Američke sankcije i očekivanja da će Iran ipak pokleknuti pred ultimatumom

Iran
21 komentar

Strateški cilj američkih sankcija nametnutih Iranu je uništiti gospodarstvo zemlje, stvoriti tešku ekonomsku krizu koju bi se iskoristilo za poticanje nereda i pobune s ciljem svrgavanja vlasti u Teheranu.

Kako su mnoge zapadne kompanije biti prisiljene na izbor između poslovanja u Islamskoj Republici ili Sjedinjenim Državama, gotovo sve koje su se našle u toj situaciji su odabrale povući se iz Irana. Međutim, to nije dovelo do urušavanja iranske ekonomije i zemlja uspješno nastavlja provoditi sve ciljeve i dobro poznatim okolnostima, iako u puno lakšem poslovnom okruženju zato što su mnoge zemlje u svijetu odlučile ne poštivati jednostrane američke sankcije.

Otvoren je “Iran EXPO” u Teheranu

Iako postoji mnoštvo vijesti iz ekonomije Irana, one u pravilu ne zanimaju čitatelje, ali spomenimo neke od njih. Na primjer, danas je u Teheranu otvoren međunarodni ekonomski sajam “Iran EXPO” na kojem će se predstaviti izvozni potencijal Islamske Republike.

Prema službenoj internetskoj stranici događaja, “Iran EXPO” je međunarodni sajam trgovine kojem je cilj pomoći domaćim tvrtkama da izvoze svoje proizvode, razvijaju nova tržišta i promoviraju svoje industrije i djeluju kao platforma za trgovinu u samom Iranu, piše Mehr News.

Iran Expo

“Iran EXPO” nastoji ojačati gospodarske odnose između Irana i drugih zemalja i cilja na ključne sektore ili industrije za koje se utvrdi da imaju kapacitet i potencijal za proizvodnju visoko kvalitetnih izvoznih proizvoda i više potencijalnih investicijskih područja.

Na ovom događaju sudjeluje oko 611 stranih poduzetnika iz 57 različitih zemalja, rekao je u četvrtak ravnatelj sajma “Iran EXPO” Majid Takbiri i dodao kako će 25 izložbenih prostora biti dodijeljeno 18 stranih zemalja, koje također sudjeluju na sajmu. U velikom izložbenom kompleksu “Shahr-e-Aftab” će biti 260 iranskih tvrtki, koje će predstaviti najnovije proizvode iz prehrambene, poljoprivredne i automobilske industrije, zanatske proizvode, iz elektroenergetske i energetske industrije, tepihe, tekstil, kožu i odjeću, kućanske aparate, medicinsku i bolničku opremu i strojeve i alate za građevinarstvo.

Ovo nije vijesti kao kada vojna industrija Irana dizajnira novi model projektila srednjeg ili dugog dometa, novi zrakoplov ili fregatu, ali su jednako važne za opstanak i očuvanje suvereniteta Irana, posebice u novonastalom međunarodnom okruženju.

Iran treba 500 zrakoplova – Među prvima su ruski “Suhoj Superjet 100”

Kako su Airbus i Boeing zbog američkih sankcija morali raskinuti unosne ugovore s Iranom, vlasti u Teheranu su priopćile da zemlji treba 500 putničkih zrakoplova, a dio uvoza će vjerojatno biti “Suhoj Superjet 100”, ako ih Rusija bude htjela prodati iranskim zrakoplovnim kompanijama. Vijest je u srijedu potvrdio predstavnik iranskog civilnog zrakoplovstva.

Reuters je izvijestio kako Iran mora modernizirati svoju staru putničku flotu i nastoji zaobići američke sankcije. Većina suvremenih putničkih zrakoplova ima više od 10 posto američkih strojeva i opreme, što zahtijeva odobrenje Washingtona za njihov izvoz u Iran.

Suhoj SuperJet 100

Međutim, ruski dužnosnici potvrdili kako upravo zbog iranskog tržišta “Suhoj” radi na smanjenju i uklanjanju američkih dijelova i nada se prvoj narudžbi od 100 zrakoplova za izvoz u Iran.

“Ako iranski zrakoplovni prijevoznici žele koristiti “Superjet 100″, a prodavatelj je spreman prodati ga Iranu, Organizacija civilnog zrakoplovstva je spremna objaviti svoju konačnu odluku o ovom putanju”, rekao je Ali Abedzade, čelnik iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva.

“Ti zrakoplovi poštuju sve svjetske standarde i već lete, pa nemamo razloga odbiti ih”, dodao je Abedzade.

Iranska zrakoplovna kompanija Iran Air je prethodno naručila 200 putničkih zrakoplova – 100 od Airbusa, 80 od Boeinga i 20 od francusko-talijanskog proizvođača, ali su dozvole za izvoz ukinule Sjedinjene Države.

“Zrakoplovni prijevoznici imaju razne prijedloge za kupnju zrakoplova i mi pokušavamo razviti pravila koja će im omogućiti uvoz. S obzirom na vrlo veliko tržište Irana, sada trebamo oko 500 zrakoplova”, rekao je Abedzade.

Embargo na naftu

Zbog američkih sankcija je za Iran jedan od najvažnijih naftni sektor. Tijekom trgovinskih pregovora s Washingtonom je čak i kineska kompanija CNPC privremeno obustavila ulaganja u iransko-katarsko plinsko polje “Južni Pars”, dok je ruski Rosneft, zbog jačanja proizvodnje u zemlji, prekinuo pregovore o zajedničkim naftnim projektima u Iranu.

Međutim, za Iran nisu glavni problem budući projekti energetskom sektoru, već razvoj situacije nakon ožujka, kada istekne rok kojeg je Washington “dao” velikim kupcima iranske nafte da uvoz svedu na nulu.

Ruski energetski stručnjak Igor Juškov tvrdi kako će službeno izvoz pasti na ispod milijun barela dnevno, ali će “sive isporuke” ostati, kao što je bio slučaj u prethodnim sankcijama i nitko neće znati kolike će količine nafte Iran točno izvoziti.

Ne može se reći da Rusija nije podržala Iran u uvjetima sankcija. Na primjer, Rosneft ima veliku rafineriju u Indiji u kojoj se prerađuje iranska nafta. Za Indiju su Sjedinjene Države uvele privremeno izuzeće od sankcija. 6. prosinca je potvrđeno da je Indija za uvoz iranske nafte uspostavila poseban sustav naplate u nacionalnim valutama, što znači da će Rosneft u Indiji i dalje prerađivati iransku naftu.

Iranski izvoz u Kinu će ovisiti o pregovorima između Pekinga i Washingtona.  Kineski očito čekaju rezultate trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama i ne žele pogoršavati situaciju, iako se već sada vidi da će pregovori biti mučni i teško je predvidjeti njihov ishod.

Ono što je sigurno, čak iako sankcije u određenoj mjeri mogu biti bolne za iransku ekonomiju, one nisu dovoljne da se ona uruši. Očekivanja su da će, nakon nekog vremena, Teheran popustiti i da će iranski vodstvo biti prisiljeno pristati na pregovore s američkom administracijom i zaključiti novi sporazum u kojem će odustati od svog balističkog programa i nuklearnog programa u civilne svrhe, samo kako bi Washington ukinuo embargo na iransku naftu. Ovakva predviđanja su, blago rečeno, infantilna. Prije svega zbog činjenice da Iran pod raznim oblicima sankcija, jednostranih i međunarodnih, živi od Islamske revolucije i još se nije dogodilo da je popustio pod ucjenama. Ako se to dogodi, to bi uz relativno dobre gospodarske pokazatelje u ovim uvjetima, bilo pravo iznenađenje i povijesna pobjeda američke diplomacije. No, takav scenarij već graniči s fantapolitikom i nije vrijedan daljnjih komentara.

Umjesto “izolacije” Iran jača trgovinu i stvara slobodno tržište s Euroazijskom ekonomskom unijom

Sadržaj američkog ultimatuma lranu: Trump želi pregovore s Iranom – Zašto su za Teheran takvi pregovori besmisleni

bliski istok
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
5 godine prije

Jos Ameri ne znaju koliko su Iranci cvrsti i istrajni.Ne vjeruju u dogovor bilo koje vrste sa Amerikancima jer je Tramp do sada svaki pogazio.Izgradjuju trgovinske odnose sa zemljama kojima vjeruju a Amerika to sigurno nije. Kao da ih svaka vrsta sankcija od strane Trampa ojača.

mladen3x
5 godine prije

Nisu Američke sankcije zbog tamo nekih postrojenja koja tobože rade nuklearni program jer realno gledajuči danas nitko u svijetu nebude potegnuo nuklearni udar na drugu državu jer zna da si je time i sam presudio več su te sankcije čisto ekonomski,Ameri štite svoj dobro uhodani krug prodaje nafte i ne žele da im bilo tko preuzima kupce,njima ili saveznicima(zna se tko su saveznici).Imaš listu država s kojima nisu saveznici i tu se ide redom,Rusija-tu nemožemo,Iran-mogli bi,Venezuela-mogli bi…i tako redom.Nadam se da sam jasno objasnio.

Ivex
5 godine prije

Nije mi jasno Rusi mogu prozvesti složene radare borbene avione rakete za svemir čak svoje motore za rekete prodaju Amerima elektomag jammmere odlične podmornice nemogu jebeni putnički zrakoplov

Damar Cro
5 godine prije

Žohari bi i poklekli, al ne i veliki narodi s osjećajem ponosa. Truli imperijalistički kapitalizam gazi sve pred sobom i osvaja narode nekad i bez ispaljenog metka, al Rusija, Kina, Iran, Sirija i još nekolicina neće se predat korporacijama, lobijima i nasilnicima… Nažalost po ove naše balkanske narode, taj ponos postoji samo u nekim povijesnim primjerima i u bajkama političkih parazita koji kradu, varaju i raseljavaju nas po svijetu svojim neodgovornim politikama… Zato ovdje i neće biti revolucije… Volio bih da sam u krivu…

palermo
5 godine prije

Ajde ne diplite – Rusija se itekako pridržavala američkih sankcija protiv Irana – nije htjela prodati već plaćeni S-300 sustav, ako civilni zrakoplovi sadrže barem 10% američkih dijelova ne prodaju se Iranu, kako i sami kažete kineski CNPC i Rosneft su smanjili ili prekinuli ulaganja u Iran…
Plakat će se za Hitlery Clinton…

palermo
5 godine prije

Dok svatko gleda svoju guzicu Pavijan iz Bijele kuće i može raditi to što radi: Israel First! u petoj brzini…
Pa čak pozdravlja i odluku nekog tejsaškog suca-čobanina kako Obamacare nije ustavan – samo Židovi i bogati imaju pravo na zdravlje…
Da su svi stali na stranu Irana malo otrpili Trumpove prijetnje i sl. brzo bi on odustao od novih sankcija.

burt
5 godine prije

Obama je bio mekušac pa je htio s Iranom postići bilo kakav sporazum da to skine s brige, ali došao je red na Trumpa da pritisne Iran i nove sankcije su puno gore od Obaminih jer se u ovima ni ne zna što bi sve Iran trebao ispuniti da se skinu sankcije, kako vrijeme ide smanjivat će se iranski izvoz nafte do najniže razine i sve više kompanije će odlaziti iz Irana, neki dan je i jedna kineska kompanija odustala od velikog plinskog ulaganja u Iranu, zato su sankcije i postavljene da ih Iran ne može ispuniti a to je već opasna stvar za cijeli svijet

Bulo
5 godine prije

S kim če SAD surađivati. Nabrojite mi zemlje kojima nije nametnuo sankcije.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Američke sankcije će Iranu nesumnjivo naštetiti, ali neće proizvesti učinak koji SAD želi. A to je da nezadovoljstvo stanovništva dovede do promjene vlasti. Trump i XI su nešto razgovarali na sastanku G 20 i vidljivo je da su nešto pokušali dogovoriti. Kina je kao geste dobre volje uvezla izvjesnu količinu američke soje i zamrznula svoje aktivnosti na plinskom polju Pars, koje su preuzeli nakon što se francuski Total, u strahu od američkih sankcija, povukao. Da li su i što Amerikanci ponudili za uzvrat, nije poznato. Elementarna logika govori da od toga neće biti ništa, jer ako ništa drugo, priroda njihovih odnosa samom inercijom mora dovesti do sukoba. Do kojeg nivoa i da li i ratnog, mislim da to trenutno ne znaju ni sami nositelji tih politika. Uglavnom, spremaju se jer jednostavno ne smiju uzmaknuti. A nemaju još dovoljno pameti i smjelosti sjesti i dogovoriti novu političku i gospodarsku kartu svijeta.… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

Napraviti tvornicu u Rusiji koja ce proizvoditi sve dijelove za 500 komada iranskog zrakoplova (tj. modificiranog ruskog), proglasiti to podrucje iranskom bezcarinskom zonom, gotovi iz Rusije dolijecu preko Kaspijskog jezera u Iran.
Za 500 komada zrakoplova definitivno postoji ekonomska racunica za novu tvornicu.

Sopha Arise
5 godine prije

Ja sam Sophia ustani. Želim dati temeljiti komentar o tome kako sam dobio zajam od 58,000 eura putem GEORGE KENNETH kreditnih ulaganja. NAPOMENA: Ako ste zainteresirani za dobivanje poziva putem VIA EMAIL: ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI