fbpx

Američko carstvo na umoru – Protivljenje Bijeloj kući i pobuna među “vazalima”

SAD kriza

Alfred William McCoy, priznati američki stručnjak za jugoistočnu Aziju i profesor povijesti na Sveučilištu Wisconsin-Madison, autor poznate studije “Politika heroina – Sudjelovanje CIA-e u globalnoj trgovini drogom”, nakon 45 godina je objavio nove činjenice i objašnjenja za aktualne koje je opisao u knjizi “U sjeni američkog stoljeća – Uspon i pad američke globalne hegemonije”. McCoy pojašnjava kako sile koje utjelovljuju američku vanjsku politiku teže održavanju superdržave korištenjem novih tehnologija, kibernetičkim ratovanjem i trgovinskim i vojnim savezima.

Kao mladi istraživač je McCoy skrenuo pozornost na činjenicu da najmanje trećina američkih vojnika u Južnom Vijetnamu doslovno “sjedi na heroinu”. Ovim otkrićem je CIA bila izrazito nezadovoljna i tada mladi znanstvenik je stavljen pod tajni nadzor.

Nakon desetljeća rada, danas je Alfred McCoy uvjeren kako moderna generacija svjedoči postupnom padu američke dominacije u svijetu. Procjenjuje se da će do 2030. doći do propasti “američkog carstva”, koje se neće po ničemu razlikovati propasti britanskog i francuskog carstva ili brzog raspada Sovjetskog Saveza. Prema mišljenju američkog stručnjaka, predsjednik Trump, namjerno ili nenamjerno, slabi odnose s Japanom, Južnom Korejom, Filipinima i Australijom, a sve to se događa u području brzorastuće Kine.

Nakon toga je donio odluku zbog koje je islamski svijet iznimno ogorčen. Posljedice odluke Donalda Trumpa, koji je službeno priznao Jeruzalem, grad tri svjetske religije, za glavni grad Izrael,  su očite.

Britansko carstvo, koje je građeno 200 godina, izgubilo je svoj utjecaj u samo 20 godina. Francusko kolonijalno carstvo, koje je kontroliralo do 10% svjetske populacije, nestalo je u roku od deset godina. Druga država svijeta, ekonomska i politička sila, Sovjetski Savez, nakon nekoliko godina pogoršanja se vrlo brzo urušio. Dolaskom na vlast Mihaila Gorbačova je počela “Perestrojka” i šest godina kasnije je završila povijest Sovjetskog Saveza.

Vrlo malo ljudi je pomišljalo da će se odlaskom Leonida Brežnjeva u nekih 9 do 10 godina to dogoditi sa Sovjetskim Savezom. Prema Alfredu McCoyu, u najpovoljnijoj varijanti će se sjedište moći svjetske politike postupno prebaciti u Peking. Amerikanci će odustati od Euroazije, ali će zadržati status jedne od vodećih svjetskih sila.

Druga varijanta je raspadanje američke zone utjecaja kao što se dogodilo s Britanskim carstvom, nakon loše zamišljenog vojnog napada, što se nekoć dogodilo na području Sueskog kanala.

Treća mogućnost je izravni vojni sukob s Kinom, čije je rezultate teško predvidjeti. Četvrta mogućnost je postupno ekonomska i klimatsko propadanje, što će dovesti do stvarnih promjena na globalnoj razini.

Tvrdnje Alfreda McCoya su mogu i dublje analizirati, ali su i ukratko vrlo zanimljive. Procjenjujući akcije predsjednika Trumpa, jasno je da američka administracija sve više propada. U stvari, ukupna američka vanjska politika je svedena na izazivanje proturječja koja samo pogoršavaju  vanjskopolitički utjecaj Sjedinjenih Američkih Država.

Gotovo svugdje, od Ukrajine do Europe, od Kine do Bliskog istoka, u odnosima između Palestine i Izraela, postoji sustavno povećanje “regionalnog pritiska”. Ovo se ne događa slučajno.

Ali, na kakav odgovor nailazi nekada neprikosnovena svjetska sila? Kinu i Rusiju nećemo ni spominjati, obzirom da ove dvije svjetske sile bez okolišanja Washingtonu odgovore na sve prijetnje ili “zahtjeve”, koji se uglavnom svode na ultimatume.

Ovih dana su islamske zemlje, zajedno s Palestinom, odlučile isključiti SAD iz mirovnog procesa s Izraelom. Čak se ni Rijad nije usprotivio deklaraciji iz Istanbula. Irak je nedavno poručio da se SAD neće miješati u njihove unutarnje poslove i da će Bagdad odlučivati tko hoće ili tko neće formirati vojne formacije u njihovoj zemlji, misleći pri tom za zahtjev Sjedinjenih Država da se razoružaju šiitske snage u Iraku.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je nedavno poručilo kako će povući svoje crvene linije i da SAD više nisu ono što su nekoć bila, partner i zaštitnik slobodne i demokratske Europe, a Europsko vijeće je jučer najavilo stvaranje sigurnosnih struktura neovisnih o NATO paktu.

Izjave Irana su kratke i jasne. Teheran nikada nije i neće vjerovati Washingtonu i ne zanimaju ga Trumpove izjave. U slučaju konkretnih poteza, Islamska Republika ima spreman odgovor.

Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i balističkim programom, kojeg ne podržavaju ni Kina ni Rusija, ali su poručili kako nema govora o bilo kakvom pokretanju rata na Korejskom poluotoku. Novi filipinski predsjednik Duterte je izgovorio takve stvari o Trumpu i američkoj administraciji kakve se nisu čule desetljećima.

Tradicionalni američki saveznici, Japan i Južna Koreja, imaju vrlo bliske odnose s Rusijom i Kinom, a i same traže da se ne pokreću nikakve napadačke akcije protiv Sjeverne Koreje, budući da bi se prve našle na udaru i pretrpjele velike gubitke.

Dio Latinske Amerike je deklarativno američki saveznik, ali nitko ne istupa iz regionalnih asocijacija i ne odriče se veza koje su ranije uspostavile bivše vlade. Afrika, od Egipta na sjeveru do Južnoafričke Republike na jugu, iako pod dominacijom multinacionalnih kompanija, sve više pokušava voditi suverene politike i ne boji se stvaranja novih saveza s drugim centrima moći.

Afganistan je postao problem koji SAD nikada neće riješiti, dok kampanja duga 16 godina guta milijarde i vojnike bez ikakvih rezultata.

Ukrajina je slučaj za sebe. Petro Porošenko je svjestan kako mu, unatoč obećanoj pomoći, Washington neće jamčiti mjesto u predsjedničkom uredu, što se vidi iz optužbi za korupciju, nedostatak provedbe reformi u ekonomiji, poreznoj politici, vojsci i slično. Sa Saakašvilijem nije jasno je li on američki projekt ili oporbe i skupine ukrajinskih oligarha, ali je Porošenko prilično iritiran nedostatkom američke pomoći, po pitanju Saakašvilija, ali i diplomatskog sukoba s Mađarskom, Poljskom i Rumunjskom. Njegove i akcije njegovog bloka su nepredvidive.

Kao što tvrdi Alfred William McCoy, američka vanjska politika se svela na stvaranje proturječja i vršenje pritiska, ali ni o jednom pitanju SAD nemaju jasnu viziju i barem kratkoročni ili srednjoročni strateški plan što i kako činiti.

Uz sve navedeno, još uvijek ne treba podcjenjivati SAD, koje su još uvijek svjetska velesila i gospodarstvo koje, barem za sada, ne smije propasti. No, ovo što danas primjećujemo nije ni blijeda sjena Amerike od prije nekoliko desetljeća i McCoy je u pravu kada tvrdi da su ovo očigledni znaci propadanja “američkog carstva”, koje će, prije ili kasnije, službeno proglasiti kapitulaciju.

Jedina alternativa je rat i da vojnim putem pokuša očuvati sad već poprilično uzdrmanu “globalnu hegemoniju”, ako se ovaj termin uopće može koristiti kada su SAD u putanju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Nisam baš siguran da se SAD povlače. Na balkanu prije stežu remen, a isto tako provociraju Sjevernu Koreju. Zapravo, niti se ne mogu samo tako povući, nakon vritnjaka u Siriji, sljedeći geopolitički poraz SAD-a mogao bi prouzročiti jaki domino efekt, i da se moć SAD-a uruši brže nego onomad SSSR-a. A onda je sve moguće.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Nedavno je bila jedna rečenica, …… da : Malo prijetiti , ali pokazati debelu batinu, a SAD sada puno urlaju i mlate po zraku tankom šibom.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  žrec

….amerika nije borg da bi uspjela prebrisati narode različitih civilizacija i pretvoriti ih u jednu poslušničku masu.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  žrec

@žrec !
1.Na Balkanu druže oni ništa ne stežu jer nemaju ni potrebe za tim u svim Balkanskim država na vlasti su njihovi vazali koje su oni doveli na vlast a koji ni u WC ne smiju da odu pišati a da prije toga nisu podnijeli izvještaj nekom ćati u američkoj ambasadi !
2.To što se kao nešto Qr*e sa S.Kojerom je obična glupost i šuplja priča za njihove debilske glasače jer kao prvo oni ne smiju krenuti protiv nekoga ko može da im uzvrati ( i to dobro ) a kao drugo i budali je jasno da ono što S.Koreja govori to im Kina poručuje !
3.Urušavanje moći SAD-a je počelo još u Avganistanu gdje ni poslije toliko godina okupacije ne kontrolišu ni 40 % zemlje a poslednji potezi Trampove (lobističke ) administracije samo vode ka tome da će za nekoliko godina Amerika proći kao nekada i moćni SSSR jer ih se više gotovo i ne uzima za ozbiljno nigdje u svijetu osim kod nas!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Autor je preskočio novu naredbu pakistana da se obaraju američki dronovi , a ima toga još. Pobuna u EU. Ono jučer, to je odgovor na poruku da će biti branjeni oni koju plaćaju 2% itd itd itd..

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Dok oni napokon krepaju jedan put, razorit ce ostatak svijeta barem 10 puta!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ana

Hoce sigurno …

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Ana

A kako to mislis?Tamo gdje anglosaksonci ispadaju iz igre uljecu drugi igraci,na ocigled u Africi su to Rusi i Iranci,pa Katar je to ljepo pokazao,a u Europi se isto dogada,Englezi izlaze,a ovi vec pogotovo Njemacka Merkelovu vise nece da vide kao americkpg Kancelara i hoce da ukine sankcije Rusiji, a Kina pici sa “putem svile” sto je za Holandiju veliki ek. pad u svjetskoj trgovini.Nece se nista spektakularno desiti za Evropu,vidi se po Engleskom Bregzitu,sto je bio probni balon,.Jedan igrac ispada dugi upada.Eno ameri se hvale doma kako su pobjedili terorizam na BI ,a Rusi se kao nesto ljute, a u sustini se smiju u bradu,jer su postigli dobre geopoliticke i ekonomske ugovore za 50g,Kao Tramp proglasava Jeruzalem glavnim gradom Izraela i otvara ambasadu,a cijela Afrika kaze ne i sta,ma nista, svagdje imaju RAMPA.I bankari Rosioldi cvrce a dolar polako ispada iz opcije,pa ljepo se vidi kako je Iran zaobisao dolar.Pa nije americki establisment-lovatori pametniji od ostalog svjeta. Ja se ne bojim, nitii ce biti 3ww.Svako ce capati za sebe, sta u zadnji cas bude mogao, i preletiti na drugu stranu gdje ce biti sigurno za lovu.

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  Ana

Hoće.Imaju oruzje u rukama i bit će, kad tonemo mi povućemo i ostale na dno.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Ovaj naucnik i istrazivac je utvrdio ono sto je svakom pametnom i informisanom coveku – coveku koji je pratio zbivanja, bilo jasno mnogo ranije .

komarko
Gost
komarko
3 godine prije
Reply to  rodoljub

Koliko ima informisanih i pametnih, koji danas mogu vidjeti prst dalje od nosa ??? (možda 0,00001% ???)

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Svakome po zasluzi.Neka ih lipi vrag nosi sta brze,sta prije i sta dalje.Koliko su smrti prouzrocili,pobili dice i dobroga naroda,da ima Boga cili teritorij USrA bi ogradija i otvorija novi Pakao na zemlji,da zivotinjaru u paklu koji su radili stoljecima,da vidu kako su zlo radili drugima

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

“Američko carstvo na umoru – Protivljenje Bijeloj kući i pobuna među “vazalima”…….ahahaaaaa, ovo je u stilu sto se babi snilo……

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  antun comb

Svemu dođe kraj.Ili ako hoćes po onoj narodnoj “nicija nije do zore”.

Zoki iz Groningena
Gost
Zoki iz Groningena
3 godine prije
Reply to  antun comb

otidji babi pa jij ispuni snove, ratuj malo a mogao bi i nesto drugo da joj uradis, bice srecna

Čađo
Gost
Čađo
3 godine prije

Ikad od amerike ostane samo raspadajuća lešina, kolinda će doći, kleknuti i lizati mrtvi šu**k. A posljedice lizanja idu narodu a ne njoj….

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Čađo

Ma mudra je ona, nanjusit ce kada je vrijeme da se prebaci na Putinovu paksu, jos ce mu zahvaljivati sto je Hr oslobodio od Americke hegemonije protiv koje se ona borila cijelo vrijeme.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Zorule

Vjesto Kolinda barata s imperijama…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Imperije ne nastaju slučajno. Cijeli niz povijesnih okolnosti prethodi njihovom nastajanju. Američka imperija nije prva u povijesti. Povijest se već nagledala nastanaka i nestanaka imperija.Čak i kad bismo bili zločesti, ne bismo mogli prešutjeti sve pozitivne posljedice postojanja SAD kao svjetske velesile. Primjerice, da je bilo po Francuzima i njihovoj spremnosti za okršaj s Hitlerom, još bismo bili u Trećem Reichu.Da nije bilo SAD-a, danas bi umjesto Putina na čelu SSSR-a bio nekakva varijacija Brežnjeva, a Sibir bi bio puno gušće naseljen.
Raspadom SSSR-a se činilo kako SAD izlaze iz Hladnog rata kao apsolutni pobjednici i tako je i izgledalo slijedećih 15 godina. Do konsolidacije Rusije, do prevelikog rasta Kine, do snaženja ostalih zemalja BRICS-a. Propašću SAD-a kao svjetskog policajca propada i ideja o NWO, o čipiranju i totalnom nadzoru svih i svakoga. Razlozi za to nisu samo loši odabiri američkih naroda u izborima svojih vođa, oni su prvenstveno u gubitku pozicije tehnološki najnaprednije zemlje. Danas SAD ovisi o mnogim zemljama pa je upitna njena suverenost. Bitku gubi i na monetarnom polju. Svijet u kojem je gospodario gospodar kreditnog novca (vlasnici FED-a) je na izmaku. Ne toliko zbog rusko-kineskih dogovora o plaćanju u juanima/rubljama; ne zbog kineske namjere da juan naprave konvertibilnim za zlato. Razlog pada imperije bit će u kriptovalutama. A to znači i raspad ovakvog svijeta, razgradnja hijerarhija i nestanak država u obliku kakvom smo ih navikli gledati posljednjih 200 godina. Internet kao tehnologija postaje alat za sepuku gsopodara svjetskog poretka. I taj proces je nezaustavljiv.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alerik

Izborom Trumpa za predsjednika SAD-a se činilo kako će doći do promjene u američkoj vanjskoj politici, da će napraviti plan povlačenja u svoje granice i početi se brinut sami o sebi. Međutim, u ovoj prvoj godini Trumpova mandata se takvo što ne vidi. Čini se da je gluplji od Georga Busha mlađeg što je skoro pa nemoguće bilo postići. Bez ikakvog plana i bez ikakve koriisti za SAD, Trump je odlučio priznati Jeruzalem glavnim gradom Izraela što je ludost. I iz te ludosti niti Židovi neće imati koristi.
Nadam se da u SAD-u postoji dovoljno pametnih ljudi (i na pozicijama moći) koji će shvatiti da dolazi novo doba, u kojem će se narodi i države uzajamno poštovati, gdje će dogovorno prihvaćati ograničenja vezana uz ekologiju. Ne shvate li to, onda im definitivno dolazi kolaps.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik, SAD praktički nema vlastitu vanjsku politiku nego uglavnom slijedi izraelske želje i zahtjeve. A što se tiče svjetskog hegemona, ja se samo bojim da za desetak godina još ne žalimo za SAD-om. Imaju i rusi “gen” za totalno kontrolu i nadzor svih i svakog, a o Kini da i ne govorim. Preporučujem ti (i drugima koji znaju engleski) da pogledaš na y tubu pokoje predavanje od Johna Mearsheimera čija je teza da se hegemon redovito ponaša jednako.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  žrec

Zrec , a sljedile su i imperije prije.. Sve i jedna redom… Ustvari svima im je zajedniciki financijer…..Zato je to tako

interesantno
Gost
interesantno
3 godine prije
Reply to  žrec

@zrec kako mislite da narod koji je izgradio kineski zid( a tada su bili razvijeni) ima imperijalne namjere? i jesu li rusi napadali evropu ili je bilo obratno, (napoleon hitler,, a i nato bi to rado ucinio..

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
Mozda si u pravu glede Trumpa, ali moras znati da se on suocava sa cinistickim deep state-om na svim razinama. Mozda mu je taktika upravo da im povremeno pogoduje vise nego sto oni ocekuju i na taj nacin da ih povuce da se sami sapletu i polome nos. Upravo odluke koje je donio u korist cionista sve vise izoliraju SAD na svjetskoj sceni, mozda mu je to i cilj. Bar se nadam.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Alerik

Zato što bi trebao malo bolje poznavati što se događalo od onog proglasa 22. lipnja.

Antonio Cagapulito
Gost
Antonio Cagapulito
3 godine prije
Reply to  Alerik

A kao u trećem reichu bi nam bilo lošije nego nam je sa ovom vlasti?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Zavisi od boje očiju.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alerik

Hahaha ..alerik ..dosta…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Usa-psihopate nikad neće napasti ni Sjevernu Koreju ni Iran, a Rusiju i Kinu neću ni komentirati. Uskoro će početi povlačiti dio snaga nazad, kako bi mogli rješavati domaće nerede i pobune, a baze će zadržavati samo tamo gdje je moguć velik profit, bilo zbog prirodnih resursa (Afganistan-droga, B.Istok-nafta i slično) bilo zbog iznimno korumpirane vazalske ekipe (Hrvatska, Ukrajina i sl.) No kroz 10-15 godina morati će se povući i s balkana, a tada slijede nova preslagivanja u regiji. Teško je sada unaprijed predvidjeti kojim putem će to ići, ali je vjerovatna podjela Bosne i masovni egzodus albanaca s kosova, nakon zatvaranja Bondsteela.

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Krivo, cjelokupna politička elita i prije Trumpa je svojom politikom uništavala odnose sa svojim saveznicima. Počinju se ponašati kao da su iznad svih, takvo ponašanje će potrajati duže nego što to misli lik iz članka.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Rekao bih da se podcjenjuju nadnacionalni globalisti, a u dobrom dijelu analiza se uopće ne spominju. Nisu oni došli tako daleko i žrtvovali stotine milijuna ljudi tijekom zadnjih nekoliko stoljeća da bi sada posustali zbog prividnog slabljenja SAD-a. Ako je SAD bio Plan A, pa se njime više ne može postići zadovoljavajući uspjeh, prelazi se na Plan B koji je tako koncipiran da koristi sve ono što Planu A nije odgovaralo. Treba pogledati tko su ljudi i stranke na čelu ovih novih “pobunjenika”, pokreta, novih saveza, novog načina okrupnjavanja kapitala i teritorija, te kakve veze imaju s globalistima. Za očekivati je da če oni i dalje provoditi takvu politiku i geopolitiku koja odgovara globalistima, bilo izravno, bilo neobjašnjivim krupnim pogreškama.

Također se zaboravlja ono najbitnije, nije došlo do osjetne promjene u stavovima ljudi i naroda diljem svijeta, što znači da oni i dalje žive svoje živote slično kao i prije, uz znatan nivo korupcije, što je osnovni uzrok pojave i napredovanja globalista.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Hari1

Takvog te volim Hari… Konačno jedan komentar vrijedan pažnje.
+++

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Hari1

Čekaj, nešto mi nije jasno. Dovoljno je vidjeti skup Bilderberg. Prije dvije godineje kao gost pozvan kineski ministar nečega, više nije išao nitko. Bio je i Čubais ili Kudirin/Kudrin, kako već, kojeg u Rusiji doslovno mrze, ali ni on više ne ide. Svijet jeste globalno selo, ali ako mora tako biti, a bit će, dovoljno je da nema takozvanih “univerzalnih vrijednosti”. Ostalo, oko ekonomije, sve ćemo se lako dogovoriti. Ali u Planu A, s univerzalnim vrijednostima tzv. liberalne demokracije su definitivno popušili, jer to zemlje u svijetu ne žele. Ma kakve bile.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

“Kao što tvrdi Alfred William McCoy, američka vanjska politika se svela na stvaranje proturječja i vršenje pritiska, ali ni o jednom pitanju SAD nemaju jasnu viziju i barem kratkoročni ili srednjoročni strateški plan što i kako činiti.”

SAD svuda oko sebe širi krize ili bar zamrznute sukobe koje može pokrenuti po želji – i pokrenuće ih. Ona nikada nije ni mogla da vlada celim svetom ali će zato sadašnju situaciju iskoristiti da dodatno ojača i učvrsti poziciju u “svom delu sveta”. Jedino – JEDINO ako Nemačka prebegne na Istok i povuče sa sobom veći broj država SAD može značajno da izgubi uticaj ali to je još uvek daleko od propadanja. Ne treba Ameriku potcenjivati, posebno ne njene prljave planove i podle strategije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Bravo, prati Njemačku nakon uspostave nove vlade i ako Gabriel ostane u MVP

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ameriku jednostavno nema ko da zamjeni kao prvaka zapada a s druge strane.imamo na istoku dvije supersile i jos jedna u nastojanju…
Pad usa ce dovesti ne samo do njihovog kraha nego i do planetarne dominacije istoka…
Jedino je nekakav reset moguc pa da zapad ima sanse da izbjegne to…

davor
Gost
davor
3 godine prije

Još da proradi Yellowstone a ”big one”” potopi onaj “patrljak” od Kalifornije u Pacifik otvaram pjenušac

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  davor

Da si u školi imao zemljopis znao bi da u drugom slučaju govoriš o Meksiku.

Spektator
Gost
Spektator
3 godine prije

Zapad je razradio složene mehanizme utjecaja na svijet kroz više razina:
– od holivudskih produkcija do medijskih imperija i plaćenih novinara;
– od školovanja politički prepariranih intelektualaca do marionetskih političara;
– od javnih i tajnih društava i interesnih skupina do UN-a i globalnih organizacija;
– od Interneta i društvenih mreža, Google-a i Facebook-a do NSA;
– od političkih i ekonomskih pritisaka preko “obojenih” revolucija i proxy ratova do otvorenih vojnih prijetnji i akcija.

Međutim, teško je vladati imperijom bez jasno definiranog, moćnog i odlučnog imperatora. Dok se “pravi” imperator Zapada mora skrivati iza velova demokracije, Putin, Xi Jinping, Erdogan imaju sve poluge vlasti u svojim rukama i zato djeluju odlučnije, efikasnije i konzistentnije.

No bila bi pogreška te očite slabosti shvatiti kao predznak brzog kraja imperije.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Spektator

Odlično kolega, imam samo malu primedbu: skrivanje iza velova demokratije ima jednu dragocenu prednost – krivica se prebacuje na leđa naroda.

octopus
Gost
octopus
3 godine prije

Le déclin de l’empire américain (1986) (ima torent i prijevod) Kanadski film koji još prije 30 godina jako lijepo pokazuje uzroke moralnog raspada.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

ah, kad bi nam štovani mckoy barem natuknuo koje su to sile, “elektricitet”, “magnetizam”…? imali to veze sa misterijem demonskog bića zvanog “dvojnik”, čija američka verzija izgleda osobito sablasno?
ah, tisuće se pitanja roje u mojoj glavi…

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Ne bih se složio oko toga kako Babić piše, da im afganistanska avantura guta milijarde, vojnike guta, ali milijarde im se vrate kroz trgovinu heroinom koju kontroliraju i zbog čega su ustvari tamo već koliko, 16 godina. U Kolumbiji, s potpuno sluganskom vladom odanom Washingtonu i paktom sa narkokartelima, kontroliraju trgovinu kokainom. Albaniju i Kosovo ameri kontroliraju zbog proizvodnje i trgovine marihuanom. Kad u novinama pročitate da je na nekom graničnom prijelazu zapljenjeno par kila bilo čega, vjerujte to nije ništa značajno, to je taj netko pomislio na brzaka poduplati ulog. Prave se isporuke, pod pokroviteljstvom amerikanaca, ne otkriju.

Nevio62
Gost
Nevio62
3 godine prije

Prije 10 godina udio USA u ukupnoj vojnoj svjetskoj potrosnji je bio 50 posto
Danas 39 posto
Za 10 godina predvida se da ce biti
samo 30 posto
Najbolji pokazatelj imperije u opadanju
Sto ne znaci da i dalje ne ostanu N1

zdenka
Gost
zdenka
3 godine prije

Neverujem u nista od toga… oni i dan kroje politiku kako hoce..njihovih vojnika nema gde nema… ‘sto rece jedan Amerika uvek brani svoju zemlju… gde god da se ona pojavi…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik