Američke trupe trebaju biti “protjerane” iz Iraka

Američke trupe u Iraku
24 komentara

Krajem prošlog mjeseca, portparol glavnog iračkog komandanta oružanih snaga rekao je da bi Bagdad i Washington trebalo da razgovaraju o uslovima potpunog povlačenja američkih trupa iz Iraka u junu.

Vođa Bagdadske molitve petkom Sayed Yasin al-Mousavi pozvao je na ulaganje više napora da američke trupe napuste iračku teritoriju. „Amerikanci moraju biti smijenjeni jer nemaju namjeru da odu sami. Samo otpor ih može protjerati “, rekao je visoki irački sveštenik. Dodao je da oni koji teže „nastavku američkog prisustva u regionu i da se protiv njega ne pruži otpor“ zapravo „žele odložiti kraj nepravdi širom svijeta“. Prema al-Mousaviju, potrebno je moliti se za protjerivanje američkih snaga iz Iraka.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Abdul Karim Khalaf, portparol glavnog komandanta iračkih oružanih snaga, rekao krajem aprila da će Irak i SAD “razmotriti raspored za potpuno povlačenje američkih trupa iz zemlje tokom razgovora u junu”. Khalaf je dodao da će se bilateralne sigurnosne operacije, vojna obuka iračkih snaga i razmjena iskustava nastaviti i nakon povlačenja američkih trupa. “SAD su značajno smanjile broj svojih trupa po sporazumu sa iračkom vladom kao gest dobre volje. Postoji međusobno razumijevanje i pozitivni signali”, naglasio je Khalaf.

Izjava portparola uslijedila je poslije odredbe tadašnjeg iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija obećavši sredinom aprila da će braniti nacionalnu bezbjednost njegove zemlje, jer su SAD raspoređivale dodatno oružje u Irak.

SAD su u početku odbile da povuku trupe iz Iraka, uprkos tome što je borba protiv Daesh (ISIS / ISIL / Islamska država, teroristička grupa zabranjena u Rusiji i mnogim drugim zemljama) bila gotova, ali su kasnije počele premještati vojnike iz manjih postrojenja u veće baze i premještati neke od njih na druga mjesta na Bliskom Istoku, hvaleći se uspjehom u borbi protiv džihadista.

Dok su američke trupe tokom marta napustile najmanje četiri baze i prebacile ih iračkim snagama bezbjednosti, SAD su u još dvije baze rasporedile dvije raketne baterije Patriot i neke druge protivavionske sisteme kratkog dometa.

Premještanju je prethodilo glasanje iračkog parlamenta za protjerivanje svih stranih trupa iz zemlje 5. januara. Taj potez uslijedio je ubrzo nakon što je američki precizni napad bespilotnom letjelicom ubio vrhovnog iranskog generala Kasem Soleimanija i zamjenika komandanta iračke šiitske milicije u blizini Bagdada, na šta je Teheran odgovorio ispaljivanjem raketa na dvije iračke baze koje su ugostile koalicione snage koje predvode SAD.

Američke trupeAmerikaBagdadIrak
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
komentar
3 godine prije

Evo ja se dobrovoljno javljam da ih potjeram. Ima li još dobrovoljaca?

Jozo
3 godine prije

Budu protjerani iz cijele Azije

polin
3 godine prije

Izaci ce oni sami, s bajonetama se mnoze mnogo ali se ne moze na njima sjediti.

alex
3 godine prije

Ameri ne smatraju Irak državom, već svojim dominionom. Pravo glasa je tamo ograničeno samo na komunalne poslove i poneke odluke koje ne zadiru u prava gospodara iz Washingtona. Ali ako cijena nafte još padne,sve je moguće .

NWO
3 godine prije

Americke snage su jedini garant mira na Bliskom istoku i u svijetu.

Mlata
3 godine prije

Šta, još ih nisu istaerali? Pa jesenas ste mi nalupali minuse samo tako…rekao sam vam da od toga nema ništa! Jedino Jack me podržao

mozart
3 godine prije

Rotschildove vucibatine koja demokracija i sprdacine sa planetom zemljom. Internet i struja postoje vec dugo dugo.

Hamer
3 godine prije

Šta još nisu ošli ostati tako dugo jedino znači okupacija

Emiliano Zapata
3 godine prije

Bla bla bla…gdje “osloboditelji” dodu tu i ostanu.
Tko nevjeruje, pitajte Japance, Njemce, Talijane, Afganistance ,Juznu Koreu i da ne nabrajam do ujutro…

xda
3 godine prije

G, Bush mladji je rekao Putinu u oci da bi Rusi trebali uvesti demokraciju kao u Iraku.
Putin mu se zahvalio i odbio.
Ovo nije izmisljotina a ima i na internetu tko hoce naci ce ako je zaboravio.

piždro
3 godine prije

Goni izvoznike ‘demokrcije’ – ti di dolaze trava ne raste..

Ive
3 godine prije

I need samo iz Iraq-a veciz svake demokratske I samostalne drzave nasvijetu.

Max
3 godine prije

Ima u Iraku onih koji bi to rado odradili i osvetili Al Muhandisa I Sulejmanija.

Bosanac
3 godine prije

Rijec ‘treba’ u naslovu opisuje cijeli naslov kao ‘filozofsku’ misao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI