fbpx

Što će se dogoditi ako bankrotira američki sektor škriljca?

Nafta iz škriljca - Busošina

Ovog mjeseca došlo je do spektakularnog pada cijena nafte kakvog nismo vidjeli desetljećima. Posljednji put je jednodnevni pad cijena nafte bio je tako drastičan davne 1991. godine, kada su SAD pokrenule zračne napade na iračku vojsku kao odgovor na Sadamovu invaziju na Kuvajt.

Pad cijena ranije ovog mjeseca bio je otprilike jednako tako zapanjujući, kada su referentne cijene Brenta na globalnoj razini pale za 22 posto, a američke cijene WTI nafte za 20 posto. Ovaj kataklizmički sudar uzrokovala je savršena oluja zabrinjavajućih čimbenika – ubrzano globalno širenje pandemije koronavirusa i rat s cijenama nafte kojeg je, iritirana ruskim odbijanjem novog ugovora u okviru skupine OPEC+, pokrenula Saudijska Arabija nakon saveza. Sve je implodiralo početkom ovog mjeseca.

Sam implozija je već bila uzrokovana koronavirusom, jer je velika potražnja za naftom s pandemijom koja usporava industriju i gospodarstvo natjerala Rusiju i Saudijsku Arabiju na pokretanje pregovora za rješavanje tog pitanja, što je kasnije dovelo do oštro suprotstavljenih stavova i konačnog raspada saveza, nakon čega je uslijedio opći rat s cijenama.

Rat s cijenama nafte i kasniji pad imali su razorne učinke na američku industriju škriljca, koja se ionako bori s padom profita.

„Nekoliko američkih tvrtki škriljaca čak i može izdržati produženi rat s cijenama nafte. Posljednjih pet godina američki proizvođači nafte iz škriljaca borili su se s dobavljačima zbog manjih troškova i pogonske opreme, ali timovi teško mogu svesti troškove bušenja na oko 20 dolara po barelu. Tržište nafte prošli je tjedan većinu tvrtki iz sektora škriljca ostavilo da se bore s cijenama nižim od njihovih troškova proizvodnje”, naveo je Reuters prošlog tjedna.

Međutim, naredne vijesti iz Permskog bazena bile su tmurne, a World Oil je ovaj tjedan izvijestio da “sektor škriljca tone, a naftni šok dovodi do desetina tisuća otkaza širom industrije”. Prema analizi povjerenika države Texas za željeznice Ryana Suttona, deseci tisuća radnika naftne industrije otpuštaju se diljem Teksasa, a World Oil piše da „radnicima u gotovo svakoj industriji prijeti ekonomsko usporavanje, stoga ih je puno više izloženo riziku nego što su oni u pogođenom naftnom sektoru“.

„Ako američki sektor škriljca bankrotira, vladari nafte će opet biti Saudijci“.

Ova vijest nas vodi da se zapitamo što bi se dogodilo da američka industrija škriljca bankrotira? Upravo je to pitanje koje postavlja Robert Rapier ovaj tjedan u Forbesu.

“Stvarne posljedice bankrota američke industrije škriljca bi bile neuspjeh i globalna kontrola nafte bi se vratila u Saudijsku Arabiju. Milijuni Amerikanaca izgubit će posao, domaća proizvodnja nafte će pasti, a uvoz nafte će porasti. Saudijska Arabija će tada moći ponovo smanjiti proizvodnju kako bi povisila cijenu. Iako će neke tvrtke iz sektora škriljca u SAD-u neizbježno bankrotirati u narednim mjesecima, ako to pogodi većinu ovog sektora, to bi moglo imati trajan negativan utjecaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. U konačnici, ostaviti da se uruši naftni sektoru u Sjedinjenim Državama je prevelik rizik u kratkom roku, čak i ako je odmak od fosilnih goriva dugoročno  može biti dobra stvar“, za Forbes piše Robert Rapier.

“Gledajte, možda mislite da američka naftna industrija zaslužuje bankrot. Možda vjerujete da bismo se svi trebali voziti naokolo u električnim vozilima koja ćemo napajati strujom iz vjetra ili se voziti biciklima. Ali to nije svijet u kojem danas živimo. Trebamo li koristiti manje nafte? Da. I mi ćemo to učiniti s vremenom. Ali trenutno SAD i dalje troše puno nafte i to ćemo nastaviti činiti još godinama, čak i kad prijeđemo na električna vozila”, dodaje stručnjak.

S druge strane, Haley Zaremba, kolumnistica portala Oil Price iz Meksika, pita se, budući da se nafta pokazuje sve nestabilnijim sektorom, a čak i Saudi Aramco govori o vrhuncu „naftnog doba“ do sredine stoljeća, nije li krajnje vrijeme da je napustimo?

„Kako raste klimatski aktivizam, a Financial Times upozorava da je ovaj naftni pad “samo predznak onoga što čeka energetsku industriju”, možda je vrijeme da se ozbiljnije počnete oslobađati nafte u korist stvaranja novih radnih mjesta i infrastrukture u progresivnom energetskom sektoru“, piše Haley Zaremba.

No, struka ne vjeruje u oštar prijelaz na zelenu energiju na globalnoj razini. Mnoge ekonomije ne samo da ovise o nafti, već još uvijek korite ugljen, a samo EU ima plan oštre zelene tranzicije do 2050., poznat kao „New Green Deal“, iako treba pričekati da se zaključi saldo za 2020. i vidjeti kakvo će biti stanje i zajedničkoj europskoj i nacionalnim riznicama, a predviđa se da će se obje prilično isprazniti u borbi protiv pandemije.

Što se tiče rata cijena , na „bojištu je trenutno zatišje već nekoliko dana i cijene nafte su se stabilizirale na oko 30 dolara za barel Brenta i 24 dolara za barel američke WTI nafte.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

Iskreno, trenutno me sekira šta će bankrotirat u Hr i susjedstvu. Ako susjedu krepa stado krava neće mi ništa bit lakše prežalit gubitak moje jedine krave.

ne znam ni ja
Gost
ne znam ni ja
11 mjeseci prije

ako ,ako,ako bit ce ako.

Predrag
Gost
Predrag
11 mjeseci prije

Ništa u USA za sada neće bankrotirati. Štampaće novca koliko treba a šta će poslije biti to sam Bog zna.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
11 mjeseci prije
Reply to  Predrag

Poslije ce biti malo inflacija i gubtci na burzama u cjelom svjetu, te poskupljenje; a oni ce se kao i obicno namiriti kod nejačih i do sljedeće krize…

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Predrag

Biti će posljedice nevidljive ruke tržišta.

TerraMarique
Gost
TerraMarique
11 mjeseci prije
Reply to  Predrag

Nije bas tako. Stampanje novca bez pokrica je i dovelo USA do ove situacije u kojoj je sada, a koja je slicna onoj za vreme Usuri akta 1929 -1933, za vreme najvece ekonomske krize

karma
Gost
karma
11 mjeseci prije

Ludilo od ideja pumpati smece od tekucina u zemlju da bi prozveli naftu. Zelite piti cistu vodu poslije toga ? Bravo !

mars
Gost
mars
11 mjeseci prije

Budu li Saudi dosli u poziciju svjetskih gospodara nafte sa koje bi ekonomski i politicki pokusali ucjenjivati SAD i uticati na njihove ekonomske prilike i politicke odluke, bice ili zbaceni sa vlasti ili brutalnom silom devastirani a njihovi izvori, postrojenja i kompanije promjenit ce vlasnika. To se moze uciniti bilo pokretanjem vlastite sile, bilo angazovanjem i opremanjem saudijskih neprijatelja na terenu iz okruzenja kojih ionako ima poprilican broj i kojima jedan takav angazman uopste ne bi bio mrzak. Saudijska Arabija u vojnom smislu nije ni Rusija ni Kina, ni Iran ni Turska da bi eventualno mogla pruziti efikasan otpor i odbraniti se, niti bi u takvoj jednoj situaciji imali dovoljno mocnih “prijatelja” koji bi imali interesa da stanu iza nje ili da je spasavaju. Poceli su igrati veoma opasnu igru, a da li su se preracunali ili ne, i da li ce je do kraja znati uspjesno po sebe odigrati ili ne, pokazat ce buducnost.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  mars

Daj mars dolazi češće – treba mi pomoć.
Da nastavim: dakle, SA je vojno slaba, okružena potencijalnim neprijateljima, najnedemokratskiji sistem na planeti, jedino što imaju je nafta… i kreću u “obračun sa Amerikom”??? Možda nismo previše pametni ali više nismo crvi :))))))))

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mars

nafta je od onog ko štampa dolare , a ne od oonog što je crpi iz zemlje ,bila ta zemlja texas ili sa.
tako da scenario da će se nešto prinčevima SA dogoditi postoji samo u slučaju da koju litru nafte prodaju za neku drugu valutu.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

sadam husein prodao naftu u eurima , mrtav gadafi isto tako . iranci su malo jači pa ih nemogu baš ko gadafija ali imaju sankcije . bašar je još živ zahvaljujuči rusima. a i putin prodaje u dolarima samo što odma mjenja dolare u zlato ili nešto drug.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

u ovoj priči škriljci su malo bitni,ako prežive prežive ako ne nikom ništa

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije
Reply to  mars

Sauiska Arabija je 100% ovisna o Aerickom oruzju i pod njihovom je zastitom. To da oni samostalno donose nekakve odluke na medjunarodnom planu je iluzorno razmisljanje.

mars
Gost
mars
11 mjeseci prije
Reply to  Nenad

@ Nenad – da vidim jesam li dobro razumio. Dakle, Amerikanci su ,a ne Saudijci, donijeli odluku o velikom povecanju proizvodnje saudijske nafte i odluku o:obaranju cijene iste do gotovo bagatelnih iznosa i tako unistavaju vlastitu industriju skriljca? Pa logicno, kako li se ja nisam prije sjetio da usmjerim misli u ovom pravcu.

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije

Dao Bog da im se sve vrati što su radili i rade po cijelom svijetu.Ni više ni manje,Neka Božja bude zadnja.

Borg
Gost
Borg
11 mjeseci prije

Saudijci ne rade ništa drugo nego isto što Amazon radi po cijelom svijetu osim Kine.
Uostalom to je poslovna praksa mnogih globalni h igrača. Nothing personal, just business..

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Borg

da si ti težak sto miljardi znači jači od mnogo država i ti bi radio što oš . znači ako si ludi frik rado bi ludosti.

hiber
Gost
hiber
11 mjeseci prije

Potpuno nebitno koji će od naftaša bankrotirati. Neće odnijeti naftu nigdje. Autor ništa nije naučio od ovih balkanskih karantena. Ljudi prvenstveno idu kupovati hranu. Naravnoučenje je da će osnovni prioritet država za mjesec-dva biti osiguranje opskrbe hranom. Amerika ima dovoljno hrane, EU ako osigura protok roba među državama također. Opskrba arapskog svijeta i djelom Kine i Indije biti će upitna.

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
11 mjeseci prije
Reply to  hiber

Možda ne znaš da Kina ne uvozi mnogo .Sve što netko želi plasirati u Kinu, podliježe strogoj kontroli.Jedini resurs koji uvoze je plin iz Rusije.Većina auta su električna tako da ih boli uho za američku i saudijsku naftu.Trenutni rezultat:SAD- KINA 1:1.A dalje,?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

Dogoditi će se fiktivna nacionalizacija. Do prije nekih desetak dan FED je imao limitirane programe otkupa dugova, sad FED ima odobrenje od američke vlade za proizvoditi beskonačan iznos dolara s kojima će otkupoti sve industrije uključujući i fracking. Ne radi se samo o američki industrijama jer FED je u dosluhu sa ostalim velikim centralnim bankama otvorio swap linije kako bi mogao zapljusnuti svijet s najnovije proizvedenin dolarima.
FED postaje zajmoprimac i krajnji kupac svake imovine koje se uspije dokopati.
To sve će platiti američki i građani država čije su centralne banke u dosluhu sa FED-om. To je neonacinalsocijalizam. Koliko se može primjetiti građani su zaokupljeni koronom i ne razmišljaju što će biti kad korona nestane. Nitko se ni u Hrvatskoj ne pita tko će platiti sve dugove nakon što koronapredstava završi.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

nije se pitao ni prije

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ako sam te shvatio, banke preko FED-a (privatne centralne banke) ce pokupovat sve sto je ostalo da se pokupuje u ovom talasu pod plastom neke ko’ fol nacionalizacije? …. a gradjani cije ce drzave (centralne banke) uzimati taj swap novac ce to platit?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Za sad tako stvari stoje, a što će biti ja neznam. Građani u Americi se ne bune, čak zazivaju “bail out” odnosno spašavanje od države i već za koji tjedan im ide tkz helicopter money kojeg će dobivati na račun, ali vjerojatno taj novac neće moći podignuti u gotovini što bi bio veliki korak na prijelazu u bezgotovinsko društvo. Također Trump zaziva i negativnu kamatu što znači kako bi građani plaćali bankama za novac koji imaju na računu, a u gotovini novac ne bi mgli ni imati. Kako sam napisao gore i Hrvatska država će subvencionirati plaće radnika, traže se sve veće subvencije, a sve subvencije idu i uz određene uvjete, tako ako se donese zakon o ukidanju gotovine on će proći s manjim otporom nego upravo doneseni zakon o ograničavanju kretanja.
Također sve ovisi i o realnoj ekonomiji koja će se urušiti i kritični trenutak će biti hoće li doći do poremećaja u opskrbi u osnovnim robama i uslugama jer ako se to dogodi onda je hiperinflacija neizbježna, a to sve opet ovisi o tome hoće li se ukidanjem gotovine onemogućiti crno tržište.
Dok se mi bavimo koronom netko 24/7 smišlja trikove s kojim će nas dovesti pred svršeni čin.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Nema nikakve nacionalizacije.
Fed vlasnik amerike i Hrvatske.
Cjepivo ništa. Nema trajnog imuniteta. A i virus mutira. Ni cjepivo ni čipiranje nisu ni potrebni. Sve ide za koru kruha.
Što je sa sjetvom u RH?
Ovi ne donose apsolutno nikakve odluke…

gost
Gost
gost
11 mjeseci prije

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije

„Ako američki sektor škriljca bankrotira, vladari nafte će opet biti Saudijci“.
Ovaj novinar izgleda ne poznaje osnovne brojeve o proizvodnji nafte u svijetu.
OPEC (ne OPEC+) je 2019 proizveo 44% svjetske nafte.
Priča da će SA odlučivati o cijeni se ne može ponoviti jer premalo propizvode u donosu na cijeli svijet, 20% više od Rusije.
Ev. ispad nafte škriljavaca će lako popuniti ostali, najprije Iran i Venezuela jer će ima odmah ukuniti sankcije.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Imaju vladari USA ( ne Amerikanci ) mnogo opljačkane nafte u rezervi, pljačkaju i dalje u Iraku, u Libiji, u Siriji, pljačkaće i SA . Vladari Amerike su pljačkaši i svo bogatstvo stekli su pljačkom, ratovima, prevarama, berzanskim špekulacijama, prisilnim vakcinisanjem ljudi i na mnogo drugih načina . Američki narod će, kao i mnogi drugi, morati živeti kako vladari kažu . USA je imperija zla .

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije

Ovaj rat sa cijenama nafte će potrajati i preživjet će oni koji najmanje ovise o nafti i gasu …

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

Nevidljivi, Neopipljivi, Nemerljivi je uvod u Veliki i TeškI !?
R A T !!
I kada pandemija prođe, ništa više neće biti isto?!
Od Lokala do Planete.
Globalni Lider, duže vreme, gubi tlo pod nogama. Pandemija je turbo Intekuler pojačanje brzine silaska sa mesta Broj Jedan.
Ima fore do 2025 da Udari ?!
Nakon toga, više Rat nema nikakav smisao !

mnc
Gost
mnc
11 mjeseci prije

Po mojim saznamjima 80% zarade je globalista, Saudijske porodice je 20%. Koliko toga oni daju narodu , ne znam. Porodica sada broji 24 000 dusa. Pare reinvestiraju u USA, oko 800 miliona dolara. Sve na kraju zavrsi na jednom mestu.

odisea
Gost
odisea
11 mjeseci prije

Svakako se predviđa ekonomski krah za 6-8 mj. 1929. će biti ništa,bez obzira na berzovna povećanja,ali to je sve dug koji će slomiti ekonomiju inflacijom.Neophodno će biti stvaranje nove međunarodne valute umjesto dolara.Zaključak posijte ako treba i u saksijama, sve ostalo neće biti bitno, fr . već razmišljaju upotrebu vojske da pomogne poljoprivrednicima jer ih godišnje doba neće čekati.

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  odisea

Kakav krah kad ovi upumpavaju novca vise nego 2008 dok ovo sve traje oko Covid-a?

Pero
Gost
Pero
11 mjeseci prije

Svjetski lazovi su prije 30 40 godina govorili da ce nafte nestati do sada a ono nje ima koliko hoces i gdje hoces.
Jos jedna zapadna laz, legli dinosauri i nastala nafta.
😂😂

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Pero

Na početku je nafta nastajala od masnih organizama, ugljen od biljaka…
Međutim život ide dalje…plinovi izgaranja, pa zatim metan i ostali plinoviti hidrokarbonati isparavaju u atmosferu, otapaju se u molekulama vode i skupa s kišom padaju na zemlju(kisele kiše), poniru do slojeva gline i tu se talože. Ovisno o dubini, izloženi su enormnim tlakovima i temperaturama i ponovno
polako nastaje nafta.

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

NISTA SE NECE DOGODITI.
A ,AKO SE DOGODI, ETO IH TAMO.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Ako cijena električnih automobila padne za 20% bar, onda se može očekivati neko veće odustajanje od fosilnih goriva…inače…
Šta se avio transporta tiče, tu bi pomogao samo prelazak na cepeline, dirižable, ili da netko probudi Nikolu Teslu…malo sutra…

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Ma zaboravi. Baterije…problemi. Nema ni litija dovoljno.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Tesla N. Je zamislo drugačiji sustav…skladištenje energije u ionosferi, od kuda bi se uzimala antenama…da ne duljimo sad…

TerraMarique
Gost
TerraMarique
11 mjeseci prije

USA definitivno gubi primat u proizvodnji nafte a specjalno nafte extrakcijom uljanih skriljaca- shale oil, koja sem sto je jako skupa ima ogromne negativne posledice na okolinu / enviroment.
Interesantno je da je USA 58 tek na trecem mestu posle Bahreina 80, Rusije 75 po potvrdjenim rezervama shale oil – u bilionima barela. Rusija ne exploatise to ulje vec ga cuva kao stratesku rezervu, Bahrein takodje , zbog navedenih razloga i neizmernih rezervi obicnog crude oil

Miha
Gost
Miha
11 mjeseci prije

Da bog da neka bankrotiraju. A mozda i $ bude kraj jednog dana,pa neka stampaju.

crna guja
Gost
crna guja
11 mjeseci prije

zloupotreba sljedi zlocin i kazna

POVEZANE VIJESTI

Izbornik