fbpx

Utočište za Sorosa? – Milijarder iznenada ulaže u kriptovalute

Bitcoin

Nakon što je jednom kriptovalute odbacio kao virtualni financijski balon, lažni filantrop i milijarder George Soros je napravio dramatičan zaokret i sada se priprema za ulaganje u virtualna platežna sredstva.

Nedavno je u siječnju Soros kriptovalute opisao kao “kukavičje jaje za diktatore” i rekao da, zbog njihove divlje nestabilnosti, digitalne monete ne mogu funkcionirati kao stvarne valute.

„Bitcoin nije valuta, jer valuta treba biti stabilna zaliha vrijednosti, a valuta koja može fluktuirati 25 posto u jednom danu se ne može koristiti, na primjer, za isplatu plaća, jer bi te plaće padale za 25 posto u jednom danu. To je nagađanje na temelju nesporazuma” , kazao je Soros na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“To je tipičan balon, koji se uvijek temelji na nesporazumu, kao što je bila manija tulipana”, dodao je.

“Manija tulipana” je naziv za povijesni financijski slom špekulacijskog mjehura u Nizozemskoj tijekom druge polovice 16. stoljeća. Pojam “manija tulipana” se koristi i metaforički za opis drugih naizgled iracionalnih i rizičnih financijskih kretanja.

Unatoč ovoj sumornoj analizi, obiteljski Sorosev ured od 26 milijardi dolara u Mađarskoj sada se priprema za ulaganje u kriptovalute, tvrdi Bloomberg.

Glavni ravnatelj za makro investicije u Sorosevom fondu je posljednjih mjeseci osigurao interno odobrenje za trgovinu kriptovalutama. Međutim, fond još nije osigurao nikakvu digitalnu imovinu.

Vrijednost Bitcoina, virtualne valute broj jedan, pala je više od 40 posto od kad je Soros govorio u siječnju. Prije nego što je pao na najnižu točku od prošlog studenog početkom godine je bio oko 4000 dolara. Međutim, Bitcoin još uvijek vrijedi gotovo 400 posto više nego prošle godine.  Danas mu je vrijednost $10.741.

Bloomberg

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milan037
Gost
Milan037
1 godina prije

Bitkoin danas vredi 11.400 $ , lose ste razumeli brojeve, najniza vrednost ove godine mu se kretala oko 4000$ a najvise je vredeo oko 13.000$ pre nedelju – dve

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  L. R.

Onda članak potvrđuje volatilnost Bitcoina, ali ne govorimo o valutama tipa Petro – 1 barel nafte. Ili druge. Blockchain je vrijedna tehnologija, ali treba paziti s kojim valutama baratamo.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

I to je vrlo rizično laki. Samo mešetar bi uložio novac u tako što. Sve dok netko kupuje nešto u svrhu prodaje i eventualne zarade, a ne štednje i kupnje to se ne može nazvati valutom.

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

Dosad smo morali naučiti – ono što Soros kaže ne predstavlja istinu, nego ono što on želi da mi smatramo istinom kako bi na toj činjenici našeg vjerovanja sutra on zaradio. Kad kaže: „Bitcoin nije valuta, jer valuta treba biti stabilna zaliha vrijednosti, a valuta koja može fluktuirati 25 posto u jednom danu se ne može koristiti, na primjer, za isplatu plaća, jer bi te plaće padale za 25 posto u jednom danu.” – onda je u pravu. No to ne znači da se na ulaganju u kriptovalute ne može zaraditi ogroman novac. A Soros nikad ne propušta priliku za zaradu pa ni preko kriptovaluta. Naravno, nama običnima s radničkim umom koji funkcioniramo na principu ‘rad-plaća’ je svako ulaganje izvan nužnih materijalnih stvari, nekretnina neozbiljno, riskantno. U isto vrijeme oni s drugačijim umom ulažu, riskiraju. Od dionica, kriptovaluta do financijskih derivata. Prošle godine smo imali serije članaka o propasti bitcoina kad je s cca 20 000 dolara pao na 4.000 dolara. Da smo uzeli kredit (umjesto za stan recimo) u iznosu od 100 000 eura i kupili u toj vrijednosti bitcoine, danas ih prodali, imali bismo podmiren kredit i dovoljno novca za kupnju stana. I novi namještaj:) To i dalje… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ajde brate da se i ja jednom s tobom složim 100 posto . Moguć je jedan plus, pa eto barem taj…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Laki,
Slazes se sa mnom samo zato sto smo ti i ja relikti proslosti. Novi klinci ovakve nadigraju u sekundi. Dok se mi dokopamo smartphonea (jer ‘to nama ne treba’), oni vec mlate pate s nekakvim start-upom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Tko relikt, tko ne – relikt. Nebitno.
Soroš ZNA što će napraviti.
Ja ne znam. Zato ne igram. Nemožeš pobijediti u igri ako neznaš pravila. A ni tko ih određuje i mijenja.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Jes sigurno. Zavisno tko su im mati i ćaća ili startupuju po EU, ili po terasama kafića.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Soroš sprema šišanje ovaca,
netko mu rek’o
kak’ doć’ do (novih) novaca
😂😂😂😂😂
Što bude više valuta biti će više špekulacija (prevara) …
zna Soroš kao i njegovi manipul(prevar)anti !!
Plati čo’ek neke indijske (može i neke druge) informatičke stručnjake 9$ po satu i eto novih valuta kolko god treba da se šišaju ovce i roštiljaju janjci po bilom svijetu !!😂😂
P. S. Nije to neki tamo Boing pa da će se za 9$ sudarati s majčicom zemljom ili s morima i oceanima 🤔🤔🤔🤔🤔

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Stjepan

Sprema se za kriptu ?

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

DOBRO ZBORIS U M P A!!!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

SIN GOGA I MAGOGA.
U SLUZBI SOTONE.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik