Tramp obećava da će osloboditi izgrednike na Kapitolu

Donald Trump
8 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da će oslobađanje “pogrešno zatvorenih” izgrednika sa Capitol Hilla biti jedno od njegovih “prvih djela” ako se vrati u Bijelu kuću. Gotovo 1.400 Trumpovih pristalica uhapšeno je i optuženo za učešće u protestima 6. januara.

U postu na svojoj platformi Truth Social u ponedjeljak, Trump je rekao: “Moje prvo djelovanje kao vašeg sljedećeg predsjednika bit će da zatvorim granicu i oslobodim taoce 6. januara koji su nezakonito zatvoreni!”

Gomila Trampovih pristalica spustila se na američki Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da spreče zakonodavce da potvrde ono za šta su verovali da je lažna pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima prošlog novembra. Demonstracije su brzo prerasle u nerede, iako je američka policija za nekoliko sati uspostavila red.

Bajden i njegovi saveznici iz demokrata označili su sukob kao “ustanak”, a Ministarstvo pravde SAD-a pokrenulo je potragu bez presedana kako bi ušlo u trag i uhapsilo one koji su učestvovali. Od prošle sedmice u vezi s neredom optuženo je 1.358 osoba, od kojih većina za prekršaje. Međutim, njih 127 optuženo je za upotrebu oružja ili ranjavanje policajaca, a čak i oni koji su osuđeni za nenasilna krivična djela dobili su duže zatvorske kazne.

Trump se suočava sa federalnim optužbama za navodno podsticanje nereda. Prema vladinom tužiocu Jacku Smithu, bivši predsjednik izazvao je nemire i počinio zavjeru protiv Sjedinjenih Država rekavši svojim pristalicama da se “pakleno bore” protiv potvrde Kongresa o Bajdenovoj pobjedi. Prema Trampovim advokatima, tadašnji predsednik je imao pravo da održi takav govor, tokom kojeg je takođe ohrabrio svoje sledbenike da protestuju “mirno i patriotski”.

Apelacioni sud u Vašingtonu tek treba da odluči da li bi predsednički imunitet trebalo da zaštiti Trampa od krivičnog gonjenja zbog govora.

Trump je izgrednike nazvao “političkim zatvorenicima” i predložio da će neke od njih pomilovati ako budu ponovo izabrani. „Sklon sam da pomilujem mnoge od njih“, rekao je na skupu CNN-a prošle godine. „Ne mogu reći za svakog, jer su se par njih vjerovatno oteli kontroli“, dodao je.

S obzirom da je njegova posljednja preostala suparnica, Nikki Haley, suspendovala svoju predsjedničku kampanju prošle sedmice, Trump je gotovo siguran da će biti kandidat Republikanske stranke za borbu protiv Bajdena na predsjedničkim izborima u novembru. Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Trump vodi sadašnjeg demokrata između dva i devet bodova.

Capitol HillSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iiiistina
1 mjesec prije

Što se ššššuuuškaaa ???ostaje za vidjeti do kud će stići ??? Lik Trumpa krasi provaljeni popis visoko pozicioniranih masona.Između njih ima raskola u daljnjem upravljanju gojimima između extremista koji bi večinu koknuli i onih koji se s time ne slažu i upravo je Trump prešao u te redove te neču ići u ZF što ima iza kulisa već što izlazi o DC -bilog kapitola. …..Ispod kultne fasade zgrade Capitol leži tajni svijet obavijen misterijom i tajnom. Dok užurbanost Washington DC-a može sugerirati otvorenu i transparentnu demokraciju, ispod površine, labirint podzemnih tunela i baza plete priču o spletkama i zavjerama.U srcu Washington DC-a, gdje se moćnici nacije okupljaju kako bi oblikovali tijek povijesti, leži tajna o kojoj se malo tko usuđuje govoriti. Ispod svetih dvorana zgrade Capitol skrivena je mreža podzemnih tunela i baza, skrivenih od pogleda javnosti i zaštićenih od znatiželjnih pogleda. Ono što leži ispod ovog simbola demokracije je… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ima prava po Ustavu na to ! Na drugu stranu je to što izborni uslovi ostaju istovjetni poput onih na prošlim izborima što ne čini , nikakvih prepreka da ga ponovno ne pokradu … Stoga … Teško da ga neće ponovno pokrasti i da će proći za Predsjednika uopće ….

tihobl
1 mjesec prije

Hoce, kao sto je pomilovao Asanza.

Ivek
1 mjesec prije

frajer je tipični američki idiot.
Kaj da oslobađa onog morona kaj se u 21 st za potrebe cirkusa oblači ko poglavica i stavlja na sebe krzno ubijene životinje..

Max
1 mjesec prije

Zbog njega su i uhićeni.

xyz
1 mjesec prije

Cjela američka nacija je idiotska do fundamenta, a njihov način života je kretenski…

ime
1 mjesec prije

možda ih i cijepi s tri bustera.
a mogao ih je pomilovat prije nego je otišao s funkcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI