fbpx

Središnje banke nastaviti će pohod na kupovinu zlata i u idućim godinama

Zlato

Pojačane globalne tenzije, valutni ratovi i trenutni tijek dedolarizacije potaknuli su središnje banke da povećaju kupovinu zlata. Stručnjaci tvrde kako će se ovakav trend vjerojatno nastaviti i u narednim godinama.

Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju kako su banke u prvoj polovici ove godine kupile rekordne 374 metričke tone zlata, u vrijednosti od 15,7 milijardi dolara.

Trgovinski sporovi i globalna situacija zapravo povećavaju apetit investitora za sigurnom imovinom, stoga zlato ostaje jedno od najvažnijih sigurnih “odredišta”, kaže Lukman Otunuga, viši istraživački analitičar u FXTM (globalnoj platformi za trgovanje devizama).

“Sve dok je apetit za smanjenje rizika određen strahovima za globalni rast, trgovinskim napetostima i neizvjesnostima oko Brexita, među mnogim drugim geopolitičkim čimbenicima rizika, zlato će ostati prioritet”, rekao je Otunuga za China Daily.

Australska i Novozelandska bankarska grupa (ANZ) predviđa nastavak ovog trenda u narednim godinama. Predviđa se kako će vjerojatno  nabavke žutog metala središnjih banaka ostati iznad 650 tona godišnje.

“U trenutnom okruženju, u kojem je na tržištima u nastajanju velika valutna neizvjesnost, vidimo dobar razlog da zemlje poput Rusije, Turske, Kazahstana i Kine da nastave diverzificirati svoj portfelj”, rekli su stratezi ANZ-a koje citira Kitco.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, u pogledu deviznih rezervi, Kina se na kraju 2018. godine plasirala na prvo mjesto u svijetu, s ukupno 3,07 milijardi USD. Kina je zemlja s najviše potencijala za ubrzavanje kupovine zlata u narednim godinama, tvrdi ANZ.
“Narodna banka Kine posjeduje gotovo 1.936 tona zlata, što predstavlja samo tri posto ukupnih rezervi deviznih rezervi, što zemlji pruža puno prostora za povećanje nabavke “, rekao je ANZ.

Također je zabilježen impresivan rast ruskog zlata u kojem je središnja banka zemlje dodala više od 96 tona dragocjenog metala od početka 2019. godine.

“Ruska središnja banka najveći je i najdosljedniji kupac zlata posljednjih godina, gotovo udvostručujući svoju pričuvu (s 1.040 tona na 2.219 tona) u posljednjih pet godina. Velik dio toga na štetu je američkih dugova i valute i predstavlja odgovor na povećane političke rizike i sankcije zapadnih zemalja. ”, izjavio je ANZ.

Dodao je kako su povećane kupovine zlata u središnjoj banci jedan od ključnih faktora koji utječu na veće cijene zlata. Cijena metala je u porastu, porasla je iznad 1.500 dolara za uncu i dosegla 6.5-godišnje razdoblje. U petak se trgovalo 1,525,87 dolara za uncu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Splićo
Gost
Splićo
1 godina prije

3,07 milijardi USD ?!

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

OK, Rusija kupuje zlato ubrzanim tempom i porast cijene zlata se dogodio upravo zahvaljujući većoj potražnji od strane Rusije, Kine, Indije, Turske….
Kada cijena zlata dostigne svoj maksimum na burzama, to će značiti da slijedi pad cijena i svi oni koji su gomilali “zalihe” suočiti će se sa gubitkom jer kada interes za kupnjom pada, neminovan je i pad cijene. ….e sad, …molio bi nekog pametnog ekonomistu, stručnjaka za novac i bankarstvo (ili bilo kojeg znalca) da objasni meni i ostalima neupućenima, koji je pametan (logičan) razlog gomilanja zlata da bi na kraju ostalo u trezorima i bilježilo gubitak državnih banki koje su ga prije toga plaćale skuplje, a mogle su taj novac investirati u stvari koje bi društvu više koristile ??

Također, … ako te države nemaju namjeru to isto zlato prodati na istim burzama gdje su ga i kupile, pa ostvariti gubitak, … koji je onda PRAVI razlog njegove kupnje, i do kada će ležati u trezorima kao mrtvi kapital ??

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  otpisani

comment image

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Viki

Iz ove tablice se vidi da je u posljednjih 15 godina prosječni, godišnji, porast cijene zlata u vodećim svjetskim valutama oko 10%. Nažalost, taj porast nije svake godine isti, ima tu velikih oscilacija, ali ponajviše zahvaljujući manipulacijama na američkim i britanskim burzama. Međutim, da si 2004-te uložio npr 100000 Eur u zlato, danas bi ti to zlato vrijedilo preko 400000 Eur.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Viki

Viki
Znam ja da je to tako, i to je jedini način da se ljudsko roblje motivira na traženje i vađenje zlata i općenito na robovski rad.
. Dokle god ono ne dođe do krajnjeg korisnika (kome ima uporabnu a ne špekulativnu vrijednost) na njemu “zarađuju” svi kojima je “prošlo kroz ruke”. Zlato ima vrijednost od samog nastanka ljudskog roda, pa čak mislim da je zlato bilo početni motiv Stvoriteljima da stvore ljudskog roba koji će im ga donositi i u zamjenu “nešto” dobiti.
Zlato treba Bogovima a ne robovima! …ali nama ograničenim zemaljskim stvorovima i ne treba spoznaja o krajnjoj upotrebi zlata – dovoljno nam je da nam ono može “konzervirati” vrijednost našeg minulog rada i da ga uvijek možemo lako zamijeniti za papirnati novac bez kojega nam ne bi bilo života u ovakvom svijetu.
Sve vlade velikih i dobro organiziranih naroda sakupljaju (kupuju) zlato koje završava u dobro čuvanim trezorima a onda mu se trag gubi.
Vladine banke ne prodaju zlato svojim robovima. Ti, ako hoćeš kupiti mrvicu zlata možeš to učiniti preko neke privatne banke (koja je također pod kontrolom državne vlade ili hegemona), ali tada ćeš opet dobiti samo papir na kojemu piše koliko ga “imaš” nakon “kupnje”, ili će to čak biti samo virtualno “zapisano”.
Fizički zlato možeš legalno kupiti samo od malih obrtnika ili poduzeća koji izrađuju i trguju nakitom ili od nekog strogo kontroliranog poduzeća koje je od države ovlašteno da roblju proda, …ali uglavnom da od roblja otkupljuje zlato.

U mom prvom komentaru (pitanju), sam htio od nekoga dobiti odgovor sličan mojem drugom komentaru, ali sam i očekivao ovakvu brzopletu reakciju nekolicine “minusara” koja mi jasno govori da će roblju još jako dugo trebati da shvati zašto je u stvari roblje…

Penzija
Gost
Penzija
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ako ne vjerujes u zlato, skupljaj papir

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Penzija

Penzija
…a je! … vjerujem da ti vjeruješ u zlato, ali ti ipak ide bolje sakupljanje boca ?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  otpisani

Nisam ni ja burzovni stručnjak ali razmišljajuči zdravo seljački (logično) ako imaš viška bezvrijednih $ ili am. obveznica, a intencija kako ih najbolje unovčiti je upravo kupnja vrijednog zlata. Pa i neka vrijednos padne zlatu, ali kad bude počela padati am. burza i $ onda če to isto zlato imati duplu cijenu nego danas. I nemojte zaboravit, Kinezi nikad ne igraju na kratke staze. To je njihov način razmišljanja i filozofije.
LP

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
Odakle ti da su “$ i am. obveznice” bezvrijedni ? … da nisi to zaključio čitajući “logično?
No dobro, recimo da si u pravu… pa zašto onda Amerika ne kupuje zlato kao ove nabrojane zemlje i tako “popravi” svoju situaciju?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ako imaš dovoljno papirnate mase za štampanje $, šta če ti zlato. A nemoj zaboraviti da je u am. pohranjeno stotine tona zlata drugih država jer se smatralo da je dotična država sigurna kao trezor u slučaju krize. Ali ako do takvih velikih kriza dođe, malo morgen što če ove države vidjeti svoje zlato.
Ps. a da Vi niste možda čitali Večernji pa zaključili da je $ nešto u što treba ulagati?
LP

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
“A nemoj zaboraviti da je u am. pohranjeno stotine tona zlata drugih država jer se smatralo da je dotična država sigurna kao trezor u slučaju krize.” …to si isto pročitao i naravno, povjerovao. Međutim, tko je vidio to zlato, zagrebao njegovu površinu i izvagao sve te silne tone?
Vjeruj mi, prije ćeš biti u pravu ako vjeruješ u postojanje Boga, nego da vjeruješ u postojanje tog cjelokupnog zlata u “sigurnom” američkom trezoru. (i krajnje je vrijeme svima nama, da ono što su nas učili i što nam danas govore uzmemo sa velikom dozom logičke kritičnosti, kako nas istina ne bi našla nespremne)

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  otpisani

E sad smo več ušli u temu “teorije zavjere”
Dalo bi se nači i pročitati koliko je toga zlata pohranjeno u am. trezorima iz drugih država. Ali zagrebati po tome i uvjeriti sam sebe da je to doista tako…hmmm?
A imam ja protupitanje. Dali vjeruješ da dvije super sile posjeduju preko dvije tisuče nuk. bojevih glava?
Jesi možda zagrebao po njima i vjeruješ li da je sve tako kako nam govore ili se furaju samo na senzacijonalizam vijesti i informacija, pa tko hoče neka vjeruje a tko ne njegov problem.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
… paa, jedino obmanom sustav može pod kontrolom držati toliko roblje a kada netko posumnja u laži onda se taj proglašava bolesnikom koji u svemu vidi zavjeru…
Nema tu zavjere, jednostavno, zlato je svemirska valuta i donosiocu zlata u nekim drugim entitetima daju kompenzaciju apari onoj kojom smo mi zadovoljni kada ga predajemo (prodajemo). npr. kada ga ja (ili ti) donesem(o) na “čuvanje” (štednju) u neku ovlaštenu instituciju za njega dobijem(o) papir (potvrdu), kada ga donese neko rudarsko poduzeće, za njega dobije novac, kada ga vlada neke zemlje predaje gospodarima planeta za njega dobije nova znanja i tehnološka rješenja čiji obim procjenjuje primatelj… dalje… kako i kamo to zlato završava ili nastavlja nije naša briga.
Nemam što ne vjerovati u atomska oružja jer to i nije “sveto pismo” napraviti i posjedovati, eto, i Sjeverna Koreja je od nedavno sposobna imati (i ima) atomsko oružje i da smo mi nastavili putem “druga Tita” i mi bi bili respektabilna (atomska) sila kojoj ne bi protuhe i niškoristi “skidale gaće” kako im se prohtje.

juka
Gost
juka
1 godina prije

Danas novac printaju sve drzave koje imaju tu mogucnost npr. Eu, sad ,kina rusija. Kolonije ne smiju printat novac.I to je samo jedan od razloga rasta cijene zlata .

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Zlato je najsigurniji element osiguranja.Kao prvo koliko ja znam cena zlata se ne odredjuje na osnovu ponude i potraznje,vec se odredjuje u Londonu,tako sto bord direktora sedne i odredi cenu,jer danasnja cena pravog zlata je tri puta veca od one za koju se prodaje,jer je pretpostavka da ima tri puta vise papirnog zlata,tj onog cime ljudi trguju na berzi.
U pravu je neko ko je rekao da mozes imati i rezerve u americkim obveznicama ili obveznicama neke druge drzave,ali onda ta drzava moze imati uticaj na tvoje finansije(to su sankcije koje zavodi Amerika).Rusi rade jedinu pametnu stvar,a to je oslobadjaju se americkih obveznica,sto rade i Kinezi,ali obzirom na kolicinu trebace im vremena. Jedini trosak pri kupovini zlata je cuvanje u trezoru,ali i obveznice i novcanice treba cuvati sa istom kolicinom obezbedjenja,tako da si tu na istom skoro.
Zlato predstavlja osiguranje sopstvene valute tj zalog,kada odete u banku,jer dobijate kredit kada ste nezaposleni ili imate malu platu,naravno da ne,banka trazi neki zalog,ili hipoteku ili stalna primanja.Amerika nema potporu za svoju valutu,tj ceo svet mora da je odrzava,jer svima treba za trgovinu,jedini zalog dolara je US Army,jer ako neces da dajes potporu dolaru dobijes po nosu.Ako drzave tipa Rusija i Kina pocnu da se odricu dolara,a zatim joj se pridruze jos Indija i Iran,i privole jos drzave Afrike i jedan deo Azije da se odricu dolara,bivse kolonijalne sile u Evropi,koje i dalje zive od svojih kolonija nece vise moci tako lagodno da zive kao do sada,a dolar ce otici u istoriju ili ce biti minornija valuta,kao sto se desilo sa funtom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik