fbpx

Ruski nuklearni gigant Rosatom cilja 10 % tržišta litijuma do 2030. godine

Rosatom

Uranium One, jedinica ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, planira da započne proizvodnju litijuma do 2023. godine, ciljajući između 9 % i 10 % svjetskog tržišta do 2030. godine.

„Razmatramo kupovinu sirovinskih sredstava u inostranstvu kako bismo se integrisali u globalne lance snabdijevanja finalnim proizvodima, poput baterija sa lokalizovanom proizvodnjom u Rusiji“, rekao je Sergej Polgorodnik, generalni direktor Joint Stock Co. TENEX, za nedjeljnu internu publikaciju vijesti.

Uranium One je aktivno tražio litijumske aktive u posljednjih godinu dana. U oktobru je potpisao memorandum o razumijevanju sa kanadskom Wealth Minerals o sticanju do 51 % udjela u kompanijinom projektu litijuma Atacama u sjevernom Čileu.

Imovina pokriva dozvolu od 46.200 hektara u jednom od najkvalitetnijih i najvećih izvora bijelog metala na svijetu, koji je postao nezamjenjiva komponenta punjivih baterija koje se koriste u visokotehnološkim uređajima i električnim vozilima.

Čileanska solana Atacama, dom vodećih proizvođača litijuma Albemarle i SQM, čini oko jedne trećine svjetske zalihe metala za baterije.

U decembru 2019. godine, Uranium One započeo je razgovore sa australijskim Prospect Resources (ASX: PSC) o kupovini udjela u kompaniji Arcadia litijumski rudnik u Zimbabveu.

Zimbabve koristi litijum kao glavno privlačenje investitora, jer se čini da će do 2022. godine obezbjediti 10 % svjetskih potreba. Zemlja je trenutno peti najveći globalni proizvođač bijelog metala.

4.8 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Bijeli metal??

Po istom logici zeljezo je smedi metal
🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Pametni bi napravili udruzenej proizvodjaca litiuma i zabranili izvoz same rude…pa onda kome trebaju baterije kazes moze, al daj 30% od profita, ko sto apple store radi.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

9-10% dovoljno za potrebe ZND.

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

Ove sirote puput čilea , zimbabvea ,srbije itd ce iskoristit sa ovim tezkim metalom jim zagadit okolinu i dat mrvice

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

To ce bit tragedija ove baterije su sranje dobrs su za becikle skiroje viljuskare al za širu upotrebu u autima nikako. Ko ce to da kupuje kod nas na firmi smo dali 12.000eur zx jednu bateriju sto ide u jedan mali autic sto se krece po skladistu i cisti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x