fbpx

ANALIZA: Je li Rusija izgubila ili dobila rat u Siriji?

Putin Asad izvor Минобороны России

Nakon što je, vjerojatno uz prethodni dogovor s Rusijom, turska vojska pokrenula vojnu kampanju apsurdnog imena “Maslinova grančica” na sjeveru Sirije i napala kurske snage u samoproglašenom “kurdskom kantonu Afrin”, prvi koji su progovorili o “izdaji Rusije” su bili zapovjednici YPG snaga, koji su u Afrinu formalno priznali središnju vlast u Damasku, ali nisu pristali da se na tom području rasporede snage sirijske vojske, koje su ih jedine mogle obraniti od turske invazije.

Ostali komentari se kreću od toga “kako je turska invazija dokaz slabosti Rusije”, “kako će NATO okupirati sjever Sirije, bilo preko Turske ili pomoću kurdskih snaga potpomognutih američkom vojskom i slično. Uglavnom može se čuti svašta, dok se istovremeno iz vida gube nesporna postignuća Damaska, Rusije , Irana i Hezbollaha. Tu je sada i Turska, koja o kurdskoj državi ima iste stavove kao Damask, koja i dalje insistira na smjeni aktualne sirijske vlade, ali je odavno odustala od konkretnih mjera u tom smislu.

U ovom je trenutku važno podsjetiti na barem pet važnih postignuća Damaska i njegovih saveznika, posebice ako pogledamo kako je situacija na frontu u Siriji izgledala u proljeće 2013. o nakon tursko-saudijskog plana o zauzimanju pokrajine Idlib u proljeće 2015.

Tijekom nedavne turneje po Bliskom istoku je Vladimir Putin najavio pobjedu u sirijskoj kampanji. Analiza njezinih rezultata će dugo biti tema raznih stručnjaka, kako u Siriji i Rusiji, ali i među stratezima uništenja sirijske države. Međutim, čak i sada se može nabrojati pet glavnih vojnih i političkih postignuća ruske kampanje, koja još uvijek traje, na kopnu i na nebu Sirije.

Bashar Al-Assad ostaje

Bashar Al-Assad - intervju

FOTO: Bashar Al-Assad

Ovo je glavni ishod rata i dokaz odlučujuće uloge ruske vojske i sirijskih saveznika na kopnu. Njegov ostanak u predsjedničkoj palači je omogućilo oružje. Nikakvi međunarodni aranžmani, ni partnerstva u ovom trenutku ne mogu uništiti ovaj uspjeh. Osim toga, teritorij Sirije, koja je bojno polje, štite Rusi!

Da ne govorimo o tome kako ni Trump, ni Macron, niti Salman Al-Saud, niti bilo tko drugi nije letio u tu zemlju, a Putin je tamo bio. Dočekan je od strane legitimnog predsjednika Assada i zajedno su s vojnim vrhom sudjelovali u svečanoj paradi u zrakoplovnoj bazi Hmeymim. Svjetski lideri koji su pokrenuli agresiju na Siriju mogu iz svojih kancelarija i kraljevskih palača lajati koliko hoće, ali se nitko ne usudi sjesti u službeni zrakoplov i letjeti za Hmeymim ili Damask.

U informacijskom smislu, ovaj čin znači potvrdu ruskog slogana “Ne napuštamo Siriju”, iako je uvelike napadnuta i na drugim frontama.

Odnedavni neprijatelji Katar i Saudijska Arabija idu u Moskvu kako bi pregovarali, a manje agresivne arapske zemlje su spremne zaključiti vojni savez s Rusijom.

Dakle, Rusija je oštro uvećala utjecaj na Bliskom istoku, čime je ujedno ojačala ulogu na tržištu energenata. Konačno, europsko tržište plina se neće preoblikovati bez Moskve, a da ne računamo na mogućnosti koje ovaj dio pobjede znači za oporavak sirijskog gospodarstva

“Uništiti neprijatelja na udaljenim područjima”

U početku je jedan od deklariranih ciljeva kampanje bio uklanjanje borbenog potencijala tisuća radikalnih islamista koji su u Siriju došli iz Rusije i zemalja postsovjetskog prostora.

U nekim je dijelovima Sirije bilo toliko islamističkih ekstremista iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza da im da se govorilo kako im je “državni jezik ruski”.

“Emirat Aleppo” su stvorile jedinice sastavljena uglavnom teroristima koji su došli iz Središnje Azije, a većina časnika su bili Čečeni. Oni su se toliko ukorijenili na terenu da su tamo preselili cijele obitelji, stvorili tvrtke i stvorili gotovo državnu autonomiju, čak i u krugu sirijskih islamista.

Ignorirati ovu činjenicu je bilo nemoguće. Prije ili kasnije bi se ovi militanti sjetili bivše domovine i terorizam proširili na ruskom teritoriju, što je vjerojatno i bio dio šireg plana “nakon pada Assada”. Ruski kontingent je u tom smislu uglavnom djelovao da se identificiraju i unište ove skupine, ali time zadatak nije bio završen.

Danas je entuzijazam među islamističkim radikalnim skupinama u Rusiji ravan nuli, a čelnici u ruskoj islamskoj zajednici se sada s blagim i prijateljskim tonom kunu na odanost vođama poput Ramzana Kadirova. Jasno je da se ovaj problem ne može riješiti jednom zauvijek, ali se sada prelazi na sustavni politički i stručni rad koji energiju muslimanskih aktivista može preusmjeriti u ljudskom pravcu.

Ruska se vojska iskušala u ratu nove generacije protiv izrazito djelotvornog i nepokolebljivog neprijatelja

Kadirov

FOTO: Ramzan Kadirov

ISIL je u početku istovremeno uspio razbiti dobro opremljenu iračku vojsku, zauzeti veliki dio Sirije i razbiti dobro organizirane suparničke islamističke skupine, uglavnom financirane i opremljene od strane Turske.

Vrlo je vjerojatno da bi sa zauzetog teritorija rat u budućnosti vodile male mobilne skupine militanata, provodile bi se sabotaže, civilno stanovništvo bi bilo izloženo izravnom teroru, a radikalni elementi bi se mobilizirali koristeći se u propagandi suvremenim tehnologijama.

Što su zrakoplovi mogli učiniti u ovom slučaju? Mnogi su vjerovali kako je, uz korištenje krstarećih projektila, to bila jedina zadaća ruske vojne skupine. Ali ne! Zapravo je ulazak malog kontingenta ruske vojske u rat, kojeg je Damask praktično gubio, promijenio ravnotežu snaga na terenu.

Naravno, nikada se ne smiju zaboraviti ni velike zasluge Hezbollaha u tom smislu, kao ni velika iskustva iranske revolucionarne garde, koja je došla u Siriju i provela ustroj razbacanih i nepovezanih provladinih milicija.

No, ruski zračni udari, koji su razorili godinama građene utvrde terorista, omogućili su sirijskoj vojsci da zauzmu prethodno izgubljene gradove, sela i područja bogata resursima.

I dok su iranski savjetnici uspjeli povezati razne milicije u NDF snage, ruski su nastavili za nekoliko mjeseci uveli red u zapovjednoj strukturi sirijske vojske. Do tada su glavni razlozi vojnih gubitaka Damaska bili nepažnja i korupcija među sirijskim generalima, što jednim dijelom treba pripisati i lokalnom mentalitetu.

Ruski su savjetnici časnike za planirane operacije birali na temelju kriterija učinkovitosti, a ne njihovog mjesta u feudalnoj hijerarhiji ili po bivšim obiteljskim zaslugama.

U kritičnim situacijama je ruska komanda koristila male skupine za posebne namjene, na primjer u probijaju neprijateljskih linija ili za likvidaciju ključnih terorističkih zapovjednika.

Ipak treba priznati da je na početku kampanje i ruska vojska činila propuste i greške u planiranju. Bombe su letjele u prazno, a gradovi oslobođen od terorista su se ponovo vraćali u njihove ruke, kao što je to bilo s Palmirom. No, tijekom kampanje je rusko zapovjedništvo uočilo nedostatke, svladalo specifičnosti ovog rata i više nije griješilo.

Dakle, Rusija je, suprotno prognozama, preokrenula tijek rata u korist Damaska s vrlo ograničenim snagama, bez izdvajanja dodatnih sredstava za vojni proračun i bez uključivanja u operaciju velikih kopnenih snaga. To je sve učinjeno s malim gubicima, bez obzira koliko gorak okus u ustima ostavljali.

Od početka ruske kampanje u jesen 2015. su mnogi vojnici i časnici prošli kroz Hmeymim. Svakih nekoliko mjeseci se sastav borbene skupine gotovo potpuno mijenjao. U vojnom smislu, to će Glavnom stožeru omogućiti da procijeni kvalitetu i razinu zapovjednog tima i zasigurno će se izvoditi zaključci prema kojima će se provoditi potrebne promjene u vojsci.

Iznutra je današnja ruska vojska potpuno drugačija od šarene armade koja je braneći Južnu Osetiju od gruzijskih snaga prošla kroz “Tunel Roki”. Tada je svaka vojna jedinica bila odjevena po vlastitom ukusu, rusku vojsku su pratile milicije kavkaskih plemena, a oštećena oprema je ostavljana uz cestu. Današnja ruska vojska je dobro obučena, disciplinirana i iznimno učinkovita sila.

Testirani su novi alati za rješavanje vojnih i političkih zadaća

SU-34 - Rusija

FOTO: SU-34

Prvo spomenimo ruske privatne vojne tvrtke, koje su se po prvi puta u takvoj ulozi pojavile Siriji. Formalno nisu izravno povezane s ruskim vodstvom i obavljale su zadatke za sirijsku vladu, kao što su čuvanje strateških objekata, naftnih polja i slično, ali i zauzimanje ključnih uporišta terorista, na primjer Palmire.

Ove su skupine pokazale visoku učinkovitost i sada privatne vojske tvrtke formirane od Rusa s ruskim i ukrajinskim putovnicama pružaju zaštitu važnim objektima u nekoliko bliskoistočnih zemalja. Osim toga, ovaj posao ne zahtijeva komplicirane međuvladine sporazume i diplomatske manevre.

Još jedan uspješan zajednički projekt  sirijske kampanje je bilo stvaranje vojne policije od građana muslimanskih republika Ruske Federacije. O njima se među Sirijcima mogu čuti samo dobre stvari, a prvi koji su upućeni na obavljanje te dužnosti su bili Čečeni Ramzana Kadirova. Prvi kontingent ruske vojne policije su činili Čečeni, muslimani  suniti, što se pokazalo kao izvrstan odabir.

U istočnim četvrtima Alepa, koje su dugo bile pod nadzorom terorističkih skupina, lokalno stanovništvo je bilo oprezno zbog povratka sirijskih snaga sigurnosti, korupcije državnog aparata i moguće represije tajnih službi. Ali je odlučeno da se uvede ruska vojna policija, prema kojoj je lokalno civilno stanovništvo imalo puno više povjerenja. U osobnoj komunikaciji je kavkaska policija u svakoj prilici naglašavala pripadnost ruskoj vojsci i odanost zakletvi.

“Soft power” greške su ispravljene

Palmira nije pala

FOTO: Palmira

Tijekom sirijske kampanje je vodstvo ruske vojske bilo zabrinuto za organizaciju informativnog rada. Postalo je očito koliko je ovo pitanje važno u suvremenom ratovanju. Možete pobijediti sve bitke, ali zemlja može i dalje krvariti samo zbog televizijskih vijesti.

Zbog toga su akcije ruske vojske pokrivali vojni dopisnici najboljih moskovskih kanala, izravno s bojišnice. Ekskluzivnim reportažama s bojišta su svjetsku javnost doslovno bombardirali vojni reporteri novinskih agencija, koji su pratili planinske napade protiv lokalnih militanata, prelazili pustinju u džipovima s lokalnim milicijama ili sjedili u ruševinama u društvu sirijskih vojnika.

Pokazalo se da su neki od njih stekli takva životna iskustva da mogu zapovijedati jednim vodom na bojištu, ali, prije svega, to su novinari.

Izvori informacija koji su dio strukture Ministarstva obrane su bili u lošem stanju. Podsjetimo na slučaj kada je civilni uposlenik vojnog odjela za informiranje na službenom Twitter računu napravio glupost i ubacio dio iz računalne igre, prikazavši ga kao zračni udar ruskih zrakoplova na konvoj naoružanih terorista. Objava je odmah uklonjena, ali je u vrlo neugodnu situaciju dovela generala Konašenkova, koji se morao ispričavati i novinarima u konferencijskoj dvorani Ministarstva obrane pojašnjavati što se dogodilo, donijeti stvarne snimke i pravdati se kako se sve uopće moglo dogoditi. No, reportaže ruskih reportera s prve crte su dale veliki doprinos u ovom ratu.

Uz njih treba spomenuti i Hoseina Mortadu, ratnog reportera iranske televizije Al-Alam, koji na bojištu prati Hezbollah i dobar je poznanik iranskog generala Qassema Suleimanija, kojeg je tijekom ovog rata nekoliko puta sretao na frontama u Siriji i Iraku.

Vojnici Sirije poručuju Trumpu

FOTO: Ilustracija, novinari u Siriji

U okviru “soft power” metode je za mirno rješenje sukoba stvoren Centar za pomirenje zaraćenih strana, koji vodi pregovore s umjerenim militantima, ali u doslovnom smislu te riječi, nekada i neovisno o onima koje vode legitimne sirijske vlasti. Centar koristi sve metode, od plemenskih veza, do jamčenja sigurnosti ako se skupine budu držale primirja, što je na kraju rezultiralo sa sklapanjem ugovora o nacionalnoj pomirbi s Damaskom od strane plemenskih vođa tisuća sela i stotina zapovjednika manjih, ali umjerenih lokalnih naoružanih skupina.

Bez borbi je do danas procesu pomirenja pristupilo 2336 naseljenih područja, uglavnom sirijskih sela, a primirje su u ime skupina kojima zapovijedaju pripisala 234 terenska zapovjednika koji se bore pod zastavom takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Zanimljivo je da su u većini slučajeva takvi sporazumi bili mogući samo uz sudjelovanje Rusa. Bez njihovog sudjelovanja u pregovorima, plemenske vođe i zapovjednici militanata nisu vjerovali vlastima.

Ovo je obećavajući oblik djelovanja, koji traži zapošljavanje novih kadrova upoznati s orijentalnom kulturom i diplomacijom istočnih naroda. Uostalom, nema potrebe da se sirijska i ruska vojska, te njihovi saveznici na terenu, bore tamo gdje je dovoljno provesti učinkovite pregovore.

Sada Rusija na raspolaganju ima modernu vojnu skupinu, malu ali učinkovitu, koja može obavljati zadatke u udaljenim područjima, može pomoći saveznicima i rješavati političke zadaće bolje nego što to mogu učiniti političari i diplomati.

Ruska vojska u Siriji

FOTO: Ilustracija Ruska vojska

Jasna se razlika može vidjeti uspoređujući neke od rezultata u Siriji s onima u Ukrajini, iako se treba nadati da Ukrajina neće postati klaonica poput Bliskog istoka i potonuti u krvavi rat na cijelom teritoriju.

Gdje bi Rusija sada mogla koristiti ova iskustva? Sirija je i dalje u fokusu i nakon što je slomljen ISIL je Moskva priopćila kako je sada na redu za uništenje skupina Hayat Tahrir Al-Sham, predvođena sirijskim ogrankom Al-Qaede.

Ali Sirija nikako nije jedina vruća točka u području interesa Ruske Federacije. Situaciju u Središnjoj Aziji također zahtijeva veliku pozornost, a može se nastaviti napredovati i na Bliskom istoku. No, gledajući iz čisto ruske perspektive, najvažnije područje je Donbas. Dok su na ulicama Aleppa stanovnici slavili pobjedu, proruski Ukrajinci i Rusi su u Donjecku sjedili u podrumima, čekajući ukrajinska topnička granatiranja. 2018. godina će vjerojatno donijeti neke promijene u tom smislu, jer su u Washingtonu upravo ovih dana poručili “kako neće dozvoliti da se zamrzne sukob na jugoistoku Ukrajine”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije

naravno da je izgubila ,nema nikakvu korist od tog rata osim reklama za oružje i to bez samova koji ni ne rade poput onog našeg s 300 a a sad je izdajom izgubila i ugled…pljuc

zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije
Reply to  zvonimir

briga me valjda će neko vidjet veleizdaju …bucali su se u prsa sa mirom kako će oni čuvat afrin a prodali kurde da bi bezuspješno napakostili amerima

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Kurdi su vječni oportunisti,.Opet su se zaigraIi i preračunali.Kurda mi nije žao jer bolje niti ne zaslužuju.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  zvonimir

@zvonimir – crnogorski vladika Njegoš je imao jednu dobru: Ko na brdu,ak imalo stoji vise vidi no onaj pod brdom.

faust
Gost
faust
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Roko otkud ti znaš tko kome što nudi?

faust
Gost
faust
2 godine prije
Reply to  faust

Roko samo naivci i romantičari vjeruju medijima.Mediji ne prenose stvarno stanje stvari(ne samo oko rata u Siriji)nego kreiraju stvarnost u koju žele da povjerujemo.Treba razmišljati kritički i analitički.Konkretno,rat u Siriji još nitko nije ni dobio ni izgubio jer je daleko od svog završetka.Pravog pobjednika vjerojatno neće ni biti.

faust
Gost
faust
2 godine prije
Reply to  faust

Povremeno pogledam kako neuki glume geostratege,čisto iz zabave.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  zvonimir

tako bogati! pa mi se ubismo dumajuci a ti odmah….sto se ne javi pre?

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  zvonimir

@zvonimir
E moj druže zvonimire Rusija je dobila tačnije očuvala izlaz na Sredozemno more,učvrstila svoj uticaj u Iranu i povećala ga na B.I. ,isprobala je više stotina oružija koja nikada nisu bila isprobana u ratnim uslovima,prodala je Turskoj S-400 i počela sa izgradnjom Turskog toka i takođe je ubacila sjeme razdora između Turaka i Amerikanaca,bukvalno je uništila ugled Amerike i NATO-a na B.I.,učestvovala u ukidanju sankcija Iranu,obezbjedila svoju državu od povratka ISIL-ovaca u Rusiju i ti kažeš da je izgubila rat 🙂
Ajde sad malo sjedi pa sam sagledaj kakav je položaj Rusije u tom regionu i u svijetu bio prije dvije godine a kakav je danas !

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Rusija ne vodi rat pa ga nemože ni izgubiti. Iskreno ne bi želio da se ponovi rat kao ww2 gdje je Rusija dobila rat. Čak se ne može reči da je izgubila rat u Afganistanu ali je dobila dobru lekciju. Rezultati te škole se vide danas.

Nevio62
Gost
Nevio62
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Rusi u Afganistanu su prosli kao i Ameri u Vjetnamu
Povukli se a da je neprijatelj iako je imao 20x vise zrtava izdrzao i prisilio ih da se povuku

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Nevio62

SSSR je ratovao u Afganistanu, a ne Rusija.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
2 godine prije
Reply to  zvonimir

famozni s-300 smo mi zajebali ne plativši ga u cijelosti, ali puno govori činjenica da ga je rusija uopće htjela nama prodati u jeku ratnih zbivanja,s kompletnim s-300 nema jna aviona na našem nebu, ali dođoše ameri i mi zajebasmo ruse i za pare, a bogami i s-300 nekako dođe amerima u ruke da ga malo prouče.
tada je čini mi se samo kina imala ili tek trebala kupiti s 300

Ante
Gost
Ante
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

S300 je došao valjda iz Ukrajine. Pa kako je taj dotičan model pokazao kako je kvalitetno oružje od ukrajinaca, odmah su tamo na remont otišli i Migovi. Danas su i ti Migovi sve sama perfekcija u odbrani hrv neba…

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

Nije iz Rusije vec Ukrajine i nije kompletan vec ne kompletan i nije u eri JNA vec JA i dobili ste sta ste platili;neki u Hrvatskoj zbilja imaju poblem sa stvarnosti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

U Hrvatsku su stigli samo projektili da bi se pokazali na paradi.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Nije mi što je mamlaz nego što je zvonimir.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Jel ovo nekakav rekord u minusima…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Alen

@ Alen Ne budite većina kao djeca, nije bitno “minus” ili “plus”, svatko ima pravo na svoje mišljenje!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Željko

Naravno da su minusi i plusevi bitni. Ne sami po sebi, vec po tome sto pokazuju sta ljudi misle o odredjenom komentaru i misljenju.
Ocigledno ljudi misle da je Zvonimirov komentar smece, neistina, i zlonamjeran.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  zvonimir

“Kad se slonovi tuku strada trava, ali i kad slonovi vode ljubav, opet strada trava!”
(afrička poslovica) Znači nije bitno tko će “pobijediti” ali se zna tko su “izgubili”! Sirijci sa svih strana bojišnice!

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Kao prvo, Rusija nije ratovala u Siriji. Nego se pokazala kao vjerodostojan saveznik.
Kao drugo, da se Rusija navukla na rat, bilo bi svega.
Kao treće, Rusija je stala na kraj gospodarima zla.
Kao četvrto, osim vojne pomoći pružila je i humanitarnu pomoć Siriji.

Libanezer
Gost
Libanezer
2 godine prije

Sam naslov je bedast za početak. Jasno je da je Rusija više-manje svoje ciljeve ostvarila ili to još čini i sasvim dobro im ide. Ali “mali” sirijski čovjek,običan građanin sigurno je izgubio

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Nije baš da visim komentirajući, ali ajd, tu i tamo jedan komentar, dva na temu koja me zanima stavim, Naravno, nisam nesporni genij i vjerojatno griješim, po mišljenju nekih, po drugima ne. Ali, brate, ove koji komentiraju samo naslov, bez jednog pročitanog retka teksta nikad ne razumijem. osobno , kad vidim kartu Sirije iz proljeća 2013. kako piše, pa tursko-saudijski proboj u Idlib 2015. i nakon toga koordinirane akcije sirijskih snaga, ruske vojske, Hezbollaha i Irana i proiranskih milicija, odgovor je jasan. Samo što Rusi torade sa strateškim promišljanjem, a ne ad hoc, kao Ameri. prvo su stvorili FSA, pa onda SDF, pa onda NSA u Al-Tanfu, pa sada žele Armiju nove Sirije (ANS), što je dokaz da se samo pokušavaju prilagoditi situaciji koja im klizi iz ruke. Gubitak Al-Bukamala je za SAD je za vojnu akademiju. Rusija i Damask su objavili da je grad oslobođen dok su bili na 20 km od grada, a Kurdi i Ameri na rubu, ali nisu znali jesu li Rusi ili nisu unutra i u kojim kvartovima , s kojim snagama, dovoljno da za 48 sati grad stvarno bude oslobođen. I tako je rođen kopneni koridor Teheran-Bagdad,Damask-Bejrut. Što ima Rusija od te pobjede? Ima itekeko.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Radi što veće objektivnosti ne bi SAD trebalo proglašavati nesposobnima. Oni stalno pokušavaju da formiraju neke snage koje po svojoj prirodi moraju biti fundamentalističke a da pri tom budu što manje umešani i zbog međunarodnog ugleda ali i zbog samih jedinica koje formiraju a koje imaju sopstvene interese od kojih neki mogu biti i borba protiv svih ne-muslimana (u koje i SAD spadaju).
Rusiji je po tom pitanju neuporedivo lakše jer okuplja snage koje se bore za opstanak na tom području, za svoju glavu i svoju porodicu. U takvoj situaciji može imati stalnu prisutnost svojih ljudi u jedinicama koje podržava a ne plaćenike koji razmišljaju kako će reći koju reč da ga ne “provale”.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

krivo, bukamal je zaista bio oslobođen. problem je kontraofenziva is-a zbog kojeg se borba za samo mjesto odužila na nekih tjedan dana.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Rat nije dobijen, niti izgubljen ?!
Rat se zahuktava!
Računam, završiće se negde 2025 godine!?
Naš Pobednički tim je poznat 🙂

Nevio62
Gost
Nevio62
2 godine prije
Reply to  Weteran

Malo pretjerujes
Rat ce biti gotov najkasnije do Nove 2021 g
Terorizma ce biti i dalje i preko tvog roka 2025 g

burt
Gost
burt
2 godine prije

Assad mora odgovarat za sve zločine koje su on i njegov otac počinili zadnjih 40 godina, od masovnih pokolja tokom vladavine Hafeza pa do ratnih zločina, ubijanja i korištenja bojnih otrova za koje su odgovorni Basher i njegov brat, od dinastije Assad još je čudovišnija dinastija Kim koji su u progonima i iscrpljivanju stanovništva pobili još više ljudi nego dinastija Assad, Assada se mora skinut s trona pod svaku cijenu, nije važno hoće li ga likvidirat, podjelit mu državu, zatočit ga i slično a isto tako treba napraviti i sa komunističkim luđakom Kimom, dok ta dvojica drže vlast i svojim destruktivnim i rušilačkim nagonima vode prema civilizacijskom zastranjenju trajat će nestabilnost, agonija i prijetnja zapadnoj civilizaciji, Obama je svojom mlakom politikom dozvolio da mu ta dvojica rovare iza leđa ali dolaskom Trumpa situacija se mjenja, Trump ima sveti zadatak da se uništi podmukli zločinac Kim a iza njega i preostali bolesni diktatori

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  burt

Đe ti je diler boga ti, kako da dođem do njega da i meni bude lijepo. Veliš Assad must go. Pa nisi jedini. Al pala knjiga na dva slova

lima
Gost
lima
2 godine prije

Laki
. Jesi li spalio one američke knjige.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  lima

Knjige ne, to sam već rekao. Norman Mailer, nešto Chomskog, , naravno Ernest Hemingway i Aldous Huxley, Britanac , ali kasnije iz Kalifornije, te još neki, dolje su na dnu stalaže. Rekao sam da neću palit knjige i tako će ostati. ali me apsolutno ne zanimaju. Dobro, pročitane su, pa nek stoje. Ostalo , vezano za pop “kulturu”, glazbu, što je uglavnom bilo RnR i sl, sve je otišlo u peć.

lima
Gost
lima
2 godine prije

Svo smeće treba da se spali.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Uff. Pa kud ćeš na rock’n’roll bejbe?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Hebes , i onako ima na yt sve sta hoces..

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen- Ima, ali u kojem formatu? Koga zadovoljava mp3 u redu, ali ima nas i audiofila.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

🙂 Bellow, Doctorow?

Nevio62
Gost
Nevio62
2 godine prije
Reply to  burt

Ili si trolcina ili ovisnik pa ne vidis da tvoj Zapad i samo Zapad gubi vaznost i utjecaj u Svijetu kako gospodarski a jos vise vojno a da demografski ni ne spominjemo
Uglavnom pitaju se i drugi pa kad Kina 2050 bude prva ekonomska i vojna sila tvoj Zapad vise ne bude radio revolucije i uvodio demokraciju po Svijetu

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  burt

“Assad mora odgovarat za sve zločine koje su on i njegov otac počinili zadnjih 40 godina”.
Kako prepoznati fašistički duh?
Jedan od jednostavnih potkazatelja je pozivanje na kolektivnu odgovornost.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  burt

“”Trump ima sveti zadatak …””
Batice,mućneš li ti malo glavicom prije nego sto napises bedastocu??

aarght
Gost
aarght
2 godine prije
Reply to  burt

burt,
ako se dokaže neka odgovara

Evo npr. jedan drugi slučaj zločina koji očigledno burtu a i nekim drugima uopće ne smeta – m.albright priznala je na televiziji ubojstvo 500 000 djece u iraku …… a sve u cilju ostvarivanja američkih interesa.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Moram da primetim današnju najezdu negativnih likova. Izgleda da ga je šef “opalio po ušima” zbog lenčarenja pa sada pokušava da nadoknadi zaostatak do kraja meseca 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Potvrđujem i slažem se. definitivno “trovači internet prostora” bez ikakvih referenci na temu. Jedan od oprobanih načina da se uopće ne raspravlja o temi. Je li Rusija dobila rat – Dobila je sve bitke koje je odredila dobiti do početka 2018. Rat još treba dobiti, Sirija prije svega, a Rusija ima svoj interes, iako ne isključivo u materijalnoj dobiti

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nabijanje norme pred platu…

dron
Gost
dron
2 godine prije

Lazni zvonimire sjaši sa svojim glupostima dosadan si vidi se iz aviona da ti je jedina namjera provokacija vjerovatno za nesto vise od toga nisi sposoban ako jesi dokaži s e nekim pametnim podacima i analizom nemoj daviti više

Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Da li je Rusija pobedila se ne anlizira nego konstatuje. Bilo I bice

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

Rusija nikad nijedan rat nije dobila…osim 2.sv rata, a to su dobili uz enormnu pomoć Amerikanaca i saveznika.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Zlatko

Ajd nabroj koje su izgubili. Danas je dan za lupetanje izgleda ,nikako za trolanje.Lakše je pogledati sličicu i pročitati ono što piše zadebljanim crnim slovima i trčati na kom.puknuti glupost …Pročitaj tekst ,potrudi se …možeš ti to.

hAZE
Gost
hAZE
2 godine prije
Reply to  Zlatko

90% gubitaka Wehrmachta je bilo na istočnom frontu. Pametnom dosta.

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije
Reply to  hAZE

Istina…ali na jednoga poginilog njemačkoga vojnika dođe oko 40 Rusa. Ali pazi, Nijemci su napadali.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Zlatko

2.sv rat su vešto i planirano zapalili anglosasi a rusi vrhunski ugasili usred Berlina – to je glavne nagrade 2 sv. rata. Ta “silna” pomoč “saveznika” o kojoj ti pričaš stigla je namerno tek kasne 43 kad je več bilo sve gotovo. Kronični alkopacijent Churchill sav besan zbog pada Berlina probao je namamit ustaše, četnike, italijane a bogami i ono malo njemaca što je ostalo, da svi skupa krenu na Rusiju a ovi jedva izvukli živu glavu. Evropa se jedva oporavila a gle zla ovi “saveznički kreteni” opet na Rusiju. 🙂

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Zlatko

Majke ti, a koja je to bila pomoč ?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Venom

10% od cjelokupnih vojnih potreba za SSSR tokom drugog svjetskog rata proizveli su Ameri. I to nije bila pomoc, vec je to se SSSR platio. Nista nije poklonjeno. 90% vojnih potreba SSSR je sam proizveo.
“Pomoc” iz SADa je pocela da stize tek kada su Rusi iskrvarili i odnjeli stratesku prevagu nad Njemcima.

Na istocnom frontu je Crvena armija porazila 85% ukupnih nacistickih snaga.
Najvece bitke u istoriji covjecanstva odigrale su se na istocnom frontu.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Zlatko

@ Zlatko – kada bi kojim slučajem postojala kakva spravica koja bi omogućila da svoju pamet podjeliš sa svim ljudima, mislim onako da je poput kakvog implantata usadiš u mozgove cijelog čovječanstva, učinio bi mu veliku, epohalnu stvar. Da se i ono, onako kolektivno, napokon malo odmori.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Zlatko

Nije mi što je mamlaz nego sad je i Zlatko.

faust
Gost
faust
2 godine prije
Reply to  Zlatko

Realno,jedini pobjednik u oba svjetska rata je USA.Da nije bilo američke industrije i da se nije umiješala američka vojska Njemačka bi olako pobijedila.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  faust

Netacno. Svakako da je SAD imao naivecu korist od 2. Svjetskog rata.

Ali sto se tice samog rata, ogromnu vecinu nacista su porazili Rusi.
I porazili bi ih definitivno i bez Amera, samo bi rat duze trajao.
SSSR je izvojevao parvstrateskih pobjeda i odnjeo prevagu nad nacistima i prije nego li se SAD ukliucio u borbena dejstva.

Drazen
Gost
Drazen
2 godine prije

Dok se pogana svita bavi analizama I ratnom propagandom izabravsi zemlju narod nad kojim ce sprovoditi svoje zle eksperimente I diviti se svojim ubilackim dostignucima pobijeno je I protjerano stanovnistvo koje je do JUCER radilo,gradilo putovalo I nikog napadalo.kad se zemlja natopi nevine krvi uzvratit ce kompletnom covjecanstvu ovakva civilizacija nema buducnosti.u krvi smo do grla dali je to svevisnji ljudski cilj vrijeme ce pokazati.priroda uzvraca udarac u ime svega sto se cini na ovoj planeti…u svemiru smo prasina…oko nas tisina…

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Stigle su nove baterije S-400 u Siriju.Znači jača se protuzračna obrana.

basso
Gost
basso
2 godine prije

Moja analiza je gotova: Rusija je dobila rat u Siriji.

tošo
Gost
tošo
2 godine prije

Moja analiza je gotova: Rusija je dobila rat u Siriji

Rusija je dobila ali dobila je samo bitku za odbranu svoje zemlje šta če biti sa Sirijom sad, nije više bitno…Sad je je za ruse 1 prema 0 a nije još kraj utakmice..Sad je kraj prve četvrtine, druga je Turska onda Afganistan i zadnja četvrtina Iran…posle čemo videti kako je završila utakmica…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tošo

Moras reci onaj ko prezivi ce vidjeti….

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Pričati o pobjedi u ratu koji se izgleda tek zahuktao je prerano. Rusija jeste proglasila pobjedu ali protiv ISIL. Osim te pobjede ima još puno toga što se može smatrati uspjehom. Ugled koji je Rusija stvorila je neprocjenjiv. Putin je stvorio jaku i modernu vojsku ali puno stvari se “izbrusilo” baš u Siriji. Od početka intervencije u Siriji, pojavljuju se bedasti komentari koji su u roku od par dana demantirani. Bilo je situacija kad su gubili vjeru čak i najveće pristalice Putina. Rusija je pomogla Siriji na puno načina i mislim da to tamo jako cijene. Ovo sa Kurdima i Turcima, ne znam zašto je tako, ali siguran sam da nije ni izdaja ni kukavičluk. Kao i prije, vremenom će se već pokazati šta se i zašto dešavalo.
Erdoganu toliko vjerujem da ne bih isključio mogućnost da je to bila neka zamka za Rusiju a sve u dosluhu sa SAD. Čak je ime akcije baš američko. Sirija i Rusija sad imaju puno posla oko Idliba i sumnjam da se žele razvuči na više frontova. Svaki dio će doći na red i siguran sam da će Sirija ostati cjelovita ili bar ne podijeljena. Koliko će vremena trebati, ne zna niko. Sigurno će trebati puno ali i taj dan će svanuti.

dron
Gost
dron
2 godine prije
Reply to  Tomica

amerikanci sigurno nece otici iz dijela koji pokrivaju ali biti ce u potpunosti blokirani i nece moci izlaziti u akcije ni oni ni njihovi proxiji jer ce rusi pokriti zracni prostor i nece moci djelovati americka avijacija

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  dron

jel to spada u onu……sto se babi snilo

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  dron

Amerikanci sigurno neće željeti da odu, ja bih tako rekao. Puno toga nisu željeli u zadnje vrijeme ali morali su. Vjerujem da će doći vrijeme kad će njihovo prisustvo biti besmisleno, skupo i opasno. Do tada, očekivati je svaku moguću gadariju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Rusija je ponovo top player na svjetskoj pozornici.. Tu im je bilo mjesto uvjek…
Spasiba.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

https://rs-lat.sputniknews.com/naoruzanje/201801241114292127-britanija-rusija-vojska-poredjenje/
Jako lijep OFF,za one koji kazu da je neko jaci od Rusije samo zato sto Rusoja ima manji budzet.

Vrane
Gost
Vrane
2 godine prije

Rat traje. Jedna faza je prošla druga počinje. U prvoj fazi, Saudijci nisu uspjeli iskorijeniti ateizam i vjerski pluralizam iz sudsjedstva. FED nije iskorijenio neovisnu valutu, USA i EU nisu iskorijenili socijalizam. I nitko nije zaradio. Osim Rusije, jer nitko nije zaradio. Ali rat se nastavlja s novim preraspodijelama karata, obećanjima, savezništvima. Islamisti su i dalje tu samo ne pod kapom ISILa nego originalnom – Saudijskom koji sad prvo moraju dovršiti Jemen – neidu dva posla odjednom, Kurdi imaju obećnja za nešto što ih jedino interesira – samo svoj teritorij, Turci hoće biti glavni u islamskom svijetu, prije Sauda i širiti se – osvajati. Rusi neće da im se sve uruši u rukama a ameri žele da propadnu što kasnije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik