Washington cilja na kineski tehnološki sektor

Kineski tehnoloski sektor
10 komentara

Američka vlada planira sljedećeg mjeseca da pooštri ograničenja na isporuku poluprovodnika u Kinu, koji se koriste za umjetnu inteligenciju, zajedno s alatima za proizvodnju čipova, izvijestio je Reuters ove sedmice, pozivajući se na svoje izvore.

Upućeni su novinarima rekli da Ministarstvo trgovine namjerava objaviti nove propise zasnovane na ograničenjima koja su prije ove godine prenijeta pismima trima američkim kompanijama – KLA, Lam Research i Applied Materials. Plan za nova pravila nije ranije objavljen, napominju.

Prema izvještaju, pisma, koja su kompanije javno priznale, zabranjuju im da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje proizvode napredne poluprovodnike s procesima ispod 14 nanometara osim ako prodavci ne dobiju dozvole od američkog Ministarstva trgovine.

Pravila bi navodno također kodificirala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine koja su poslana Nvidia Corp i Advanced Micro Devices prošlog mjeseca, dajući im upute da zaustave isporuke nekoliko računarskih čipova s ​​umjetnom inteligencijom u Kinu osim ako ne dobiju licence.

Propisi bi se potencijalno mogli primijeniti na kompanije koje pokušavaju osporiti dominaciju Nvidije i AMD-a u čipovima s umjetnom inteligencijom, ističe se u izvještaju.

„Strategija je ugušiti Kinu i oni su otkrili da je čip tačka gušenja. Oni ne mogu da naprave ove stvari, ne mogu da naprave opremu za proizvodnju“, rekao je za Reuters Jim Lewis, tehnološki stručnjak u Centru za strateške i međunarodne studije, dodajući: „To će se promijeniti“.

Dvije najveće svjetske ekonomije, SAD i Kina, utrkuju se u dominaciji u ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike. Kina značajno zaostaje za Sjedinjenim Državama u razvoju čipova, a njen najveći proizvođač čipova SMIC želi da se odvikne od strane tehnologije.

čipkinaograničenjapoluprovodniciSADtehnologijatehnoloski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
1 godina prije

U zadnje vrijeme sve češće čitam o umjetnoj inteligenciji,kako će eto kompjuteri imati mozak i razmišljati svojom glavom,priznajem da i nisam baš stručnjak za ovu temu,ali mislim da je vještačka inteligencija glupost i velika laž,nema te mašine koja će razmišljati svojim mozgom,svim mašinama upravlja i upravljaće neko iza zavjese, kome bude u interesu,a za eventualne propuste i greške imaće koga da okrive

Гавран
1 godina prije

Биће густо. Кинези кажу да им треба до 2 године за производњу алата.

Krah civilizacije
1 godina prije

Washingtown je centar zla i živi od Kine i obrnuto.

Nekoime
1 godina prije

A Kinezi će prestati izvoziti rijetke metale neophodne za proizvodnju čipova, pa si tehnologiju Biden može nabiti u pelene. Ionako je vjerojatno Made in China.

tihobl
1 godina prije

Bajdenovi nisu skontali kakav ce efekat biti ovih bumerang sankcija. A bice gori od bunerang sankcija Rusiji.

Max
1 godina prije

To će im se obiti o glavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI