Svjetska banka predviđa “izgubljenu deceniju”

Ekonomski pad
14 komentara

Prosječni potencijalni globalni ekonomski rast mogao bi pasti na najniži nivo od tri decenije od 2,2% godišnje do 2030. godine, upozorila je Svjetska banka u ponedjeljak, navodeći posljedice pandemije Covid-19, sukoba u Ukrajini i tekuće rizike za finansijske sektoru u SAD i EU.

Prema izvještaju, svi ovi faktori utiču na globalnu ekonomiju, za koju banka očekuje da će ove godine porasti za samo 1,7%.

“Izgubljena decenija bi mogla biti u nastajanju za globalnu ekonomiju”, rekao je glavni ekonomista Svjetske banke, Indermit Gill. „Kontinuirani pad potencijalnog rasta ima ozbiljne implikacije na sposobnost svijeta da se uhvati u koštac sa sve većim nizom izazova koji su jedinstveni za naše vrijeme – tvrdoglavo siromaštvo, različiti prihodi i klimatske promjene.”

Analitičari Svjetske banke upozorili su da bi se stvari mogle pogoršati, uz strmiji pad potencijalnog rasta ako dođe do globalne finansijske krize ili recesije.

“Usporavanje koje opisujemo… moglo bi biti mnogo oštrije ako izbije još jedna globalna finansijska kriza, posebno ako tu krizu prati globalna recesija”, rekao je direktor grupe za prognoze Svjetske banke Ayhan Kose, a prenosi Reuters .

Institucija sa sjedištem u Washingtonu predviđa da će niske investicije također usporiti rast u ekonomijama u razvoju, pri čemu će njihov prosječni rast BDP-a pasti na 4% do kraja 2020-ih, sa 5% u 2011-21. i 6% od 2000-10.

Produktivnost će vjerovatno rasti najsporijim tempom od 2000. godine, navodi se u izvještaju, uz napomenu da će rast investicija u periodu 2022-24. biti upola manji od stope zabilježene u posljednjih 20 godina. Globalna trgovina raste mnogo sporijim tempom, dodaje se.

Svjetska banka je pozvala kreatore politike da daju prioritet ukroćavanju inflacije, osiguravanju stabilnosti finansijskog sektora i smanjenju duga, rekavši da bi potencijalni rast tada mogao dostići čak 2,9%.

EkonomijainflacijaSvjetska banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Мргуд
10 mjeseci prije

Ја изгубио већ три деценије у животу. А сада још једна …

Buničar
10 mjeseci prije

svjetska kriza je do sada UVIJEK bila uzrok svjetskom ratu. Vlastodrsci tar tada vide kao jedini nacin da opstanu na vlasti (pogledati Francusku i Njemacku). Znaci sve u svemu “veselje” uskoro pocinje. Biti ce to stvarno veliki restart, najvjerojatnije za zohare-njihove sanse za prezivljavanje su medu najvecima.

tuf
10 mjeseci prije

E baš to, niti jedan od navedenih generatora krize nije nastao spontano, slučajno. Sve su sami uzrokovali.

Max
10 mjeseci prije

Oni su je izgubili.

Max
10 mjeseci prije

Prijatelju moj ako te zanima televizija pođi na članak na wikipediji Brazil tv. Živio.

tihobl
10 mjeseci prije

Пранкери разговарали са Кристијан Лагард, председницом ММФ-а, која је мислила да разговара са Зеленским!

GLAVNA VIJEST:

Od 23.10. digitalni euro.

Brko
10 mjeseci prije

Mi smo na Balkanu navikli na krize. Razmazeni zapad nije. Njima da struje nestane na 5 minuta, smak svijeta odmah.

Red Dog
10 mjeseci prije

Posto su je oni stvorili.
Pricao sam sa ekonomistima i gledao intervjue. Oni se zajebavaju posto nema posledica po njih ako grese. Prognoze su im kao gatanje u pasulj. „Pa, to je smo prognoza“, i keze se.
Ali ovo ce im biti zadnja kriza koju su stvorili. Vova je rekao da sledi teska decenija za prelazak na multipolarni svetski poredak, ali posle ce zapadni ekonomisti moci samo da duvaju. Nece vise biti nikakav faktor.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

A što je uopće ” World ” bank 😉 ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI