Američki senatori objavili zakon o “zaštiti” vakcine Covid-19 od Pekingove krađe i sabotaže

Borba Amerike i Kine oko vakcine
12 komentara

Grupa republikanaca iz Senata predstavila je „Zakon o zaštiti vakcine Covid-19“, tvrdeći da se svaka buduća vakcinacija mora čuvati od kineske „sabotaže“ i krađe, svaljujući krivicu za pandemiju na Peking.

Sedam zastupnika GOP-a, predvođenih senatorom Rickom Scottom s Floride, u četvrtak su najavili prijedlog zakona, za koji su rekli da je potreban da bi se spriječilo da Kina “ukrade ili sabotira američko istraživanje vakcine Covid-19”.

„Komunistička Kina je odgovorna za pandemiju koronavirusa, a njihove laži i dezinformacije nas koštaju američkih života“, rekao je Scott u izjavi. „Ne smijemo pustiti komunističku Kinu da se izvuče za ovo i apsolutno ne možemo dozvoliti da komunistička Kina krade ili sabotira bilo koje američke istraživačke napore u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa“.

Akt bi zahtijevao “temeljnu procjenu nacionalne sigurnosti” i odobrenje od Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS), FBI i State Departmenta, rekli su senatori, u nadi da će istražiti “sve kineske vlasnike studentskih viza” koji trenutno rade na istraživanju vakcine u SAD.

Senator Marsha Blackburn (Tennessee) rekla je: “Nećemo stajati i gledati ih kako kradu američka istraživanja vakcina putem špijuna koji se predstavljaju kao studenti”, insistirajući da Pekingu ne smije biti dozvoljeno da “našteti američkim naporima da stvore vakcinu”.

Nije jasno zašto bi kineska vlada željela da „sabotira“ rad na imunizaciji, s obzirom na to da je zemlja doživjela ozbiljno izbijanje koronavirusa i, kao i ostatak svijeta, još uvijek nema vakcinu. Osim prebacivanja krivice za pandemiju i optužbi za krađu intelektualnog vlasništva iz prošlosti, senatori su pružili malo dokaza da je Peking opstruirao bilo kakva istraživanja.

Dok američki zakonodavci žele da zadrže američku vakcinu daleko od Kine – i njenog velikog broja stanovnika od 1,4 milijarde – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je međunarodnu zajednicu da učini upravo suprotno, pozivajući na maksimalnu saradnju između zemalja koje rade na vakcinaciji.

„Covid-19 ćemo zaustaviti samo solidarnošću“, rekao je krajem prošlog mjeseca generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Zemlje, zdravstveni partneri, proizvođači i privatni sektor moraju djelovati zajedno i osigurati da plodovi nauke i istraživanja mogu biti od koristi svima“.

Ponavljajući poziv SZO za saradnju, brojni kritičari pojavili su se i na društvenim mrežama, tvrdeći da senatori profit kompanije Big Pharma stavljaju iznad interesa čovječanstva, pitajući se zašto SAD neće „otvoreno da dijeli svoje istraživanje … besplatno širom svijeta”.

Američki predsjednik Donald Trump proteklih mjeseci razvio je retorički napad na Peking i SZO zbog njihovog odgovora na epidemiju koronavirusa u decembru prošle godine, optužujući ih da su se udružili kako bi “prikrili” informacije u ranim fazama pandemije. Zamrzavanjem finansijskih sredstava za SZO u aprilu, Washington insistira na tome da agencija pokazuje pristranost prema Kini, a nedavno je zaprijetio da će trajno povući američki doprinos ukoliko ne donese „suštinska“ – ali većim dijelom neodređena – „poboljšanja“.

AmerikaCOVID-19kinavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JeLiOvoVic?
3 godine prije

Američki senatori će uskoro optužiti Kinu da je ukrala stare američke patente barut i papir. Zaista je tužno i jadno kako sad na sve strane traže krivce za sopstvene pogreške i neuspjehe.

Kažun
3 godine prije

Traži se Alfred Nobel zbog krađe patenta!
Živ ili mrtav,nagrada 15 mil.$ .

nekoime
3 godine prije

Treba dobro zaštiti cjepivo protiv izmišljene bolesti.

Starina
3 godine prije

Teatar apsurda!!! Kakva garnitura vladara za anale, kakva briga za vlastit narod. Mislim da odsad neće biti nesretnog amerikanca. Uvode raj sa ovim zakonom. Dotakli su vrhunac ljudskog vladanja zabilježen u svim analima..

Sardelino
3 godine prije

Banda ulaže velike novce u pronalazak cjepiva protiv covid 19 . U očekivanju velike dobiti sad jedni druga podmeću nogu.Boje se da ne okasne I popuše uloženo.
Covid 19 jenjava I nestaje bez korištenja ikakvih ljekova I vakcine. Sam od sebe jer mu je takva priroda I to kao uz pomoć socijalne distance.
A I socijalna distanca je upitna jer se nezna koliko iznosi.
U restoranu stolovi moraju biti na razmaku od min. 2 a oni koji sjede za stolom…..
Sve u svemu kao najbolja vakcina ili lijek za covid 19 pokazalii su se centimetri.

BLuka
3 godine prije

Nema vakcine niti će je biti.

Kažun
3 godine prije

„Klorokvin je moćan inhibitor infekcije korovirusom i širenja SARS-a. „. (Naglašava se u cijelosti.) Napišite istraživačima, “Izvještavamo … da klorokvin ima snažne antivirusne učinke na SARS-CoV infekciju stanica primata. Ovi inhibitorni učinci se primjećuju kada se stanice liječe lijekom prije ili nakon izlaganja virusu, što sugerira i profilaktičku i terapijsku prednost. ” To naravno znači da je dr. Fauci (na slici desno) već 15 godina znao da klorokin i još blaži derivat hidroksiklorokin (HCQ) neće samo liječiti trenutni slučaj koronavirusa („terapijski“), već će spriječiti buduće slučajeve ( „profilaktička”). Tako HCQ funkcionira i kao lijek i kao cjepivo. Drugim riječima, čudesan je lijek za koronavirus. Rekao je NIH-a dr. Faucija 2005. godine, “koncentracije od 10 μM potpuno su ukinule SARS-CoV infekciju.” Faucijevi istraživači dodaju: “klorokin može učinkovito smanjiti stvaranje infekcije i širenje SARS-CoV.” August 22, 2005 The Virology Journal – the official publication of Dr. Fauci’s National Institutes of Health Dr.… Čitaj više »

jamai
3 godine prije

Američki senatori objavili zakon o “zaštiti” vakcine Covid-19 od Peking-ove krađe i sabotaže

Istina je
.

ako se vakcina
izmisli u americi
svaki njen ce vazal platiti debelo

The Who
3 godine prije

U nas se to kaže “a šupljaka” i to od odraslih zrelih ljudi na odgovornim funkcijama, laži na razini predškolske djece, očigledno da ovaj sustav ide kraju jer će ubrzo doći do razine novorođenčeta a onda nema dalje

Patriot
3 godine prije

Sudeci po zadnjim izjavama Trumpa, mislim da planira preduhitriti Kill Billa i ekipu i pustiti cijepivo prije ocekivanog. Vjerovati je da to cijepivo nece biti stetno po ljude niti ce sadrzavati nano-chipove.
Prije tjedan dana sablaznio je svoje pristase najavivsi da ce mobilizirati vojsku za procijepljivanje zbog velikog obuhvata. Smirio je duhove prije 2 dana i rekao da cijepivo nece biti obavezno.
Jedini nacin da se Kill Billa izbaci iz igre je da ga napadnes njegovim oruzjem, da ga se preduhitri. Lukavo. Naravno, ovo vrijedi samo za USA, ostatak svijeta treba napraviti istu stvar.

Max
3 godine prije

Opet Kina na meti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI