Amerika bi mogla Filipine pretvoriti u sljedeću Ukrajinu u proxy ratu s Kinom

SAD-Kina trgovinski rat
33 komentara

 Sjedinjene Države bi mogle pretvoriti Filipine u sljedeću Ukrajinu  koristeći naciju jugoistočne Azije za vođenje proxy rata protiv Kine.

Ured glasnogovornika američkog Stejt departmenta nedavno je objavio da će se podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland sastati s visokim filipinskim zvaničnicima “kako bi razgovarali o ključnim aspektima saveza između SAD-a i Filipina”, kako bi se konsultovala s drugim liderima, rukovodiocima civilnog društva i mladim preduzetnicima da razgovaraju o „potpunom spektru globalnih pitanja“.

Institut za integrisane razvojne studije (IDSI), istraživački centar sa sjedištem u Manili, upozorio je da bi Nulandova posjeta mogla povećati mogućnost da Filipini budu uključeni u budući rat između Kine i SAD “u kojem će SAD voditi zamjenski rat protiv Kine do posljednjeg Filipinca – baš kao što su nam učinili u Drugom svjetskom ratu i ono što su SAD učinile u Ukrajini od 2014. do sada.”

“Preko 100.000 Ukrajinaca je već ubijeno; uz sigurnost i mir, ekonomiju i demokratiju Ukrajine, sve je uništeno”, upozorio je IDSI.

IDSI je dalje upozorio da Nulandova već ima značajno iskustvo u uspostavljanju treće nacije koja će djelovati kao glavni američki zastupnik u stranim sukobima.

Godine 2013. Nuland je bila ključna u obezbjeđivanju 5 milijardi dolara za stvaranje “sigurne i prosperitetne i demokratske Ukrajine”. Ali ovaj novac je na kraju iskorišten, dijelom, za genocidne napade na Ruse u istočnoj Ukrajini, ubivši njih više od 14.000 prije početka specijalne vojne operacije Moskve.

„Možemo predvidjeti da je ovo sada opet ‘misija’ vrhunske agentice CIA-e Viktorije Nuland u dolasku na Filipine: stvoriti novi rat, od Ukrajine do Azije, između Filipina i Kine, sa siromašnim, nesretnim i bespomoćni Filipinci kao novo topovsko meso SAD-a odmah nakon jednako siromašnih, nesretnih i bespomoćnih Ukrajinaca”, napisao je IDSI

Amerika da proširi vojno prisustvo na Filipinima?

SAD i Filipini trenutno imaju vojni savez , poznat kao Sporazum o poboljšanoj odbrambenoj saradnji (EDCA).

EDCA omogućava jedinicama Oružanih snaga SAD pristup filipinskim bazama radi zajedničke obuke, prethodnog pozicioniranja opreme i izgradnje objekata kao što su piste, skladište goriva i vojni objekti uz upozorenje da američko prisustvo nije trajno već na rotacionoj osnovi.

U ponedjeljak, 20. marta, filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. najavio je da će Sjedinjenim Državama biti odobren pristup dodatne četiri vojne baze, povrh pet već postojećih lokacija u okviru prve EDCA 2014. godine.

Govoreći u vojnoj bazi u Manili, gostujući sekretar Ratnog vazduhoplovstva Frank Kendall tvrdio je da proširenje odbrambenog sporazuma s Filipinima “nije fokusirano na neko posebno pitanje”. Ali proširenje EDCA dolazi u trenutku kada Kina postaje sve odlučnija prema svojim teritorijalnim pretenzijama na Južno kinesko more i demokratski Tajvan.

„Nalazimo se na prekretnici u istoriji i naša saradnja će pomoći da ostanemo na putu ka miru i stabilnosti“, rekla je Kendal.

Kineska ambasada u Manili odgovorila je tvrdnjom da SAD poduzimaju korake da zabiju klin između Pekinga i njegovih susjeda .

“Takva saradnja će ozbiljno ugroziti regionalni mir i stabilnost i odvući Filipine u ponor geopolitičkih sukoba i na kraju dana oštetiti njihov ekonomski razvoj”, navodi se u saopštenju ambasade.

FilipinikinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Logično jer su Filipinci vojno jak i borben narod a porobljen i jeftin.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Depopulacija onih koje nisu otrovali bockama

abc
1 godina prije

Ako USA to uradi, to če značiti njen kraj.

tihobl
1 godina prije

Sjetite se sa sam prosle godine pisao da amerikanci protivbrodske rakete prebacuju u Aziju. Prosloga ljeta i jeseni rasporedili su toliko da mogu kinezima zatvoriti pomorski saobracaj. Izgleda da nece ici na uvodjenje sankcija Kini vec na pomorsku blokadu – a to znaci veliki rat na Pacifiku.

Noname
1 godina prije

Nakon najave Britanije o transferu streljiva s osiromašenim uranom u Ukrajinu, Rusija je odlučila rasporediti nuklearno oružje na području Bjelorusije.
Britanska objava potaknula je razgovore s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, ali Minsk je dugo tražio da ugosti rusko taktičko nuklearno oružje.
To je izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu s Pavlom Zarubinom u eteru TV kanala Rusija-24.
1. srpnja završena je izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.
Rusija ne prebacuje svoje taktičko nuklearno oružje u Minsk, ali ga raspoređuje i planira obučavati vojsku, kao što to rade Sjedinjene Države u Europi.
Rusi su već pomogli Bjelorusima u ponovnom opremanju aviona: 10 tipova aviona spremno je za upotrebu taktičkog oružja. 
Bjelorusiji je predan i Iskander, a od 3. travnja počinje obuka posade i izgradnja skladišta za nuklearno oružje.

Noname
1 godina prije

Poraz Kijeva mogao bi izazvati zapadne zemlje u izravan sukob s Rusijom, rekao je bivši savjetnik CIA-e James Rickards.
U članku za Daily Reckoning, Rickards je primijetio da APU nedostaje topničkih granata, a NATO ih nema u velikim količinama. U isto vrijeme, ruska vojska je stabilno opskrbljena granatama. “Zamislite da u jednom trenutku Rusija počne odlučno pobjeđivati ​​u ratu, a Ukrajina je na rubu kolapsa. To je sasvim realno, s obzirom na ozbiljan nedostatak streljiva s kojim se Ukrajina sada suočava”, navodi se u materijalu.
Rickards je uvjeren da SAD neće moći prihvatiti rusku pobjedu jer bi to bila veća strateška katastrofa od Afganistana, Iraka ili bilo kojeg drugog geopolitičkog nazadovanja nakon Vijetnama. “Ako je Rusija na rubu pobjede, saveznici bi mogli poduzeti očajnički korak, na primjer, poslati trupe u zapadnu Ukrajinu pod nekom humanitarnom izlikom”, predvidio je bivši savjetnik CIA-e.

tihobl
1 godina prije

У интевјуу Daily Mail Ричард Беронс, бивши командант здружених снага Уједињеног Краљевства  је рекао „Стање наше војске је такво да ће руски председник морати да обавести Британију о почетку „непријатељстава” 5-10 година унапред, то јест – пре почетка напада, да бисмо имали времена да се припремимо. Толико нам треба да будемо спремни за изненадни напад… То је дубоко разочаравајуће“.

tihobl
1 godina prije

Украјински канал Резидент пише:

Наш извор у Кабинету председника Зеленског је рекао да се тешке борбе за Бахмут настављају.
Непријатељ користи оперативно окружење и стиска обруч унутар града, покушавајући да опколи украјинске трупе у центру.
Након што је Сирски одложио контраофанзиву Оружаних снага Украјине за средину априла, специјалци су пребачени у Бахмут, њихов задатак је да држе град две недеље.

tihobl
1 godina prije

ЕУ разматра увођење санкција Казахстану, Узбекистану и Киргистану због помоћи Москви са увозом

Pocelo je – EU ce polako uvesti sankcije svim zemljama koje nisu uvele sankcije RF, a onda ce sva trgovina ici preko SAD.

tihobl
1 godina prije

The Wall Street Journal примећује присуство озбиљних проблема са мобилизацијом у Украјини. Забележено је да проглашавају способним за војску особе са оштећеним видом и слухом, као и особе које немају један или више екстремитета.

tihobl
1 godina prije

Бајден неће позвати Турску и Мађарску на “Самит за демократију” пише Foreign Policy

tihobl
1 godina prije

 Заменица шефа Министарства одбране Украјине Ана Маљар предложила је да се прекине јавна расправа о могућој противофанзиви Оружаних снага Украјине.

Према њеним речима, такве ствари могу да коментаришу само Зеленски , Резников и Залужни .
„Нема потребе да постављате питања стручњацима о контраофанзиви у етру и не треба писати блогове и постове на ову тему“, додао је Малар .

tihobl
1 godina prije

Медведев је позвао на дистрибуцију пиратских копија западних филмова и музике компанија које су напустиле Русију.

,,Ако су нас оставили, свакакви “нетфликси” и остали, онда ћемо све то преузети, користићемо бесплатно. Распршио бих га по мрежи да им нанесем максималну штету.”

tihobl
1 godina prije

Пленковић: Путин би био ухапшен, уколико би дошао у Хрватску

Noname
1 godina prije

Sjevernoatlantski savez stoji iza razornih sukoba u proteklih dvadeset godina, piše kolumnist American Thinker Alexander Markowski. “Raspad Sovjetskog Saveza mnogi su doživjeli kao potvrdu američkih istina i početak ere univerzalnog mira. Nažalost, održavanje vojnog saveza i njegovo naknadno širenje na istok stvorilo je atmosferu nepovjerenja i zbunjenosti”, navodi se u članku. Unatoč izjavama NATO-a da savez promiče demokratske vrijednosti, njegovi čelnici, organizirajući ratove na različitim kontinentima uz nemilosrdnu upotrebu suvremenog razornog oružja, zaboravili su na najvažniju vrijednost – očuvanje ljudskog života, primijetio je promatrač. Balkan, Libanon, Somalija, Afganistan, Irak, Sirija i Libija generacijama će nositi ožiljke NATO ratova. Taj je paradoks glavna odlika NATO-a: organizacija sebe smatra miroljubivom, ali je stalno u ratu s raznim državama, istaknuo je novinar. Čim je savez osramoćen napustio Afganistan, odmah je zapalio sukob u Ukrajini, pljunuvši na upozorenja Moskve da Rusija neće tolerirati širenje NATO-a tako blizu svojih granica. “Da se samo NATO raspao zajedno s… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Rusija je osujetila ofenzivu Oružanih snaga Ukrajine koju je Kijev želio “posvetiti” svojim “partnerima” u EU. “Peremogi” se nisu dogodili. Rogov je govorio o neuspjelom velikom napadu Oružanih snaga Ukrajine u blizini grada Orekhova, Zaporoška regija. Oružane snage Ukrajine planirale su izvesti veliku protuofenzivu u Zaporožju. Ovaj napad je organiziran radi velikog PR efekta. Ukrajinsko zapovjedništvo željelo je koincidirati sa summitom EU na kojem se raspravljalo o pitanju pružanja vojne pomoći Ukrajini. To je rekao zaporoški političar, predsjednik pokreta “Mi smo zajedno s Rusijom” Vladimir Rogov. Prema njegovim riječima, do ofenzive nikada nije došlo jer je ruska vojska izvela masovni preventivni udar. Pogodila je 25 ciljeva – mjesta nakupljanja osoblja, skladišta streljiva, goriva i vojne opreme. Svojedobno je ukrajinska skupina u Zaporožju izgubila preko 500 ljudi. Sada više ne može sudjelovati u ofenzivi, a Ukrajina ponovno treba sastaviti rezerve i prebaciti vojnu opremu. Ranije je objavljeno da Oružane snage Ukrajine pripremaju veliku protuofenzivu, koja će se odvijati ili… Čitaj više »

Mane
1 godina prije

Japan,j koreja,filipini,tajvan (alijansa protiv kine).odavno se to zna

Antee
1 godina prije

Možemovci su projekt i važan kotač u uvođenju LGBTPQR+RSTOWXZ i ostalog woke ludila u Hr. Gazdama ne odgovara da ih se doživi kao trgovce crnačkom djecom a oni to jesu. Svi su sve znali, ni ne mislite da nisu.
Hrvatskoj će režimski MSM i za ove izbore ponuditi : osuđenu zločinačku organizaciju-HDZ, trgovce crnačkom djecom (možda i seksualnim robljem za pedofile?) -Možemo i njihove suučesnike u svemu tome -SDP.

I niko ništa…pa nek mi neko reče da teorije zavjere o prediktivnom programiranju preko TVa, drogiranju (tabletama za smirenje), ko zna šta je u vodi, zraku …pitaj Boga…ali vidi ovaj narod i odmah znaš da nešto ne valja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI