Američki predstavnik kaže da su Washington i Moskva pokrenuli tehničke radne grupe za stratešku stabilnost

Rad na stabilnosti
3 komentara

Američki specijalni predstavnik za kontrolu oružja Marshall Billingslea rekao je u izjavi da su se dvije zemlje složile oko pokretanja tehničke radne grupe za stratešku stabilnost, dodajući da je prvi krug razgovora o strateškoj stabilnosti između SAD i Rusije bio “vrlo pozitivan”.

“Prvi krug u Beču govori vrlo pozitivno. Detaljne rasprave o čitavom nizu nuklearnih tema”, rekao je Billingslea putem Twitter-a u ponedeljak. “Tehničke radne grupe pokrenute. Sporazum u principu o drugom krugu”.

Rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti završene su ranije tokom dana u Beču. Rusku delegaciju vodio je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, a američku delegaciju je vodio Billingslea. Konsultacije su trajale oko deset sati.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su poslije razgovora zvaničnici dviju zemalja razgovarali o produženju Novog ugovora o strateškom smanjenju oružja, koji treba da istekne u februaru 2021. godine, i očuvanju stabilnosti u kontekstu raskida ugovora o nuklearnim silama srednjeg dometa.

Prethodna runda rusko-američkih strateških konsultacija održana je u Beču 16. januara prije nego što je dijalog obustavljen zbog pandemije koronavirusa.

Novi ugovor o strateškom smanjenju oružja je posljednji preostali ugovor o kontroli naoružanja koji je na snazi između Rusije i Sjedinjenih Država. Pakt potpisan 2010. godine predviđa da se broj lansirnih strateških nuklearnih projektila mora smanjiti za polovinu i ograničava broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550.

moskvastabilnostWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aeoifvrqunrnqwierfiqwuerfqjdfvjer
3 godine prije

Pokrenuli su oni racku koga oni foliraju……………

Davor drugi
3 godine prije

Svi ti pregovori o nadgledanju, smanjenju i kontroli strateškog nuklearnog naoružanja između USA i Rusije, a bez učešća Kine su nepotpuni. Da je Kina po pitanju nuklearnog naoružanja ispod nivoa USA i Rusije nema nikakve dvojbe kao ni u tome da Kina nastoji čim prije ako ne da ih dostigne, a ono bar da smanji njihovu prednost. Dok se u ovom slučaju dvije strane obvezuju na jedan dogovor po pitanju strateške stabilnosti, Kina nastavlja neometano istim tempom i dalje razvijati svoj nuklearni program.
Sad ne znam, koliko će biti isplativo, mudro i strateški opravdano čekati Kinu da ih sustigne po tom pitanju da bi je se na kraju uključilo u takve i slične buduće pregovore.

Max
3 godine prije

Nekakvi mehanizmi i crveni telefoni su nužni Da bi se spriječio potencijalni rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI