Zlato dostiglo najvišu cijenu u poslednjih 6 godina, azijska tržišta u crvenom

Berza indeksi crveno

Azijska tržišta su potonula, gurajući rast cijene zlata na najviši nivo u poslednjih 6 godina, dok panični investitori traže sigurno utočište za svoju imovinu nakon što je predsednik Donald Trump dokazao da je spreman na eskalaciju američko-kineskog trgovinskog rat.

Zlato je jutros dostiglo cijenu od 1.550 dolara – najvišu od aprila 2013. što predstavlja porast od 20 odsto samo ove godine – dok se trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ponovo intenzivirao tokom vikenda.

Kao rezultat toga, azijska tržišta su se otvorila duboko u crvenom. Japanski Nikkei indeks je opao za preko dva procenta, dok je Hong Kong Hang Seng pao za više od tri procenta. U međuvremenu, Shanghai Composite pao je za 1,4 posto, baš kao što je australijski S&P / ASKS 200 pao za 1,5 posto.

„Sa znakovima ekonomskih previranja, primetna su pomjeranja ka sigurnim sredstvima poput zlata“, rekao je Madhavi Mehta, analitičar Kotak Securities Ltd, za Live Mint. „Zlato i tržište akcija generalno imaju negativnu korelaciju, tako da se sa povećanjem nesigurnosti u vezi sa globalnim akcijama veći broj investitora okrenuo zlatu.“

2
Ostavite komentar

avatar
10000
 
2 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
2 Komentatori
tediNjonjo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Njonjo
Gost
Njonjo

Povijest trgovinskih ratova, je pokazatelj buducnosti

tedi
Gost
tedi

Znaci li to da nase novcane zarade, bez zlatne podloge ,pocinju manje vrediti?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik