fbpx

Sigurni i štedljivi hibridni fuziono-fizioni reaktori razvijeni u Rusiji

reaktor

Istraživači sa Tomskog politehničkog univerziteta (TPU), u saradnji sa drugim ruskim naučnicima, stvorili su i testirali fuzionu komponentu jedinstvenog hibridnog reaktora. Oni tvrde da će sistem kombinovati prednosti reaktora različitih vrsta i da će se isticati u sigurnosti, ekonomičnosti i kompaktnosti.

Hibridni reaktorski sistemi ili fuziono-fizioni sistemi, kako su objasnili naučnici TPU, kombinovat će pouzdanost konvencionalnih fizionih reaktora sa ekonomikom i ekološkom sigurnosti fuzione energije.

Ovi sistemi se sastoje od fuzionog izvora neutrona i jezgra (koje se naziva blanket (deka)) u kome se odvija cjepanje teških jezgara. Gorivo je hibrid torija i plutonijuma za oružja. Naučnici tvrde da torijum sam po sebi nije izvor energije, ali proizvodi uranijum-233 i da njegovo akumuliranje u jezgru povećava trajanje gorivnog ciklusa. Zamjena uranijuma-238 koji se koristi u konvencionalnim fizionim reaktorima sa torijumom mogla bi drastično smanjiti količinu radioaktivnog otpada.

Suprotno fizionim reaktorima kojima se upravlja pomoću apsorbera neutrona, stanje goriva u hibridnom sistemu blanket reguliše se dodavanjem neutrona iz izvora fuzije. Projekat naučnika TPU koristi gasnu dinamičku magnetnu zamku koja zadržava deuterijum i tritijum u stanju visokotemperaturne plazme.

„U plazmi se joni deuterijuma i tricijuma sudaraju jedni sa drugima i kombinuju se u jezgra helijuma, oslobađajući neutrone visoke energije. Potonji se iz vakuumske komore dovode u blanket u impulsnom režimu, podržavajući fisiju teških jezgara, koja generišu glavnu energiju. Ključna razlika hibridnog sistema je u tome što nuklearni materijal nije u strogo kritičnom stanju, kao u tradicionalnom reaktoru, već u bliskom kritičnom stanju, što eliminiše mogućnost nekontrolisane lančane reakcije“, objasnio je Sergei Bedenko vanredni profesor TPU odjeljenja za ciklus nuklearnog goriva.

Prema naučnicima, energija proizvedena cjepanjem raspršuje se helijumovim izmjenjivačem toplote. Helijum, kada se zagrije na oko 730 °C kada su gasna turbina i generator energije povezani, može se koristiti za proizvodnju ne samo električne energije već i vodonika, koristeći parnu konverziju metana.

Hibridni reaktor u razvoju će biti kompaktan, imat će kapacitet od oko 60-100 MW i sposobnost da radi bez pretovara goriva više od osam godina. Prema naučnicima, ovo će omogućiti njegovu upotrebu u teško dostupnim regionima za proizvodnju električne energije, toplote i ekološki prihvatljivog vodoničnog goriva.

Plinsko-dinamička magnetna zamka koju su naučnici koristili omogućava zadržavanje visokotemperaturne plazme mnogo duže od ostalih postojećih sistema, rekli su. To će naučnicima pomoći da bolje prouče kako proces fuzije koji se u njemu odvija, tako i performanse različitih elemenata reaktora pod oštrim neutronskim zračenjem, za koje naučnici vjeruju da bi trebalo da ubrzaju razvoj fuzijske energije.

„Istraživanjem koje smo sproveli utvrđeni su optimalni parametri izvora fuzijskog neutrona da bi se pokrivač hibridnog sistema stalno održavao u kontrolisanom stanju blizu kritičnog, a takođe smo proučavali i efekat„ nuklearnog fizionog talasa “koji se javlja nakon jedan puls fuzionog fluksa“, rekao je Sergei Bedenko.

Koncept jezgra torijumskog goriva hibridnog reaktora predložio je 2019. godine tim naučnika sa Tomskog politehničkog univerziteta, Saveznog državnog unitarnog preduzeća „Ruski savezni nuklearni centar – Zababahin All-Russian Research Institute of Technical Physics“ i Budker Institute of Nuclear Physics sibirskog ogranka Ruske akademije nauka. Istraživanje se vrši u okviru bespovratne pomoći Ruske fondacije za osnovna istraživanja br. 19-29-02005.

Nalazi istraživanja objavljeni su u nuklearnom inžinjerstvu i tehnologiji, akademskom časopisu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
17 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik