Američki saveznici navodno traže od Bidena da ne odustane od mogućnosti preventivnog nuklearnog udara na Rusiju i Kinu

Nuklearna bomba
24 komentara

Kina i Indija trenutno su jedine države s nuklearnim oružjem s jasnom politikom ”bez prve upotrebe”, koja ih obvezuje da neće koristiti svoje nuklearno oružje osim ako se takvo oružje prvo ne upotrijebi protiv njih. Ruska vojna doktrina dopušta korištenje nuklearnog oružja kao odgovor na konvencionalni napad, ako prijeti samom postojanju države.

Glavni američki saveznici u Europi i Aziji navodno lobiraju kod Bidenove administracije da ne mijenja američku politiku o korištenju nuklearnog oružja usred zabrinutosti da Bijela kuća razmišlja o dodavanju izjave o “nema prve upotrebe” nuklearne energije u tekućoj procjeni revizije nuklearnog položaja.

Neimenovani dužnosnici u razgovoru za Financial Times naveli su da su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan i Australija među zemljama koje su zabrinute zbog predložene promjene američke politike.

Jedan neimenovani dužnosnik rekao je za novine da je administracija izvijestila da razmišlja o prelasku na politiku ”jedine svrhe”, koja bi ograničila upotrebu nuklearnog oružja za odvraćanje izravnog napada na domovinu, kao prijetnju saveznicima. “Ovo bi bio veliki dar Kini i Rusiji”, rekao je dužnosnik.

Biden se 2020. kandidirao za podršku nuklearnom stajalištu s ”jedinstvenom svrhom”, a navodno je podržavao tu poziciju tijekom svog mandata kao potpredsjednika Baracka Obame između 2009. i 2017. godine.

Washington je navodno poslao upitnik američkim saveznicima o mogućim promjenama američke nuklearne politike ranije ove godine, a za saveznike je rečeno da su dali ”pretežno negativan” odgovor. Strahovi su navodno pojačani nedavnim jednostranim donošenjem odluka Bidenove administracije u područjima uključujući povlačenje Afganistana, kao i sigurnosnim sporazumom AUKUS s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom, o kojem su ostali saveznici držani u neznanju i koji je Francusku koštao 65 milijardi dolara, zbog sporazuma o podmornica ranije sklopljenog s Canberrom.

“Saveznici su u biti, ujedinjeno, kolektivno u panici”, rekao je za novine visoki izvor iz Kongresa. “Oni ne vjeruju da se o njihovim brojnim i ponovljenim uvertirama i izvještavaju ravnatelji Bidenove administracije i sam predsjednik.”

“Usvajanje nuklearne deklarativne politike ”jedine svrhe” bilo bi porazno za saveznike i partnere SAD-a. To bi narušilo naš kredibilitet”, požalio se izvor.

Diplomat NATO-a rekao je da je zabrinutost saveznika izražena “nedvojbeno” šefu američkog Pentagona Lloydu Austinu tijekom njegova posjeta sjedištu NATO-a u Bruxellesu 22. listopada.

Očekuje se da će uprava završiti reviziju nuklearnog položaja do kraja godine.

Američka nuklearna politika

Sjedinjene Države “zadržavaju pravo korištenja” nuklearnog oružja na preventivnoj osnovi, čak i protiv nenuklearnih protivnika, u slučaju sukoba, i jedina su zemlja koja je ikada koristila to oružje protiv druge nacije (Hirošima i Nagasaki, Japan godine 1945.). Uz obvezu odvraćanja od napada na sam SAD, američka nuklearna doktrina dopušta da se njezin takozvani “nuklearni kišobran” proširi na saveznike i partnere, što znači da SAD zadržava pravo odgovoriti na agresiju na saveznike u Europi ili Aziji s nuklearnim oružjem.

Predsjednik Obama je 2016. razmišljao o usvajanju nuklearne politike bez prve uporabe, ali je odustao nakon što su ga njegovi suradnici od toga savjetovali. Godine 2018. Trumpova administracija dovršila je ažuriranje ”Nuclear Posture Review” nuklearne politike SAD-a, pojačavajući utrku u nuklearnom naoružanju i zahtijevajući financiranje za novu klasu nuklearnog oružja malog dohotka, nuklearnu krstareću raketu lansiranu s mora i novi silo – bazirana interkontinentalna balistička raketa namijenjena zamjeni Minuteman III.

Sjedinjene Države su usred 30-godišnjeg programa za nadogradnju svog nuklearnog arsenala, vrijednog 1,7 bilijuna dolara, što je 53 puta više od 28 milijardi dolara koliko se procjenjuje da je Rusija potrošila na svoju nuklearnu modernizaciju posljednjih godina.

Ruska nuklearna doktrina dopušta korištenje njezina nuklearnog oružja u slučaju neprijateljskog nuklearnog napada ili protiv konvencionalne agresije koja je toliko jaka da ugrožava postojanje države. Moskva je 1993. godine odustala od svog obećanja o neupotrebi nuklearnog oružja 1993., nakon završetka Hladnog rata te raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta.

Ruska nuklearna politika temelji se na radu američkih vojnih planera na konceptu ”Prompt Global Strike”, koji predviđa masovni precizno vođeni konvencionalni napad na strateškog neprijatelja s ciljem obezglavljivanja njegovog vodstva i obrane i onemogućavanja njegove sposobnosti nuklearnog odgovora. Ovaj projekt, u kombinaciji s odlukom SAD-a da se povuče iz Ugovora o antibalističkim raketama 2002. godine, potaknuo je Rusiju za početak rada na svojim sposobnostima hipersoničnih projektila.

kinaNuklearno oružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

…Njemačka, Japan i Australija među zemljama koje su zabrinute…

Nije mi jasno sto su zabrinuti. Ove dvije zemlje treba da slave. Ameri ne smiju udariti na Rusiju, Kinu, Englesku, Indiju, S.Koreju …
Kad se te zemlje uklone sa liste na vrhu ostaju Njemacka i Japan.

2 godine prije

Ovo je u stvari loša vest.
Zašto bi Amerika zaista odustala od politike preventivnog nuklearnog udara?

  1. Ima efikasnije oružje od nuklearnog
  2. Time želi da natera Rusiju na isti postupak

Ako bi imala efikasnije oružje od nuklearnog (nemora biti efikasnije po učinku ali može po načinu delovanja i po načinu plasiranja) onda bi i njeno “kašnjenje u razvoju oružja” (hipersonične rakete i sl.) bilo manje čudno…
————————-
Do direktih informacija je gotovo nemoguće doći ali se zaključci mogu izvlačiti posredno. Ako nešto pretpostavite na osnovu logike pa počnu da stižu informacije koje to potvrđuju ima prilično šanse da ste na dobrom putu – možda ne potpuno u pravu ali se vremenom slika dopunjuje.

Faust
2 godine prije

Vjerojatno je neizbježno.Kreatori NWO će upotrijebiti sva sredstva.

Bljakk
2 godine prije

Neimenovani sluzbenik, doplomat nato bez imena, navodno, navodno…autor Sasa F. Bez prezimena ahahahaha stvarno ozbiljan clanak, evo tresem se od straha, jeste zadovoljni Sasa F.?

AJeTo
2 godine prije

Moskva je 1993. godine odustala od obećanja o nekorištenju nuklearnog oružja, a NATO je odustao od obećanja o neširenju na istok. Iako opet razrušen, Stalingrad nije pao.

Čudan lik
2 godine prije

“Opet” o nuklearnom ratu?
Pa o tome ste pisali i juče i prekjuče i dan prije toga… pisati ćete i sutra i prekosutra…
A što ćemo sa 15 aktivnih supervulkana, promjenom magnetnih polova, sunčevim bakljama, pomjeranjem tektonskih ploča,…???
Priča o nuklearnom ratu mi je već postala dosadna, molim vas, možete li me plašiti malo sa temama koje sam naveo???
Unaprijed zahvaljem i Lp…

U prolazu
2 godine prije

Vi zatražite “navodno”, a mi ćemo vam onda ispuniti želju, jer se brinemo za vas.

Damir
2 godine prije

Nema nuklearnog rata jer ne postoje nuklearne bombe niti su kad postojale . A ovo je samo igra da se mi kao opredjelimo za koju ce mo stranu navijati.

Gold
2 godine prije

Nece biti nuklearnog rata samo zato sto Rusija drzi korak s natovcima. Da su natovci uspijeli napraviti obrambeni stit i da Rusi nisu napravili nadzvucne letjelice od osam Macha onda bi se i te kako sanse povecale da natovci udaru na Rusiju ili to bi prisililo Rusiju da plese po njihovom diktatu.
A jedan od tih diktata je da im Rusija mora prodavati plin ne po trzisnoj cijeni nego po cijeni koju natovci odredu.
Drugi diktat bi bio da Rusi povucu svoju vojsku iza Urala.
Treci bi bio da na vlast dodje netko tko ce destabilizirati Rusiju pa davanje nezavisnosti Cecniji, Tatarstanu itd..nema kraja do potpunog razaranja Rusije.
Natovci moraju prihvatiti da je buducnost svijeta u multilateralizmu i da se svjetski problemi ne mogu rijesavati ako i druge zemlje nisu ukljucene i da se moraju uzeti nacionalni interesi i drugih drzava. Ali on nece.

vunena zivotinja
2 godine prije

ovaj i slicni clanci se mogu sazeti u 3 rijeci, obecanje ludom radovanje

Lećima
2 godine prije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naglasio potrebu za jačanjem protuzračne obrane zemlje usred vojnih aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica.
Govoreći tijekom sastanka s vojnim dužnosnicima i proizvođačima oružja u južnom ruskom gradu Sočiju, Putin je posebno istaknuo raspoređivanje NATO-ovih komponenti protivraketne obrane pod vodstvom SAD-a u istočnoj Europi i sve češće misije NATO-ovih brodova u blizini ruskih voda u Baltičkom i Crnom moru .
“Čak i sada, američki ratni brod je ušao u Crno more i možemo ga vidjeti u dalekozorima ili križanjima naših obrambenih sustava”, rekao je u referenci na USS Mount Whitney, vodeći brod američke 6. flote, raspoređen u Crno more.

Rusija se nabrinula zbog raspoređivanja američkih i drugih brodova NATO-a u blizini svojih voda dok su napetosti između Moskve i Zapada pale na najniže razine nakon hladnog rata nakon ukrajinske obojene revolucije sponzirane od strane zapada.

Max
2 godine prije

Oni bi strategiju apokaliipse. Nije za njiih dosta to što se sad čiini nego hoće nuklearno istrebljenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI