Ruski proizvođači: “Ne ukidajte sankcije, po prvi put vjerujemo u budućnost”

Tvornica sira u Rusiji
25 komentara

Na ruskom portalu RT, Igor Molotov i Anastasija Knjazeva pokušali su predstaviti život ruskih poljoprivrednika pod sankcijama koje su im nametnule Zapadne zemlje i kontrasankcijama kojima oni uzvraćaju, te nagovijestiti što će se dogoditi kada se navedene mjere ukinu. Tekst prenosimo u cjelini.

Nakon sankcija: Zastupnici žele zaštititi domaće proizvođače

Ruski parlamentarci pripremaju se za ukidanje sankcija. Odbornik Državne Dume Ivan Suharev priprema nacrt zakona o reguliranju trgovine u smislu ograničenja stranih proizvoda. Nacrtom zakona, koji je pregledao RT, predloženo je da se obvežu trgovci preuzeti kontrolu nad procentima uvoznih i domaćih prehrambenih proizvoda. Kao što je navedeno u dokumentu, udio domaćih proizvoda na policama u trgovinama treba biti najmanje 60%.

Odbornik Državne Dume Ivan Suharev priprema prijedlog zakona o regulaciji trgovine u smislu ograničenja stranih proizvoda. Prijedlog zakona (u koji RT ima uvid) predviđa izmjene federalnog zakona “O osnovama državnog reguliranja trgovinske djelatnosti u Ruskoj Federaciji”, prema kojima domaćih prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima ne smije biti manji od 60% za svaku vrstu robe.

Ova mjera će podržati domaće proizvođače i stvoriti uvjete za razvoj srednjih i malih domaćih proizvođača. Također, ova odredba će utjecati pozitivno u pogledu gospodarskih sankcija protiv Rusije, kako danas dok one traju, tako i nakon njih.

“Danas su u velikim tržišnim centrima i prodavnicama manje zastupljeni strani proizvodi koji se uvoze preko drugih zemalja. Donjecke republike i Bjelorusije. Mi se tome uglavnom ne protivimo, ali uvođenje sankcija protiv nas, kao i kontrasankcija, prisilile su agrobiznis na rad, domaći proizvođači su se našli u slijepoj ulici.

S dolaskom Trumpa postoji velika vjerojatnost da će sankcije će biti ukinute, a time će nestati potreba i za kontrasankcijama.

“Naši poljoprivrednici to dočekuju sa strahom. Potrebno je poduzeti protumjere, kako domaći proizvodi ne bi bili potisnuti zapadnim”, pojasnio je zastupnik RT.

“Stranih proizvoda bit će manje”

Predsjednika Predsjedništva AKORT (Udruga trgovaca) Iljja Lomakin-Rumjancev smatra da se za smanjenje udjela uvoznih proizvoda ne mora mijenjati postojeće zakonodavstvo.

“Ako dinamika tečaja bude ista kao i godinu prije, naravno, strane robe bit će na našem tržištu manje. Motivacija zastupnika koji priprema zakon je jasna. Ja i sam snažno podupirem pomoć domaćim proizvođačima. No, postalo je jasno još prije mnogo godina da će protekcionizam dovesti do velikih ekonomskih problema. Zato pitanje o tome je li neophodno uvoditi takav zakon ostaje sporno”, rekao je predstavnik trgovaca.

Denis Kuznjecov, viši menadžer za odnose s javnošću s X5 Retail Group, rekao je da je i bez predloženih izmjena i dopuna dio domaćih proizvoda u trgovinama “Petica”, “Raskrižje” i “Vrtuljak” iznosio oko 90% u 2015. godini. Prema njegovim riječima, tijekom godine se situacija nije promijenila.

Prema podacima međuresornog integriranog informacijskog sustava (EMISS), udio uvoza u robnim resursima u trgovini na malo u drugoj polovici 2016. godine iznosio je 39%, udio domaćih proizvoda 61%. Ako usporedimo brojke s početka 2014. godine, može se primijetiti pozitivan trend: u zadnjem tromjesečju 2014. na ruskom tržištu bilo je 5% više uvoznih proizvoda. Zastupnik  Ivan Suharev rekao je da se ove brojke mogu naglo promijeniti odmah nakon ukidanja sankcija.

Regija Krasnodar - Rusija
Regija Krasnodar – Rusija

“Trumpu je bolje što je nama gore”

Farmer i sirar Oljeg Sirota oprezno je odgovorio na zastupničku inicijativu. Prema njegovim riječima, postoje mnoge prepreke, uključujući i složenost procesa praćenja i kontrole. Objasnio je RT da je, svakako,  moguće da ukidanje kontrasankcija nanese težak udarac poljoprivredi, koja je počela cvjetati u uvjetima embarga, pa je potrebno poduzeti određene korake.

Prema Sirotom, teško je pretpostaviti na koje će se sve probleme u slučaju ukidanja embarga naići.

“Poljoprivrednici trebaju biti zaštićeni – ne možemo se natjecati s inozemnim poljoprivrednicima cijenama i troškovima proizvodnje, zbog ogromnih subvencija u EU. Mi stvarno trebamo jednu jednostavnu stvar – podizanje carina na poljoprivredne proizvode iz EU, čak i s izdavanjem WTO-a, barem za 10 godina, mi ćemo samo imati koristi od toga. Tada bismo stali na svoje noge, razvili bismo poljoprivredu, obradili desetke milijuna hektara napuštene zemlje. Mi bismo rasli po stopi od 10-20% godišnje “, kaže ovaj farmer.

Kao primjer Sirota navodi radnje koje je već poduzeo predsjednik SAD Donald Trump.

“Puno protivnika, naravno, vikat će:” To nisu tržišne metode!”,”Tako ne može!”,”Slobodno tržište!” Ali pogledajte prve izjave američkog predsjednika, Donald Trump kaže da je potrebno podići poreze kako bi se razvila američka industrija. I mi moramo tako. Što bismo mi bili lošiji?”, pita se farmer.

Izvor: RT

AKORTAnastasija KnjazevaEMISSIgor MolotovpoljoprivredniciSankcijesir
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nosac na loź drvo
7 godine prije

I u Detroytu firme kojima je biznis rušenje građevina, zbog krize imaju posla ko nikada. I oni kažu: treba nam više krize, zarađujemo ko nikad!

4 x
7 godine prije

Navedeni procenti govore o proporciji zastupljenosti robe na policama. A oni nisu od presudne važnosti za obim prometa u radnjama. Zapadni proizvodi su uvijek izloženi na najboljim pozicijama, a njihove marketinške kampanje su besprekorne. Takođe, njihovi prodavci prolaze ozbiljne obuke i dobili si znanje za ozbiljnu manipulaciju sa kupcima. Većina država treba da stavi ozbiljne carinske tarife na svu uvoznu robu koja konkuriše domaćem proizvodu. Države trebaju da edukuju vlasnike prodajnih objekata kako da se nose sa svim “psiho” manipulacijama od strane “sales force-a” multinacionalih kompanija. Države treba da podstaknu domaće proizvođače da konstantno unaprijeđuju proizvodnju i proizvode.

Arkaj
7 godine prije

Ne treba tu puno pameti samo treba smanjiti glupost i korumpiranost. Ruskim poljoprivrednicima su ove kontra sankcije dar s neba. One ih naprosto tjeraju da razviju svoju proizvodnju i time Rusija postiže svoju prehrambenu samodostatnost jer je zabranom uvoza hrane iz EU otvoren tržišni prostor za ruske proizvođače. Nikad mi nije bilo jasno kako je bilo moguće da se u SSSRu ne proizvede dovoljno žitarica pa ih je trebalo uvoziti. Nedavno sam pročitao podatak da je prošle godine ruski izvoz žitarica vrijednošću premašio vrijednost izvoza oružja, a to je velika stvar. Naravno da je evropska hrana ne samo jako subvencionirana nego i zaštićena sistemom kvota i raznim administrativnim procedurama koje su tako izvedene da je jako teško izvesti hranu u EU azijskim i afričkim državama. Priča s GMO je poseban slučaj – države koje puste da im strane korporacije preko patenata drže kompletnu kontrolu sjemena i ujedno kemikalijama uništavaju plodno… Čitaj više »

shumadinac
7 godine prije

Kada su uvedene sankcije Rusiji ja sam rekao da je Zapad napravio katastrofalnu grešku. Rusija se toliko mučila pod pritiskom “slobodnog tržišta” koje joj je gušilo i pomisao na domaću proizvodnju (kao što se kod nas i dalje događa). Nametanjem sankcija Rusija je “prinuđena” 😉 da razvija svoje potencijale – prilika kao dar sa neba. Da je Rusija zavisila od neke robe sa Zapada bila bi druga priča. Da je Evropa mogla da brzo preusmeri nabavku energenata sa druge strane bila bi druga priča (a ova oštra zima je bukvalno dar sa neba). Da joj Kina nije pomogla bila bi druga priča… ali Rusija ništa nije prepustila slučaju. Napad Zapada je postao pucanj u sopstvenu nogu. Zapad je očekivao da se ponovi mnogo puta odigrani scenario. Sećam se priče Miloševića kada su Srbiji uvedene sankcije: “Sankcije su naša ŠANSA, mi ćemo razviti sopstvenu privredu i zahvaljujući tome ojačati…”. Naravno, bila… Čitaj više »

Ivo
7 godine prije

A gdje to pise da kontrasankcije moraju biti ukinute po dizanju sankcija?! Rusi mogu drzati kontrasankcije jos godinama, cisto kao demonstracija – evo, “zapadni partneri”, da se naucite pameti.

čitatelj portala
7 godine prije

Rusi samo vi zaštite svoju poljoprivredu. Tako bi trebale/rade sve države svijeta.

Avignon
7 godine prije

NATO-vci su uveli sankcije na Rusiju a ne neki zapad, zapad podrazumjeva historiju staru preko 2000 godina. Bilo kako, glavna svrha tih svih sankcija je – po zelji NATO-vaca – je bila usporiti ekonomski rast Rusije a druga svrha ako je mogucno izazvati kao ili gradjanski rat.

vv-olt
7 godine prije

Problem je taj sto i sami Rusi zovu svakog tko ih zvizne “zapad” to su im nametnuli par vodecih NATO drzava.
Tako ispada da su zapad i ona tri balticka patuljka, Poljska, Bugarska, Portugal, Turska a sutra i Crna Gora…itd.

jale
7 godine prije

Hahaha kakva ironija, sada Rusi ne žele da im skinu sankcije. Brale, je.. lud zbunjenog!

Jing-sung
7 godine prije

Nije bas kako pise u clanku.
Ruse sankcije pomazu u mnogim stvarima a u nekim stvarima ispastaju a to je kad trebaju dobiti novac.
Slicna je bila situacija i godine 1905 u japansko-ruskom ratu, tad su Englezi dali ogromni kredit Japancima a ne Rusima.
Americki zidovi su zabranili davanje kredita ruskoj vladi za vrijeme rusko-japanskog rata.
Ipak sve se svodi na to da se Rusija unisti a to traje vec preko 100 godina.

Jupiter
7 godine prije

Uvedoše im sankcije a oni postadoše najveći izvoznici pšenice u 2016 .Da su pametni
da mole Boga da sankcije traju.Jer su na taj način primorani da aktiviraju sopstvene potencijale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI