Američka vlada ‘ozbiljno zabrinuta’ zbog korupcije u Ukrajini

Zelenski i Bajden
14 komentara

Američka vlada je više zabrinuta za nivo korupcije u Ukrajini nego što to javno priznaje, navodi se u osjetljivom dokumentu u koji je ušao Politico.

Prema dokumentu, američki kreatori politike strahuju da će zapadne zemlje povući svoju podršku Kijevu ako se problem ne riješi.

‘Integrisana državna strategija’ za Ukrajinu, koju je tiho objavio američki State Department u avgustu, postavlja dugoročne ciljeve Vašingtona u zemlji. U javnoj verziji se nekoliko puta pominje korupcija, preporučajući da Kijev “jednom zauvijek ubije zmaja korupcije ” kako bi ubrzao ulazak Ukrajine u NATO i učinio zemlju privlačnijom za zapadne investitore kada se sukob na kraju završi.

Međutim, duža verzija dokumenta ostala je neobjavljena, izvještava Politico u ponedjeljak. Prema izvještaju, “osjetljiva, ali ne povjerljiva” verzija traje tri puta duže i grubija je u ocjeni situacije u Ukrajini.

“Percepcija korupcije na visokom nivou” mogla bi “potkopati povjerenje ukrajinske javnosti i stranih lidera u ratnu vladu”, navodno se navodi u proširenoj verziji.

Prema izvorima Politica, administracija američkog predsjednika Joea Bidena vrši pritisak na Ukrajinu da pojača svoje postojeće napore protiv korupcije, ali to čini tiho kako bi izbjegla predaju političke municije republikancima koji žele uskratiti američku pomoć Kijevu zbog zabrinutosti za korupciju.

“Postoje neki iskreni razgovori koji se odvijaju iza kulisa”, rekao je anonimni zvaničnik za novinsku stranicu.

Mnoge od reformi predloženih u povjerljivom izvještaju koristile bi interesima SAD-a i multinacionalnih korporacija. I javna i privatna verzija dokumenta pozivaju na “deoligarhizaciju” ukrajinskog energetskog sektora, ali samo privatna verzija zahtijeva da vlasti u Kijevu “decentraliziraju kontrolu” nad ovim ključnim sektorom.

Privatna verzija takođe eksplicitno traži da Kijev privatizuje Sense banku (bivša Alfa banka), koja je nacionalizovana nakon što je sukob počeo prošle godine.

U svojim pregovorima s Kijevom, Bajdenova administracija upozorava da bi buduća ekonomska pomoć mogla biti vezana za reforme koje „učine Ukrajinu privlačnijim mjestom za privatne investicije“, rekao je drugi anonimni zvaničnik za Politico.

Ukrajina je godinama bila rangirana kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, od 2022. godine, zemlja je bila na 116. mjestu od 180.

U nekim slučajevima ova korupcija koristi zapadnim interesima. Prema nedavnom izvještaju Instituta Oakland, 28% obradivog zemljišta u Ukrajini kontroliraju ili evropski ili američki investitori ili lokalni oligarsi koji su iskoristili zakon iz 2020. koji je donio predsjednik Vladimir Zelenski da otkupe zemljište koje je ranije bilo u državnom vlasništvu. finansiranje zapadnih finansijskih institucija.

 

KorupcijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
6 mjeseci prije

zapad: lobiranje
istok: korupcija

pitanja?

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Što sad?

Europa i SAD si napravili medvjeđu uslugu sankcijama Rusiji i sada treba naći Pedra za sve, a to će naravno biti ukrajinska korupcija.
Obećavaju im mrkvu za rješavanje iste, tj. ulazak u NATO koji nikada neće dogoditi.

Uskoro će početi pričati i o diktaturi u Ukrajini jer parlamentarni izbori sljedeći mjesec i predsjednički za pola godine su odgođeni na neodređeno vrijeme.

Ne bi me uopće čudilo i da počnu pričati o ukrajinskim ratnim zločinima, a u svakom krvavom ratu ih ima na obje strane.

Ako vide da ništa od provođenja njihovih privatnih i financijskih interesa u Ukrajini, samo će pustiti vodu za njom i tražiti da im se vrati uloženo.

Sa Vragom su Ukri tikve sadili, sada im slijedi naplata.

Ruža
6 mjeseci prije

Koje priče za malu djecu…  Dok god ima njihovih interesa, biti će i korupcije. To se promijeniti neće. Ali… Korupcija, dominacija i apsolutna moć je globalni problem preko kojeg se prešutno prelazi.
” Niti korupcija, niti nepravda neće nestati samo zato šta zbog njih pravite veliku buku.”

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Točno tak 👍

tuf
6 mjeseci prije

To ti dođe kao ono da nisu znali kako je Đukanović umrežen u šverc cigareta, desetljećima. U dobra vremena je pobrao i 300.000€ mjesečno.

Bruno
6 mjeseci prije

Osmjeh na licima ove dvojice stvarno pokazuje zabrinutost. “Jesmoli ih dovoljno poubijal?” “Možemo još više. Šaljemo vam pomoć”

Max
6 mjeseci prije

Obitelj Biden je suučesnik te korupcije.

ljena bitanga
6 mjeseci prije

Ahahahahahahahahahaaaah. Čiča Joe se sjetio poslova u Ukrajini !

abc
6 mjeseci prije

Nema korumpiranije vukojebine od USA.

6 mjeseci prije

Mali čovjek je zabrinut zbog korupcije u svijetu. Najkorumpiranija organizacija je WHO , zatim UN ……… i tako dalje sve do EU, pa onda Hrvatska vlada …..i opet tako dalje. Ali da skratim , crno nam se piše!

Roccos
6 mjeseci prije

A ne,to se stručno naziva lobiranje,dakle ozakonjena korupcija i što im možeš?😬

Vrlodrag
6 mjeseci prije

Anglosi su ozakonili korupciju. Zovu je lobiranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI