji ne kleći i ne skida gaće.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
5 mjeseci prije

Ja ne vjerujem da bi Putin do pusti tako nesto

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Ljudi se pitaju: “Zašto Putin nije otkinuo glavu Hodorkovskom?” Ah, ta meka slavenska duša.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

U Kini imaju poduzeća i posluju, između ostalih, i poduzetnici iz Hrvatske. Ali, vlada suverene Narodne Republike Kine na kraju godine ne dozvoljava iznos iz Kine dobiti ( dividende ) koju je ostvarilo poduzeće.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

ico

Ma hajde. Da je tako, nitko u Kini ne bi poslovao. Dobit je jedno, dividenda drugo. Kina prvo i osnovno regulira vlasništvo. Uvijek ima 51%.
Očekivala sam da će netko komentirati efikasnost IRSa tj američke naplate poreza.
Sumnjam da bi se ovaj izvukao i da se ranije odrekao am.državljanstva. To što je zaradio, zaradio je kao amer.državljanin.
Zna se svugdje što je porezna utaja.
A tko će nam reći kako je došao do prvih milijun? 😊
A zanimljivo je kako ruski bogataši imaju probleme i u V. Brit. Ne priznaju im pravo na liječenje iako su uplaćivali…te sad kmeče i hoće doma.
Btw, ja ne zaboravljam onih 3000 milijardi KP Rusije u zlatu koje su nestale 90′ ( ostalo 200 milijuna).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Gluposti iz portala kao Matrix i naci propagande. Nevrijedno iznošenja argumenata

njofra
Gost
njofra
5 mjeseci prije

Svi komentatori zažuboriše 🙂 čast iznimki LT.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x