Trump želi pregovore s Iranom – Zašto su za Teheran takvi pregovori besmisleni?

Donald Trump - ozbiljan
21 komentar

Nakon oštre retorike prošlog tjedna razmijenjene između Washingtona i Teherana, jučer je američki predsjednik Donald Trump izrazio namjeru da pregovara s vodstvom Islamske Republike da ne “dira lava dok spava”, upozorivši ga da bi sukob s Iranom bio “majka svih ratova”, ali je isto tako rekao “kako bi mir s Iranom bio majka sveopćeg mira”.

“Više nikada nemojte prijetiti Sjedinjenim Državama, jer ćete snositi posljedice kakve je povijest malo puta vidjela”, uzvratio je Trump u objavi na Twitteru namijenjenom Hassanu Rohaniju.

Nakon toga je poruku punu prezira i jasnih upozorenja Washingtonu uputio general Qassem Suleimani, zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, kojom poručuje vodstvu Bijele kuće “kako oni mogu pokrenuti rat protiv Irana, ali će Islamska Republika biti ta koja će ga završiti”.

U jeku napetosti je čelnik Pentagona, general James Mattis, opovrgnuo nagađanja kako bi napad na Iran mogao početi početkom kolovoza, da bi sada iz Washingtona stigli, nazovimo ih tako, “pomirljivi tonovi i poziv na pregovore”.

Mnogi ovaj razvoj događaja uspoređuju sa Sjevernom Korejom, kojoj su uvedene teške međunarodne sankcije, nakon čega su Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo organizirali povijesni susret čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una s Trumpom u Singapuru, gdje je dogovorena denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, dok je s druge strane počela uništavanje dijela svojih postrojenja, poput poligona za testiranje projektila, ali sankcije zemlji je počela ublažavati samo Kina, dok SAD i dalje provode jak ekonomski pritisak na azijsku zemlju.

S druge strane, Iran nema nuklearno oružje, niti radi na njegovoj proizvodnji, kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, kojim se Islamska Republika obvezala da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moći provjeravati iranska postrojenja kako bi utvrdila pridržava li se Teheran međunarodnog ugovora. Do sada je u svom inspekcijama potvrđeno da se Iran ponaša u skladu sa sporazumom iz kojeg se Washington u svibnju jednostrano povukao i ponovo nametnuo sve sankcije koje su Irancima bile ukinute na temelju tog ugovora.

Zašto nema smisla pregovarati s Washingtonom

Hassan Rohani - iranski predsjednik
FOTO: Hassan Rohani – iranski predsjednik

Sada Donald Trump poručuje kako će se sastati s iranskim čelnicima “kad god budu htjeli i bez ikakvih preduvjeta”, čime kao da slijedi sjevernokorejski scenarij koji bi svijet trebao učiniti sigurnijim mjestom za život svih naroda.

“Ne znam jesu li spremni. Mislim da će se htjeti sastati sa mnom, a ja sam spreman na susret s njima kad god budu htjeli”, dodao je Trump na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući u društvu talijanskog premijera Giuseppea Contea.

Washington zamjera Teheranu njegovu “destabilizacijsku” ulogu na Bliskom istoku i ranije je objavio popis dvanaest strogih uvjeta za novi nuklearni dogovor s Iranom.

Stoga, čak i kada bi Teheran pristao na pregovore, budući da bi američka uprava na njima insistirala da se pregovara o ranije postavljenim uvjetima, oni su besmisleni.

Podsjetimo, kako bi ostao u starom i dogovorio novi sporazum, Donald Trump je prije raskida nuklearnog sporazuma Iranu uputio ultimatum s 12 zahtijeva, a nijedan nema veze s vojnim nuklearnim programom od kojeg je Teheran odustao.

Uvjeti koje je Iran morao ispuniti su bili sljedeći:

Obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svog nuklearnog programa i zaustaviti ove aktivnosti u budućnosti.

Zaustaviti obogaćivanje urana

Nikada ne reciklirati plutonij.

Bezuvjetno pružiti pristup dužnosnicima i stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju svim nuklearnim postrojenjima Irana.

Prekinuti razvoj i proizvodnju balističkih projektila.

Zaustaviti razvoj projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

Osloboditi sve građane Sjedinjenih Država i građane savezničkih američkih država.

Prestati pružati vojnu podršku Huti borcima u Jemenu.

Prestati podržavati “terorističke organizacije”, što su za SAD Hezbollah, Huti milicije i neki od palestinskih organizacija otpora, te uhititi bivše vođe Al Qaede.

Poštivati suverenitet iračke vlade i jamčiti razoružanje šiitskih vojnih organizacija.

Povući sve iranske vojnike iz Sirije.

Ne prijetiti Izraelu i zaustaviti “lansiranje projektile na Saudijsku Arabiju i UAE”.

Dakle, ova Trumpova “ispružena ruka mira” zapravo znači prisiliti Iran da popusti i ispuni uvjete ranijeg ultimatuma, što je apsolutno besmisleno.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u jučer mogućnost pregovora s američkom vladom o bilateralnim problemima.

“Sjedinjene Američke Države su se pokazale kao nepouzdane, pa je tako angažman kao i dijalog s aktualnom vladom nemoguć”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi.

Dodao je kako neprijateljske politike Washingtona, uključujući američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i ponovno nametanje sankcija Iranu, ne ostavljaju šansu za razgovore.

“U međuvremenu, vojna konfrontacija između Irana i Sjedinjenih Država ne dolazi u obzir, ali je Teheran spreman za bilo koji neprijateljski potez Washingtona”, rekao je Bahram Qasemi, prenosi kineska državna agencija Xinhua.

Trumpu je odgovorio i vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, koji je poručio “kako bi bilo kakvi pregovori sa Sjedinjenim Državama o rješavanju postojećih problema bili očigledna greška”. Osim toga, nakon povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma, ajatolah Hamnei je u oštrom govoru upućenom državnom vrhu poručio “kako ih je uvijek upozoravao kako s Amerikancima nema smisla pregovarati i kako je povijest pokazala da se američka strana nikada nije pridržavala nijednog sporazuma kojeg je sklopila sa zemaljama za koje je smatrala da su prepreka uspostavi globalne hegemonije Sjedinjenih Država”.

Proturječja u pozivu na pregovore

iran americke baze
FOTO: Americke vojne baze oko Irana

Naime, Donald Trump u jučerašnjoj izjavi rekao da bi se sastao s iranskim kolegom Rohanijem “kad god hoće i bez preduvjeta”.

“To je dobro je za zemlju, dobro za njih, dobro za nas i dobro za svijet. Nema preduvjeta. Ako se žele sresti, susrest ću”, rekao je američki predsjednik.

Međutim, američki državni tajnik Mike Pompeo je samo nekoliko sati kasnije za CNBC rekao “kako ipak ima nekih uvjeta, koje su SAD navele”, a to su gore ranije navedeni uvjeti.

No, Pompeo je otišao korak dalje i dodao: “Ako Iranci pokažu da predano poduzimaju korjenite promjene u postupanju prema vlastitom narodu, smanjuju zlostavljanje, mogu se složiti da je vrijedno ući u nuklearni sporazum i tada će predsjednik biti spreman sjesti za stol i razgovarati s njima.”

“Vjerujem da će sve vjerojatno završiti u želji da se sastanu. I spreman sam se sresti s njima kad god žele. Ne činim to ni zbog snage ni zbog slabosti, već zato što mislim da je to pravilno”, rekao je Pompeo za CNBC.

Iranski predsjednik Rohani još nije odgovorio na najnovije komentare Trumpa, ali je njegov savjetnik na Twitteru napisao kako se SAD prvo trebaju vratiti nuklearnom sporazumu.

“Uvažavanje prava iranskog naroda, smanjenje neprijateljstava i vraćanje nuklearnom sporazumu su jedini koraci koji se poduzeti kako bi se otvorio put za razgovore između Irana i Amerike”, rekao je Hamid Aboutalebi.

Kao što smo naveli, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi je rekao kako su pregovori u ovim okolnostima nemogući.

“S obzirom na trenutne okolnosti i neprijateljske akcije Sjedinjenih Država, njihovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma, gospodarski pritisak na iranski narod i sankcije, mislim da nema uvjeta za takvu raspravi”, rekao je Qassemi.

Iranski visoki dužnosnik je odbacio i izvješća o “kolapsu političkog vrha i Teheranu”, što su ciljevi američke, nazivajući ih “irelevantnim” i “pukim snom Amerikanaca koji se nikada, ni u bilo kojem scenariju neće ostvariti”.

Iranska mornarica
FOTO: Ilustracija, iranska mornarica

“Američka neprijateljska politika protiv Irana se i Iran se pripremio za ovo ponašanje, čineći sve što je potrebno kako bi spriječio urote i neprijateljske politike”, kazao je Qassemi, dodajući da “kako će, čak i u slučaju rata, Iran i njegov hrabri narod dobiti ovu bitku”.

Qassemi je odbacio i navode kako je Trumpova uprava tiho radila na stvaranju “arapskog NATO pakta” u kojem bi se protiv Irana okupilo šest zemlja Perzijskog zaljeva na čelu sa Saudijskom Arabijom, te Egipat i Jordan.

“Ono što trenutno vidimo u ukupnim odnosima među arapskih zemljama je nedostatak koherentnosti i konsenzusa i jaz koji postoji među tim zemljama. Ove izjave ne treba smatrati ničim većom od običnih slogana”, kazao je Qassemi.

Međutim, iranski dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova je priznao da Trump iskorištava slabost muslimanskih i arapskih država i da koriste njihove prihode od nafte u vlastitu korist.

“Tijekom posljednja četiri desetljeća je Islamska Republika pokazala kako može stajati uz narod, da ima podršku i da će otpor velikog naroda Irana odoljeti stranim zavjerama i pritiscima”, kazao je Bahram Qasemi.

“Sigurno ćemo proći i kroz ovu fazu, a ova izvješća i optužbe nisu dostojni pažnje”, dodao je Qassemi.

Dakale, ako izvučemo iz konteksta samo dio u kojem Trump izražava spremnost na progovore s Iranom kako bi se stišale strasti i smanjila mogućnost izbijanja rata, američki predsjednik nekome može izgledati kao mirotvorac i spreman na pregovore sa svima, samo da ne dođe do sukoba. No, naknadno pojašnjenje da ostaje 12 točaka ranijeg ultimatuma, kojem je državni tajnik Mike Pompeo dodao uobičajene “želje” Washingtona za poštivanjem “ljudskih prava” i da bi Iran prije pregovora  trebao odraditi i taj dio posla, onda vidimo koliko je besmislen Trumpov poziv na pregovora i zašto su ga u Teheranu odbili prihvatiti.

SAD i Iran – Ako padne Islamska Republika, jasno je da na red dolaze Rusija i Kina

SAD i Iran – Sukob u kojem nitko neće ostati po strani

Teheran odbacio ultimatum SAD-a: “Tko ste vi da odlučujete što će činiti Iran?“

Gen. Suleimani ismijao Trumpa i rekao: “Možete započeti rat, ali mi ćemo ga završiti”

IAEASankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, Rohani je u međuvremenu poručio da nema problema, ali se SAD trebaju vratiti u nuklearni sporazum i prestati sa jednostranim sankcijama. Što je nemoguće.

Weteran
5 godine prije

Treba odati priznanje Trampu, bez obzira na njegovu nepredvidivost.
Svaki pregovori imaju smisao!
Bolje dva meseca pregovarati, nego dva sata ratovati.
Rat je besmislen!

17 novembar
5 godine prije

iranski generali sa ovakvim izjavama jednostavno blefiraju .

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Iranci su skužili Trumpovu taktiku.
S pozicije sile prebriše međunarodno pravo, dogovore, sporazume, pravila i na taj način postavi svoju podlogu za pregovore. Krečući sa te nove pozicije dobije nešto za ništa. Nakon što obiđe pun krug i zapiša sve one koji mu iz nekog razloga ne pašu, saveznike ili ne, evo ga opet sa novim zahtjevima. Školski primjer EU koja je preko svog klimavca Junkera pristala da svojom lovom izgradi LNG terminale, da bi Ameri mogli prodavati svoj skupi plin. I ono njihovo govno od soje.
Iranci su prvi koji su rekli neće moći. Pregovori može, ali tek kad se stanje vrati na nultu poziciju, kad napraviš to i to.
Da li će USA napasti Iran jer je uhvaćena u blefu.
Živi bili pa vidjeli.
Kladim se da neće.

Alen
5 godine prije

Ot

Siniša
5 godine prije

Jos muzičku zelju da zazeli i spisak pun.

RobiKibor
5 godine prije

Zato sto su vjerskom revolucijom zapeli u prostoru sa krepkim starim perzijskim narodom koji je taoc sijitskog svjetovnog zivota.

wasbewill
5 godine prije

Nevjerovatno je dokle je svijet došao da još uvijek prolazi ova očita licemjernost. Sve se u par rečenica može svesti – USA, kojom vlada Cionistički lobi, čini sve da zaštiti i obezbjedi širenje svom gospodaru Izraelu u skorijem sukobu jer oni čekaju svog Mesiju, a prema njihovom proročanstvu Mesija se ne može vratiti dok se ne obezbijedi Solomonov hram i granice od Eufrata do Tigrisa. To ne obuhvata Iran ali su svjesni da to ne mogu ostvariti dok imaju jednu tako koheretnu naciju u svom okruženju. Rusi bi valjda trebali biti svjesni da su oni sljedeći, Turci također. Oni se moraju braniti u Iranu, a da su bogdo i prije. Sve što se danas dešava-dešava se zbog pripremanja terena za događaje koji Zionisti očekuju uskoro i koji će označiti veliki preokret u historiji, možda i njen kraj. Ko misli da su to budalaštine neka ispita motive naseljavanja Izraela, njihov aparthejd… Čitaj više »

Rokokoko
5 godine prije

Zidovske ucjene u Iranu nece proci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI