Američke sankcije namijenjene su urušavanju iranske ekonomije, kaže vrhovni vođa

Khamenei
9 komentara

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da SAD proširuju sankcije na metale protiv Irana kako bi obuhvatile 22 dodatna materijala korištena u raznim raketnim programima.

Vrhovni vođa Irana Ali Khamenei rekao je da su američke sankcije Iran učinile jačim i samodovoljnim.

“Američke brutalne sankcije prema Iranu usmjerene su na urušavanje naše ekonomije… Njihov je cilj ograničiti naš uticaj u regiji i zaustaviti naše raketne i nuklearne sposobnosti”, rekao je Khamenei.

Dodao je da se san SAD da ostvare svoje ciljeve sankcijama i maksimalnim pritiskom na Iran nikada neće ostvariti.

Vrhovni vođa države rekao je da Iran neće zaustaviti svoje programe za balističke rakete ili nuklearne programe.

“Oslanjanje na nacionalne sposobnosti i smanjenje naše zavisnosti od izvoza nafte pomoći će nam da se odupiremo pritisku Amerike,” naglasio je Khamenei.

Iran neće pregovarati sa SAD, koje su odlučne da obuzdaju iranski regionalni uticaj i okončaju njegov napredak, dodao je Khamenei.

Teheran se suočio sa pritiskom američkih ekonomskih sankcija nakon što se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma (poznat i kao JCPOA) 2018. Citirajući navode da Teheran i dalje radi na razvoju nuklearnog oružja, što su i Iran i međunarodni inspektori Agencije za atomsku energiju više puta negirali, Washington je odustao od multilateralnog sporazuma i zaprijetio da će nametnuti sankcije ostalim učesnicima, ukoliko nastave poslovati sa Islamskom Republikom.

Washington je uveo sankcije na iransku trgovinu naftom, jednim od njenih glavnih izvora prihoda, i bankama ove zemlje, što je rezultiralo njihovim isključivanjem iz globalnog sistema SWIFT. Kao odgovor, Iran je obećao da će potpuno zaustaviti finansijsko poslovanje u kom koristi američku valutu. Prema navodima američkih zvaničnika, Teheran je koristio zlato kao način plaćanja, kada je krajem aprila tankerima isporučio gorivo i resurse za rafinerije u Venecuelu.

iranSankcijeSankcije Iranu
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Ma nisu, sankcije su eto onako.
Jesu pametni ovi Iranci.😂😂

Zadranin
3 godine prije

amerokenjci = najveća svjetska: gamad, licemjeri, ubojice, ratni zločinci, reketari, sponzori terorizma, itd.

I svi vi, što ih podržavate i pravdate.. jadni ste i bijedni.

P***!

Alex
3 godine prije

Vrhovni vođa izmislio toplu vodu. Ekonomske sankcije, pa fa služe uništenju nečije ekonomije…Ma neće biti🤔🤥🤔😆

Promatrač
3 godine prije

Sankcije nikad ne pogode vlasti nego stanovništvo.
Cilj im je izgladniti narod koji če onda rušiti vlast.
Baš humano,nema što.

Jole Prvi
3 godine prije

Neki još nisu shvatili da je Iran 40 godina pod sankcijama i da kezi zube USA imperijalistima više no ikad.Koja je to država gađala američku vojnu bazu nakon WW2 ? Imate pravo samo jednom pogađati.Uz to sve iza Irana stoje Rusija I Kina,koje neće gledati razaranje Irana.Uostalom,nakon ubojstva Soleimanija,kad je bilo napeto i kad su Ameri slali svoje avione prema iranskoj granici,ruski su radari detektirali 6 američkih F-35.Ako su ih registrtirali,to znači da su imali njihove koordinate i samo je trebalo proslijediti Irancima na njihov S-300 i nevidljivi lovci bi završili dole.Napali bi oni njih odavno da su stvari tako jednostavne,a unatrag zadnjih 10 godina su sve teže po napadača.

Max
3 godine prije

Sve izrečeno je točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI