fbpx

Ruske zlatne rezerve porasle 5 odsto usred pandemije

Zlatne poluge

Povećanje monetarne vrijednosti zlata u blagajni centralne banke desilo se uprkos dvostrukim udarima zbog pada globalnih cijena nafte i ekonomskoj kontrakciji koja je posljedica virtualnog zaustavljanja globalne ekonomske aktivnosti.

Vrijednost zlatnih rezervi ruske centralne banke porasla je za 6,244 milijarde dolara, ili 5,2 posto, u mjesecu aprilu, dostigavši vrijednost ekvivalentnu većoj od 126 milijardi USD ili 21,3 posto ukupnih rezervi banke, pokazale su nedavne brojke koje je objavio regulator.

Pritom rast, dijelom uzrokovan rastom zlata kao stabilne zalihe vrijednosti usred globalnog ekonomskog pada, pomogao je da ukupne rezerve porastu za 0,45 procenata u mjesecu aprilu, na ukupno 566 milijardi dolara, čak i kada su devizna sredstva pala za 3,7 milijardi dolara (na 439,9 milijardi USD) u istom mjesecu, nakon pada za još 6,9 milijardi u martu. Sve u svemu, ruske rezerve su u posljednja četiri mjeseca porasle za neto 2,1 procenta.

U srodnom razvoju, ruski regulatori su prošlog mjeseca prešli na izdavanje opštih dozvola za besplatan izvoz zlatnih poluga, dramatično ublaživši ograničenja koja su ranije zahtijevala od rudarskih kompanija da podnose zahtijeva za dozvole za svaku pojedinu transakciju izvoza poluga. Odluka je donesena nakon lobiranja rudnika zlata i neviđenog pada cijena nafte i gasa, koji čine okosnicu ruske tradicionalne zarade od izvoza, usljed globalnog pada ekonomskih aktivnosti.

Međunarodne rezerve centralne banke, koje se sastoje od zlata, deviznih rezervi i imovine posebnog vlasništva, vrsta su investicionog fonda za krizne dane koji omogućava ruskoj vladi da otplaćuje strane zajmove ili nadoknadi nedostatke u budžetu tokom kriznog perioda.

Vlada je ove nedelje izdvojila oko 800 milijardi rubalja (10,87 milijardi USD) kao dodatnu pomoć za podršku preduzećima i porodicama, uključujući otpise poreza, zajmove na plate, nadoknade za nezaposlene i naknade za njegu djece i dodatne beneficije, sa dodatnim mjerama koje čine 1,5 odsto ruskog BDP-a izdvojenog da bi podstakli ekonomiju u narednim mjesecima.

Ruski ekonomski rast usporio je na 0,9 posto u martu, nakon što je u januaru i februaru porastao za 1,8 posto, a Moody očekuje da će se BDP smanjiti za više od 5 posto prije nego što se godina završi, jer se osjećaju posljedice koronavirusa i niže cijene nafte. Stopa nezaposlenosti u Rusiji dostigla je 1,4 miliona u maju, u odnosu na oko 700.000 u januaru.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
vinko
Gost
vinko
5 mjeseci prije

Zasto Rusi ne drzu svoje zlato u londonskim trezorima kao drugi civilizirani narodi?

Segota
Gost
Segota
5 mjeseci prije

Vinko
Pa valjda zato sto se London nije pokazao previse siguran? Pogledaj sta se desilo sa zlatom u vlasnistvu Venezuele i Irana , koje je bilo pohranjeno u Londonskim trezorima a kladim se da imaju jos takvih “stedisa”…

mali jere
Gost
mali jere
5 mjeseci prije

Zato sto Putin nije budala,znas li samo koliko su Nijemci imali problema da vrate jedan dio svoga zlata iz stranih trezora prije nekoliko godina.Da nisu bili mudri i tiho i na vrijeme to napravili sad bi zijevali u prazno.Ili bi trebao Putin napraviti ono kao nasa isdajnicka elita od politicara do bankara na celu sa Rok?atinskim koji su i ono MALO zlata sto smo imali prodali.Sad je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja nema niti kilogram zlata cak je ukradeno i ono malo sto je bilo u policijskom(milicijskom) trezoru.Srbija pak kupuje zlato.Bar se malo brinu za svoju zemlju.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

mali jere, i ti si otiša na kvasinu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

mali jere
Je, da se Srbija (srbijanska politička “krema”) brine za “svoju” zemlju, tada bi u Boru i Majdanpeku oni sami vadili zlato a ne američke i kanadske korporacije koje su postali vlasnici još 2013. da bi ovi nedavno prodali Kinezima koji su sada jedini vlasnici jednog od najizdašnijih rudnika zlata i bakra na svijetu

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Otpisani , zar nisu to bile Francuske korporacije? Koliko se sijecam , ali ne tvrdim , da su francuzi kupili rudnik , neznam sto je bilo kasnije ,.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

vinko Ne drže iz istoga razloga iz kojega se mlada teletina ne drži u istome kavezu sa lavima. LBMA (London Bullion Market Association) u Londonu i COMEX (Commodity Exchange) u New Yorku koji trguju futures i option ugovorima trokiraju jer nisu u stanju isporučit fizičkoga zlata koliko imaju obaveza po ugovorima i ako u nekome trenutku kolabiraju nekima će umisto zlata ostat samo papir koji ne vridi išta u ruci.
Za to znat uopće ne triba bit ni ”civiliziran” . . . jer razmjena šarenih stakalaca za zlato sa urođenicima je odavna završila . . . 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Moreno

“..koliko imaju obaveza po ugovorima i ako u nekome trenutku kolabiraju nekima će umisto zlata ostat samo papir koji ne vridi išta u ruci.”

Vrijedi, vrijedi taj papir.. za obrisat se nakon s**nja. 😂👍

Nema do fizičkog zlata u ruci. S njim se nemoš obrisat. 😋

P***!

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Neka skupljaju zlato, doće vrijeme kad će ga prodavati za dolare jeftino kao i naftu.

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Borik , nece sigurno jer je zlato plemeniti materijal za proizvodnju Elektonike , u medicini i jos mnogim granama ,
jednostavno je nezamjeniv radi svojih karakteristika.
Sam po sebi je jako vrijedan. Ne oksidira , savrsen provodnik elektriociteta , za ukrase , kojima ljudi ne mogu odolit. etc

tedi
Gost
tedi
5 mjeseci prije

Zato sto oni koji drze zlato u civiliziranim londonskim i inim bankama nikada nece dobiti svoje zlato nazad.
A Rusija ima posebni razlog.Ruski Car Nikolaj II Romanov je dao 28 000 t zlata za osnivanje FED, svetskoj banci ra razvoj svetske civilizacije,pa su ga roknuli sve sa carskom porodicom,pa dosli kauboji da pokupe dokumente o tom pologu,pa im i to malo 1913g su svetski lopovi opljackali i FED i zlata nema.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

U predkoronsko doba odnosno u doba prij globalnog lock down-a od 13.03 do 23.03. zlato je bilo oko 1500 USD po unci, danas je nešto više od 1700 USD po unci . . . i tako je za svih koji su imali i imaju fizičko zlato u ruci, a ne samo za Rusiju.
Prij će bit kako su fiat valute izgubile nešto od svoje vrijednosti u odnosu na zlato jer je zlato postojalo i prij svih današnjih fiat valuta i nastavit će postojat i nakon njih.

Slavonac
Gost
Slavonac
5 mjeseci prije

Koce imati korist od toga zlata.0,1od tristo milijuna Rusa.Kosu miljarderi u zemlji ravrnopravnosti.Prekriveni komunisti i njihova djeca.Kad bi logicno malo obradili tajkune sa ovi prostora,dosli bi do rezultata lopova koji i danas zive na drzavnoj sisi.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Slavonac

Daj ne sramoti se.

P***!

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
5 mjeseci prije

Zadranin u sridu.

Slavonac
Gost
Slavonac
5 mjeseci prije

Sve.p!!!

Slavonac
Gost
Slavonac
5 mjeseci prije

Zadranin,cim spomenem tajkune tise propinjes na zsdnje noge.Sigurno zivis u ukradenom stanu i na drzavnoj sisi.Ima vas na ovim portalu 90%,zato i branite lopove iz totalitarnog drustva.Pametni,napisi kad su SDP i HDZ prodali hrvatsko zlato.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Stopa nezaposlenosti u Rusiji dostigla je 1,4 miliona u maju, u odnosu na oko 700.000 u januaru..

A u tri pm.. Svaki STOTI Rus je nezaposlen.

Zamisli nešto slično u Hrvatskoj.. pa bili bi nova Švicarska. 😎🍾

P***!

Jomla
Gost
Jomla
5 mjeseci prije

od radno sposobnih svaki 40-ti, k’o 2,5%… jbg, nek’ je i 3,5%… pussy smoke 😉

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Jomla

Da je bar 3.5%, sad sam pročitao da je 8.6% po podacima sa HZZ-a.

Jomla
Gost
Jomla
5 mjeseci prije

Mislio sam na Rusiju 🙂 , a pogledaj BiH… drama.

NKDU
Gost
NKDU
5 mjeseci prije

U Rusiji firme umjesto otpuštanja zaposlenicima ponude poveća smanjenja plaća i oni to prihvate da ne završe na burzi rada gdje su socijlna davanja mizerna. Biro rada ti dok si nezaposlen ponudi bilo kakav posao, npr ako si diplomirani ekonomist ponude ti da budeš čistač i ako dvije takve ili slične ponude odbiješ izgubiš pravo na naknadu. Rusima se više isplati ostati na poslu i radit za mizeriju nego biti na birou pa ostat bez ičega. To ti je tajna male nezaposlenosti

Jomla
Gost
Jomla
5 mjeseci prije

Pitanje: kod koga je najveća količina fizičkog zlata? Ameri ne znaju imaju li SVOJE zlato, Njemačka ne može dobiti svoje (jer je nestalo), i još koliko zemalja je ostalo bez svog zlata netragom (Libija, Irak… trenutno je u toku krađa venecuelanskog…). Gdje je?

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Imam i ja pitanje: A Vatikan? Bez sumnje u jednom trenutku najveći posjednik zlata na Zemlji. Ali, nekako u vrijeme pape Benedikta tamo je puno hodočastio Goldman Sacks…ne zaboravimo da je zlato kolateral…i da je Crkva imala i ima ogromna ulaganja u najveće investicijske fondove… Možda se netko zaigrao? Sumjam da ćemo ikada sazati…

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
5 mjeseci prije

Nema vise smisla ista objavljivati iz Rusije ako nije Putin kriv ili ga se pljuje. E sad u svakoj zemlji prije ljetnih praznika-dopusta pojaca se nezaposlenost i u septembru sve sjedne na svoje. Razlika izmedju Rusije i Usa (citaj EU) je drasticna po poitanju gubljenja radnih mijesta. Jedni imaju teske sankcije drugi dobro disu radi njih. Zar nije propala vec Rusija bijedna i zalosna. I ko je dao pravo Rusima da gomilaju zlato ???

Jomla
Gost
Jomla
5 mjeseci prije

… i da im država bude onolikaaaa, i sa tolikiiim bogatstvima! Hehehe…

vinko
Gost
vinko
5 mjeseci prije

Mozda nije dobra ideja dati zlato na cuvanje u Englesku.
Onda neka ga prebacu na cuvanje u Izrael?

Segota
Gost
Segota
5 mjeseci prije

Vinko
Bože sačuvaj , koji jesi u nebesi!!?🙏

Helena
Gost
Helena
5 mjeseci prije

Segota, smejem se u nastavcima 😂

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Segota …..hahahah
Vinko ti si me jos vise nasmija, iako si u pravu jer ga je Hrvatska dala Izraelu .Za sicu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

Zlatne “rezerve” u Rusiji rastu …
Naravno, Bogovima Zlato a robovima virusi …. svakom prema zaslugama 😉

stefano
Gost
stefano
5 mjeseci prije

otpisani nikako da dokučim na koji način putin lifra zlato na nibiru

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

stefano
Pa Bogovi su tu na Zemlji i Putin nema problema sa isporukama a pretpostavljam da im je on vrlo lojalan – vjerojatno najbolji menađer na planetu, ma ni Xi ne zaostaje puno a sa Trumpom su se nakon dugo godina konačno usrećili …
(a ja nisam nikada ni spomenuo Nibiru)

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Vijerujem da si u pravu , ali za Trampa bi ja jos malo sakcekao, do kraja godine ce mo znati za sigurno .
Putina drze za jaja puno jace nego san u pocetku mislio,
Ali nebi se kladio da im nece uspijet pobijeci , ajmo jos malo pricekati , Jako je tih a to moze znaciti i da se nesto gadno priprema , mozda negativno za nas ali mozda i velika ofanziva .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
34
0
()
x