Američki obavještajci iznose moguće scenarije za Ukrajinu

Ruska vojska-Ukrajina
28 komentara

Neprijateljstva u Ukrajini će se najvjerovatnije nastaviti u doglednoj budućnosti osim ako ukrajinske snage ne propadnu i Rusija ne ostvari svoje ciljeve, navodi se u procjeni američkih obavještajnih službi u srijedu. Mirno rješenje trenutno je nemoguće, smatraju američki zvaničnici.

Sumorno predviđanje dala je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines tokom rasprave u Washingtonu koju je vodio tehnološki gigant Google. U svom prvom javnom komentaru o Ukrajini od maja, rekla je da su američke obavještajne službe razmotrile tri moguća scenarija za sukob u Ukrajini.

Najvjerovatniji je žestoki rat u kojem Rusija ostvaruje “postepene dobitke, bez proboja”. Drugi scenario uključuje da Rusija uspije da slomi “jednu od [ukrajinskih] najsposobnijih i najopremljenijih snaga” na istoku, što dovodi do “pada ukrajinskog otpora”. Treća mogućnost uključuje Ukrajinu koja je uspjela stabilizirati liniju fronta, a moguće i ostvariti manje uspjehe u Hersonskoj oblasti, kojom trenutno dominiraju ruske snage.

“Također, da budemo jasni, trenutno ne vidimo priliku da obje strane postignu miran sporazum”, rekla je ona.

Haines je rekla da njena agencija i dalje vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da zauzme “veći dio Ukrajine”, ali je dodala da su snage te zemlje degradirane za četiri mjeseca borbi u Ukrajini.

“Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva u ovoj oblasti i kapaciteta njegove vojske, neku vrstu neusklađenosti između njegovih ambicija i onoga što je vojska u stanju da postigne”, rekla je ona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno je ranije ove sedmice rekao čelnicima G7 da želi okončati neprijateljstva s Rusijom prije kraja godine. Pozvao je zapadne sile da povećaju isporuke oružja njegovoj zemlji, prema izvorima iz evropske vlade koji su upoznati s njegovom privatnom video-vezom.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je strano oružje neophodno za borbu protiv Rusije, ali da se njihova zemlja ne bi predala čak i da nije poslano. Ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je njemačkim medijima ovog mjeseca da će se ukrajinski vojnici “boriti lopatama” ako moraju.

Rusko rukovodstvo je odbilo da odredi bilo kakav raspored za operaciju u Ukrajini i više puta je tvrdilo da se odvija po planu i da će na kraju postići sve svoje ciljeve. Moskva je svoje ciljeve opisala kao osiguranje sigurnosti za sebe i za Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje je priznala kao suverene države nekoliko dana prije početka ofanzive.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji su bili osmišljeni da daju regionima Donjecka i Luganska poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

RatrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

I to je nešto, što bi čitaoc morao uzeti kao informaciju, koja če ga obogatiti?
Rusija upotrebljava sada 15% svojih vojnih kapaciteta, da ispunjava ciljeve ove spec. op.!
Zapad je dokazao, da je jedino čime vlada, brbljanje nekih “stručnjaka”, koji pojma nemaju!
Objavljivanje ovih bezveznjaka uvreda je za svakog čovijeka, koji premore pamet!
A ne bi se ni osvrtao na to, a sve činjenice ukazuju, da do susreta pameti neče doči.
Bit če rata, velikog rata, jer zapad ne smogne nijednog, koji bi bio u stanju preokrenuti ludilo!

nekoime
1 godina prije

Nego, što kažu ti vrhunski obavještajci o najavama osamostaljenja Texasa?

1 godina prije

Da ne pišem 2x
https://www.logicno.com/politika/ruska-operacija-u-ukrajini-tece-po-planu-nema-potrebe-da-joj-stavljamo-rokove.html#comment-950326

Kaže Preseren…veliki rat će da bude…
Možda, pa i u tom slučaju ovo razvlaćenje u nedogled bez roka za završetak rata služi toj svrsi.
Kome se ide u rat?
U ovakvoj Evropi i Svijetu inače?
Nikome normalnom, ali…napravi ga nenormalnim (gladnim, prepadnutim, beznadežnim…) I dobićeš vojsku koja jedva čeka da dobije pušku u ruke i ide “tamaniti tamo one…” popuni po potrebi.
Sa obje strane.

Lako je vodati psića ulicama grada, punog stomaka.
Problem je kada psića moraš spremiti na lešo…da napuniš stomak.

burt
1 godina prije

rusko povlačenje sa zmijskog otoka je dokaz da je Ukrajina od NATO-a dobila suvremene protubrodske rakete tako da se ruska flota drži na distanci, to pokazuje zašto NATO priprema slati sve vrste oružja u Ukrajinu, brodove, balističke rakete, avijaciju, dalekometne sisteme, tešku artiljeriju, sve je to priprema da se ne dozvoli primirje s Rusijom i za udare po teritoriju Rusije i separatista u slučaju da ruska vojska ostvari teritorijalne ciljeve koje su zacrtali

tihobl
1 godina prije

A sad o vaznijem planu – planu Kine.
Kina ne smioje dopsutiti da Rusija izgubi rat. Ako bi rusima kola krenula niz brdo Kina bi usla u rat otvorivsi drugi front na istoku. Za sad nema opasnosti da se to desi, rusim ide dobro.
Sa druge strane, ako Kina vidi da se otpor NATO slomio i da rusi napreduju ko noz kroz maslac velike su sanse da ce iskoristiti trenutak slabosti zapada i staviti tajvan pod kontrolu.

Kineski planovi nisu opasnost. Oba se nece aktivirati ove godine, jer kako vidimo rusima se ne zuri. 10 puta je vise rusa u Sociju nego u Donbasu, na plzama nema gdje igla da padne. Opasnost dolazi od bajdenove klike. Rejting im je nikakakav i u stalnom je padu. Bajden ce na jesen morati uci u rat sa Kinom bar mjesec, dva pred izbore.

Herc
1 godina prije

A četvrto ,peto itd ako crkne stara mrcina Biden , ako republikanci vrate kongres ,ako neko kokne zelenog i sektu imaju li stručnjaci odgovore na te scenarije,

łedeno doba
1 godina prije

"Neprijateljstva u Ukrajini će se najvjerovatnije nastaviti u doglednoj budućnosti osim ako ukrajinske snage ne propadnu i Rusija ne ostvari svoje ciljeve, navodi se u procjeni američkih obavještajnih službi u srijedu. Mirno rješenje trenutno je nemoguće, smatraju američki zvaničnici. “Također, da budemo jasni, trenutno ne vidimo priliku da obje strane postignu miran sporazum”, rekla je ona..." —- drugim riječima, dogovoreni rat se nastavlja da traje što duže i duže… neka goyimi na svim stranama, Ukrajini, Rusiji i na Zapadu što više pate… i neka se za to vrijeme svađaju oko geopolitike.. za to vrijeme, nakon što je kabala goyimima milostivo dalo malo predaha od plandemije u svibnju i lipnju, sada se već pomalo zahuktava za pripremu novog vala… “brojevi zaraženih rastu u cijeloj Europi”…već dreče svi kabalini mediji  the sam procedure as last year inače evo tko ti je ova aprilska danica: “Avril Danica Haines Avril Danica Haines (born August 27, 1969)… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Maloprije kad sam pisao o planu za rat sa Rusijom zaboravio sam pomenuti jednu vaznu stavku plana: terorizam. Likovi koji su u Siriji obucavali “umjerenu opoziciju” da koristi prsluke i dzihadmobile sad u bivsoj ukrajini obucavaju grupe za klasican terorizam i infiltraciju na oslobodjenu teritoriju i u RF. Koko gube na frontu tako pojacavaju rad ovih grupa.

Max
1 godina prije

Rusija ostvaruje planirano Ukrajinci ih ne mogu zsustavit.

Max
1 godina prije

I ja sam mogao jednako izvješće kao i ta frajla.

1 godina prije

Snake Island.
Šta treba znati?
Prije nego što če u fazi tri Rusija morati uraditi, morat če SKINUTI SVE AMERIČKE DRONOVE, koji navode svu vatru po otoku!!! Oni kruže oko otoka na sigurnoj distanciji 12 milja, javljaju, navode…. Zato, dok Rusija ne prevaziđe te barijere, NEMA SMISLA!
Ukrajinci tamo ne vide, za njih rade amerikanci…
A znamo, faza tri može biti jedino Odesa. Ako Rusija tako odluči.
A od toga zavisi vrlo mnogo faktora… Dali če nakon sloma ukro armije u Donbasu još trebati, da se jih ubeđuje!

1 godina prije

Deco, da vam tata nešto prenese, jer vidim, da ste zbunjeni. Toliko, da vas je teško čitati.
Šta se dešava na frontu?
Ukro jedinice ne mogu komunicirati međusobno, jer jim Rusi sprečavaju komunikaciju, i čak ubacuju pogrešne informacije, tako da ukro jedinice pucaju jedni na druge!
Deca još uvijek misli, da se tamo vodi rat protiv Afganistanaca!
Stotina hiljada vojnika platila je več to, i još više naivnih, koji su nasjeli propagandi, ili jih je vlast na silu mobilizirala, platit če!
Čitav zapad, sa amerikancima na čelu, prvi put se suočava sa Ruskom Armijom!
I puše.I pušit če do zadnjeg Ukrajinca!
Zato, štogod vam MSM i čak ovaj medij, koji ne radi ništa drugo, nego prenosi MSM posreduje, pitajte se, sa zdravom pameti, gdje to ide! Nigdje drugdje, nek tamo, da umiru ljudi, u najboljim godinama, zdravi, čak necepljeni, za amerikance!!!!!!!!!!

TerraMarique
1 godina prije

Niko sem par ljudi u samom vrhu Ruske federacije ne zna finalni cilj i kraj Ruske operacije. Ni jedan nece biti po volji Zapada, to je sigurno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI