Američki savjetnik za Ukrajinu poziva na upotrebu zabranjenog streljiva

Zabranjeno streljivo
35 komentara

Ovo streljivo čini topničke granate do deset puta smrtonosnijima, rekao je veteran američke vojske Dan Rice za CNN

Dan Rice, američki savjetnik ukrajinske vojske, pozvao je Washington da odobri isporuku kazetnog streljiva Kijevu kako bi povećao svoju “baznu smrtonosnost” i “dobio rat” protiv Rusije. Tijekom prošlotjednog intervjua za CNN, Rice, koji je službeno posebni savjetnik vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, inzistirao je na tome da SAD “zaista treba” opskrbiti kijevske snage kazetnim bombama. To je kao da koristite “bacač plamena na mnoštvu mrava” i “čine topničke granate između pet i deset puta smrtonosnijima”, utvrdio je, prema transkriptu koji je objavio kanal.

“Ovako povećavate osnovnu smrtnost i dobivate rat. Ako želimo pobijediti, moramo im dati nešto takvo,” rekao je za novine, nazivajući kasetne bombe “mjenjačem igre”.

Međutim, primijetio je da administracija američkog predsjednika Joea Bidena trenutno nije spremna isporučiti takvo streljivo Ukrajini, jer bi to razljutilo zapadnoeuropske države, koje su potpisale sporazum o zabrani tog oružja.

“Prema našoj vlastitoj politici, zabrinuti smo zbog upotrebe te vrste streljiva”, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima ranije ovog mjeseca.

Konvenciju o kazetnom streljivu (CCM) iz 2008. kojom se zabranjuju te vrste oružja potpisalo je više od 100 država, uključujući većinu država članica EU-a. Rusija, SAD i Ukrajina nisu potpisale Konvenciju.

Jedan od glavnih problema u vezi s kazetnim bombama je velika količina neeksplodiranog streljiva zaostalog nakon napada, koji predstavljaju prijetnju civilima. Rice, međutim, inzistira na tome da će kijevske snage koristiti to oružje odgovorno i “počistiti” za sobom “nakon što oslobode grad”.

Rusija je neprestano optuživala Kijev za korištenje kasetnih bombi sovjetske proizvodnje i prije i nakon što je Moskva pokrenula vojnu kampanju protiv Ukrajine. U ožujku je ukrajinska vojska navodno upotrijebila projektil Tochka-U s kasetnim teretom za napad na središte Donjecka, usmrtivši više od 20 mrtvih civila i ranivši na desetke.

U listopadu su ruski dužnosnici optužili kijevske snage za korištenje kazetnog streljiva, kojeg su koristili na raketnom bacaču HIMARS-u američke proizvodnje tijekom napada na riječni prijelaz u Hersonu, pri čemu su ubijena četiri civila, uključujući novinara. Kijev je odbacio odgovornost za napade.

Vjeruje se da SAD ima zalihe kazetnog streljiva, ali se dosad suzdržavao od službenog slanja bilo čega Ukrajini. Međutim, iako je izvoz takvog oružja Kongres zabranio, mediji kao što je Politico sugerirali su da bi predsjednik Joe Biden, pa čak i njegov državni tajnik Antony Blinken mogli poništiti ovu zabranu.

Kazetno NaoružanjeSADukrajinaZabranjeno Streljivo
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Rusi isto tako koriste kazetno streljivo, sto nisu potrosili u Siriji trose u Ukrajini ali inace ta municija vise nije u proizvodnji.

Ivan Bgd
1 godina prije

Kasetne bobme, osiromaseni uranijum, ne isplati im se da te opasne materije skladiste na zapadu, bolje je da ih poseju po Ukrajini, u vidu pomoci.

tabula
1 godina prije

Taj Rice javno forsira ratni zločin koruštenjem zabranjenih sredstava. Jel’ to znači da su Zelenski i njegove gazde stjerani u ćor sokak?

tihobl
1 godina prije

Ameri nisu zadovoljni brojem poginulih u Donkjecku.
Sta oni drugo znaju osim ubijati civile, narocito svatove.

alexosijek
1 godina prije

Nije navodno nego jest na područje Donjecka ispaljeno…djeca su zaostale mine kupila – i ostajala bez ruku ili nogu; isto na jugu prema Mariupolju — postoje dokumentarci i videa javno dostupna o tome čak i na YT…hvala, lp

Amar
1 godina prije

Sta ocekivati od nacije koja je od 1945 do danas ubila po citavom svijetu vise civila od samog Hitlera.Hirosima i Nagasaki nisu imali niti jedan vojni cilj,a to su amerikanci vrlo dobro znali.

damjan
1 godina prije

smrad američki…dao bog da mu dica poginu od tih bombi…

FIFY
1 godina prije

Koje budale….L.p.

tihobl
1 godina prije

Мелони обећала Зеленском војну, политичку и економску подршку Италије

MrKamenjarac
1 godina prije

….AMERIKA TRAZI DOK NE DOBIJE PO PITCSCHI;A TREBALI BI I TO POD HITNO ISTO TAKO PEDOFILCI(ENGLEZI) I FASISTICKA BUVARA BERLIN I BRISEL….

Max
1 godina prije

Upotreba takvog streljiva je zločin.

burt
1 godina prije

jedino što je Surovikin dosad napravio je povlačenje iz Hersona i velika ofenziva na Bakhmut, frontalni napad u kojem dva mjeseca nemilice troši Wagnerovce i rezerviste a nisu postigli ni jedan zadani cilj, ni presijecanje cestovne komunikacije, ni opkoljavanje grada ni zauzimanje grada, i Surovikin će biti smijenjen kad dođe još poraza a on i ne može ništa napraviti protiv zapadne tehnologije

Lucija, prva
1 godina prije

“Vašington je do danas već obezbedio 65 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći Kijevu, dok su druge zemlje NATO-a dale još 32 milijarde dolara. Takođe je planirano da se obezbede dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 45 milijardi dolara”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajina, kao i mnoge druge zemlje bivšeg SSSR-a, koristi sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu svog vazdušnog prostora. Uprkos prilično poodmakloj starosti, različite modifikacije „S-300“ i „Buka“, su pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane… Komandant ruske združene grupe snaga, general Sergej Surovikin, pažljivo je proučio iskustvo operacije iz 1982. godine koje je izvelo izraelsko vazduhoplovstvo, kako bi uništilo libanski sistem PVO-a. Prema njegovim rezultatima, Bejrut je imao 29 baterija PVO sistema. Tel Aviv je bio uspešan, sa masivnim napadom dronova koji su imitirali jurišne avione, primorali su protivnike da uključe radare. Kada su ih detektovali Izarel ih je uništio sa protivradarskim raketama AGM-78 i AGM-45. Oružane snage Ruske Federacije danas rade isto, rekao je specijalista (Vasilesku, po.aut). Istovremeno, u lovu na ukrajinsku PVO učestvuju ne samo dronovi E95M, već i bespilotne letelice kamikaze Geran-2. Upotreba poslednjeg je uglavnom opcija koja dobija. Obarajući ih, Oružane snage Ukrajine otkrivaju položaje svojih sistema PVO, dozvoljavajući… Čitaj više »

eukolonija
1 godina prije

Možda bi netko trebao objasniti psihopati da Rusi imaju još razornije i kasetne i termobarične a kontroliraju i nebo. Što bi se reklo mogu im ispostavljati teret i kroz odžak ako bude potrebno

DEDA
1 godina prije

FALA BOGU DA SU RVATI NA PRAVOJ AMERIČANSKOJ STRANI.ONI BUDU NAS ZAŠTITILI KO I SIROTE UKRAJINCE.

Karma
1 godina prije

Jedini spas je da se otvori Yellowstone vulkan i ugasi zlo koje je pocelo sa klanjem indijanaca. Zlo doslo i poubijalo domaca plemena. Takav genetski otpad je veliki mentor danas zapadnog svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI