“Zlatni odgovor” dolaru – Banka Rusije pet godina najveći kupac zlata

Zlatne poluge
13 komentara

Iako je prema riječima Antona Navoja, zamjenika čelnika Odjela za statistiku Središnje banke Rusije, bilo planirano da Rusija 2016. kupi 200 tona zlata, nakon što je 2015. kupila 208 tona, ove je godine Središnja banka Rusije kupila 201 tonu zlata, više od bilo koje druge središnje banke u svijetu. Ovim trendom je zadržala vodstvo u svijetu već pet godina za redom.

Analitičar Thomson Reuters predviđa prosječnu godišnju cijenu od 1259 dolara za uncu, dok je 2016. prosječna cijena za uncu bila 1258 dolara. On jačanje zlatnih rezervi procjenjuje kao stabilan srednjoročni trend. Glavni uzrok je i doprinos potražnje plemenitih metala središnjih banaka diljem svijeta.

Središnja banka Rusije ove godine planira kupnju 250 tona, što će vjerojatno i učiniti.

Stručnjaci kažu da se predviđa porast potražnje u Sjedinjenim Državama, ali prije svega od strane velikih tvrtki. Administracija predsjednika Donalda Trumpa je spremna smanji porez na dobit s 35% do 25%, što može osloboditi sredstva za kupnju plemenitih metala.

Čelnik Euroazijske banke za razvoj, Jaroslav Lisovolik, objasnio je zašto se Središnja banka Rusije odlučila na kupnju zlata u važnim količinama.

“Rusija želi smanjiti količinu obveznica u američkim dolarima “, rekao je za RT.

“Povećanje zlatnih rezervi u Rusiji je jedna od mjera koje banka primjenjuje i zlatom želi zamijeniti dolar”, rekao je Jaroslav Lisovolik.

Stručnjak je podsjetio da je plemeniti metal visoko likvidna imovina, koja u vrijeme krize može imati prednost u odnosu na valute.

Jaroslav LisovolikZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Da je Rusija k’o Libija, zbog ovakvih poteza NATO bi već odavno podigao avione da brane ugrožena prava mrava, kokoški, drveća i čega sve ne.

Weteran
6 godine prije

Brza dedolarizacija je mač sa dve oštrice?!
“Tiha voda breg roni”
Vidimo da druga stana ne posmatra dešavanja skrštenih ruku!

dalmata
6 godine prije

Sjor Weteran je u pravu”druga strana”?!Vec in je panika sta postoji druga strana,a tekkoliko in kolina drcu jer ne znaju kad ce “druga strana” odsvirat posmrtni mars,za (do sada)jedinu stranu.Ruski potezi su u sridu,jer ce cili gramzivi zapad brzo(bar pokusat)uvatit misto u(nije vazno cijem,za prodane duse)Ruskom zlatnom vlaku.Pohlepa ce ih priko noci okrenit na onu stranu di se cuje zveket zlata.

PanSlaven
6 godine prije

a tko prodaje toliko zlato? otkud ga čupaju, i koliko to još može trajati? da nije neki alkemičar u igri..? može li se desiti da više nitko ne htjedne prodati, i šta će onda, čuvati ga pod madracom?
Znate šta sam si ja mislio… da je nekad zlato (i na Zemlji, dok su gradili piramide npr) bilo energent (vjerojatno ne gorivo), i to je valjda ostalo zapisano u genetskom kodu, i sad se svi jagme a ne znaju ni zašto.. Osim ako će vladar koji svemircima preda najviše kontejnera, biti nagrađen Jahvinom slavom , bože me sačuvaj

Antonio
6 godine prije

Ovaj tekst nije potpun. Moralo je imati malo potsecanje sta sve drugo Rusija radi da bi utisala dolar.
Bar jedno 3 -4 reda vise teksta. A nama citateljima od koristi.
Recimo to – da sve vise placanje sa Kinom, Iranom, pa cak i Turskom ne prave dolarima, vec svojim valutama…pa onda…

PS Uvjek vas hvalim. Ali ovaj put ste bili prosecni, sto nije odlika ovog projekta. Vi obicno ne pisete vesti, nego malo opseznije gledate na stvari….

sardelino
6 godine prije

Svjetski financijski sustav u kojem se novac stvara ni iz čega (iz arije) i koji se u osnovi bazira na lanacu Sv. Antuna neminovno mora propasti.
Rusi kupuju zlato da bi osigurali financijski sustav od budućih turbulencija. To rade već dugo vremena. Soroş prodaje dionice i isto tako kupuje zlato. Amerikanci su zamijenili zlatni standard petroddolarom….Sve mi ovo izgleda kao u vicu u kojem metereolog prognozira dugu i hladnu zimu jer indijanci skupljaju drva.

Nostradurus
6 godine prije

Što leži ne bježi. Dolar može pasti u bilo koje vrijeme ako naftaši prestanu prodavati naftu za dolare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI