Američko carstvo na umoru – Protivljenje Bijeloj kući i pobuna među “vazalima”

SAD kriza
45 komentara

Alfred William McCoy, priznati američki stručnjak za jugoistočnu Aziju i profesor povijesti na Sveučilištu Wisconsin-Madison, autor poznate studije “Politika heroina – Sudjelovanje CIA-e u globalnoj trgovini drogom”, nakon 45 godina je objavio nove činjenice i objašnjenja za aktualne koje je opisao u knjizi “U sjeni američkog stoljeća – Uspon i pad američke globalne hegemonije”. McCoy pojašnjava kako sile koje utjelovljuju američku vanjsku politiku teže održavanju superdržave korištenjem novih tehnologija, kibernetičkim ratovanjem i trgovinskim i vojnim savezima.

Kao mladi istraživač je McCoy skrenuo pozornost na činjenicu da najmanje trećina američkih vojnika u Južnom Vijetnamu doslovno “sjedi na heroinu”. Ovim otkrićem je CIA bila izrazito nezadovoljna i tada mladi znanstvenik je stavljen pod tajni nadzor.

Nakon desetljeća rada, danas je Alfred McCoy uvjeren kako moderna generacija svjedoči postupnom padu američke dominacije u svijetu. Procjenjuje se da će do 2030. doći do propasti “američkog carstva”, koje se neće po ničemu razlikovati propasti britanskog i francuskog carstva ili brzog raspada Sovjetskog Saveza. Prema mišljenju američkog stručnjaka, predsjednik Trump, namjerno ili nenamjerno, slabi odnose s Japanom, Južnom Korejom, Filipinima i Australijom, a sve to se događa u području brzorastuće Kine.

Nakon toga je donio odluku zbog koje je islamski svijet iznimno ogorčen. Posljedice odluke Donalda Trumpa, koji je službeno priznao Jeruzalem, grad tri svjetske religije, za glavni grad Izrael,  su očite.

Britansko carstvo, koje je građeno 200 godina, izgubilo je svoj utjecaj u samo 20 godina. Francusko kolonijalno carstvo, koje je kontroliralo do 10% svjetske populacije, nestalo je u roku od deset godina. Druga država svijeta, ekonomska i politička sila, Sovjetski Savez, nakon nekoliko godina pogoršanja se vrlo brzo urušio. Dolaskom na vlast Mihaila Gorbačova je počela “Perestrojka” i šest godina kasnije je završila povijest Sovjetskog Saveza.

Vrlo malo ljudi je pomišljalo da će se odlaskom Leonida Brežnjeva u nekih 9 do 10 godina to dogoditi sa Sovjetskim Savezom. Prema Alfredu McCoyu, u najpovoljnijoj varijanti će se sjedište moći svjetske politike postupno prebaciti u Peking. Amerikanci će odustati od Euroazije, ali će zadržati status jedne od vodećih svjetskih sila.

Druga varijanta je raspadanje američke zone utjecaja kao što se dogodilo s Britanskim carstvom, nakon loše zamišljenog vojnog napada, što se nekoć dogodilo na području Sueskog kanala.

Treća mogućnost je izravni vojni sukob s Kinom, čije je rezultate teško predvidjeti. Četvrta mogućnost je postupno ekonomska i klimatsko propadanje, što će dovesti do stvarnih promjena na globalnoj razini.

Tvrdnje Alfreda McCoya su mogu i dublje analizirati, ali su i ukratko vrlo zanimljive. Procjenjujući akcije predsjednika Trumpa, jasno je da američka administracija sve više propada. U stvari, ukupna američka vanjska politika je svedena na izazivanje proturječja koja samo pogoršavaju  vanjskopolitički utjecaj Sjedinjenih Američkih Država.

Gotovo svugdje, od Ukrajine do Europe, od Kine do Bliskog istoka, u odnosima između Palestine i Izraela, postoji sustavno povećanje “regionalnog pritiska”. Ovo se ne događa slučajno.

Ali, na kakav odgovor nailazi nekada neprikosnovena svjetska sila? Kinu i Rusiju nećemo ni spominjati, obzirom da ove dvije svjetske sile bez okolišanja Washingtonu odgovore na sve prijetnje ili “zahtjeve”, koji se uglavnom svode na ultimatume.

Ovih dana su islamske zemlje, zajedno s Palestinom, odlučile isključiti SAD iz mirovnog procesa s Izraelom. Čak se ni Rijad nije usprotivio deklaraciji iz Istanbula. Irak je nedavno poručio da se SAD neće miješati u njihove unutarnje poslove i da će Bagdad odlučivati tko hoće ili tko neće formirati vojne formacije u njihovoj zemlji, misleći pri tom za zahtjev Sjedinjenih Država da se razoružaju šiitske snage u Iraku.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je nedavno poručilo kako će povući svoje crvene linije i da SAD više nisu ono što su nekoć bila, partner i zaštitnik slobodne i demokratske Europe, a Europsko vijeće je jučer najavilo stvaranje sigurnosnih struktura neovisnih o NATO paktu.

Izjave Irana su kratke i jasne. Teheran nikada nije i neće vjerovati Washingtonu i ne zanimaju ga Trumpove izjave. U slučaju konkretnih poteza, Islamska Republika ima spreman odgovor.

Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i balističkim programom, kojeg ne podržavaju ni Kina ni Rusija, ali su poručili kako nema govora o bilo kakvom pokretanju rata na Korejskom poluotoku. Novi filipinski predsjednik Duterte je izgovorio takve stvari o Trumpu i američkoj administraciji kakve se nisu čule desetljećima.

Tradicionalni američki saveznici, Japan i Južna Koreja, imaju vrlo bliske odnose s Rusijom i Kinom, a i same traže da se ne pokreću nikakve napadačke akcije protiv Sjeverne Koreje, budući da bi se prve našle na udaru i pretrpjele velike gubitke.

Dio Latinske Amerike je deklarativno američki saveznik, ali nitko ne istupa iz regionalnih asocijacija i ne odriče se veza koje su ranije uspostavile bivše vlade. Afrika, od Egipta na sjeveru do Južnoafričke Republike na jugu, iako pod dominacijom multinacionalnih kompanija, sve više pokušava voditi suverene politike i ne boji se stvaranja novih saveza s drugim centrima moći.

Afganistan je postao problem koji SAD nikada neće riješiti, dok kampanja duga 16 godina guta milijarde i vojnike bez ikakvih rezultata.

Ukrajina je slučaj za sebe. Petro Porošenko je svjestan kako mu, unatoč obećanoj pomoći, Washington neće jamčiti mjesto u predsjedničkom uredu, što se vidi iz optužbi za korupciju, nedostatak provedbe reformi u ekonomiji, poreznoj politici, vojsci i slično. Sa Saakašvilijem nije jasno je li on američki projekt ili oporbe i skupine ukrajinskih oligarha, ali je Porošenko prilično iritiran nedostatkom američke pomoći, po pitanju Saakašvilija, ali i diplomatskog sukoba s Mađarskom, Poljskom i Rumunjskom. Njegove i akcije njegovog bloka su nepredvidive.

Kao što tvrdi Alfred William McCoy, američka vanjska politika se svela na stvaranje proturječja i vršenje pritiska, ali ni o jednom pitanju SAD nemaju jasnu viziju i barem kratkoročni ili srednjoročni strateški plan što i kako činiti.

Uz sve navedeno, još uvijek ne treba podcjenjivati SAD, koje su još uvijek svjetska velesila i gospodarstvo koje, barem za sada, ne smije propasti. No, ovo što danas primjećujemo nije ni blijeda sjena Amerike od prije nekoliko desetljeća i McCoy je u pravu kada tvrdi da su ovo očigledni znaci propadanja “američkog carstva”, koje će, prije ili kasnije, službeno proglasiti kapitulaciju.

Jedina alternativa je rat i da vojnim putem pokuša očuvati sad već poprilično uzdrmanu “globalnu hegemoniju”, ako se ovaj termin uopće može koristiti kada su SAD u putanju.

Alfred William McCoyKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
žrec
6 godine prije

Nisam baš siguran da se SAD povlače. Na balkanu prije stežu remen, a isto tako provociraju Sjevernu Koreju. Zapravo, niti se ne mogu samo tako povući, nakon vritnjaka u Siriji, sljedeći geopolitički poraz SAD-a mogao bi prouzročiti jaki domino efekt, i da se moć SAD-a uruši brže nego onomad SSSR-a. A onda je sve moguće.

Laki Topalović
6 godine prije

Autor je preskočio novu naredbu pakistana da se obaraju američki dronovi , a ima toga još. Pobuna u EU. Ono jučer, to je odgovor na poruku da će biti branjeni oni koju plaćaju 2% itd itd itd..

Ana
6 godine prije

Dok oni napokon krepaju jedan put, razorit ce ostatak svijeta barem 10 puta!

rodoljub
6 godine prije

Ovaj naucnik i istrazivac je utvrdio ono sto je svakom pametnom i informisanom coveku – coveku koji je pratio zbivanja, bilo jasno mnogo ranije .

dalmata
6 godine prije

Svakome po zasluzi.Neka ih lipi vrag nosi sta brze,sta prije i sta dalje.Koliko su smrti prouzrocili,pobili dice i dobroga naroda,da ima Boga cili teritorij USrA bi ogradija i otvorija novi Pakao na zemlji,da zivotinjaru u paklu koji su radili stoljecima,da vidu kako su zlo radili drugima

antun comb
6 godine prije

“Američko carstvo na umoru – Protivljenje Bijeloj kući i pobuna među “vazalima”…….ahahaaaaa, ovo je u stilu sto se babi snilo……

Čađo
6 godine prije

Ikad od amerike ostane samo raspadajuća lešina, kolinda će doći, kleknuti i lizati mrtvi šu**k. A posljedice lizanja idu narodu a ne njoj….

Alerik
6 godine prije

Imperije ne nastaju slučajno. Cijeli niz povijesnih okolnosti prethodi njihovom nastajanju. Američka imperija nije prva u povijesti. Povijest se već nagledala nastanaka i nestanaka imperija.Čak i kad bismo bili zločesti, ne bismo mogli prešutjeti sve pozitivne posljedice postojanja SAD kao svjetske velesile. Primjerice, da je bilo po Francuzima i njihovoj spremnosti za okršaj s Hitlerom, još bismo bili u Trećem Reichu.Da nije bilo SAD-a, danas bi umjesto Putina na čelu SSSR-a bio nekakva varijacija Brežnjeva, a Sibir bi bio puno gušće naseljen. Raspadom SSSR-a se činilo kako SAD izlaze iz Hladnog rata kao apsolutni pobjednici i tako je i izgledalo slijedećih 15 godina. Do konsolidacije Rusije, do prevelikog rasta Kine, do snaženja ostalih zemalja BRICS-a. Propašću SAD-a kao svjetskog policajca propada i ideja o NWO, o čipiranju i totalnom nadzoru svih i svakoga. Razlozi za to nisu samo loši odabiri američkih naroda u izborima svojih vođa, oni su prvenstveno u… Čitaj više »

Ivo
6 godine prije

Usa-psihopate nikad neće napasti ni Sjevernu Koreju ni Iran, a Rusiju i Kinu neću ni komentirati. Uskoro će početi povlačiti dio snaga nazad, kako bi mogli rješavati domaće nerede i pobune, a baze će zadržavati samo tamo gdje je moguć velik profit, bilo zbog prirodnih resursa (Afganistan-droga, B.Istok-nafta i slično) bilo zbog iznimno korumpirane vazalske ekipe (Hrvatska, Ukrajina i sl.) No kroz 10-15 godina morati će se povući i s balkana, a tada slijede nova preslagivanja u regiji. Teško je sada unaprijed predvidjeti kojim putem će to ići, ali je vjerovatna podjela Bosne i masovni egzodus albanaca s kosova, nakon zatvaranja Bondsteela.

Ante
6 godine prije

Krivo, cjelokupna politička elita i prije Trumpa je svojom politikom uništavala odnose sa svojim saveznicima. Počinju se ponašati kao da su iznad svih, takvo ponašanje će potrajati duže nego što to misli lik iz članka.

Hari1
6 godine prije

Rekao bih da se podcjenjuju nadnacionalni globalisti, a u dobrom dijelu analiza se uopće ne spominju. Nisu oni došli tako daleko i žrtvovali stotine milijuna ljudi tijekom zadnjih nekoliko stoljeća da bi sada posustali zbog prividnog slabljenja SAD-a. Ako je SAD bio Plan A, pa se njime više ne može postići zadovoljavajući uspjeh, prelazi se na Plan B koji je tako koncipiran da koristi sve ono što Planu A nije odgovaralo. Treba pogledati tko su ljudi i stranke na čelu ovih novih “pobunjenika”, pokreta, novih saveza, novog načina okrupnjavanja kapitala i teritorija, te kakve veze imaju s globalistima. Za očekivati je da če oni i dalje provoditi takvu politiku i geopolitiku koja odgovara globalistima, bilo izravno, bilo neobjašnjivim krupnim pogreškama. Također se zaboravlja ono najbitnije, nije došlo do osjetne promjene u stavovima ljudi i naroda diljem svijeta, što znači da oni i dalje žive svoje živote slično kao i prije,… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

“Kao što tvrdi Alfred William McCoy, američka vanjska politika se svela na stvaranje proturječja i vršenje pritiska, ali ni o jednom pitanju SAD nemaju jasnu viziju i barem kratkoročni ili srednjoročni strateški plan što i kako činiti.”

SAD svuda oko sebe širi krize ili bar zamrznute sukobe koje može pokrenuti po želji – i pokrenuće ih. Ona nikada nije ni mogla da vlada celim svetom ali će zato sadašnju situaciju iskoristiti da dodatno ojača i učvrsti poziciju u “svom delu sveta”. Jedino – JEDINO ako Nemačka prebegne na Istok i povuče sa sobom veći broj država SAD može značajno da izgubi uticaj ali to je još uvek daleko od propadanja. Ne treba Ameriku potcenjivati, posebno ne njene prljave planove i podle strategije.

Alen
6 godine prije

Ameriku jednostavno nema ko da zamjeni kao prvaka zapada a s druge strane.imamo na istoku dvije supersile i jos jedna u nastojanju…
Pad usa ce dovesti ne samo do njihovog kraha nego i do planetarne dominacije istoka…
Jedino je nekakav reset moguc pa da zapad ima sanse da izbjegne to…

davor
6 godine prije

Još da proradi Yellowstone a ”big one”” potopi onaj “patrljak” od Kalifornije u Pacifik otvaram pjenušac

Spektator
6 godine prije

Zapad je razradio složene mehanizme utjecaja na svijet kroz više razina:
– od holivudskih produkcija do medijskih imperija i plaćenih novinara;
– od školovanja politički prepariranih intelektualaca do marionetskih političara;
– od javnih i tajnih društava i interesnih skupina do UN-a i globalnih organizacija;
– od Interneta i društvenih mreža, Google-a i Facebook-a do NSA;
– od političkih i ekonomskih pritisaka preko “obojenih” revolucija i proxy ratova do otvorenih vojnih prijetnji i akcija.

Međutim, teško je vladati imperijom bez jasno definiranog, moćnog i odlučnog imperatora. Dok se “pravi” imperator Zapada mora skrivati iza velova demokracije, Putin, Xi Jinping, Erdogan imaju sve poluge vlasti u svojim rukama i zato djeluju odlučnije, efikasnije i konzistentnije.

No bila bi pogreška te očite slabosti shvatiti kao predznak brzog kraja imperije.

octopus
6 godine prije

Le déclin de l’empire américain (1986) (ima torent i prijevod) Kanadski film koji još prije 30 godina jako lijepo pokazuje uzroke moralnog raspada.

Bill Clinton
6 godine prije

ah, kad bi nam štovani mckoy barem natuknuo koje su to sile, “elektricitet”, “magnetizam”…? imali to veze sa misterijem demonskog bića zvanog “dvojnik”, čija američka verzija izgleda osobito sablasno?
ah, tisuće se pitanja roje u mojoj glavi…

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ne bih se složio oko toga kako Babić piše, da im afganistanska avantura guta milijarde, vojnike guta, ali milijarde im se vrate kroz trgovinu heroinom koju kontroliraju i zbog čega su ustvari tamo već koliko, 16 godina. U Kolumbiji, s potpuno sluganskom vladom odanom Washingtonu i paktom sa narkokartelima, kontroliraju trgovinu kokainom. Albaniju i Kosovo ameri kontroliraju zbog proizvodnje i trgovine marihuanom. Kad u novinama pročitate da je na nekom graničnom prijelazu zapljenjeno par kila bilo čega, vjerujte to nije ništa značajno, to je taj netko pomislio na brzaka poduplati ulog. Prave se isporuke, pod pokroviteljstvom amerikanaca, ne otkriju.

Nevio62
6 godine prije

Prije 10 godina udio USA u ukupnoj vojnoj svjetskoj potrosnji je bio 50 posto
Danas 39 posto
Za 10 godina predvida se da ce biti
samo 30 posto
Najbolji pokazatelj imperije u opadanju
Sto ne znaci da i dalje ne ostanu N1

zdenka
6 godine prije

Neverujem u nista od toga… oni i dan kroje politiku kako hoce..njihovih vojnika nema gde nema… ‘sto rece jedan Amerika uvek brani svoju zemlju… gde god da se ona pojavi…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI