fbpx

ANALIZA: Sankcije Sjevernoj Koreji i teorije o ruskoj i kineskoj krivnji za krizu

Sjeverna Koreja - parada

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u petak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji kojima se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda. Izvoz sirove nafte se ograničava na milijun barela godišnje. Također je naređen povratak u domovinu svih državljana Sjeverne Koreje koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci.

Sjeverna Koreja je upozorila sve one koji su glasovali za rezoluciju da će se suočiti s gnjevom Pyongyanga, iako bi ovo mogla biti samo retorika državnog vrha. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, malo je vjerojatno da će se Sjeverna Koreja sukobiti s onima koji joj jamče sigurnost, a to su Kina i Rusija.

Nakon priopćenja o uvođenju novih sankcija, sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo kako je ovaj čin ravan “objavi rata”.

“U potpunosti odbacujemo nove sankcije Ujedinjenih naroda kao nasilni napad na suverenost naše republike i čin rata koji će uništiti mir i stabilnost Korejskog poluotoka i regije. Sjedinjene Države, potpuno uplašene našim povijesnim postignućem države nuklearne sile, sve više mahnitaju u postupcima kojima nam donose najstrože sankcije i vrše pritisak na našu zemlju. Mi ćemo i dalje jačati našu obrambenu snagu zastrašivanja kojoj je cilj uništenje američke nuklearne prijetnje, ucjene i neprijateljskih postupaka uspostavljanjem praktične ravnoteže snage sa Sjedinjenim Državama”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

“Mi rezoluciju o sankcijama, koju su pokrenule SAD i njene pristaše, smatramo teškim kršenjem suvereniteta naše zemlje i za čin rata kojim napadaju mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u regiji i stoga je kategorički odbacujemo. One zemlje koje su podigle ruku za sankcije u potpunosti su odgovorne za sve posljedice koje će uzrokovati ta rezolucija i jamčimo da će platiti visoku cijenu za to što su učinile”, poručio je službeni Pyongyang.

Jednoglasno uvođenje sankcija može ozbiljno ugroziti Sjevernu Koreju, ali…

Kako prenosi neslužbeni glasnogovornik američkog režima, televizija CNN, novi paket sankcija protiv Pyongyanga je odobren čak i od strane Rusije i Kine, zemalja koje održavaju trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom. Jednoglasna odluka Vijeća sigurnosti obećava da će nove sankcije nanijeti znatnu štetu sjevernokorejskom gospodarstvu, naravno, ako sve zemlje strane koje su glasovale budu ispunile svoje obveze, kaže CNN. A upravo to je najveće pitanje, obzirom na desetine tisuća radnika iz Sjeverne Koreje u Kini i Rusiji i trgovinske veze koje nikada nisu prekinute.

Na primjer, nedavno je zbog velikih hladnoća Kina morala ponovno pokrenuti termoelektrane i toplane na ugljen.  Ministarstvo zaštite okoliša Kine je u regijama pogođenih ekstremnom hladnoćom od početka prosinca privremeno ukinulo zabranu korištenja ugljena u termoelektranama. Čak je i u Pekingu pokrenuta elektrana koja radi na ugljen. Nitko nije naveo odakle dolazi ovaj ugljen, a jedna od najsigurnijih dobavljača Kine je uvijek bila Sjeverna Koreja.

Ne može se sa sigurnošću ni tvrditi, niti opovrgnuti da i ovaj put nije bilo tako, iako su sankcije ranije pogodile i ovaj sektor. U ekstremnim uvjetima je malo vjerojatno da će Peking na američki zahtjev prekinuti uhodani posao.

CNN je nakon glasanja objavio hitnu vijest iz Ujedinjenih naroda o sjevernokorejskoj krizi.

“Na izazov bez presedana ovo je odgovor bez presedana The presedana odgovor na bez izazova”, nakon glasovanja je rekla je američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley i dodala kako je ovo jednoglasan odgovor na nova raketna testiranja Pyongyanga.

Nove sankcije bi trebale dodatno ograničiti opskrbu energijom Sjeverne Koreje, što će otežati stvaranje oružja, kao i “ilegalni izvoz” iz zemlje i “iskorištavanje” sjevernokorejskih radnika u inozemstvu.

Američki predsjednik Donald Trump je također komentirao odluku Vijeća sigurnosti.

“Vijeće sigurnosti je upravo je glasalo za nametanje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji. 15 za, 0 protiv. Planet treba mir, a ne smrt!“, napisao je Trump na Twitteru.

CNN je u izvanrednoj emisiji o svemu razgovarao sa svojim  specijalnim dopisnikom iz Washingtona i stručnjakom za nacionalnu sigurnost
Jimom Sciuttom.

Jim Sciutto: Ovo je potencijalno vrlo važna odluka. Prvo, svi članovi Vijeća sigurnosti su jednoglasno glasovali za nove sankcije. I, što je najvažnije, inicijativu su podržali Rusija i Kina. Nedavno su se protivili takvim odlukama, tvrdeći da SAD u ovoj krizi ne nanosi ništa manje štete Sjeverne Koreje. Osim toga, Moskva i Peking, posluju s Pyongyangom, pa ako ove sankcije zaista usvoje i nametnu, sjevernokorejsko gospodarstvo će pretrpjeti značajnu štetu. Ovo je sada glavna poluga pritiska svjetske zajednice na Sjevernu Koreju.

Dopustite mi da vas podsjetim da Kina održava poslovne odnose s ovom zemljom i opskrbljuje je potrebnim gorivom. Nove sankcije bi trebale smanjiti ove isporuke za 80 posto, naravno, ako Kina ispuni svoje obveze. Osim toga, prema novom paketu mjera, zemlje koje su ih odobrile, što vrijedi i za Kinu i Rusiju, morat će poslati sjevernokorejske radnike u njihovu domovinu, a ovo je još jedan ozbiljan udarac gospodarstvu Sjeverne Koreje. Dakle, ponavljam, sankcije mogu uzrokovati veliku štetu Pyongyangu, ali samo ako je budu provele.

CNN: Kako se ove zemlje može prisiliti da ispune svoje obveze? 

Jim Sciutto: Glasati i provesti sankcije s kojima se svi slažu?! Da, ranije je bilo slučajeva kršenja režima sankcija, ali ovaj put su sankcije jednoglasno odobrile čak i one zemlje koje aktivno trguju sa Sjevernom Korejom. Ako ograniče trgovinske odnose s Pyongyangom, učinka će nesumnjivo biti.

Jim Sciutto zapravo i nije odgovorio na pitanje kolegice iz studija, samo je hipotetski odgovorio kako će učinka biti, ako se Kina i Rusija budu pridržavale odredbi iz usvojene rezolucije.

Rusija jača svoju obranu na granici sa Sjevernom Korejom

U međuvremenu, Rusija jača svoj obrambeni potencijal na granici sa Sjevernom Korejom, iako je malo vjerojatno da to čini zbog sjevernokorejske vojske. Osim toga, 12. prosinca je delegacija ruskog Ministarstva obrane posjetila Pyongyang, ali nakon razgovora sa sjevernokorejskom kolegama i dužnosnicima nije izdano nikakvo priopćenje za javnost. Zna se samo da je delegaciju predvodio Viktor Kalganov, potpredsjednik Ruskog nacionalnog obrambenog zapovjednog centra, a nagađa se da se razgovaralo o naporima u “revidiranju politike međusobnih prijetnji i zastrašivanja”.

Otprilike u isto vrijeme je potvrđeno da će Moskva ojačati svoje protuzračne jedinice na Dalekom Istoku i sustave S-300 zamijeniti s učinkovitijim S-400. Napeti odnosi između Washingtona i Pyongyanga se zaista mogu razviti u pravi rat, tako da su akcije Kremlja, usmjerene na jačanje obrane na Dalekom Istoku, više nego razumne. Međutim ne treba zaboraviti da su Moskva i Peking u više navrata poručili da nikako neće dozvoliti da dođe do rata na Korejskom poluotoku, a Kina je poručila “kako će ostati neutralna, ali samo u slučaju da Kim Jong-un prvi pokrene napad na američke ciljeve ili Japan i Južnu Koreju”.

U ovim se uvjetima Kremlj odlučio na jačanje protuzračne obrane na Dalekom istoku i sustave S-300 zamijeniti učinkovitijim raketnih sustavima S-400. Iako je ova modernizacija dugo bila planirana dugo, ranije ovog tjedna je priopćeno da će nove baterije S-400 biti raspoređene i stavljene u borbenu gotovost u Primorski Kraj 22. prosinca, a razlog su rastuće napetosti na Korejskom poluotoku. Dakle, sustavi bi već trebali biti u području Vladivostoka i na granici sa Sjevernom Korejom.

Rusko Ministarstvo obrane je navelo da je 22. prosinca dan kada će sustavi preuzeti borbene dužnosti za zaštitu istočnih i zapadnih granica Ruske Federacije i bit će raspoređene nove divizije S-400 “Trijumf”. Mjesto rasporeda je Vladivostok, Primorski Kraj, Zelenogorsk i Lenjingradska oblast.

Viši savjetnik u Centru za europske i međunarodne studije u Moskvi, Vasilij Kašin, rekao je da je raspoređivanje sustava S-400 kompleksa već dugo planirano, iako se vrijeme implementacije odabralo oprezno i čini se da je ovo najpogodniji trenutak.

“Na temelju izjave Ministarstva obrane možemo zaključiti kako je ovo planirana zamjena kompleksa S-300 s novim sustavima i nema dodatne sile”, rekao je Kašin.

Stručnjak je priznao kako je moguće da postoji veza između eskalacije napetosti  u Koreji i slanja sustava S-400, ali je Rusija ne šalje dodatne snage u regiju.

“Moguće je da će neke jedinice biti ojačane, ali nema značajnog povećanja snaga”, rekao je Vasilij Kašin.

On tvrdi kako je Rusija, ako dođe do sukoba u regiji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država i saveznika, zabrinuta zbog mogućih slučajnih udara na ruski teritorij. Rusija zbog toga mora imati moćnu protuzračnu i proturaketnu obranu, kako bi se suprotstavila svim mogućim prijetnjama.

Ipak, strahovi Rusije o slučajnim napadima se ne temelje na apstraktnim prosudbama, nego na povijesnim činjenicama. Tijekom rata u Koreji, sovjetski teritorij se često našao u unakrsnoj vatri, iako Moskva službeno nije sudjelovala u tom sukobu.

Vasilij Kašin zaključuje kako ostaje sam nada da će prevladati razum, koji će okončati trenutnu nesigurnost u odnosima Sjedinjenih Država sa Sjevernom Korejom.

Međutim, sukob između Washingtona i Pyongyanga je stvaran i može se razviti u pravi rat, stoga su postupci Kremlja da ojača obranu zemlje i na Dalekom Istoku više nego razumni.

Zapad krivi Rusiju da je pomogla Pyonyangu da razvije nove projektile

Ovo bi mogao biti jedan od razloga zbog kojeg je Rusija glasala za nove zapadne sankcije protiv Sjeverne Koreje, iako je upitno hoće li ih provoditi.

Naime, unatoč nedostatku nepobitnih dokaza, Süddeutsche Zeitung piše kako mnogo toga ukazuje da je uspješno lansiranje projektila Sjeverne Koreje bilo moguće zbog pomoći Rusije i Kine, a njemački stručnjak Joachim Krause nije usamljen u ovom mišljenju.

“Moskva se u ovom sukobu prikazuje kao osrednji posrednik, ali igra dvostruku igru i Zapad bi trebao pitati Putina kako je Pyongyang izazvao međunarodnu krizu pomoću ruskih raketnih tehnologija”, uvjeren je Joachim Krause, direktor Instituta sigurnosne politike u Kielu.

“Nakon što je Sjeverna Koreja iznenada, kao nekom čarolijom, uspješno provela probna lansiranje interkontinentalne rakete krajem studenog, stručnjaci su si počeli postavljati pitanja kako zemlja koja nema posebnu tehnologiju, industrijsku bazu i financijska sredstva bez ikakvog napora uspjela u tako kratkom vremenu napraviti takav tehnološki skok? To nisu uspjele ni puno jače zemlje, kao što su Iran, Egipat, Pakistan ili Irak. Ovdje očito postoji greška”, nastavlja stručnjak i istodobno otvara pitanje uloge ruskog predsjednika u postignućima Sjeverne Koreje.

Prema njegovom mišljenju, “projektili koje je lansirala Sjeverna Koreja nisu nužno morale biti proizvedene na njezinom teritoriju”.

“Za razvoj i proizvodnju takvog oružja se mora proći određeni tehnološki put. Međutim, nije dogodilo. Ranija probna lansiranja su bila simbolična, jer se prije toga novo oružje pažljivo testiralo negdje drugdje”, kaže Joachim Krause.

“Štoviše, proizvodnja ovih projektila koristi uglavnom tehnologije koje su se prije više desetljeća razvijale u Sovjetskom Savezu. Iako projektili velikog dometa koje lansira Sjeverna Koreja nisu identični poznatim sovjetskim tipovima, vjerojatno u ovom slučaju možemo govoriti o prototipova koji su koji su dovršeni, a nikada nisu krenuli u proizvodnju. Ovo je vjerojatno odgovornost ili ruske vlade, ili kriminalne mreže. Međutim, Rusija je sada širom otvorila vrata za prijenos raketne tehnologije u Sjevernu Koreju”, kaže njemački politolog.

“S ove točke gledišta, problem diplomatskog rješavanja sukoba oko sjevernokorejskih raketa se javlja u posve novom svjetlu. Naime, nije pitanje kako posredovati između Kim Jong-una i Donalda Trumpa, nego je li Sjeverna Koreja spremna za uporabu projektila i gdje su provedena prva probna lansiranja. Putin se u ovom sukobu pojavljuje u ulozi diskretnog posrednika, ali to može biti dvostruka igra. Prema njegovim riječima, iako nema neoborivih dokaza, mnogo toga ukazuje na “prljavi posao” prijenosa projektila iz Rusije u Sjevernu Koreju. Stoga bi Zapad Putinu trebao postaviti pitanja da da jasan odgovor kako je Sjeverna Koreja izazvala međunarodnu krizu pomoću ruske raketne tehnologije”, tvrdi Joachim Krause, iako sam naglašava da ne postoje nikakvi dokazi za njegovu tvrdnju. Cijela priča se temelji na njegovim pretpostavkama.

“Međutim, nije samo Rusija uključena u sve ovo. Među nedavno testiranim raketama su postojale dvije vrste, gotovo identične projektilima kineskog podrijetla. Rusija i Kina su zainteresirani za potkopavanje vjerodostojnosti o neupitnoj moći Sjedinjenih Država i da mogu djelovati kao jamac sigurnosti u regiji. Osim toga, za Kinu je situacija oko Koreje izvrsna prilika za aktivno jačanje vlastitih vojnih položaja na jugu zemlje”, zaključuje Joachim Krause i dodaje “kako može biti utješno samo ako se svi projektili unište”.

Sjeverna Koreja očigledno nema dovoljno projektila spremnih za uporabu i na temelju toga Krause za kraj dodaje “kako opasnost od rata još uvijek nije tako velika“.

Dakle, ova priča sadrži sve elemente kao i neke ranije. Krivci su Rusija i Kina, a Sjeverna Koreja je samo njihov pijun, kojeg koriste kako bi se prikazali kao “faktor mira i stabilnosti u regiji”.

Sankcije su izglasane jednoglasno, ali je upitno hoće li ih Rusija i Kina provoditi, jer to nisu činile ni ranije. Nitko ne otvara pitanje američke odgovornosti za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku i aktivnosti Pacifičke flote i američke vojske tisuće kilometara udaljene od svojih granica. Kako kaže Joachim Krause, čak i nisu važni odnosi između Trumpa i Kim Jong-una, koliko je važno Putinu postaviti pitanje kako je Sjeverna Koreja stekla sovjetske i kineske tehnologije. Iskreno govoreći, CNN nije ni trebao ići u eter s izvanrednim vijestima, jer se farsa koju gledamo već duže vrijeme nastavlja…

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Zanimljivo je kako su skoro na istovjetan način reagirali na različite rezolucije SAD i Sjeverna Koreja. Kad je Generalna skupština UN glasala protiv priznavanja Jeruzalema glavnim gradom Izraela. ‘Uvreda, ovo vam nećemo zaboraviti, prekinut ćemo financijsku pomoć svim zemljama koje su glasale protiv’ – uglas su vikali Trump i veleposlanica… Pročitaj više »

Brom
Gost
Brom
3 godine prije
Reply to  Alerik

Zanimljivo da ste taj uvaženi nemački politikolog i ti namerno zaboravili jednu bitnu sitnicu da spomenete oko raketne tehnologije. Letos je baš bila afera oko prodaje raketne tehnologije Severnoj Koreji, i za to je direktno optužena Ukrajina. Sačekalo se 3 meseca da se slegne prašina i onda se pojavljuje stručnjak… Pročitaj više »

Rus
Gost
Rus
3 godine prije
Reply to  Brom

Nekad namjerno a nekad i slucajno ali “obican narod” jako cesto ima kratko pamcenje.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Ako ovo nije igra Kine i Rusije, a nadam se da je, onda ih nabijem na k…. oboje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Naravno da jest. Ne postoji nijedan dokaz da su poštovali sankcije koje su sami glasali i da su ikada prekinuli trgovati s DNRK.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Da Laki, logično mi to zvuči i nadam se da je tako, ali… jebe me taj Ali…

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Tvoj Ali je u pravu.

Citac
Gost
Citac
3 godine prije

Ucili od mahera dvolicnosti i laganja !

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ovdje lažu svi odreda, i malo je teže odrediti prave namjere aktera. Podržavanje sankcija od strane Rusije i Kine je na prvi pogled izdaja saveznika i strateškog partnera, ali opet – znamo da obje zemlje vode iznimno inteligentni ljudi. Zato je najbolje ne gledati detalje poput ovoga već gledati cijelu… Pročitaj više »

Darko
Gost
Darko
3 godine prije

Ovo je apsolutan dokaz da je un poluga americke vanjske politike, ako pogledamo dublje zna se tko je sudjelovao u stvaranju un-a, i da su se stvorili nakon 2 sv. rata, kao odgovor na ratove koji su izfabricirani od strane elite,kao i programi un-a za smanjenje populacije, Maltretiraju tu zemlju… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Sadašnja Kina i Rusija su stvorene kao vojni cilj koji treba uništiti kao i samuraje i švabe u drugom bobrok ratu takozvanom svjetskom da se porodi vražije dijete. Nosferatu šalje vojsku da opravdano brane rusi Moskvu u Damasku i neda ništa protiv Sirije a ovdje se udružuje u sankcijama sa… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

“Na izazov bez presedana ovo je odgovor bez presedana The presedana odgovor na bez izazova”, nakon glasovanja je rekla je američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley i dodala kako je ovo jednoglasan odgovor na nova raketna testiranja Pyongyanga. __________ Koliko god da je glupa , ovo nije mogla izjaviti… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije

Nista nije gotovo.Mnoge rezolucije od strane UN nikada nisu zivijlea neke koje nisu prosle u UN su ZAZIVILE.Ameri prde a ako i dode do napada Japan i J.Koreja bi debelo trebali da strahuju,jer ce ove lajave hulje podviti rap, a drugi neka budu kolateralna steta

POVEZANE VIJESTI

Izbornik