Afrika zaslužuje ‘zasluženo mjesto’ u odlučivanju o sudbini svijeta

Vladimir Putin govor
19 komentara

Rusija pozdravlja rastući međunarodni autoritet pojedinih afričkih država, kao i kontinenta u cjelini, i njihovu želju da se njihov glas snažno čuje, rekao je predsjednik Vladimir Putin u članku objavljenom uoči drugog samita Rusija-Afrika i Ekonomskog i humanitarnog foruma Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu .

U tekstu, koji je Putin napisao za glavne afričke medije, a koji je Kremlj podijelio u ponedjeljak rano ujutro, ruski predsjednik je rekao da partnerstvo Moskve s Afrikom ima “snažne, duboke korijene i da su se uvijek odlikovali stabilnošću, povjerenjem i dobrom voljom”.

“Dosljedno smo podržavali afričke narode u njihovoj borbi za oslobođenje od kolonijalnog ugnjetavanja. Pružili smo pomoć u razvoju državnosti, jačanju njihovog suvereniteta i odbrambene sposobnosti”, napisao je on.

Moskva se, prema Putinovim riječima, uvijek držala principa “afričkih rješenja za afričke probleme” i poštovala “suverenitet afričkih država, njihove tradicije i vrijednosti, njihovu želju da samostalno određuju svoju sudbinu i slobodno grade odnose sa partnerima”.

„Nikada nismo pokušavali da nametnemo partnerima sopstvene ideje o unutrašnjoj strukturi, oblicima i metodama upravljanja, razvojnim ciljevima i načinima njihovog ostvarivanja“,  rekao je Putin.

Ruski lider je rekao da nema sumnje da će se Afrika “konačno osloboditi gorkog nasljeđa kolonijalizma i neokolonijalizma” kako bi zauzela svoje “dostojno mjesto” na svjetskoj sceni. Obećao je da će podržati želju afričkih partnera da se “njihov glas snažno čuje i da preuzmu probleme kontinenta u svoje ruke”.

“Okuplja nas zajednička želja da oblikujemo sistem odnosa zasnovan na prioritetu međunarodnog prava, poštovanju nacionalnih interesa, nedeljivosti bezbednosti i priznavanju centralne koordinacione uloge Ujedinjenih nacija”, napisao je Putin .

Moskva se zalaže za “davanje afričkim zemljama njihovo pravo mjesto u strukturama koje određuju sudbinu svijeta”, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a i G20, i podržava “reformu globalnih finansijskih i trgovinskih institucija na način koji zadovoljava njihove interese”, dodao je Putin.

Drugi rusko-afrički samit zakazan je za 27.-28. jul, koji će se održati zajedno sa Ekonomskim i humanitarnim forumom, za koji se očekuje da će pružiti platformu za poslovne sastanke i panel sesije. Četrdeset devet zemalja je potvrdilo svoje učešće, kaže Aleksandar Poljakov, zamenik direktora Odeljenja za Afriku ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prvi sastanak na visokom nivou, kojem je prisustvovalo skoro 50 afričkih šefova država, održan je u Sočiju 2019. godine pod temom „Za mir, sigurnost i razvoj“.

afrikaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
9 mjeseci prije

Bez SSSR dekolonizacija Afrike bi trajala mnogo duže, čak su Amerikanci vršili pritisak na svoje Evropske saveznike koloniste da se povuku iz Afrike i za sobom ostave antikomunističku vlast jer ako se ne povuku pokreti otpora koji su bili socijalistički orijentisani bi neminovno preuzeli vlast.
To je dovelo do neslaganja i trvenja na relaciji UK Francuska Portugal Holandija i SAD.

Da, I??
9 mjeseci prije

Nakon 20,godina na vlasti, Putin the Veliki se I toga sjetio

Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Mir= mobilizacija u rat, sigurnost=digitalni nadzor, razvoj= oduzimanje sirotinji svega pod raznim izgovorima.

borjana
9 mjeseci prije

“Moskva se zalaže za “davanje afričkim zemljama njihovo pravo mjesto u strukturama koje određuju sudbinu svijeta”, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a i G20, i podržava “reformu globalnih finansijskih i trgovinskih institucija na način koji zadovoljava njihove interese” Ništa mi se od svega ovoga nije svidjelo. Uoravo iz UN pod čijim je okriljem i patronatom WHO proizilazi najveće ovoplanetarno zlo. Upravo se pod tim krovom kuju planovi globalizacije i “zajedničke borbe” protiv zadanih, skoro imaginarnih protivnika koji su ovdje nazočni taman toliko, od kada je i svita, i bez čije prisutnosti je nemoguć ovoplanetarni život, s to je co2 brz kojeg ne egzistira biljni svjet i virusa koji vječno radi na održavanju našeg imunološkog sustava, a sada su proglašeni našim najljućim neprijateljem. Zašto inzistira j na g20 iz kojeg potiču najveći ruski problemi i iz kojeg su (kao) skoro i izbačeni. “…i podržava “reformu globalnih finansijskih i trgovinskih institucija” Da ih se… Čitaj više »

Ivan
9 mjeseci prije

Americkim svinjam to nece odgovarati i nastojati ce tu ideju suzbiti u korijenu..

borjana
9 mjeseci prije

Pobježe mi nedovršen komentar.

Ne znam, radije bih voljela čuti sve kontra od svega izrečenoga z putinovom pismu. Da se otrgnu od tog globalnog legla zla zvanog “UN” da odbiju bilo kakvo udruživanje i proširivanje g20, pogotovo da odbiju učešća u globalnim financijskim reformama.
Globalizam je zločinački plan zamišljen kao alat globalnog porobljavanja svjetske populacije, bez ikakvog dopuštenja da itko ostane van zamišljenog globalizma, a za stanovništvo posve nebitno da li će biti unipolarna ili multipolarna globalna vlast. Oni se već između sebe dogovore o načinu upravljanja ovoplanetarnim resursima.

Ivek
9 mjeseci prije

Ma svi se oni petljaju u Afriku iz nekog interesa, sve ne to ista kabala.
Najbolje bi bilo da svi Afriku ostave na miru da žive ko prije 1000 godin, ako neće kapotalizam, komunizam k ostale sisteme..a ne ih im nametati silom.

tihobl
9 mjeseci prije

Jadan Putin nikud ne putuje, svi mu na noge dolaze. Svi osim lidera EU kojima nece da se javi ni na telefon.

Max
9 mjeseci prije

Sve suverene države imaju pravo na glas.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Dosljedno smo podržavali afričke narode u njihovoj borbi za oslobođenje od kolonijalnog ugnjetavanja”

Nisi ti, nego SSSR.
I nesvrstani.
U to vrijeme smo mislili da su svi ljudi jednaki i rođeni jednaki.

Drugo, nije previše pomoglo. Jer se pljačka nastavlja. Francuska, npr.
Samo je 20 bijelih familija zamijenilo 20 crnih.

Treće,…jasno je koja ih sudbina čeka. Kao i sve takve u ljudskoj povijesti.

Ista koju bi oni namijenili bijelcima, da ikako mogu. A što zna svatko tko je bio u Africi ili bilo što čuo o njima, sada.

hiber
9 mjeseci prije

Svasta. Otpisati ce se neki dugovi, jos ce se besplatno podjeliti nesto nafte “afričkim partnerima” i to je sve. Kina i USA nastaviti ce dominirati Afrikom. Rusija ce se pokusati posvetiti ponovnom koloniziranju susjednog naroda u uzaludnom batrganju propalog carstva. Ali nista od toga. Zavrsiti ce kao Vijetnam, Alžir,Afganistan da ne nabrajam.

Zoro
9 mjeseci prije

SSSR je slomio kičmu kolonijalizmu i oslobodio narode Afrike, Rusija je pravni i stvarni nasljednik prve zemlje svijeta koja je odbacila kapitalističko robovlasničko stoljetno zlo,
malo sada taktiziraju vjerovatno da izbjegnu veliki rat i da se svijet pripremi za novu veliku promjenu, potpuni slom zapada,
u Aleksandrji trba napraviti novo udruženje slobodnih naroda koje će zamjeniti un, zapadnim zemljama zabraniti pristup dok ne dobiju narodne vlasti antikapitalističke i antiglobalističke, ostali narodi će se pomalo prilagođavati ako žele bez prisile, svi će biti poštovani, dolazi novo doba

Mellon
9 mjeseci prije

Interesting!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI