Američki Republikanci predlažu podjelu pomoći Izraelu i Ukrajini

Ukrajina - FInancijska pomoc sa Zapada
11 komentara

Prijedlogom zakona želi se zaobići raniji Bidenov prijedlog o izdvajanju dodatnih 61 milijardi USD Kijevu

Skupina republikanskih senatora predstavila je samostalni zakon za slanje više od 14 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, s time da se za Ukrajinu ne izdvoji još 61 milijarda dolara. Povezivanje pomoći za dvije zemlje pokušaj je predsjednika Joea Bidena za iskorištavanje potpore GOP-a zapadnom Jeruzalemu protiv njezinog skepticizma prema Kijevu, rekli su senatori. Predstavljen u četvrtak od strane senatora Kansasa Rogera Marshall, J. D. Vancea iz Ohia, Mikea Leeja iz Utaha i Ted Cruza iz Teksasa, ‘Izraelski zakon o dodatnim izdvajanjima za 2023.’ osigurat će 10,6 milijardi dolara izravne vojne pomoći Izraelu, s 3,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava za inozemnu vojnu prodaju i 200 milijuna dolara za jačanje sigurnosti američkih veleposlanstava i ureda u zemlji. Joe Biden već je zatražio od Kongresa neka usvoji paket vojne pomoći Ukrajini od 14 milijardi dolara, ali je inzistirao na tome da se to usvoji kao dio zakona o financiranju nacionalne sigurnosti od 106 milijardi dolara. Ovaj ogromni iznos također bi uključivao 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 13,6 milijardi dolara za financiranje granične sigurnosti u SAD-u.

Međutim, Republikanci su oštro odbacili prijedlog zakona, jer su ga doživjeli kao nastavljanje Bidenovog beskrajnog slanja financijske i vojne pomoći Ukrajini, na štetu odnosa s Izraelom.

“Moji kolege i ja čvrsto vjerujemo da se bilo kakva pomoć Izraelu ne bi trebala koristiti kao sredstvo za slanje desetaka milijardi dolara u Ukrajinu”, rekao je senator Marshall u četvrtak. “Nerazumno je da administracija iskorištava paket pomoći za Izrael kako bi izvukla milijarde dolara poreznih obveznika u još jednom bjanko čeku za Ukrajinu”, dodao je Lee. Marshall, Vance i Lee glasali su protiv posljednjeg paketa pomoći Ukrajini od Kongresa, dok je Cruz glasao za.

Demokrati imaju većinu od jednog mjesta u Senatu, ali moraju pridobiti devet republikanaca kako bi usvojili Bidenov zakon. Dok je manjinski vođa Mitch McConnell podržao prijedlog zakona ranije ovog tjedna, senator Južne Dakote Mike Rounds rekao je za Politico da je paket u biti “mrtav” i da je malo vjerojatno da će proći. Šanse za prijedlog zakona još su manje u Zastupničkom domu, gdje je uska republikanska većina uspjela ukloniti 6 milijardi dolara financiranja Kijeva iz zakona o vladinoj potrošnji ranije ovog mjeseca. Nakon usvajanja zakona, skupina tvrdokornih konzervativnih Republikanaca glasovala je za svrgavanje predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja zbog njegove nevoljkosti u pogledu inzistiranja na jednokratnim računima i njegovih navodnih pregovora o “tajnom sporednom dogovoru” s Bidenom, kako bi novac usmjerio u Ukrajinu, prema riječima zastupnika Floride Matta Gaetza. McCarthyjeva zamjena, Mike Johnson, izabran je za čelnika u srijedu. Saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Johnson je od prošle godine glasao protiv dva paketa pomoći Ukrajini i doveo u pitanje je li Kijev bio ”posve otvoren i transparentan u korištenju ove goleme svote sredstava poreznih obveznika”.

Što se tiče Izraela, međutim, Johnson je obećao učiniti sve što može kako bi “pružio potporu i resurse koji su potrebni da se Bliski istok i svijet oslobode Hamasovog terorističkog režima”. U svom prvom govorničkom istupu, Johnson je predstavio rezoluciju osuđujući palestinsku militantnu skupinu i izjavljujući da Zastupnički dom “stoji uz Izrael”. Rezolucija je usvojena s 412 glasova za i 10 protiv.

BidenIZRAELrepublikanciSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Upravo su javili “provjereni zapadni mediji” da je Putin jučer umro nakon što su mu isključili aparate.
Ništa ne brinite, radi se o redovitom mjesečnom umiranju Putina, kako kaže jedan duhoviti komentator.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Dalje njihovi kontrolirani mediji kažu da svaki dvojnik Putina zapravo vrši “državni udar”, iako se zna da Bidenovi dvojnici već odavno vrše državni udar u SAD.

Гавран
6 mjeseci prije

Pomoć, ako su dalekovidi, treba deliti na 4 dela. Ukrajina, Izrael, Tajvan i naravno USA.

Nekoime
6 mjeseci prije

Uskoro će Amerikanci morati u juanima plaćati za odvoz dolara.

Max
6 mjeseci prije

Američke muljaže.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI