Al-Arabiya: Ako Rijadu uvedu sankcije, pomirit ćemo se s Iranom i dati bazu Rusima

Rijad - Saudijska Arabija

Nakon što je već dva puta promijenio stav prema Saudijskoj Arabiji, američki predsjednik Donald Trump je jučer zatražio primjenu načela presumpcije nevinosti u korist saudijskog režima u krizi izazvanoj nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Evo još jednom, krivi ste prije nego je vaša nevinost dokazana. To ne volim”, izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.

Zatražio je i da se ne žuri s proglašavanjem krivnje saudijskih vlasti.

Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi “odmetnuti ubojice”.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i utemeljitelj saudijskog ogranka stranke zabranjenog Muslimanskog bratstva u zemlji, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu, gdje je navodno ušao zbog administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje. Prema turskim dužnosnicima, ubili su ga agenti iz Saudijske Arabije.

Zbog ovog slučaja je američkog državnog tajnika Mikea Pompea Trump hitno poslao u Rijad, kako bi se sastao sa saudijskim dužnosnicima, a kasnije je otišao u Tursku, nakon što je od saudijskih vođa dobio jamstva da je u njihovom interesu da riješe pitanje nestalog novinara.

Pompeo se u Rijadu susreo s kraljem Salmanom, ali i s de facto vladarem zemlje, krunskim princom Mohammadom bin Salmanom.

“Ocjenjujem da nakon tih razgovora postoji ozbiljna odlučnost da se utvrde sve činjenice i da se osigura da se utvrdi odgovornost, uključujući i odgovornost čelnika ili visokih dužnosnika Saudijske Arabije”, rekao je u priopćenju Pompeo.

Treći obrat u stavu Trumpa otvara nekoliko pitanja, prije svega koje bi to mogle biti osvetničke akcije Rijada, koje je u slučaju sankcija protiv saudijskog režima najavio krunski princ Mohammad bin Salman.

Jedan od mogućih je i što je zbog globalnog pritiska na Saudijsku Arabiju da se kao zemlja proglasi odgovornost za sudbinu novinara Jamala Khashoggija  Rijad najavio popis protumjera koje uključuju čak i pomirenje s Iranom. Ova za SAD ekstremna protumjera je predviđena u slučaju uvođenja bilo kakvih sankcija protiv članova vladajuće obitelji.

Saudijska Arabija je u nedjelju izvijestila da su dužnosnici kraljevstva, kao dio njihovog preventivnog plana, mislili na “više od 30 mjera”.

Izvještaj kojeg je napisao generalni direktor Al-Arabiye, Turki Aldakhil, navodi: “Uvođenje bilo kakvih sankcija Saudijskoj Arabiji od strane Zapada će dovesti do toga da kraljevstvo pribjegne drugim mogućnostima”.

Aldakhil je upozorio kako će njegova zemlja čak razmotriti davanje vojne baze Rusiji u Tabuku, sjeverozapadno od Saudijske Arabije, strateškog područja blizu Sirije, Izraela, Libanona i Iraka.

“U vrijeme kada su Hamas i Hezbollah od neprijatelja postali prijatelji, mi se možemo približiti Rusiji i Iranu, a možda se i pomiriti s njom”, dodao je Turki Aldakhil.

Izvješće je došlo ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao kako će Rijad pretrpjeti “teške posljedice” ako se ispostavi da stoji iza nestanka Jamala Khashoggija.

Osim pomirenja s Iranom, Saudijska Arabija će reagirati manipuliranjem cijenama nafte, ukidanjem glavnih ugovora za isporuke američkog oružja i preispitivanjem svojih obavještajnih veza s Washingtonom, dodaje se u izvješću.

“Neće biti čudno ako Rijad prestane kupovati američko. Rijad je najvažniji kupac američkih vojnih tvrtki, budući da Saudijska Arabija kupuje 10 posto ukupnog oružja koje proizvode ta američka poduzeća i kupuje 85 posto američke vojne opreme, što znači da za ostatak svijeta ostaje samo pet posto. Osim toga, okončat ćemo financiranje američke vlade, koja dosežu 800 milijardi dolara”, dodaje glavni direktor mreže Al-Arabiya.

“Ako se Saudijskoj Arabiji nametnu američke sankcije, morat ćemo se suočiti s ekonomskom katastrofom koja će pogoditi cijeli svijet. Rijad je glavni grad nafte, a diranje u njega bi utjecalo na proizvodnju nafte. To bi dovelo do neuspjeha Saudijske Arabije da se obveže na proizvodnju od 7,5 milijuna barela. Ako je cijena nafte koja je dosegla 80 dolara razljutila predsjednika Trump, nitko ne bi trebao isključiti cijenu od 100 ili 200 dolara po barelu, ili čak dvostruko više”, upozorio je Aldakhil.

Trump kaže kako bi “kaznio” Rijad ako se dokaže krivim u slučaju Khashoggi, ali još uvijek ne želi raskinuti ugovore o oružju koje je potpisao sa saudijskim režimom, jer bi to Rijad gurnulo prema Rusiji i Kini.

Ranije u nedjelju je AFP naveo neimenovani saudijski izvor, koji je rekao da Rijad neće oklijevati reagirati na bilo koju neprijateljsku mjeru koja bude poduzeta protiv njega zbog slučaja Khashoggi.

“Kraljevstvo potvrđuje puno odbacivanje bilo kakvih prijetnji ili pokušaja da ga se potkopa, bilo kroz prijetnje nametanjem ekonomskih sankcija ili uporabom političkog pritiska”, izjavio je izvor Saudijske Arabije za AFP, dodajući kako će Rijad “reagirati na bilo koju akciju s još težom”.

U međuvremenu, Rodney Martin, politički analitičar sa sjedištem u Los Angelesu, izjavio je za Press TV da su prijetnje iz Saudijske Arabije “očajnička gesta”.

“S geopolitičke točke gledišta, ali i unutar kraljevstva, Saudijci su odavno bili na tankom ledu”, rekao je Rodney Martin, tvrdeći kako čak i vrlo dobre veze Mohammada bin Salmana s Washingtonom neće spriječiti pad režima u Rijadu.

Što je od ovoga dvoga istina, saznat ćemo uskoro, iako je CNN objavio vijest kako će Rijad vjerojatno priznati krivnju, ali će je prikazati kao “samovoljnu inicijativu unutar obavještajnog aparata”, čime će vladajuća dinastija sa sebe sprati svu krivicu.

Izvor: Memri

CNN: Rijad se priprema priznati ubojstvo Jamala Khashoggija

Trumpova retorika i odgovor Rijada koji obećava snažnu osvetu u slučaju sankcija

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
nema
Gost
nema

kako im sada valja iran i Siije, sad im nisu problem, koji su ovi saudijci cigani

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Što više pratim politiku sve mi je više istinita ona stara;
Para vrti di burgija neće.

Alen
Gost
Alen

Dje si asade, kućo stara.. hahaha..To ti je bliski istok i arapski svijet danas…

eu kolonija
Gost
eu kolonija

banana saveznici. takvi su svi američki saveznici svi sliče gazdi. porediti rusiju I kinu I ameriku je isto kada bi poredili mašinu za pranje novca poznatu kao f-35 I zrakoplova su-30

čokolino
Gost
čokolino

“Evo još jednom, krivi ste prije nego je vaša nevinost dokazana. To ne volim”, izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.
Zatražio je i da se ne žuri s proglašavanjem krivnje saudijskih vlasti.

Zanimljivo, za ruske vlasti važi baš suprotno……

Snicla
Gost
Snicla

A što bacaju saudijci šupljake to je za plakat od smijeha. Ameri im blokiraju lovu kao što su Gadafiju i već nemaju čime plaćati ni kurve a kamoli rusko oružje. Malo veća cijena nafte nije problem jer je onda proizvodnja iz naftnog škriljca profitabilna. A mogu im uvesti umjerene i manje umjerene revolucionare ?iz Sirije i Avganistana ili podržati one sandalaše iz Jemena.

kiki
Gost
kiki

Sve točno. Financiranje američke vlade doseže 800 milijardi…zastrašujuće i za amerikance i Saudijce…gdje je Gadafijevih 140 milijardi? Mogli bi Amerikanci prisvojiti i lovu i naftu…pitanje je samo usporedbe troškova…hm, bilo bi nezgodno zbog hadžija…

Alen
Gost
Alen

Rijad je tamo istocno u nedzdu,tamo je i sva nafta,ne smeta to nista 🙂 .. Meka i Medina su zasticene…

Alen
Gost
Alen

Šupčad jedna al saudska kolike pare daju za zastitu svojih prljavih guzica mogli su svakom muslimanu obezbjediti jeftin odlazak na hadz dok oni i na tome zaradjuju…

Sarka
Gost
Sarka

-Sta si ti laj’o protiv Salmana, a?
-Nisam, Tita mi!
Zviz, žvajz, plju
-Jesi! Znamo!
Zviz, plju
-Nisam rahemeta mi babina.
Zviz, žvajz…i pade Jamal nezgodno, udari glavom od ivicu stola i maricu stolice.
Isptivaci se prepali, umrije poznati novinar…
Sta ce, kud ce…panika…
I tako, odluce da ga ukebabe (da su na Balkanu, napravili bi fasirano) i tako zatru svaki trag.
Ljudi su, jednostavno, samo radili svoj posao.
Nesretni slucajevi se desavaju.
Pa necemo pobogu za svaki slican, nesretni slucaj, kriviti Salmana i onih desetak hiljada nesretnih princeva?

kiki
Gost
kiki

Ovo je zbilja traljavo napravljeno. Tako traljavo da je i sumnjivo…da li je netko htio da odmah i padne sumnja na SA? Ako je tako, to bi mogao biti početak…kako je Turska odmah reagirala i Trump ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tko će više izgubiti? Ostalima je zanimljivo gledati ovo između Mohammada bin Salmana i SAD/ EU. Nikako nisu na gubitku. Kašogi je otopljen u buradima kiseline u konzulatu ili “iseckan na komadićke”. Meni ovo zvuči najrazumije, sa saudijske strane naravno. naći desetak budala u obavještanoj službi i reći da su samo to odlučili napraviti, onda im odrubiti glave. I sve kao i prije. Šta kaže onaj zviždač iz Rijada na Twitteru? @Mujtahid , mora znati nešto, jer je iz kuće Saud, ali ne znaju tko je

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Mislim da ce biti kako je Laki napisao. Naci ce par idiota koji ce biti optuzeni za ubitstvo Jamala Khashoggija. Ovi ce izjaviti da su to uradili na svoju ruku. Cjepnut ce im glavu i dalje ce se nastaviti sve po starom. Preveliki su tu interesi obje strane da bi se oni tek tako razisli. Mada bi svakako zanimljiva bila alternativa stvarnost i uspostavljanje Saudijsko-Iranskog prijateljstva i recimo Ruske baze tamo. Ipak mislim da je to cista naucna fantastika.

Željko
Gost
Željko

@OBICNOSAMOCITAM U pravu ste, jer toliko je klanova u palači u SA kao da gledamo turske ili španjolske sapunice! Srž problema, po meni , je to što je SA nasuprot volji “velikog brata” dovela do rasta cijene nafte, neizravno puneći ruski i iranski proračun i sada će SA početi nenormalno “proizvoditi” naftu i time rušiti cijenu toga energenta i slabiti ruski i iranski proračun i sve će tako biti dok se ne nađe neka alternativa za SWIFT jer SA su najjača karika u “parazitiranju velikog brata” na uštrb cijele planete!

viktor
Gost
viktor

Politika je ”najstariji zanat na svetu”.

Nagard
Gost
Nagard

Sto u Bosni kaze Jarani smo dok imam koristi od vas ali nemojmo se lagati interesi su iznad svega boli briga velikih sila za neke kvazidrzave dok im uvaljuju oružje valjaju zasto je kod nas na Balkanu kaos pa jasno ako se srede zemlje ko bi isao raditi za EU .tako je to svak gleda svoju korist a ludaci masu zastavama mrze se a na kraju igre veliki pune proračun a mali grobove siromaštvo sve ostalo je prodaja magle

nekoime
Gost
nekoime

Ako se Ameri povuku, Rusi i Iranci će sigurno pitati Rijad što da rade i gdje da uspostave baze. I koliko košta nafta. U rubljama.

Mister ?
Gost
Mister ?

Prije ce kauboj smijenit citavo stanovnistvo sad pleme nego izac

Alen
Gost
Alen

Ma lako je njih smjeniti ,zeznute su posljedice te smjene… Osim ako nisu planirali zestoko unapredjenje svojih proizvodnih kapaciteta nafte…

Riddick
Gost
Riddick

Zamisli preokret Rusi naprave cevovod od Katara SA preko Iraka i Sirije ?? Ameri bi onda morali da osporavaju taj plan…

Alen
Gost
Alen

PA to je i plan ! 🙂

Riddick
Gost
Riddick

Ne bih se zacudio , istorija je puna ironije i obrta narocito na Bliskom Istoku.

Pado
Gost
Pado

Pišu turske novine da je istražiteljima sve bilo jasno kad su pretragom ambasade pronašli recept za gulaš autora Sretka Kalinica

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Nista se nece dogoditi naci ce zrtvenog jarca sve ih pobiti i reci eto slucaj je ad akta

DAWOR
Gost
DAWOR

POKVARENI DO SRŽI !!!!!!!!!!!!!!

petar
Gost
petar

Amerićki vazal mogao bi postati ruski , a mogli bi se Ameri i Rusi dogovoriti ?

Mister ?
Gost
Mister ?

Uuuu sto su se prepali. Saudijci i tako imaju Problem

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Akcija “Pile moje”:
Ispilati protivnike?

Mister ?
Gost
Mister ?

Polako, doci ce i na njih red…

igi
Gost
igi

…da je babi..kuh…..zvala bi se deda….eto toliko o saudiji…

Alen
Gost
Alen

Sitno……4B

velebit
Gost
velebit

“pomirit ćemo se s Iranom i dati bazu Rusima”
Uuuu, da je to vidjeti i ostati živ. to je ravno smaku svijeta, skoro kopernikanski obrat, otprilike kao da židovi pređu na kršćanstvo ili se zemlja počme okretati na drugu stranu ili polovi zamjene mjesta ili arapi postanu dobri vojnici. Prije će ga neki rođo zveknuti po tintari i stvari vratiti u normalu.

konrad
Gost
konrad

To baš i ne zvuči logično, zar stvarno mislite da bi se takvo savezništvo dovelo u pitanje zbog ubojstva jednog novinara?! znajući kako su Ameri pragmatični i da im je pojam ljudskih prava i novinarskih sloboda važan samo kada nekoga trebaju za nešto optužiti, u ovom slučaju apslutno promašena misao. Saudijsko Američki odnosi se baziraju na tisućama miljardi dolara i na geopolitici energije cijelog bliskog istoka.

bbbb
Gost
bbbb

Sve su to odnosi između braće po krvi koja glume sukob.

žile29
Gost
žile29

devojebci su stisnuli guzico od straha i u očaju lajaju da če pristupi na iransku stranu,kao da ih oni čekaju sa otvorenim rukama!!!Pa nije iranski narod glup da bi prihvatijo ove vazale američke koji su ga još juče hteli zbrisat sa lica zemlje

Miki
Gost
Miki

Mislim da Rusi ipak nisu takvo govno.

Flip
Gost
Flip

Krajnje odvratna kraljevina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik