Ako će se igrati po tim pravilima, Trumpovu „privatizaciju svemira“ mogu osporiti Rusi

Putin Astronaut
77 komentara

Uzmimo da se slažemo sa svim američkim upravama da Sjedinjene Države nikada nisu prekršile međunarodno pravo i da ga opet „nisu prekršile“. Kao što smo izvijestili, zapravo ga u ovom konkretnom slučaju i nisu prekršile, jer je do „kršenja“ došlo na kozmičkom planu, deklarirajući pravo na prioritetno istraživanje Mjeseca. Odnose li se rezolucije Ujedinjenih naroda samo na teritorij Zemlje ili se mogu proširiti na prostor u kojem djeluju ljudi, uključujući svemir, za odgovor na to pitanje bi trebali konzultirati stručnjake za međunarodni pravo i možda ni onda ne bi dobili točan odgovor. No zdrava logika sugerira da ovdje nešto nije u redu.

“Američki predsjednik Donald Trump potpisao je dekret o komercijalnom razvoju resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima”, kao što smo već izvijestili, priopćila je tiskovna služba Bijele kuće.

“Amerikanci bi trebali imati pravo obavljati komercijalna istraživanja, proizvodnju i korištenje resursa u svemiru u skladu s primjenjivim zakonom“, stoji u Trumpovom dekretu.

Istodobno se u dokumentu napominje da svemir pravno i fizički služi kao “jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države ga ne smatraju javnim domenom”.

Čitatelji koji su osjetljivi na nijanse značenja riječi u ovom dokumentu nesumnjivo će uživati u kontrastu između “ljudske” i “javne domene”. Mjesec je do sada bio “uobičajeno nebesko tijelo”. Zemljin satelit za znanstvenike i inspiracija za pjesnike, zaljubljene i romantičare. Ali ne, to je loše i trebao bi postati prostor “ljudske aktivnosti”.

Nacionalnost tih ljudi nije detaljno navedena, ali je više nego jasno za koga američki predsjednik može pisati ovakve dekrete.

Trump je naglasio da Sjedinjene Države nisu prekršile ništa, prije svega zato što nikada nisu potpisale Sporazum o aktivnostima svjetskih država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima iz 1979. godine. I to je točno.

Ali potpisale su “Sporazum o načelima djelovanja država na istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela” iz 1969. Tamo izričito piše: “Nijedna država ne može iznositi zahtjeve o posjedovanju bilo kojeg svemirskog tijela ili nekog njegovog dijela.”

I ovdje već imamo potencijalno kršenje u budućnosti, ali kao da se Washington ikada brinuo zbog nekog od prekršenih sporazuma ili međunarodnih ugovora.

Ipak, ovaj dekret otvara pitanje je li moguće iskopati neke minerale na mjestu koje vam ne pripada? Razumno obrazloženje i pozivanje na općeprihvaćene standarde je:  „Ne, nije moguće.“. Da biste eksploatirali bilo koju vrst ležišta, trebate dobiti vlasnička prava ili stvoriti dioničarsko društvo ili na neki način „povezati“ sebe i ovaj komad teritorija u pravno obvezujućem smislu.

Na primjer, brodovi svih zemalja love ribu u oceanima i svi je dobivaju, naravno, uz različita ograničenja. I drugo, kao da na Zemlji nije bilo „ničijeg teritorija“, pa bi se, što se tiče Mjeseca, moglo “krenuti ispočetka”.

Ali to zapravo i nije baš tako. Naime, imamo već vrlo impresivan i dobro poznat presedan da je određeni teritorij strogo proglašen “ničijim” i da tamo ne može biti rudarenja, a izgradnja vojnih baza je tamo kategorički neprihvatljiva. I to svi poštuju.

Govorimo o Antarktiku. Imamo već čitav kontinent, pun mogućnosti i perspektiva, ali svi se nekako suzdržavaju od pljačke. Bravo. Dakle, Mjesec je 1967. godine nazvan takvim vanzemaljskim “Antarktikom”, a Trump je to prihvatio i tvrdi da s ovim nikoga nije prevario i da ugovor ne krši nijedan  međunarodni akt kojeg su potpisale i SAD.

Neka se nitko ne zavara navodno velikom gestom dobe volje Amerike, koja ne sprečava sve ostale da sudjeluju u istraživanju Mjeseca. Međutim, sve je jasno. Ako Amerikanci slete na Mjesec, tamo stvore koloniju, tamo počnu rudariti, tada će, prirodno, u velikoj mjeri imati prednost. Oni će odrediti pravila za sve druge koji žele i samo početi istraživati Mjesec.

I to je upravo ono što planiraju učiniti.  Trump ovoga puta nije postupi izvan plana, već po agendi koju je počeo provoditi prije godinu dana, kada u ožujku 2019. naredio da NASA izradi detaljan projekt istraživanja mjeseca s datumima i fazama.

I tako mu NASA 7. travnja ove godine na srebrnom pladnju donosi ovaj dokument: „Stručnjaci su Nacionalnom svemirskom vijeću Sjedinjenih Država predali izvješće na 13 stranica koje uistinu opisuje ambiciozne planove. Podsjetimo da je prvo slijetanje astronauta na Mjesec u XXI stoljeću planirano za 2024. godinu. U ovom trenutku trebala bi biti spremna ulazna orbitalna stanica blizu mjeseca, što se može prevesti kao “kapija” ili “ulaz”.

Ali agencija se neće zaustaviti na ovim i budućim dostignućima. Prije svega, planirano je nekoliko bespilotnih misija s kojima će na desetke znanstvenih instrumenata biti isporučeno na prirodni satelit Zemlje.

Ali planovi stratega NASA-e su mnogo ambiciozniji. Radi se o izgradnji stalne baze na Južnom polu Mjeseca, možda i u krateru Shackleton.

Dakle, do 2024. godine već bi trebala postojati lunarna orbitalna stanica. I to NASA tvrdi ozbiljno, a na temelju toga je Trump hitno potpisao ovaj dekret.

Očigledno to nije jedini razlog koji je  natjerao Amerikance da pohitaju s „pravnim koracima“ u kolonizaciji svemira. Konkurencija mu je ruski „Lunarni program“, iako nije tako brzoplet, već pažljivo osmišljen i postupan.

Tu je još jedna zanimljiva nijansa. Može se dogoditi da uskoro između dviju najvećih svemirskih sila, čiji se lunarni brodovi sudaraju na “prašnjavim svemirskim stazama”, krene mnogo ozbiljnija i specifična rasprava o tome tko ima više prava na Mjesec. Konačno, to svemirsko tijelo nije beskonačno i sa svojih 38 milijuna četvornih kilometara ima površinu kao dvije Rusije. Dalje, kako povući granice proizvodnih sektora? To će biti vrlo važan argument, jer je sovjetska postaja „Luna-2“ 1959. godine ovo područje „obilježila“ svojim zastavicama.

Ako se ranije vjerovalo da je ta akcija bila simbolična, a Mjesec je i dalje inspiracija pjesnik i zaljubljenika, te manjeg dijela akademske zajednice,   sada se, zahvaljujući Trumpu, paradigma promijenila. Ako može Trump, a on može sve, zašto Rusi te zastavice ne bi smatrali državnom zastavom koja se uzdigla nad novim otokom i proglasili Mjesec dijelom svoje pionirske države?

Koliko god ovo danas izgledalo smiješno, već za nekoliko desetljeća Trumpov dekret može postati uzrok sukoba, ovdje ili gore u svemiru, uz neizbježno uključivanje drugih aktera, kao što su Kina, koja veća radi na zajedničkom projekti s Rusijom, te EU i Indija.

Stoga Trumpova „privatizacija svemira“ i nije tako bezazlen čin, kao što se na prvi pogled čini i jedino čemu se možemo nadati je da će neke buduće američke uprave imati više sluha za želje drugih i slovo međunarodnog prava. Ne zato što bi to htjeli, već ima više argumenata koji idu u prilog tvrdnji da su SAD „carstvo u opadanju“ i pitanje je trenutka kada će se urušiti i svoju „hegemoniju“ provoditi isključivo unutar svojih granica.

White House

SVEMIR JE AMERIČKI – Trump potpisao dekret o eksploataciji resursa na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima

privatizacijaRatrusijaSADSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
miki
3 godine prije

Izvrsno razmisljanje gospodin Babic. SSSR ne smije ni pod koju cenu dozvoliti da glupiamerikanci stignu prvi, dapace trebaju stice toliko
ranije da podignu spomenike Lenjinu pa cak i Staljinu, a za amerikance ako imaju pameti barem da posthumno odlikuju generala paton-a,
i eventualno mu dignu spomenik u Washingtonu da , da svakog jutra svaki americki predsjednik i prije jutarnje kave baci pogled kroz prozor
i da se sretne sa likom velikog generala, mozda najveceg u nase vrijeme.

Nekoime
3 godine prije

Too much moonshine.

Dopizdilomi
3 godine prije

Predlažem da se Mjesec spusti na Zemlju i da se njegovi dijelovi podijele po svim državama u količini njihova teritorija. I više neće biti problema čiji je Mjesec. 🙂

shumadinac
3 godine prije

Ma ne, nije to ideološki rat…
Sada bar znamo da će pri odabiru kandidata za let na Mesec presudna veština biti rukovanje hladnim i ostalim oružjem. U svemirskim skafanderima.

Ringo10
3 godine prije

Prvi zemaljski objekat koji je došao na površinu Mjeseca je bila ruska sonda Luna 2 i to još 1959 godine u Septembru

Tako da po pravu prvenstva Trumpina može dobro da ga popuši

Bili
3 godine prije

Sad će Putin ići na mjesec prodavati plin Kinezima i Usa. To će biti “Moon stream one”.

Kažun
3 godine prije

Prvi korak po dolasku Amera je zabijanje kolčeva i označavanje teritorija,
drugi korak je istrebljenje svih Mjesečara…………MAGA 🌕.

tihobl
3 godine prije

Ameri kad bi imali para mogli bi poslati covjeka na mjesec za 30 godina. Dotle gore ce biti ruski S-700 i kineski i indijski S-600.

Jedino ako bi uspjeli uskoro razviti VI, onda bi bilo moguce da posalju astronauta i ranije, negdje oko 2040.

Nekdo.
3 godine prije

Outer space treaty bio je potpisan 1967. a ne 1969. godine.

neznanje
3 godine prije

Napuhali ste stvar bez veze. Međunarodnim sporazumom je dogovoreno da niti jedna država ne može polagati pravo na podmorje izvan teritorijalnih voda kao ni na svemirska tijela, u što spada i Mjesec. Nitko tim sporazumom ne brani pojedincima i tvrtkama, u privatnom vlasništvu, da eksploatiraju bilo podmorje bilo svemirska tijela. Koliko će koja država, svojim angažmanom u području ispitivanja potrebnih tehnologija i financiranjem, pomoći u ostvarenju tih mogućnosti ovisi o svakoj državi ponaosob. Znači da SAD ne može platiti nekoga da za njen račun a u svoje ime vrši eksploataciju na tim područjima, što ne znači da ne može financijski i bilo kako drukčije podržati, no u konačnici ne može postati vlasnik eksploatiranog a da to na tržištu ne otkupi..

Lucija
3 godine prije

Odiseja u svemiru…
Majmuni u svemiru…
MY MOON…?

Zadranin
3 godine prije

Trumpe, aj reci na engleskom: “Ja sam moj mjesec”. 😂😜

P***!

hiber
3 godine prije

Ne brinite, mali virus ih je onesposobio za dugi niz godina. Kao i Marsovce u Ratu svjetova.

Alex
3 godine prije

Ljudi ko ljudi…već će naći razlog da se pobiju…i Mjesecu.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Bas lijepo razmisljat o svemiru dok na nas lagano navlace uzde, a sedlo su nam vec prije nabacili…

Armagedon
3 godine prije

Logicno zasto brisete moje komentare , dali ste i vi ostali part od duboke drzave ?

Armagedon
3 godine prije

Ne pisite vise na logicnom a jer je okupiran …pazite na vas IP adresu , nesto se gadno opvd edogada

Nije bitno tko
3 godine prije

Prvo treba skočiti pa tek posle reči “hop”. Rusi su tu lekciju dobro zapamtili, a Amerikanci če je tek morati upoznati.
Dana jim još manj vjerujem, da su uopšte ikad bil na mesecu. Nisu bili nikada.

Armagedon
3 godine prije

Cekam vas odgovor posli 10 i vise izbrisanih tekstova ….zasto ..?
Bez odgovora na moja pitanja …bez objasnjenja … samo brisete , i valdacija

Ive
3 godine prije

Jos jedan dokaz da amerikenjci neznaju razmisljati izvan sitno sopstvenickog okvira. Kod njih sve u zivotu pocinje od toga sto ima i koliko imam a da nitko nesmije postaviti pitanja a kako si to stekao. Sada su prisvojili mjesec sutra ce prisvojiti i Veneru i Mars a na kraju cijeli svemir i svuda ce poslati svoje nosace aviona i sagraditi vojne baze.

Hash
3 godine prije

Ovo treba razmotriti sa vedrije strane.
Neka gospoda usranska kolonizuju Mjesec i svi se gore presele. Da se ova naša, od njih napaćena planeta i njeni stanovnici, konačno riješe šljama.
Eh kad bi moglo samo…

apolo
3 godine prije

Ponasaju se poput pasa. Odes, ubodes zastavu, i tvoj teren. Tako i psi zapisavaju teren.

Buco
3 godine prije

Ima ona stara britanska kolonizatorska šala: “No flag, no country” kada bi banuli u dvorište nekim 10-ak nijansi tamnijim žiteljima i zabili im Union Jacka, a oni ni neznaju što je to država. Ovoga puta bar ne moraju stradati milijoni zbog nekog prirodnog bogatstva. Kao što su u prošlosti industrijski napredci vodili u nove ratove zbog pogona tih strojeva (ugljen pa nafta) tako i budući sukobi će se voditi zbog novih resursa ili se već vode. To su uglavnom razni litiji, paladijumi i ostale stvari koje će tek postati nešto vrijedno. Na Zemlji su ti resursi ograničeni i zemlje koje su od kolonizatorskih vremena cuclali zapadnjaci sada prelaze u ruke Kineza. Sve stvari današnjice od laptopa, mobitela, el. auta pogone te stvari a u budućnosti će toga biti sve više. E, sad, imamo gore tu lampu sa potencijalnim rudnimm bogatstvima i nije potrebno izvršiti nikakav genocid, ček štoviše gore nikada… Čitaj više »

Armagedon
3 godine prije

valdacija , valdacija , valdacija , makar i bez vrijedanja , zar ne vidite ta vam sve manje ljudi komentira nesto ste kakali …..
ma da ste jednom se obratili sa nekakvim opravdanjem , ali ko sam ja da mi se opravdavate … inace ste jako brzi ….. ko je okupirao LOGICNO ?

Zna sam da nece dugo

Armagedon
3 godine prije

hahahah ala brisu

Armagedon
3 godine prije

LOGICNO ….L.R. imate li muda da posli 30 nasih izmijenjenih i izbrisanih , blokiranih komentara nemate sto izjaviti , iako ste jako izdasni u tome , 25 izbrisnih komentara kojih je izbrisano aloooo….mora postojat razlog.

prodajite svoje ljude , namamite ih da recu sto misle , a onda prodaja ko su odakle i kako misle . Sad mi je jasno zasto je sekta ovde zasticena . Ko je preuze LOGICNO ?
SRAM vas bilo!

Armagedon
3 godine prije

Can mozda si u pravu , cudno se ovde dogada u zadnje vrime Niti san vrida niti nekoga proziva pokusavam naci istinu , medutim Logicno me na cudni nacin dogodilo , izgleda da sam nekome stao na zulj s istinom , i nas sto , iako ih salje poruuke i pitanja , totalno me ignoriraju , zato san se i odluci na ovaki nacain izrazavanja , jer se pretvaraju u nesto sto nisu , ali ja ovde necu stat , a to cu im i dokazat uskoro, neznaju s kim imaju posla ,, ne jos . Posli komunikacije sa logicnom koji ignorira sve moje molbe i upite , samo mogu rec : LOGICNO blokira vec mi je izbrisa 10 etak komentara i prituzbi ,, zar to nije cudno cin se spomene Bilo sto od strane vlade ili cak o G5 odma brisu … svasta Meni se cini da ovde samo… Čitaj više »

Ivo Lola
3 godine prije

Opet kažem, ne treba se uzbuđivati. Nema ništa od toga. Da su amerikanci mislili, htjeli i mogli letjeti na mjesec i iskorištavati ga do sada, zar oni to ne bi već uradili? Da mogu ne bi im trebala ova patetična ceremonijalna najava i “potpisivanje odluke”. Izjava je patetična jer amerikanci trenutno nemaju pouzdane raketne motore ni za svladati zemljinu gravitaciju, a kamoli za vozikati se po svemiru i vratiti se nazad. I SpaceX je zadnji put doživio nezgodu prilikom lansiranja. Nisu ni bili došli do gornjeg sloja atmosfere i boom. Trump bi htio sve što vidi od Rusije i Kine tj. majmun radi šta majmun vidi. To oni misle u nekim nadolazećim vremenima, kad rusi i kinezi sve počiste.

Serjoza
3 godine prije

a gde je tu Mujo? Mujo kuje konja po MJESECU…

asdfgh
3 godine prije

Glupost. To me podsjeća na izvjesnu španjolku, Angeles Duran koja je registrirala pravo vlasništva na Sunce i izjavila da sad ima pravo naplaćivati svima koji ga koriste.

čoban
3 godine prije

Sve stoji,kada je u pitanju ljudska glupost,ona nema granica.Recimo da teza kako je sva znanost za sada na krivom putu i zasnovana na krugu,pošto je jedino to vidljivo okom (planete vidimo okrugle klugle?,to je već upitno mogu biti samo krug ,tada su ga naučnici potrošivši milijarde zbog kojih gladuje pola populacije na Zemlji kao raketama obleteli i dokazali da su te dostupne planete lopte.Kako fizika na toj osnovi ,koju sam naveo kao pogrešnom troši resurse sa Zemlje i tako ljudska populacija šteti samoj sebi,matematički dokazuje da to nema smisla ,zašto se onda ide na uništenje svoje vrste zbog iluzije ka nećem nemogućem.Ako će Ameri štampati papir u dolare i graditi to ,neka njihova stvar (tako su Egipćani uništili svoju civilizaciju gradeći piramide ,Rimljani,velikom administracijom i lijenošću,(ležeći su vijećali).Ali da pod tom idejom plasiraju tone naštanpanog papira i sa njim zaposle svoju indusriju kupujući hranu i ostalo potrebno za ishranu tih… Čitaj više »

Kkk
3 godine prije

Kupujem omanji satelit jer moram promjeniti motor na stojadinu,a kazu znanstvenici da satelit razvija brzinu od 27000 km/h i jako malo trosi.P.S.Jednog dana kad si priustim golfa dvojku,ubacio bih kibini satelit,koji je razvio brzinu od 420000 km/h kad je ulazio u saturnovu orbitu,jer tako kazu znanstvenici.LP

Čudo jedno
3 godine prije

A da s400 instaliraju gore?

Holandez
3 godine prije

Najintersantnije : ameri ne mogu ni svoje ljude poslati u orbitu oko zemlje svojim raketama ?
Ali zato vec dele teritoriju Meseca ?Sluze se Ruskim dokazano dobrim raketama jer su i jeftinije i efikasne . Kongres im reze i dalje financiranje NASA ali “Luna je njihova”
Ljudskim glupostima nikad kraja narocito naciji staroj 250 godina ……

Max
3 godine prije

Mjesec ne može pripadati ni jednoj naciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI