Ajatolah Hamnei: ”Ako glupi Trump raskine nuklearni sporazum, izlazimo i mi”

Sayyed Ali Hamnei
6 komentara

Iranski vrhovni vođa ajatolah Sayyed Ali Hamnei je jučer upozorio američku vladu kako će Iran, ako se SAD odluče povući iz zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana o iranskom nuklearnom programu, zaključenog je u srpnju 2015. u Beču, ”odmah raskinuti nuklearni posao”.

Izjava vrhovnog vođe Irana dolazi pet dana nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, priopćio svoju odluku o nuklearnom sporazumu, prema kojoj ga  ”ne namjerava potvrditi”.

“Ne želim gubiti vrijeme odgovarajući na beskrajne tirade i lažljive izjave ovog grubijana. Glupost Trumpa ne bi smjela odvratiti našu pažnju od lažljive Amerike. Ako SAD raskine posao, izlazimo i mi”, rekao je ajatolah Hamnei.

Prošli je petak je američki predsjednik odbio odobriti nuklearni sporazum s Iranom, a njegovo odobrenje je nužno prema američkom zakonu. Trump ovaj put nije htio poručiti Kongresu da se Iran pridržava svojih obveza iz sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma.

Ova se “potvrda”, prema američkom zakonu, mora donijeti svakih 90 dana, a posljednja obavijest je morala biti poslana američkim zakonodavcima prije 15. listopada. Trumpova odluka da ne “potvrdi” sporazum neće dovesti do trenutnog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država. Nakon toga slijedi analiza Kongresa u trajanju od 60 dana, rok u kojem se trebaju odlučiti daljnji koraci američke strane u ovom pitanju, a moguće je i ponovno uvođenje punih sankcija protiv Islamske Republike.

Nuklearni sporazumSankcijeSayyed Ali Hamnei
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Ima srecu ovaj lider Irana, sto nema kod njega americkog ambasadora pa da mu iscupa usi kako sto to rade americki ambasadori sa nasim balkanskim pretsednicima i premierima.
A tek ako mu se javi Mogerini… pokajat ce se sto je spomenuo nezavisnost za svoju nuklearnu programu.
Treba da dovest na obuku u Skoplju. Ima nakon toga da bude poslusan..

Ante
6 godine prije

Ni prvi ni zadnji puta da amer na ovakav način izlazi iz ovakvih dogovora. Razlika je samo u tome što su se malo požurili jer im je tako sugerirano od strane Izraela. Nadam se samo da će Iran još više učvrstiti veze sa rusima i kinom.

trumpislav
6 godine prije

neka uvede nove sankcije zbog kurdistana…ove nisu aktualne

tuf
6 godine prije

A ne, zadržite smirenost kao Rusi i gledajte kako će vam ostatak svijeta početi dolaziti s poštovanjem ! Treba gledati dugoročno, ovo je jedinstvena prilika da se razj… euroatlantsko “jedinstvo” !

elijah magnier
6 godine prije

Bilo bi možda bolje pričekati reakciju ostalih članova iz grupe o Sporazumu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI