fbpx

Ako će se igrati po tim pravilima, Trumpovu „privatizaciju svemira“ mogu osporiti Rusi

Putin Astronaut

Uzmimo da se slažemo sa svim američkim upravama da Sjedinjene Države nikada nisu prekršile međunarodno pravo i da ga opet „nisu prekršile“. Kao što smo izvijestili, zapravo ga u ovom konkretnom slučaju i nisu prekršile, jer je do „kršenja“ došlo na kozmičkom planu, deklarirajući pravo na prioritetno istraživanje Mjeseca. Odnose li se rezolucije Ujedinjenih naroda samo na teritorij Zemlje ili se mogu proširiti na prostor u kojem djeluju ljudi, uključujući svemir, za odgovor na to pitanje bi trebali konzultirati stručnjake za međunarodni pravo i možda ni onda ne bi dobili točan odgovor. No zdrava logika sugerira da ovdje nešto nije u redu.

“Američki predsjednik Donald Trump potpisao je dekret o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima”, kao što smo već izvijestili, priopćila je tiskovna služba Bijele kuće.

“Amerikanci bi trebali imati pravo obavljati komercijalna istraživanja, proizvodnju i korištenje resursa u svemiru u skladu s primjenjivim zakonom“, stoji u Trumpovom dekretu.

Istodobno se u dokumentu napominje da svemir pravno i fizički služi kao “jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države ga ne smatraju javnim domenom”.

Čitatelji koji su osjetljivi na nijanse značenja riječi u ovom dokumentu nesumnjivo će uživati u kontrastu između “ljudske” i “javne domene”. Mjesec je do sada bio “uobičajeno nebesko tijelo”. Zemljin satelit za znanstvenike i inspiracija za pjesnike, zaljubljene i romantičare. Ali ne, to je loše i trebao bi postati prostor “ljudske aktivnosti”.

Nacionalnost tih ljudi nije detaljno navedena, ali je više nego jasno za koga američki predsjednik može pisati ovakve dekrete.

Trump je naglasio da Sjedinjene Države nisu prekršile ništa, prije svega zato što nikada nisu potpisale Sporazum o aktivnostima svjetskih država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima iz 1979. godine. I to je točno.

Ali potpisale su “Sporazum o načelima djelovanja država na istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela” iz 1969. Tamo izričito piše: “Nijedna država ne može iznositi zahtjeve o posjedovanju bilo kojeg svemirskog tijela ili nekog njegovog dijela.”

I ovdje već imamo potencijalno kršenje u budućnosti, ali kao da se Washington ikada brinuo zbog nekog od prekršenih sporazuma ili međunarodnih ugovora.

Ipak, ovaj dekret otvara pitanje je li moguće iskopati neke minerale na mjestu koje vam ne pripada? Razumno obrazloženje i pozivanje na općeprihvaćene standarde je:  „Ne, nije moguće.“. Da biste eksploatirali bilo koju vrst ležišta, trebate dobiti vlasnička prava ili stvoriti dioničarsko društvo ili na neki način „povezati“ sebe i ovaj komad teritorija u pravno obvezujućem smislu.

Na primjer, brodovi svih zemalja love ribu u oceanima i svi je dobivaju, naravno, uz različita ograničenja. I drugo, kao da na Zemlji nije bilo „ničijeg teritorija“, pa bi se, što se tiče Mjeseca, moglo “krenuti ispočetka”.

Ali to zapravo i nije baš tako. Naime, imamo već vrlo impresivan i dobro poznat presedan da je određeni teritorij strogo proglašen “ničijim” i da tamo ne može biti rudarenja, a izgradnja vojnih baza je tamo kategorički neprihvatljiva. I to svi poštuju.

Govorimo o Antarktiku. Imamo već čitav kontinent, pun mogućnosti i perspektiva, ali svi se nekako suzdržavaju od pljačke. Bravo. Dakle, Mjesec je 1967. godine nazvan takvim vanzemaljskim “Antarktikom”, a Trump je to prihvatio i tvrdi da s ovim nikoga nije prevario i da ugovor ne krši nijedan  međunarodni akt kojeg su potpisale i SAD.

Neka se nitko ne zavara navodno velikom gestom dobe volje Amerike, koja ne sprečava sve ostale da sudjeluju u istraživanju Mjeseca. Međutim, sve je jasno. Ako Amerikanci slete na Mjesec, tamo stvore koloniju, tamo počnu rudariti, tada će, prirodno, u velikoj mjeri imati prednost. Oni će odrediti pravila za sve druge koji žele i samo početi istraživati Mjesec.

I to je upravo ono što planiraju učiniti.  Trump ovoga puta nije postupi izvan plana, već po agendi koju je počeo provoditi prije godinu dana, kada u ožujku 2019. naredio da NASA izradi detaljan projekt istraživanja mjeseca s datumima i fazama.

I tako mu NASA 7. travnja ove godine na srebrnom pladnju donosi ovaj dokument: „Stručnjaci su Nacionalnom svemirskom vijeću Sjedinjenih Država predali izvješće na 13 stranica koje uistinu opisuje ambiciozne planove. Podsjetimo da je prvo slijetanje astronauta na Mjesec u XXI stoljeću planirano za 2024. godinu. U ovom trenutku trebala bi biti spremna ulazna orbitalna stanica blizu mjeseca, što se može prevesti kao “kapija” ili “ulaz”.

Ali agencija se neće zaustaviti na ovim i budućim dostignućima. Prije svega, planirano je nekoliko bespilotnih misija s kojima će na desetke znanstvenih instrumenata biti isporučeno na prirodni satelit Zemlje.

Ali planovi stratega NASA-e su mnogo ambiciozniji. Radi se o izgradnji stalne baze na Južnom polu Mjeseca, možda i u krateru Shackleton.

Dakle, do 2024. godine već bi trebala postojati lunarna orbitalna stanica. I to NASA tvrdi ozbiljno, a na temelju toga je Trump hitno potpisao ovaj dekret.

Očigledno to nije jedini razlog koji je  natjerao Amerikance da pohitaju s „pravnim koracima“ u kolonizaciji svemira. Konkurencija mu je ruski „Lunarni program“, iako nije tako brzoplet, već pažljivo osmišljen i postupan.

Tu je još jedna zanimljiva nijansa. Može se dogoditi da uskoro između dviju najvećih svemirskih sila, čiji se lunarni brodovi sudaraju na “prašnjavim svemirskim stazama”, krene mnogo ozbiljnija i specifična rasprava o tome tko ima više prava na Mjesec. Konačno, to svemirsko tijelo nije beskonačno i sa svojih 38 milijuna četvornih kilometara ima površinu kao dvije Rusije. Dalje, kako povući granice proizvodnih sektora? To će biti vrlo važan argument, jer je sovjetska postaja „Luna-2“ 1959. godine ovo područje „obilježila“ svojim zastavicama.

Ako se ranije vjerovalo da je ta akcija bila simbolična, a Mjesec je i dalje inspiracija pjesnik i zaljubljenika, te manjeg dijela akademske zajednice,   sada se, zahvaljujući Trumpu, paradigma promijenila. Ako može Trump, a on može sve, zašto Rusi te zastavice ne bi smatrali državnom zastavom koja se uzdigla nad novim otokom i proglasili Mjesec dijelom svoje pionirske države?

Koliko god ovo danas izgledalo smiješno, već za nekoliko desetljeća Trumpov dekret može postati uzrok sukoba, ovdje ili gore u svemiru, uz neizbježno uključivanje drugih aktera, kao što su Kina, koja veća radi na zajedničkom projekti s Rusijom, te EU i Indija.

Stoga Trumpova „privatizacija svemira“ i nije tako bezazlen čin, kao što se na prvi pogled čini i jedino čemu se možemo nadati je da će neke buduće američke uprave imati više sluha za želje drugih i slovo međunarodnog prava. Ne zato što bi to htjeli, već ima više argumenata koji idu u prilog tvrdnji da su SAD „carstvo u opadanju“ i pitanje je trenutka kada će se urušiti i svoju „hegemoniju“ provoditi isključivo unutar svojih granica.

White House

SVEMIR JE AMERIČKI – Trump potpisao dekret o eksploataciji resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
miki
Gost
miki
10 mjeseci prije

Izvrsno razmisljanje gospodin Babic. SSSR ne smije ni pod koju cenu dozvoliti da glupiamerikanci stignu prvi, dapace trebaju stice toliko
ranije da podignu spomenike Lenjinu pa cak i Staljinu, a za amerikance ako imaju pameti barem da posthumno odlikuju generala paton-a,
i eventualno mu dignu spomenik u Washingtonu da , da svakog jutra svaki americki predsjednik i prije jutarnje kave baci pogled kroz prozor
i da se sretne sa likom velikog generala, mozda najveceg u nase vrijeme.

Ico
Gost
Ico
10 mjeseci prije
Reply to  miki

Trump je šaljivdžija

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ne Ico on je KRIMINALAC

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  miki

General Patton je “sklonjen”, smetao je

Nekoime
Gost
Nekoime
10 mjeseci prije

Too much moonshine.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
10 mjeseci prije

Predlažem da se Mjesec spusti na Zemlju i da se njegovi dijelovi podijele po svim državama u količini njihova teritorija. I više neće biti problema čiji je Mjesec. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
10 mjeseci prije

Ma ne, nije to ideološki rat…
Sada bar znamo da će pri odabiru kandidata za let na Mesec presudna veština biti rukovanje hladnim i ostalim oružjem. U svemirskim skafanderima.

Ringo10
Gost
Ringo10
10 mjeseci prije

Prvi zemaljski objekat koji je došao na površinu Mjeseca je bila ruska sonda Luna 2 i to još 1959 godine u Septembru

Tako da po pravu prvenstva Trumpina može dobro da ga popuši

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Pa to i piše u tekstu….. bem mu miša

Bili
Gost
Bili
10 mjeseci prije

Sad će Putin ići na mjesec prodavati plin Kinezima i Usa. To će biti “Moon stream one”.

Kažun
Gost
Kažun
10 mjeseci prije

Prvi korak po dolasku Amera je zabijanje kolčeva i označavanje teritorija,
drugi korak je istrebljenje svih Mjesečara…………MAGA 🌕.

BanOvan
Gost
BanOvan
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažun, zaboravio si da ce morati izgraditi Mjescki zid da se nemi mjesecanci ilegalno uvlacili u kUliforniju

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Onaj film snimljen u pustinji Arizone ne važi……

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

Ameri kad bi imali para mogli bi poslati covjeka na mjesec za 30 godina. Dotle gore ce biti ruski S-700 i kineski i indijski S-600.

Jedino ako bi uspjeli uskoro razviti VI, onda bi bilo moguce da posalju astronauta i ranije, negdje oko 2040.

shumadinac
Gost
shumadinac
10 mjeseci prije
Reply to  tihobl

@guest_401920
Čekaj kolega – jesi li ti onaj isti od ranije koji je tvrdio da je Zemlja ravna ploča, da sateliti ne mogu opstati u jonosferi, da je let na Mesec laž…
Mnoge ćeš ovde razočarati.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nisam taj. Ja sam onaj koji je tvrdio da je Pravda za Davida sorosev pokret.

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Hej ali Pravda izlazi u Moskvi koliko ja znam, ili sam nesto pobrkao.

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

A sto je to tako bitno na Južnom polu da nitko nema pristup? Ali bas bitko.?! Interesantno.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Srbija čuva šljive i maline, dole…

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumi,
“… jesi li ti onaj isti od ranije koji je tvrdio da je Zemlja ravna ploča … ”

Za kolegu tihobla nemam pojma – medjutim znam da su 2 kosmonauta to javno i rekli.
Oni valjda ponesto znaju o tom Kosmosu???
Naime:
1. Mirosław Hermaszewski – direktno u kameru rekao ” Da. Zemlja je ravna ploca”!
2. Igor Petrovich Volk – Heroj SSSRa – direktno u kameru rekao sljedece : “NIKAD NIKO NIJE bio u Kosmosu!”
Sta da se lazemo?
https://www.youtube.com/watch?v=-DlvWoZLBHs

čoban
Gost
čoban
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

lAŽ BI LAKO PROŠLA ILI NE BI NI POSTOJALA KADA BI SVE UZIMALI ZDRAVO ZA GOTOVO.

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

eh gle sad…..
.. opet minusi…
Opet “naucnici” ili “ljubitelji nauke” – djele minuse!!!

Pa KOME dijelite minuse gospodo “naucnici” i “ljubitelji nauke”?

….Kosmonautima?????
… ili meni…. zato osto sam prenio rijeci kosmonauta?????
Napomena:
ja nisam nista rekao – SVE su rekli ova 2 kosmonauta – te ocito “naucnici” bolje znaju pa zato udaraju minuse 🙂

Imate li gospodo “naucnici” reci nesto, osim “naucnog” udaranja minusa?

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Kao ništa nisi rekao a u stvari podržavaš teoriju ravnozemljaša! Ti bi loš artiljerac bio, pobio bi sve svoje ako tebi daju da izračunaš putanju granate

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata,
“… a u stvari podržavaš teoriju ravnozemljaša …”

hehe…
Postovani kolega,
Pa mislim da razumjete stvar?
Nikoga ne podrzavam, cak sam puno puta (na diskusiama) – rekao da prakticno SVE sto sam ucio u tzv “skolama” (debilanama) – moram podvrgnuti ispitivanju!
.
Ovdje se u temi prica o nekom “svemirskom okrsaju” 🙂
Kolega Sumi, proziva kolegu Tihobl o temi “ravna zemlja” – uz poprilicnu dozu sarkazma.
Uz to vidim da je takva prozivka izuzetno “pozitivna” medju “ljubiteljima nauke” a mozda i samim “naucnicima”…
.
E sad – posto sam ja naucio – da DEFINITIVNO NE vjerujem u nesto sto se zove “nauka” (a pogotovo kad joj je CENTAR u Vatikanu ili kod Rokefelera ili Gatesa) – naprosto postavljam – JAVNO IZRECENO – misljenje dvojice kosmonauta.

Da li se ja slazem sa njima ili ne – to je totalno – irelevantno!
Relevantno je JEDINO – da medju SVIM tzv “naucnicima” iliti “ljubiteljima nauke” i SF prica (ukljucujuci bajke, basne a bogami i skaske) – ljudi koji su DOKUMENTOVANO letjeli u Kosmos – imaju daleeeeeeeko vise toga reci o tome Kosmosu nego ovi “naucnici”…
Ili mozda nemaju???
Eto diskutujmo…

Max
Member
Max
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Imam kolega istražuj evo vam plus , minusi nisu moji.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
10 mjeseci prije

Outer space treaty bio je potpisan 1967. a ne 1969. godine.

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije

Napuhali ste stvar bez veze. Međunarodnim sporazumom je dogovoreno da niti jedna država ne može polagati pravo na podmorje izvan teritorijalnih voda kao ni na svemirska tijela, u što spada i Mjesec. Nitko tim sporazumom ne brani pojedincima i tvrtkama, u privatnom vlasništvu, da eksploatiraju bilo podmorje bilo svemirska tijela. Koliko će koja država, svojim angažmanom u području ispitivanja potrebnih tehnologija i financiranjem, pomoći u ostvarenju tih mogućnosti ovisi o svakoj državi ponaosob. Znači da SAD ne može platiti nekoga da za njen račun a u svoje ime vrši eksploataciju na tim područjima, što ne znači da ne može financijski i bilo kako drukčije podržati, no u konačnici ne može postati vlasnik eksploatiranog a da to na tržištu ne otkupi..

otpisani
Famed Member
otpisani
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

neznanje
“Međunarodnim sporazumom je dogovoreno da niti jedna država ne može polagati pravo na podmorje izvan teritorijalnih voda kao ni na svemirska tijela, u što spada i Mjesec. Nitko tim sporazumom ne brani pojedincima i tvrtkama, u privatnom vlasništvu, da eksploatiraju bilo podmorje bilo svemirska tijela.”
Nije to baš tako. Suverena obalna država ima pravo na svoju interesnu zonu ili tzv. epikontinentalni pojas do čak 350 milja od svoje obale, (ako se ne kosi sa interesa susjedne suverene zemlje) u koji spada morsko dno i podzemlje izvan teritorijalnog mora na koji ima (suvereno) pravo istraživanja i eksploatacije podzemnih resursa….

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Otpisani
U pravu si .To nisam smatrao potrebnim napisati pošto smo se naslušali o tome u sporu sa Slovenijom. No u svakom slućaju hvala ti što si to dodao, sad će moj tekst nekima biti jasniji i neće stvarati otpor.

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

@neznanje,

Kolega, slazem se sa vasim komentarom.

Misim da cak jedini komentar do sad – koji ima i logiku.
Naime, zasto “trucati” o Mjesecu i “njegovoj eksploataciji” – kad recimo – ooooooooooogromna povrsina Juznog Pola i dalje stoji neistrazena???
Zar nije lakse “ekspoloatisati” Juzni pol, nego Mjesec???

Ah neee…
Ovdje na Zemlji – gospoda Rokefeleri/Rotschildi (i ko zna koja “humanitarna” bagra jos, koja ima imena dijelova TERITORIJE Juznog pola u znak “zahvalnosti” njima) – su jos “daleke” 1961 uspostavili tzv “Antarctic Treaty System”!

Po tom ugovoru – NIKO – ne moze i ne smije – ekspolatisai ooooooooogromna bogatstva Juznog pola!
Cak i CioPedija – ne moze ovo sakriti 🙂

Ma ne… hajde da se glozimo o Mjesecu – koji niko nikad nije “posjetio”… i nece.

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Za dogovor oko eksploatacije južnog pola nisam siguran pošto spada u zemlje, nije podmorje. Tko tamo smije rudariti ne znam. Ukoliko znaš za sporazum o ne eksploataciji jušnog pola i prava država i privaatnih poduzetnika na njemu jako bi me razveselilo da nam to objaviš i pojasniš.

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

@guest_401949
“… Tko tamo smije rudariti ne znam….”
Niko!
Ukucajte “Antarctic Treaty System” i dobicete cak i na CioPediji ponesto…
Isplati se i dublje istraziti 😉

otpisani
Famed Member
otpisani
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istrazuj
Nikad ne reci nikad ! Svemir je samo formalno u sferi interesa ljudi, jer čovjek sa ovakvim tijelom ne može živjeti nigdje osim u uvjetima koji vladaju na Zemlji i to samo u zoni biosfere.
Svemir je interesna zona naših gospodara tj. vanzemaljskog entiteta kojem smo mi robovi a koristi nas i naš rad, pa uz pomoć njihove tehnologije mi stvaramo infrastrukturu kojom se Oni koriste…

Koba
Gost
Koba
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Tko će tim privatnim tvrtkama garantirati dati pravo na eksploataciju spomenutih resursa? Tko će braniti to njihovo pravo od prava neke druge konkunrentske ili piratske “privatne” tvrtke? Tvoja teorija zvuči kao još jedna liberalna onanija neprovediva u praksi. Ono što bi se tim pristupom dobilo vodilo bi u WW3.

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije
Reply to  Koba

Koba
Kad se znaju pravila igre, a ovdje pravilo da nema ekskluzivnog prava, svi će se ponašati po pravilu. Nije uopće nepoznanica, iz prakse, da dvije firme eksploatiraju isto nalazište nafte. u Teksasu je to pravilo.Tamo je, u principu, samo jedan veliki bazen iz koga svi crpe. Ukoliko netko dovuće asteroid, koji je bogat metalima, u orbitu oko zemlje teško da će mu netko osporavati pravo na eksploataciju. S lično će biti i na Mjesecu. Mjesec je ogroman i skup za eksploataciju. Jeftinije je to na Zemlji. Asteroidi su druga prića. Treba vremena da ih se “orbitira oko Zemlje no tada su relativno jeftini za eksploataciju. 30% ih je metalnog sadržaja s relativno malo primjesa, ukoliko uopće.

Koba
Gost
Koba
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

“pravilo da nema ekskluzivnog prava” Oksimoron. Za pojam prava potrebna je jasna definicija pojma i fizička sila koja ga garantira. Donekle, ali samo donekle, tolerancija konkurencije može postojati u dobu izobilja, pri prvoj krizi ili nestašici iskaču kandže i očnjaci. Ovakvi dogovori “da se ne dogovorimo” plod su nedostatka tehnologija i mogućnosti raspodjele spomenutih resursa. I da se ne lažemo iza maske korporacija s tolikim resursima i kapitalom morala bi se nalaziti država.
Ako želiš isprobati samostalnu privatnu inicijativu kupi plac s izvorom tekuće vode i probaj istu flaširati, pa vidi što će se dogoditi. O samostalnom iskorištavanju rudnog ili mineralnog bogatsva s vlastite zemlje da i ne govorim.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Odiseja u svemiru…
Majmuni u svemiru…
MY MOON…?

Zadranin
Gost
Zadranin
10 mjeseci prije

Trumpe, aj reci na engleskom: “Ja sam moj mjesec”. 😂😜

P***!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

foto :
Putin u mašini za pranje rublja ?

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

a a Umpah
a a,a veš mašine će greta da zabrani,kad ju kill Bill za par godina postavi za diktatoricu bez okoliša-nja,rekli bi magarci kao ja.

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  CAN

Can mozda si u pravu , cudno se ovde dogada u zadnje vrime
Niti san vrida niti nekoga proziva pokusavam naci istinu , medutim Logicno me na cudni nacin dogodilo , izgleda da sam nekome stao na zulj s istinom , i nas sto , iako ih salje poruuke i pitanja , totalno me ignoriraju , zato san se i odluci na ovaki nacain izrazavanja , jer se pretvaraju u nesto sto nisu , ali ja ovde necu stat , a to cu im i dokazat uskoro, neznaju s kim imaju posla ,, ne jos .
Posli komunikacije sa logicnom koji ignorira sve moje molbe i upite , samo mogu rec :
LOGICNO blokira vec mi je izbrisa 10 etak komentara i prituzbi ,, zar to nije cudno
cin se spomene Bilo sto od strane vlade ili cak o G5 odma brisu … svasta
Meni se cini da ovde samo namamjiju ljude da vide njihovo misljenje a onda nas prodaju skupa sa ovima iz vlade …jer kako drugacije objasnit ovo , nikad ama bas nikad mi se ovo nije SRAM VAS BILO !

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Ovo je vec nekoliko puta da mi ovo brisu CAN samo da znas

Ime
Gost
Ime
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Armagedon
Žuti kineski G5 je zdrav. Neće ti otpasti kosa, nećeš dobiti leukemiju, nećeš dobit rak, nećeš ostati sterilan i djeca ti neće biti deformirana, a dobit ćeš jači signal da bolje surfaš po dirigiranim medijima, kao u visoko uređenim državama gdje jedan čovjek određuje za sve medije što će pisati.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije
Reply to  CAN

@CAN :
Greta will kill Bill
cross windows (push him ko kofno in Bush),
jer je mlada ali zato glupa .
GRETA INVALIDIRAJ BILLA !!
Tajne službe pripremajte tužbe !
Molim FOTO SHOP :
Stavite glavurdu od Trumpa u skafander od CCCP-a ?

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Glupa= vlastopogovna?

hiber
Gost
hiber
10 mjeseci prije

Ne brinite, mali virus ih je onesposobio za dugi niz godina. Kao i Marsovce u Ratu svjetova.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Ljudi ko ljudi…već će naći razlog da se pobiju…i Mjesecu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Bas lijepo razmisljat o svemiru dok na nas lagano navlace uzde, a sedlo su nam vec prije nabacili…

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

Logicno zasto brisete moje komentare , dali ste i vi ostali part od duboke drzave ?

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

Ne pisite vise na logicnom a jer je okupiran …pazite na vas IP adresu , nesto se gadno opvd edogada

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
10 mjeseci prije

Prvo treba skočiti pa tek posle reči “hop”. Rusi su tu lekciju dobro zapamtili, a Amerikanci če je tek morati upoznati.
Dana jim još manj vjerujem, da su uopšte ikad bil na mesecu. Nisu bili nikada.

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

Cekam vas odgovor posli 10 i vise izbrisanih tekstova ….zasto ..?
Bez odgovora na moja pitanja …bez objasnjenja … samo brisete , i valdacija

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Ma na ručku su kod Grete…

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  CAN

Can izbrisali su najmanje 3 puta moj komentar

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Can mozda si u pravu , cudno se ovde dogada u zadnje vrime
Niti san vrida niti nekoga proziva pokusavam naci istinu , medutim Logicno me na cudni nacin dogodilo , izgleda da sam nekome stao na zulj s istinom , i nas sto , iako ih salje poruuke i pitanja , totalno me ignoriraju , zato san se i odluci na ovaki nacain izrazavanja , jer se pretvaraju u nesto sto nisu , ali ja ovde necu stat , a to cu im i dokazat uskoro, neznaju s kim imaju posla ,, ne jos .
Posli komunikacije sa logicnom koji ignorira sve moje molbe i upite , samo mogu rec :
LOGICNO blokira vec mi je izbrisa 10 etak komentara i prituzbi ,, zar to nije cudno
cin se spomene Bilo sto od strane vlade ili cak o G5 odma brisu … svasta
Meni se cini da ovde samo namamjiju ljude da vide njihovo misljenje a onda nas prodaju skupa sa ovima iz vlade …jer kako drugacije objasnit ovo , nikad ama bas nikad mi se ovo nije SRAM VAS BILO !

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Sad ce i cetvrti hahahah

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Postat cu im nocna mora ,logino najvise voli gejca i kompani izgleda da sun ih dobro platili

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Rat trazite rat ce te dobit , ko je ono pisa neki dan ” Logicno hvala vam sto postojite ” hahah neko iz “logicnog” ?

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

@arma.
Prijatelju,vidim budan si i u 3 33 zemaljski sati,probaj nekako isključiti medije ,pa i (ne)logično.
San čuva zdravlje!! Regenerira mozak i duh…
Planiraj kao što i ja pokušavam ,kako sa
nadolazećom recesijom što bezbolnije živjeti,nađi štivo u kojem prinalaziš smisao za sebe,kopaj vrt,pojebi komšinicu, vidi da ostaneš aktivan.Ne ulazi u “besmislene” rasprave sa samim sobom,a pogotovo s drugima,jer to je upravo ono od čega će da svi da obole,kako vrijeme odmiče.
Strah koči razum.
Prilagodi se?!
Smanji duvan,manje lošeg alkohola,manje doktorski savjeta od mene…?!;)⁹
Gledam kako konkretno za sebe i obitelj osiguram zdravlje na 1.mjestu…itd
Da ne duljim qrcu…
Ona stranica zvona istine barata činjenicama iz perspektive proroka/dušebrižnika,i dobar je oslonac za predstojeće vrijeme…čuvaj se i živce također!
“Živimo u vrijeme kada Istina više nije sakrivena od ljudi. Danas se ljudi sakrivaju od Istine.”

Pozdrav

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
10 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

nabavi si povoljan vpn i onda piči…jer svjet nije logičan.. e kad bi svjet bio logičan nebi svakog dana ko što mi je juče reka bivši invest banker a koji je pao; da je na kraju taxi posa radio.. da od gladi umre svaki dan mislim , 27 800 od toga broja 10% djece ispod 6 godina a o tom niko ziv nepise… gdje je tu logika i??!! a o trendu zadanom svi se zapjene i izvade ratne sjekire..

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije

Jos jedan dokaz da amerikenjci neznaju razmisljati izvan sitno sopstvenickog okvira. Kod njih sve u zivotu pocinje od toga sto ima i koliko imam a da nitko nesmije postaviti pitanja a kako si to stekao. Sada su prisvojili mjesec sutra ce prisvojiti i Veneru i Mars a na kraju cijeli svemir i svuda ce poslati svoje nosace aviona i sagraditi vojne baze.

Hash
Gost
Hash
10 mjeseci prije

Ovo treba razmotriti sa vedrije strane.
Neka gospoda usranska kolonizuju Mjesec i svi se gore presele. Da se ova naša, od njih napaćena planeta i njeni stanovnici, konačno riješe šljama.
Eh kad bi moglo samo…

apolo
Gost
apolo
10 mjeseci prije

Ponasaju se poput pasa. Odes, ubodes zastavu, i tvoj teren. Tako i psi zapisavaju teren.

Buco
Gost
Buco
10 mjeseci prije

Ima ona stara britanska kolonizatorska šala: “No flag, no country” kada bi banuli u dvorište nekim 10-ak nijansi tamnijim žiteljima i zabili im Union Jacka, a oni ni neznaju što je to država.
Ovoga puta bar ne moraju stradati milijoni zbog nekog prirodnog bogatstva.
Kao što su u prošlosti industrijski napredci vodili u nove ratove zbog pogona tih strojeva (ugljen pa nafta) tako i budući sukobi će se voditi zbog novih resursa ili se već vode.
To su uglavnom razni litiji, paladijumi i ostale stvari koje će tek postati nešto vrijedno.
Na Zemlji su ti resursi ograničeni i zemlje koje su od kolonizatorskih vremena cuclali zapadnjaci sada prelaze u ruke Kineza.
Sve stvari današnjice od laptopa, mobitela, el. auta pogone te stvari a u budućnosti će toga biti sve više.
E, sad, imamo gore tu lampu sa potencijalnim rudnimm bogatstvima i nije potrebno izvršiti nikakav genocid, ček štoviše gore nikada nije nitko ni živio (bar koliko znamo).
Zastave su se zabadale…nikada bez veze. Od Reichstaga do Mjeseca, a sad je pitanje dali je netko sposoban tu zastavu i očuvat ili samo ostavit ,al to je druga priča.
Najvažnija stvar je tko je to u stanju napraviti.
Puno njih se voli igrati astronauta i ulupati ogromne novce u misije, satelite, ali jedine dvije zemlje koje imaju svemirski program su Amerika i Rusija.
Lako je napraviti malo bolji ICBM i zakačit satelite pa ih pustiti u orbitu, ali lansiranje, boravak i vraćanje ljudi imaju samo oni.
Svi ostali, od ESA do Kineza se šlepaju na njih i plaćaju taxiranje gore dole do ISS-a.
Tako da ako je netko u mogućnosti, prebacit mašineriju, izgradit baze, omogućit dostavu…samo izvolite!
Kao što je netko napisao…nek postave S-700, Ameri nek stave PAC-4 i nek se tuku gore s Ohotnicima i Reaperima koje će voziti gameri sa Zemlje.
Od jurišanja na koplja pa kasnije na puškostrojnice i brisanja cijelih gradova, i to sve u par 100 godina, do toga da “ginu” mašine, korporacije dobivaju novac, a čovječanstvo ostave na miru… zvuči konačno kao mali evolucijski napredak u par tisuća godina.

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Buco

Teže su nam od granata posljedice psiho rata?
A potom, Borg te mazo!

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

valdacija , valdacija , valdacija , makar i bez vrijedanja , zar ne vidite ta vam sve manje ljudi komentira nesto ste kakali …..
ma da ste jednom se obratili sa nekakvim opravdanjem , ali ko sam ja da mi se opravdavate … inace ste jako brzi ….. ko je okupirao LOGICNO ?

Zna sam da nece dugo

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

hahahah ala brisu

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

LOGICNO ….L.R. imate li muda da posli 30 nasih izmijenjenih i izbrisanih , blokiranih komentara nemate sto izjaviti , iako ste jako izdasni u tome , 25 izbrisnih komentara kojih je izbrisano aloooo….mora postojat razlog.

prodajite svoje ljude , namamite ih da recu sto misle , a onda prodaja ko su odakle i kako misle . Sad mi je jasno zasto je sekta ovde zasticena . Ko je preuze LOGICNO ?
SRAM vas bilo!

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

Can mozda si u pravu , cudno se ovde dogada u zadnje vrime
Niti san vrida niti nekoga proziva pokusavam naci istinu , medutim Logicno me na cudni nacin dogodilo , izgleda da sam nekome stao na zulj s istinom , i nas sto , iako ih salje poruuke i pitanja , totalno me ignoriraju , zato san se i odluci na ovaki nacain izrazavanja , jer se pretvaraju u nesto sto nisu , ali ja ovde necu stat , a to cu im i dokazat uskoro, neznaju s kim imaju posla ,, ne jos .
Posli komunikacije sa logicnom koji ignorira sve moje molbe i upite , samo mogu rec :
LOGICNO blokira vec mi je izbrisa 10 etak komentara i prituzbi ,, zar to nije cudno
cin se spomene Bilo sto od strane vlade ili cak o G5 odma brisu … svasta
Meni se cini da ovde samo namamjiju ljude da vide njihovo misljenje a onda nas prodaju skupa sa ovima iz vlade …jer kako drugacije objasnit ovo , nikad ama bas nikad mi se ovo nije SRAM VAS BILO !

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
10 mjeseci prije

Opet kažem, ne treba se uzbuđivati. Nema ništa od toga. Da su amerikanci mislili, htjeli i mogli letjeti na mjesec i iskorištavati ga do sada, zar oni to ne bi već uradili? Da mogu ne bi im trebala ova patetična ceremonijalna najava i “potpisivanje odluke”. Izjava je patetična jer amerikanci trenutno nemaju pouzdane raketne motore ni za svladati zemljinu gravitaciju, a kamoli za vozikati se po svemiru i vratiti se nazad. I SpaceX je zadnji put doživio nezgodu prilikom lansiranja. Nisu ni bili došli do gornjeg sloja atmosfere i boom. Trump bi htio sve što vidi od Rusije i Kine tj. majmun radi šta majmun vidi. To oni misle u nekim nadolazećim vremenima, kad rusi i kinezi sve počiste.

Serjoza
Gost
Serjoza
10 mjeseci prije

a gde je tu Mujo? Mujo kuje konja po MJESECU…

asdfgh
Gost
asdfgh
10 mjeseci prije

Glupost. To me podsjeća na izvjesnu španjolku, Angeles Duran koja je registrirala pravo vlasništva na Sunce i izjavila da sad ima pravo naplaćivati svima koji ga koriste.

čoban
Gost
čoban
10 mjeseci prije

Sve stoji,kada je u pitanju ljudska glupost,ona nema granica.Recimo da teza kako je sva znanost za sada na krivom putu i zasnovana na krugu,pošto je jedino to vidljivo okom (planete vidimo okrugle klugle?,to je već upitno mogu biti samo krug ,tada su ga naučnici potrošivši milijarde zbog kojih gladuje pola populacije na Zemlji kao raketama obleteli i dokazali da su te dostupne planete lopte.Kako fizika na toj osnovi ,koju sam naveo kao pogrešnom troši resurse sa Zemlje i tako ljudska populacija šteti samoj sebi,matematički dokazuje da to nema smisla ,zašto se onda ide na uništenje svoje vrste zbog iluzije ka nećem nemogućem.Ako će Ameri štampati papir u dolare i graditi to ,neka njihova stvar (tako su Egipćani uništili svoju civilizaciju gradeći piramide ,Rimljani,velikom administracijom i lijenošću,(ležeći su vijećali).Ali da pod tom idejom plasiraju tone naštanpanog papira i sa njim zaposle svoju indusriju kupujući hranu i ostalo potrebno za ishranu tih radnika ,a mi prodajuči našu robu za zamagljene ideje ,malo sutra.Od sada prodajem svoje janjce samo za Kune i neću drugu valutu pa ni Eure.TO SU NARAVNO RAZMIŠLJANJA ČOBANA.

Kkk
Gost
Kkk
10 mjeseci prije

Kupujem omanji satelit jer moram promjeniti motor na stojadinu,a kazu znanstvenici da satelit razvija brzinu od 27000 km/h i jako malo trosi.P.S.Jednog dana kad si priustim golfa dvojku,ubacio bih kibini satelit,koji je razvio brzinu od 420000 km/h kad je ulazio u saturnovu orbitu,jer tako kazu znanstvenici.LP

Čudo jedno
Gost
Čudo jedno
10 mjeseci prije

A da s400 instaliraju gore?

Holandez
Gost
Holandez
10 mjeseci prije

Najintersantnije : ameri ne mogu ni svoje ljude poslati u orbitu oko zemlje svojim raketama ?
Ali zato vec dele teritoriju Meseca ?Sluze se Ruskim dokazano dobrim raketama jer su i jeftinije i efikasne . Kongres im reze i dalje financiranje NASA ali “Luna je njihova”
Ljudskim glupostima nikad kraja narocito naciji staroj 250 godina ……

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Mjesec ne može pripadati ni jednoj naciji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik