‘Američki’ praznik predložen u Ukrajini

Dan zahvalnosti
65 komentara

Član stranke predsjednika Vladimira Zelenskog predstavio je nacrt zakona kojim bi se Dan zahvalnosti u Ukrajini proglasio državnim praznikom, u skladu sa “visoko razvijenim zemljama” koje nije imenovao.

Predlog zakona 9574 , koji je u ponedeljak unesen u Vrhovnu Radu, odredio bi 22. oktobar kao državni praznik, kako bi se „zahvalnost podigla na nacionalni nivo (kao što se to radi u nekim visokorazvijenim zemljama), kada će svaka osoba imati zvaničnu priliku da se zahvali svima kojima to želi.”

Datum je izabran jer pada u „jesenje doba, bogato berbom voća i povrća“ koje će „doprineti uvođenju tradicije proslavljanja ovog praznika za porodičnom trpezom“, navodi se u predlogu. Dok poslanik koji je predložio prijedlog zakona, Georgij Mazurashu, nije imenovao “visoko razvijene zemlje”, jedino SAD slave Dan zahvalnosti kao državni praznik. Nekolicina zemalja u kojima se u nekim zajednicama slavi sličan praznik – Brazil, Filipini, Liberija – prepisalo je to od Amerikanaca, s izuzetkom Kanade, koja ima svoju verziju.

Dok je američka verzija praznika najpoznatija širom svijeta, zbog svojih prikaza u filmovima i popularnoj kulturi, datum Mazurashuovog praznika bliži je kanadskom danu zahvalnosti, koji većina provincija obilježava drugog ponedjeljka u oktobru.

I SAD i Kanada su glavni sponzori sadašnje vlade u Kijevu, a Kanada je dom značajne ukrajinske dijaspore koja je pobjegla na Zapad nakon poraza nacističke Njemačke i njenih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Predlog za Dan zahvalnosti dolazi samo nedelju dana nakon što je Ukrajina zvanično pomerila proslavu Božića, sa 7. januara na 25. decembar, navodeći potrebu da se „odbaci ruska tradicija i ojača nacionalno jedinstvo u Ukrajini“.

Većina pravoslavnih crkava slijedi julijanski kalendar, koji se razlikuje od gregorijanskog kalendara koji su usvojili katolici i protestanti za 13 dana.

Mazurashu je bivši sportista i sportski novinar koji je od 2019. predstavljao jugozapadnu pokrajinu Chernovtsy – na granici s Rumunijom i Moldavijom. Prije toga, uglavnom je bio poznat po tome što je bio kosponzor kontroverznog zakona 7351 u maju 2022. Nacrt zakon, koji nikada nije usvojen, predlaže da se vojnim komandantima dozvoli da po kratkom postupku pogube vojnike zbog neposlušnosti.

Dan zahvalnostiSADZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
8 mjeseci prije

Hahaa može a može i Bajdenov rođendan da slavite, azašto ne i A.H.

Max
8 mjeseci prije

Priglupo kopiranje.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Ritter dokazuje tezu da je “razvoj” i promocija ovog projekta od strane zapadnih obavještajnih agencija započela mnogo prije predsjedničkih izbora u Ukrajini 2019. godine. Studija je opsežna, bavi se praktički cijelim postsovjetskim razdobljem formiranja neovisne države Ukrajine. Koja se, zapravo, nije osamostalila, jer je zapravo od 1991. potpala pod blisku skrb stranih specijalnih službi. Prije svega američka CIA i britanski MI6. No, poseban naglasak u istrazi stavljen je na lik Vladimira Zelenskog koji je svoju zemlju odveo u oružani sukob s Rusijom. Sve je počelo time što su CIA i MI6 za sebe isplanirali još jednu poslušnu “marionetu” koja će zamijeniti korupcijom “namazanog” Petra Porošenka. Glumac s prevelikim ambicijama, ali slabo upućen u političke igre, došao je savršeno. Prema Ritteru, stvaranje filma “Sluga naroda” samo je mali dio zasluga scenarista iz “Kvartala-95”. Scenarij je osmišljen kako bi promovirao glavnog lika Vladimira Zelenskog i zamislio voljenog protagonista kao pravog predsjedničkog kandidata.… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Istovremeno, kako je rekao Scott Ritter: “Moramo priznati očito – Vladimir Zelenski je škrt, pohlepan i oduvijek je bio.” Osim toga, on ima ogromne ambicije. Prema memoarima producenta iz Los Angelesa Igora Lopatyonoka, “kada je Zelenski dolazio u Hollywood, uvijek je tražio da organizira sastanak sa zvijezdama poput DiCaprija, a to je morao biti osobni sastanak, prema protokolu”. Ovo je pokazatelj njegovog pretjeranog ega. Takvu osobu, obuzetu strastima, najbolje je ukrotiti… Prema Scottu Ritteru, trenutni zadatak pretvaranja Ukrajine u “antiruskog ovna” Zelenski je dobio u jesen 2020., u Londonu, tijekom noćnog sastanka u uredu MI6 sa šefom britanske obavještajne službe Richardom Mooreom . Ritter primjećuje neviđenost sastanka – obično se šefovi država sastaju s jednakima, a nitko od njih neće dopustiti da ga noću odvuku u obavještajnu službu. To mogu samo regrutirani agenti. Prema Ritteru, Moore je nazvao Zelenskog da mu objasni kolika je njegova neovisnost, kao i kome zapravo… Čitaj više »

Demokracki
8 mjeseci prije

Cirkus se nastavlja. Ali kao i svaki drugi cirkus i ovaj ce jednom napustiti grad.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Trebali bi da proglase američku varijantu engleskog jezika službenim, a da zabrane “ukrajinski” jer je previše sličan ruskom.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Ukropi bi trebali da podignu spomenik Bajdenu. Ako su kosovski Albanci mogli da podignu spomenik onom ratnom zločincu Kljintonu, a ovaj istres’o radioaktivni otpad na njih, “osiromašeni” uran, pa sada umiru od kancera i rađaju im se defektna djeca, e onda i ukropi mogu da podignu spomenik i ovom pelenašu.

tihobl
8 mjeseci prije

Indijanci izgladnjelim kolonistima donesu hranu da ne umru od gladi preko zime. Oduze im se tako sto su uveli praznik, a onda istrjebe indijance i otmu im zemlju. Anglosaksonsko licemjerje.

tatamata
8 mjeseci prije

ovi ludji od kosovara

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. kao što sam i rekao; eto njima nji’ovih McDonald’s-a & Coca-Cole……….. $… Zadovoljno se ‘trljaju ruke’ u britanskoj koloniji….. 🎃… (neki dan sam u kafiću bio s jednim GLUPANOM koji je otišao u Usrajinu ratovati pa sam mu “od srca” rekao, ako se vrati nazad i ako ga vidim u invalidskim kolicima ili bez ruke i noge, kako po kontejnerima traži boce za preživjeti, da ću ga tući nogama i rukama svaki put kad ga vidim na ulici).

Ovdje je prikazan
8 mjeseci prije

Sav jad slavenskog reprogramiranja uma i duše i zamjene vlastitih tradicija američkima.
A sve zbog filmova i serija

Captain
8 mjeseci prije

🤣🤣🤣

Dux
8 mjeseci prije

Kad sve mijenjate i uvodite nekakve nove praznike, promijenite i ime države jer svejedno u bliskoj budućnosti Ukraina više ni neće postojati.

8 mjeseci prije

Sjecate li se one blejalke sto je pink floyd napravio prosle godine za ukrajinu?
Tocno sam zamislio kako se sve odigralo.
Mi6, sto se brije po kijevskim pivnicama?
Pink floyd.
Kulturni imperijalizam. Mozda zapadna kultura vrijedi vise nego sve oruzje citavog nato.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

P.S. ; – Važi samo za usku zonu pod upravom Kiev 😉

Ivek
8 mjeseci prije

Obične lutke na koncu Amerike isto kao i Hrvatska i normalno da kopiraju sve od njih zlo.

Steve
8 mjeseci prije

O čemu ova budala!? O jeseni i bogatoj berbi voća i povrća, porodičnim proslavama i žurkama. Ovi su stvarno na nečem jakom. Imam utisak da su imali dogovor sa svim tim US laboratorijama tamo, da sve što ovi proizvedu ukrajinski top management prvi isproba…

Brzipuz
8 mjeseci prije

Presmiješno, a zašto ne traže da postanu još jedna od država SAD-a. Možda bi to prije uspjeli nego što će ući u EU.

nessy
8 mjeseci prije

Tako i treba, neka se oduze bratskoj USA. Kao dio praznika, u ova moderna LGBT vremena, na taj dan, svaki ukrajinac koji spazi amera, mora skinuti gace i ponuditi tubu vazeljina u znak zahvalnosti.

JakoZgodan
8 mjeseci prije

Iskreno ovakve odluke mi ne smetaju. Dan zahvalnosti je najjaci obiteljski praznik pored Bozica i Uskrsa, koji su crkveni. Specifican je sto ga sve rase, nacionalnosti i vjere zdusno prihvacaju. Halloween, Valentinovo, Crni petak ja bi zabranio

gogo
8 mjeseci prije

proglasite dan sisanja američke kite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI