Airbnb zabranjuje goste „povezane sa grupama mržnje“ na području DC-a uoči inauguracije, prijeti pravnim akcijama

Airbnb
9 komentara

Airbnb će otkazati rezervacije i zabraniti svima za koje smatra da su povezani sa „grupama mržnje“, kao i učesnicima nemira na američkom Kapitolu, obećavajući pravnu akciju protiv onih koji „planiraju nasilje“ uoči Dana inauguracije.

Kao dio „Bezbjednosnog plana Kapitola“ od sedam tačaka predstavljenog u ponedjeljak, služba za iznajmljivanje soba saopštila je da će preduzeti dodatne korake za poboljšanje bezbjednosti uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara. Mjere uključuju planove za pregled svih rezervacija u širem području DC-a i trajnu zabranu gostima „povezaneim sa grupom mržnje“, kao i „pojedince identifikovane kao umiješane u kriminalne aktivnosti na Kapitolu“ prošle srijede, kada je gomila Trumpovih pristalica upala u Kongresne sale.

„Kada preko medija ili izvora za sprovođenje zakona saznamo imena pojedinaca za koje je potvrđeno da su odgovorni za nasilnu kriminalnu aktivnost u Kapitolu Sjedinjenih Država 6. januara, istražujemo da li imenovane osobe imaju račun na Airbnb“, rekla je kompanija, dodajući da će ukrštati dnevnike hapšenja DC Metro policije sa sopstvenim spiskom članova.

„Ako pojedinci imaju Airbnb račun, mi preduzimamo mjere koje uključuju zabranu upotrebe Airbnba.“

Iako kompanija nije precizirala kako će utvrditi ko pripada „grupi mržnje“ mimo unakrsne provjere evidencija hapšenja, takođe je primijetila da „može pokrenuti pravni postupak“ protiv gostiju koji pripadaju tim grupama, kao i protiv onih koji „planiraju nasilje “ili koji na drugi način krše uslove korištenja usluge Airbnb. The Proud Boys su jedina grupa koja je poimence navedena u saopštenju kompanije.

Pored zabrana i ukidanja rezervacija, Airbnb je rekao da će narednih dana poboljšati svoje „bezbjednosne provjere“, uključujući pojačane napore na verifikaciji identiteta gostiju. Takođe će se obratiti domaćinima da ih podsjete da „pripadnici grupa mržnje nikada nisu dobrodošli“, dok su komšije domaćina Airbnb podstaknute da prijave „pitanja sa rezervacijama“ putem telefonske linije koja radi non-stop.

Taj potez nije prvi pokušaj Airbnb da drži “grupe mržnje” van svoje platforme, uz napomenu da je kompanija otkazala brojne rezervacije u danima koji su prethodili pobuni na Capitol Hillu prošle srijede, u kojoj je pet ljudi umrlo usred haosa, uključujući jednu ženu na koju je policija pucala.

„Politike naše zajednice zabranjuju članove domaćih terorističkih i nasilnih grupa mržnje“, rekao je prošle nedjelje portparol Airbnb Ben Breit, dodajući: „Saznali smo za rezervacije nekih članova ovih grupa i otkazali te rezervacije i uklonili ih iz naše zajednice, i nastavit ćemo da preduzimamo odgovarajuće mjere“.

Uoči mitinga „Ujedinite pravo“ iz 2017. godine, koji je okupio brojne krajnje desničarske i neonacističke grupe – kompanija je preduzela slične korake, izbacivši rezervacije za neke prisutne na osnovu politike kompanije, koja zahtijeva da članovi zajednice „prihvate ljude bez obzira na njihovu rasu, vjeru, nacionalno porijeklo, etničku pripadnost, invaliditet, pol, polni identitet, seksualnu orijentaciju ili starost“.

Ranije u ponedjeljak, Airbnb je izdao odvojenu izjavu u kojoj se kaže da “najoštrije osuđuje prošlonedjeljni napad na američki Kapitol i napore da se podrije demokratski proces”, istovremeno najavljujući da će njegov odbor za političku akciju “uskratiti podršku” bilo kojem poslaniku koji je glasao protiv potvrđivanja rezultata trke 2020. – svi su bili republikanci. Odluka odražava slične korake preduzete širom korporacije u Americi od nereda na Kapitolu, a Amazon, Citibank, Dow Inc., Marriott i AT&T, između ostalog, takođe su izjavili da će zaustaviti doprinose istoj grupi zakonodavaca.

Nemiri na Kapitolu izazvali su masovne reakcije velikih tehnoloških kompanija, što je navelo niz platformi da napadnu predsjednika Trumpa ili njegove pristalice trajnim zabranama, navodeći ponovljena kršenja politike, uključujući podsticanje na nasilje. Incident je takođe oživio diskusiju o impičmentu među demokratama, s tim što je predsjednica doma Nancy Pelosi obećala da će pokrenuti postupak ukoliko se zakonodavci ne budu pozvali na 25. amandman i proglasili predsjednika nesposobnim za funkciju.

airbnbCapitol Hill
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moja žena sve vidi
3 godine prije

Hahaha, sada se jugoslavenstvo širi i po zapadu. Ako nisi pravovjeran i kada Tito dolazi svi sumnjivci moraju u kućni pritvor. U njih tzv “Demokrati” u službi Big Tech-a a u nas KP u službi naroda.

3 godine prije zadnji put uredio Moja žena sve vidi
tihobl
3 godine prije

Prvi put cujem za Airbnb.

Praetorian
3 godine prije

Tako su i hrvatsku dijasporu smatrali drzavnim neprijateljima u Jugoslaviji. Toliko su daleko isli da su i narucivali ubojstva u inozemstvu. Ovo polako vodi ka tome, na otvoreni lov na sve koji su za Trumpa. Politicki progon se mora zaustaviti, zlocinci moraju platiti

Slonica
3 godine prije

Po svemu sudeći služba za putovanja i iznajmljivanje soba brzim postupkom mijenja profesiju.
Izgledno je da propadaju pa se okreću najprofitabilnijim i brzorastućem biznisu..
Sankcioniranjem i pravnom gonjenju govora mržnje.
Ko umije njemu dvije.
Čekamo da službe za čišćenje, uvedu isto ,-otkažu usluge čišćenja i daju svoj obol ovoj nesebičnoj borbi.

gost1983
3 godine prije

Sloboda govora znači da vas država ne smije sankcionirati zbog izražavanja mišljenja. Ovaj slučaj nema veze sa slobodom govora jer država ne sankcionira nikoga, ovo je pitanje odnosa između trgovca i kupca, odnosno društvene mreže i korisnika. To je pitanje poštivanja uvjeta korištenja jednog internetskog servisa. Na te uvjete pristaje svaki njihov korisnik prilikom registracije svoga računa i u njima stoji da možete biti izbačeni ukoliko budete kršili njihova pravila.

gostgost
3 godine prije

Nema veze, samo naprijed. Twitter i Facebook izgubili 51 milijardu dolara nakon što su izbacili Trumpa.

Ive
3 godine prije

Bas steta taj Airbnb mi je bio potreban u WC-u kada imam tvrdu stolicu, odlican je za proljev.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI