fbpx

Više globalnih investitora uskoro će imati pristup masovnom kineskom tržištu obveznica

kineske obveznice

Kineski suvereni dug treba da se doda u još jedan referentni indeks obveznica, indeks svjetskih državnih obveznica (WGBI), koji će možda donijeti od 100 do 150 milijardi dolara stranih investicija na drugo najveće tržište obveznica na svijetu.

U prekretnici objavljenoj u četvrtak, britanski dobavljač indeksa FTSE Russell rekao je da će kineske državne obveznice biti dodate ključnom indeksu koji uključuje uglavnom razvijene ekonomije od oktobra sljedeće godine. Uključivanje oko 1,5 biliona dolara kineskog tržišta obveznica od 16 triliona dolara trebalo bi da bude dodatno potvrđeno u martu 2021. godine.

„Od kada su kineske vlasti stavljene na listu praćenja, uvele su značajna poboljšanja na infrastrukturi tržišta fiksnog dohotka, omogućavajući lakše učešće međunarodnih investitora“, rekao je FTSE Russell u izjavi. Dodao je da razvoj uključuje poboljšanje likvidnosti obveznica na sekundarnom tržištu, poboljšanje strukture deviznog tržišta i razvoj globalnih procesa poravnanja i kastodija.

Kineske državne obveznice ranije su bile uključene u pakete indeksa JP Morgan i Bloomberg Barclays, a pridruživanje WGBI označit će još jednu prekretnicu za brzo razvijauće tržište kineskih obveznica, posebno u vremenima kada investitori traže veće prinose.

Kina ima drugo po veličini tržište obveznica na svijetu, ali su međunarodni investitori držali 2,8 biliona juana (410,69 milijardi dolara) kineskih obveznica ili manje od tri procenta cjelokupnog tržišta krajem avgusta.

Debi na indeksu može donijeti najmanje 100 milijardi dolara u kinesku ekonomiju, predviđaju neki analitičari, dok drugi kažu da bi priliv mogao biti veći za 40 ili čak 50 odsto. Prema riječima menadžera portfelja sa fiksnim prihodom u JP Morgan Asset Management, Jason Panga, Kina bi mogla prikupiti oko 140 milijardi dolara dodatnih priliva u svoj dug kao rezultat odluke, dok HSBC navodno procjenjuje da bi privučena sredstva mogla premašiti 150 milijardi USD.

„Prekomorski investitori ove godine kupuju više kineskih obveznica sa pristojnim prinosom usred globalnog okruženja sa nultom stopom, stalne diverzifikacije globalnih rezervi i priliva kao rezultat prethodnog uključivanja indeksa obveznica“, Candy Ho, HSBC globalni šef RMB poslovanja za razvoj u svojoj jedinici za globalna tržišta, navodi South China Morning Post. „Uključivanje FTSE WGBI indeksa dodatno će ubrzati učešće globalnih investitora.“

3.4 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bosanac
Gost
Bosanac
23 dana prije

By the way – Jermenija proglasila ratno stanje

xda
Gost
xda
23 dana prije

Dobra vijest, sto god ima vise prodavaca to bolje za kupca.
Amerika bi htijela biti jedini prodavac u gradu.

Paris
Gost
Paris
23 dana prije

Žućama ne trebaju strane investicije, oni imaju trilijune Usa obveznica, ako im pofali novca samo zahvate iz duboke vreće dolara.

Ti si trilijun!
Gost
Ti si trilijun!
22 dana prije

Trilijun na Hrvatskom znaci 10**18 ili milijardu milijardi ili milijun bilijuna.

Sva kineska ekonomija vredi 14,3 bilijuna dolara, a sva njena prirodna bogastva vrede oko 23 bilijuna dolara.
Sva svetska ekonomija vredi oko 80.27 bilijuna dolara.

Brojka koja je napisana (kineskog tržišta obveznica od 16 triliona dolara) je oko 200 hiljada puta vece od svetske ekonomije!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x