Zapad je izgubio milijarde pokušavajući ‘naučiti Rusiji lekciju’

Lavrov
31 komentar

Sankcije osmišljene da naude Moskvi uništavaju globalno gospodarstvo, kaže ministar vanjskih poslova

Poduzeća u EU izgubila su najmanje 250 milijardi eura  zbog opsežnih sankcija nametnutih Moskvi, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prema riječima prvog diplomata, radi se o “vrlo konzervativnim procjenama” štete koju je Zapad uvođenjem jednostranih sankcija nanio vlastitim poslovima u proteklih godinu i pol dana.

Trgovinski promet između Rusije i EU iznosio je 2022. godine ukupno 200 milijardi dolara, a očekuje se da će pasti na manje od 100 milijardi dolara do kraja 2023., prema Ministarstvu vanjskih poslova.

Najnovije procjene ministarstva pokazuju da bi međusobna trgovina između Rusije i zemalja članica EU-a, koja je 2013. iznosila ukupno 417 milijardi dolara, ove godine mogla dosegnuti 700 milijardi dolara da nije bilo sankcija.

Govoreći na sastanku vezanom za Ukrajinu sa šefovima diplomatskih misija u Moskvi, Lavrov je rekao da, iako EU ne pokazuje znakove preokreta svoje politike, Rusija stvara neovisne trgovinske mehanizme.

“Savršeno dobro razumijemo da sankcije koje su uvedene protiv nas neće nestati u dogledno vrijeme, pa čak ni dugoročno. Ovo nam ne treba, ne zato što biramo izolacionizam ili samodostatnost. Zapad je odlučio uništiti svjetsku ekonomiju kako bi Rusiji dao lekciju”, rekao je.

Lavrov je naglasio da će se Rusija oslanjati “isključivo” na sebe u strateškim područjima. Prema Lavrovu, zemlja sada gradi nove prometne koridore i opskrbne lance koji će biti “izvan kontrole zlonamjernog utjecaja” sa Zapada.

Mnogi ekonomisti diljem svijeta opetovano su naglašavali da zapadne sankcije nisu uspjele postići deklarirani cilj destabilizacije Rusije i njezinog gospodarstva. Dok je rusko gospodarstvo u početku pretrpjelo pad kao rezultat ograničenja prošle godine, sada se uglavnom oporavilo nakon preusmjeravanja trgovine na istok, prema Ministarstvu financija.

Do sada je EU uvela 11 paketa sankcija Rusiji zbog njezine vojne operacije u Ukrajini. Broj ograničenja dosegao je desetke tisuća, iako su dužnosnici u EU-u i SAD-u više puta priznali da negativan učinak kazni na Rusiju nije bio tako značajan kao što se očekivalo.

euLavrovrusijaTrgovinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 mjeseci prije

Pokušavajući Rusiju naučiti lekciju bi bilo pismenije,ali podjednako bezuspješno.

hiber
3 mjeseci prije

Pa jedno 300.000-400.000 ih je naučeno pameti.

Max
3 mjeseci prije

Vratilo im se kao bumerang.

ze d
3 mjeseci prije

ajde bar su se mcdonalds sranja rješili. I điber je bio rus,ugojen ko stoka pa je sad ljut na njih sa big macom u čvaljama

Gjuro1977
3 mjeseci prije

Ide to još dalje,bit Ce daleko veći gubitak

tuf
3 mjeseci prije

Spomenuti iznos odnosi se samo na trgovinsku razmjenu s privatnim poduzećima. Kompletna šteta za EU je višestruko veća. Ne zaboravimo, prema službenim njemačkim podacima samo u godini dana energetske subvencije koštale su Njemačku 250 milijardi eura. Ukupna šteta za EU po trenutnim analizama prelazi bilijun dolara, svi će nastojati umanjiti domino efekt ali kada bi se mogli obuhvatiti svi parametri (poput stotina milijardi eura odlivenih investicija koje su zbog nesigurnosti otišle van Europe i desetaka drugih posrednih štetnih efekata) vjerojatno bismo došli do 2 bilijuna eura. Nitko se neće usuditi spomenuti stvarne brojke.

Darko 7
3 mjeseci prije

Mislim da ovaj svijet kreće u potpunu refeudalizaciju odnosa. Slobodan pojedinac mora izumrijeti da bi se uspostavio novi poredak. Da bi se to ostvarilo bilo je potrebno pokrenuti kaos (od korona krize pa na dalje). Sankcije Rusiji imaju upravo cilj da što više osiromaše Europljane. Političari i mediji to ne žele priznati, ali “situacija na terenu” jasno detektira činjenicu da smo sve siromašniji, a Rusiju su sankcije samo okrznule.

tihobl
3 mjeseci prije

Два ловца МиГ-29 и Су-27 украјинског ратног ваздухопловства оборена су у протекла 24 часа у зони специјалне војне операције.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Bravo lažrov👏🫡dobro ste odigrali svoj dio, bez rusije jim nikad nebi uspjelo.

Ali je zato Amerika povećala bilancu za 50 mlrd
3 mjeseci prije

..ko bi reko kako im se posrećilo 😉
Sad je jasno, radilo se o dugoročnoj investiciji života ukrajinskih idijota i američkih para za potpuni monopol i kontrolu nad evropom.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Zapad je odlučio uništiti svjetsku ekonomiju kako bi Rusiji dao lekciju.”

Lavrov sažeo u jednu rečenicu.

Lekcija naučena – obranili se jesu, naglo su se preorijentirali na druga tržišta što izgleda svaki mjesec sve bolje po njih, dok se Europa nema kamo drugdje orijentirati i gospodarski svaki mjesec tone.

Nikada nismo u povijesti imali nesposobnije/korpumpiranije/gluplje političare u Europi nego što ih imamo sada.

hiber
3 mjeseci prije

Tupko, valjda živite u alternativnom svemiru. U mom svemiru Putin je upravo od Kine zatražio pomoć s vojnim satelitima i novim oružjem.
U tom svemiru Rusija računa na suradnju s Kinom u stvaranju satelita i novih vrsta oružja, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa zamjenikom predsjednika Središnjeg vojnog vijeća Narodne Republike Kine Zhang Yuxiom. Ocigledno da Rusija vise nema nikakve veze sa SSSR koji je poslao prvi satelit u orbitu. Mozda su za to bili zaslužni Ukrainci.

Ringo10.
3 mjeseci prije

Bas me to nasekiralo…Evo ne mogu spavat

nessy
3 mjeseci prije

Samo 11 paketa? Zasto su stali? Paket br.12 bi bio presudan.
Bez ruskih energenata, nikad vise Njemacka nece biti ekonomski lav. Hebiga, kolonija ne bira.

Objektivno
3 mjeseci prije

Ma ne samo novce, nego su neki izgubili i smisao za poeziju, izgubili au poetsku dušu hehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI