22. srpnja mogao bi biti ”sudnji dan” za Europu ako se ruski plinovod ponovno ne pokrene

Gas
61 komentar

Za nešto više od tjedan dana postoji velika mogućnost da će dotok ruskog plina u Europu zauvijek prestati, što bi mogao značiti ”sudnji dan” za Europu, pogotovo Zapadnu.

Plinovod Sjeverni tok 1 trenutno je zatvoren zbog “održavanja”, a planirano je njegovo vraćanje u funkciju 22. srpnja. Međutim, postoje različiti čimbenici koji bi mogli uzrokovati da bude isključen, uključujući neodobravanje ruskih vlasti. Njemačka još uvijek čeka da se dijelovi vrate iz Kanade, koja ih tek treba poslati zbog sankcija protiv Rusije i njenog plinovoda. Ako se ova i druga pitanja ne riješe, i to brzo, onda postoji dobra šansa da će Europa ostati bez ruskog plina.

Jim Reid iz Deutsche Bank (DB) kaže da bi 22. srpnja mogao biti najvažniji dan u godini jer “iako većinu vremena na tržištu provodimo razmišljajući o Riznici i recesiji, sumnjam da je ono što će se dogoditi s ruskim plinom u drugoj polovici godine potencijalno još veća priča.” “Naravno, do 22. srpnja dijelovi bi mogli biti pronađeni i opskrba bi se mogla početi normalizirati”, dodaje Reid. “Svatko tko vam kaže da zna što će se ovdje dogoditi nagađa, ali kao minimum to bi trebala biti velika žarišna točka za sve na tržištima.”

Gašenje Sjevernog toka 1 poklopilo se s padom tržišta i gospodarskom katastrofom

Već, samo jedan dan nakon početka planiranog 10-dnevnog razdoblja obustave, protok kroz NS 1 pao je na gotovo nulu. Ako stvari ostanu takve, sljedećih će tjedana na Wall Streetu biti apsolutni kaos.

“Ovo je uzorak onoga što Wall Street očekuje da će se tada dogoditi: europske dionice pale su 20 %”, izvijestio je Zero Hedge. “Razmjere bezvrijednih kredita šire se nakon razine krize iz 2020. Euro pada na samo 90 centi, prije nego što potpuna recesija pogodi drugo najveće svjetsko gospodarstvo.” Ostaje za vidjeti koliko stvari postaju loše i koliko brzo. Ovisit će o duljini potencijalno produljenog zatvaranja naftovoda, kao i o tome koliko dugo zemlje poput Njemačke i Francuske koje su postale “zelene” i sada se uvelike oslanjaju na uvoznu naftu izdrže bez ponovnog protoka. “Velika je nepoznanica kako će šok koji je započeo u Njemačkoj, Poljskoj i drugim srednjoeuropskim zemljama odjeknuti u ostatku Europe i svijeta”, kaže Joachim Klement, voditelj strategije u Liberum Capitalu.

“Jednostavno ne postoji zamjena za ruski plin.”

Ako Rusija doista prekine sve isporuke plina Europi na neodređeno vrijeme, tada UBS-ovi ekonomisti očekuju smanjenje zarade poduzeća za više od 15 posto. Žurba za sigurnom imovinom također bi dovela do povećanja prinosa na referentne njemačke obveznice na 0 posto.

“Naglašavamo da ove projekcije treba promatrati kao grube aproksimacije, a nikako kao gori scenarij”, kaže Arend Kapteyn, glavni ekonomist UBS-a. “Lako bismo mogli zamisliti ekonomske poremećaje koji bi doveli do negativnijih ishoda rasta.”

Pad eura već je započeo jer je valuta preko noći pala na najnižu razinu u dva desetljeća, nakratko dotaknuvši paritet s dolarom prvi put od 2002. Njemačke dionice također su izgubile oko 11 posto svoje vrijednosti od lipnja, s najvećim gubitkom njemački plinski div Uniper SE, čija je cijena dionica ove godine do sada pala 80 posto.

“Europa je trenutno uhvaćena u začarani krug”, upozorava Charles-Henry Monchau, glavni direktor za ulaganja u Banque Syz. “Više cijene energije štete europskom gospodarstvu, spuštajući euro. Zauzvrat, slabiji euro čini uvoz energije još skupljim.”

PlinrusijaZapadna EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vendetta
1 godina prije

Zapadni Europljani su najgori stanovnici planeta Zemlje. Nigdje osim mozda u Kini ne postoje tako gloooope mase

ad astra
1 godina prije

Obustava isporuke ruskog plina govori da Rusi gube u ratu. Sankcije su ih žestoko pogodile. Zašto ovakve tvrdnje. Rusija prodaje plin za novce koji joj trebaju. Nema alternativnog tržišta.zašto bi se odricao prihoda koji ti treba? Odgovor je jednostavan. Potez očajnika. Kolika je inflacija u Rusiji? Kakve su ekonomske prognoze? Što rat bude duže trajao to će završetak biti bolniji.

Smurgl
1 godina prije

Resetujte nas nježno…

Pošto se zapadni sistem kontrolisano urušava i ekonomska moć seli u Kinu, Rusi više nemaju potrebe pumpati energiju na zapad već to sad rade prema istoku.
Sad je malo bistrije zašto je proteklih decenija prebacivana industrija sa zapada na istok i zašto se Rusija digla iz haosa i postala vojna i energetska sila, a…?

Igranka tek počinje..

Max
1 godina prije

Katstrofa.

Mar8
1 godina prije

Rusi ce napraviti sto oni mislu da je najbolje. Da je po mome , ja bi zaustavio prodaju plina neonacistickoj Europi.

Falls
1 godina prije

Visual Capitalist u suradnji s Bloomberg je napravio reportazu pod naslovom Countries with the Highest Default Risk in 2022 Na listi je samo 25 drzava. Na osmom mjestu je proamericki rezim Ukrajina NATO Turska na 20-tom mjestu a Rusije tu nema. S ovim ratom sto je zapad zapoceo protiv Rusije gurajuci Ukrajinu kao proxi je podijelio svijet na politicki zapad i ostali. Najveci gubitas ce biti tzv. politicki zapad, zato jer: Unistava se globalizacija, sve vise americkih firmi se vracaju kuci. Stvara se protektionizam, svaka drzava ce teziti da sama sve pravi ili da sto manje ovisi o strateskoj robi od onog koji nije u istom jatu. Izgubljeno je povjerenje u nezavisnost pravnih institucija na tzv. politickom zapadu. Legalizirane su na zapadu sankcije van UN i pljacka tudje imovine. Trka u nauruzanju ce se nastaviti, novo oruzje, jos savrsenije a A bombe ce biti garant da te protivnik ne moze… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Održavanje pišete pod navodnike, a riječ je o redovitom godišnjem održavanju Sjevernog Toka 1 koje traje desetak dana u ljeti. Pišete da je euro pao preko noći, ali nije pao tako brzo, ni to nije točno. Držao se dolar na 0,85 – 0,89 u odnosu na euro dugo vremena, a njegovo strmopižđenje počelo je sa objavom sankcija Rusiji neposredno nakon početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022. Tada je dolar bio na 89% eura, 16. svibnja je bio na 0.95, a 14. srpnja 2022. su se izjednačili, odnosno došao je na vrijednost 1.0 Za to vrijeme, ruska rublja je prije rata u Ukrajini vrijedila 0,013 – 0.014 dolara, 7. ožujka 2022. je pala na svega 0.075 dolara (11 dana nakon početka rata u Ukrajini), i nakon toga je počela rasti, 21. lipnja je dosegla svoju maksimalnu vrijednost od 0.019 dolara. Sada je na vrijednosti od 0.017 dolara. Rubalj 40% više… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Ako neće biti isporuke plina iz Rusije Europi nakon 22. srpnja, smatram da će to biti isključivo politička odluka EU, bez obzira što će nam mediji plasirati. Zašto bi se Rusi odrekli ogromne zarade na izvozu plina u Europu? I prije im je zarada bila odlična, a sada je cijena plina pet puta skuplja nego prije dvije godine. Koja budala bi se odrekla takve zarade? EU vlastodršcima takav razvoj događaja ne odgovara, jer bi time Rusija dobila još više simpatija među europskim građanima, a ovi koji su uzrokovali to bili bi popišani. Plin se plaća u rubljama – rublja je 40% jača u odnosu prije rata u Ukrajini, a euro devalvirao u odnosu na dolar 12% nakon početka rata u Ukrajini. Kao i sa Covidom – jednom kada zajašu, ne odustaju od službenog narativa i ne skidaju se sa sedla uporno tjerajući konja dok ne crkne. Politički vlastodršci u Europi… Čitaj više »

Zeljkec
1 godina prije

O tome su trebali misliti ranije kada su odlucili ugristi ruku koja hrani, misleci da ako ugrizu da ce se hranitelj prepasti i plasiti. Auff

cora
1 godina prije

Ima li srba u evropi pa i njima ce biti sudnji dan , postajete jako smijesni zaista sa tim naslovima .

gargamel.
1 godina prije

Kad uskoro Rusija i zvanicno objavi rat Ukrajini, onda pocinje ozbiljno. Sto rece Putin, mi nismo jos ni poceli.Objava rata podrazumjeva da ce imati razlog da napadne svakog ko bude pomagao Ukrajini. U SAD vec govore ozbiljni analiticari, da amerika mora razmisliti , da li se isplati zbog neke Letonije ratovati sa ozbiljnim protivnikom,sto znaci da bi mogla da istupi iz Nato.

1 godina prije

Plin, nafta bulšit vamo, bulšit tamo… Ovako je to definisao Sergej Glazjev u intervjuu Eskobaru, čiji dio je razradio SoA, ali je, nažalost, ispustio ovaj bitni dio. Na šta sam reagovao u komentaru na njegov članak. Pa šta kaže Sergej? “Nažalost, monetarne vlasti Rusije još uvek su deo vašingtonske paradigme i igraju po pravilima dolarskog sistema, čak i posle otimanja ruskih deviznih rezervi od strane Zapada. S druge strane, nedavne sankcije su izazvale intenzivnu samoanalizu u ostalim zemljama koje ne ulaze u dolarski blok. Zapadni agenti uticaja, kao i do sada, kontrolišu centralne banke većine zemalja, primoravajući ih da sprovode samoubilačku politiku koju je propisao MMF.” Pazite na izraze “monetarne vlasti Rusije” (koje su još uvek su deo vašingtonske paradigme i igraju po pravilima dolarskog sistema) i “Zapadni agenti uticaja” (koji kontrolišu centralne banke većine zemalja) Možete vi i meni, kao i Ledenom ponuditi sendvič sa podrigušom, ali šta ćete… Čitaj više »

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Pokusajte se zbrojiti!!! Koliko je neonacistickih ili pronacistickih rezima u svijetu?
A koliko je ANTIFASISTICKIH DRZAVA – REZIMA u svijetu?
Dali je bolje biti Nacista – Fasista ili Antifasista?
Tko vam je dozvolio da zaboravite skoro 80 miliona zrtava naci fasizma?

složni
1 godina prije

Eto vidim tu neki komentator spominje Srbe. Tesko je neke stvari izbiti nekim pojedincima iz glave.
Sjecam se dobro kad se govorilo po Hrvatskoj kako su Rusi i Grci povezani s vjerom i kako Grci su neka vrsta trojanskog konja kad je u pitanju Rusija.
Danas vidimo da je netko sirio tu propagandu s planom.

Grcka nije stavila veto na ulazak Svedske i Finske u NATO pakt ili na pregovore Ukrajine u EU. Toliko o grckom podmetanju ledja za Ruse.

I sto je sad uzrok ovom svemu?
Grci su ustraseni stupiti u obranu Rusije ili ih nije briga?
Ako su ustraseni onda u EU na vrhu upravlju diktatori a mali se boje pisnuti.
A briga ih JE.

Andreja
1 godina prije

Pustit ce oni plin, ali po kojoj cijeni 🤔

rade iz niša
1 godina prije

kao da čitamo Manna, posljednjeg velikog Europljanina, raspada se Stari svijet nama pred očima, tužno je to za gledati, ali neizbježno, sva carstva propadaju.

Ico
1 godina prije

Bez panike, u pripremi su “ molekule slobode” iz Amerike, fućkaj Putina

niki
1 godina prije

Ne pili granu na kojoj sjediš! Briselske mazohiste treba na kolac!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI