Središnje banke nastaviti će pohod na kupovinu zlata i u idućim godinama

Zlato
15 komentara

Pojačane globalne tenzije, valutni ratovi i trenutni tijek dedolarizacije potaknuli su središnje banke da povećaju kupovinu zlata. Stručnjaci tvrde kako će se ovakav trend vjerojatno nastaviti i u narednim godinama.

Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju kako su banke u prvoj polovici ove godine kupile rekordne 374 metričke tone zlata, u vrijednosti od 15,7 milijardi dolara.

Trgovinski sporovi i globalna situacija zapravo povećavaju apetit investitora za sigurnom imovinom, stoga zlato ostaje jedno od najvažnijih sigurnih “odredišta”, kaže Lukman Otunuga, viši istraživački analitičar u FXTM (globalnoj platformi za trgovanje devizama).

“Sve dok je apetit za smanjenje rizika određen strahovima za globalni rast, trgovinskim napetostima i neizvjesnostima oko Brexita, među mnogim drugim geopolitičkim čimbenicima rizika, zlato će ostati prioritet”, rekao je Otunuga za China Daily.

Australska i Novozelandska bankarska grupa (ANZ) predviđa nastavak ovog trenda u narednim godinama. Predviđa se kako će vjerojatno  nabavke žutog metala središnjih banaka ostati iznad 650 tona godišnje.

“U trenutnom okruženju, u kojem je na tržištima u nastajanju velika valutna neizvjesnost, vidimo dobar razlog da zemlje poput Rusije, Turske, Kazahstana i Kine da nastave diverzificirati svoj portfelj”, rekli su stratezi ANZ-a koje citira Kitco.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, u pogledu deviznih rezervi, Kina se na kraju 2018. godine plasirala na prvo mjesto u svijetu, s ukupno 3,07 milijardi USD. Kina je zemlja s najviše potencijala za ubrzavanje kupovine zlata u narednim godinama, tvrdi ANZ.
“Narodna banka Kine posjeduje gotovo 1.936 tona zlata, što predstavlja samo tri posto ukupnih rezervi deviznih rezervi, što zemlji pruža puno prostora za povećanje nabavke “, rekao je ANZ.

Također je zabilježen impresivan rast ruskog zlata u kojem je središnja banka zemlje dodala više od 96 tona dragocjenog metala od početka 2019. godine.

“Ruska središnja banka najveći je i najdosljedniji kupac zlata posljednjih godina, gotovo udvostručujući svoju pričuvu (s 1.040 tona na 2.219 tona) u posljednjih pet godina. Velik dio toga na štetu je američkih dugova i valute i predstavlja odgovor na povećane političke rizike i sankcije zapadnih zemalja. ”, izjavio je ANZ.

Dodao je kako su povećane kupovine zlata u središnjoj banci jedan od ključnih faktora koji utječu na veće cijene zlata. Cijena metala je u porastu, porasla je iznad 1.500 dolara za uncu i dosegla 6.5-godišnje razdoblje. U petak se trgovalo 1,525,87 dolara za uncu.

Zlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Splićo
4 godine prije

3,07 milijardi USD ?!

nepoželjni
4 godine prije

OK, Rusija kupuje zlato ubrzanim tempom i porast cijene zlata se dogodio upravo zahvaljujući većoj potražnji od strane Rusije, Kine, Indije, Turske…. Kada cijena zlata dostigne svoj maksimum na burzama, to će značiti da slijedi pad cijena i svi oni koji su gomilali “zalihe” suočiti će se sa gubitkom jer kada interes za kupnjom pada, neminovan je i pad cijene. ….e sad, …molio bi nekog pametnog ekonomistu, stručnjaka za novac i bankarstvo (ili bilo kojeg znalca) da objasni meni i ostalima neupućenima, koji je pametan (logičan) razlog gomilanja zlata da bi na kraju ostalo u trezorima i bilježilo gubitak državnih banki koje su ga prije toga plaćale skuplje, a mogle su taj novac investirati u stvari koje bi društvu više koristile ?? Također, … ako te države nemaju namjeru to isto zlato prodati na istim burzama gdje su ga i kupile, pa ostvariti gubitak, … koji je onda PRAVI razlog… Čitaj više »

juka
4 godine prije

Danas novac printaju sve drzave koje imaju tu mogucnost npr. Eu, sad ,kina rusija. Kolonije ne smiju printat novac.I to je samo jedan od razloga rasta cijene zlata .

minimoris
4 godine prije

Zlato je najsigurniji element osiguranja.Kao prvo koliko ja znam cena zlata se ne odredjuje na osnovu ponude i potraznje,vec se odredjuje u Londonu,tako sto bord direktora sedne i odredi cenu,jer danasnja cena pravog zlata je tri puta veca od one za koju se prodaje,jer je pretpostavka da ima tri puta vise papirnog zlata,tj onog cime ljudi trguju na berzi. U pravu je neko ko je rekao da mozes imati i rezerve u americkim obveznicama ili obveznicama neke druge drzave,ali onda ta drzava moze imati uticaj na tvoje finansije(to su sankcije koje zavodi Amerika).Rusi rade jedinu pametnu stvar,a to je oslobadjaju se americkih obveznica,sto rade i Kinezi,ali obzirom na kolicinu trebace im vremena. Jedini trosak pri kupovini zlata je cuvanje u trezoru,ali i obveznice i novcanice treba cuvati sa istom kolicinom obezbedjenja,tako da si tu na istom skoro. Zlato predstavlja osiguranje sopstvene valute tj zalog,kada odete u banku,jer dobijate kredit kada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI