Australija da kriminalizuje slobodu govora i ZATVORI one koji se usude da je koriste

Australija - Cenzura slobodnog govora
32 komentara

Novopredloženi zakon u Australiji učinio bi zločinom izgovaranje “neodobrenih” stvari na internetu, efektivno eliminirajući slobodu govora na internetu.

Takozvani “Zakon o izmjenama i dopunama zakona o komunikacijama iz 2023.”, zakon stvara novi okvir za široku cenzuru “dezinformacija” , barem onako kako austrijska vlada definira takve stvari.

Zakon je toliko širok i nejasan u svojim dalekosežnim direktivama da bi onlajn “prestup” mogao uključivati ​​gotovo sve što vlada jednog dana odluči da je “neistinito” ili “opasno”.

Odjeljak 2 predloženog zakona, koji pruža temelj za pune ovlasti australske uprave za komunikacije i medije (ACMA) tako da direktno ometa “štetnu” slobodu govora na internetu a ona se definira kao:

  1.  Mržnja prema grupi u australskom društvu na osnovu njihove etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, pola, seksualne orijentacije, starosti, religije ili fizičkog ili mentalnog invaliditeta
  2. Svako narušavanje javnog reda ili društva u Australiji
  3. Sve što šteti integritetu australskih demokratskih procesa ili Commonwealtha, teritorije ili institucija lokalne uprave
  4. Sve što šteti zdravlju Australaca
  5. Sve što šteti okolini Australije
  6. Sve što uzrokuje ekonomsku ili finansijsku štetu Australcima, australijskoj ekonomiji ili sektoru australijske ekonomije

Australija više nije slobodna

Kao što vidite, koncept “prestupa” zasnovan na jeziku ovog zakona može uključivati ​​skoro sve . Prosječni Australac neće imati pojma o tome šta ove definicije uopće znače jer su po svom obimu izrazito subjektivne.

“Koncept ‘štete’ koji se nudi u prijedlogu zakona je iluzoran, a njegov sadržaj bi subjektivno odredila moćna vladina agencija”, tako jedan medij opisuje implikacije zakona. “Definicija onoga što jeste, a šta nije šteta je savitljiva i može se proširiti i skupiti u zavisnosti od preovlađujućih stavova ACMA-e.”

„U konačnici, svaka vrsta govora s kojom je vlada neugodna mogla bi se smatrati ‘štetnom’ Na primjer, opisivanje ‘narušavanja društvenog poretka’ kao ozbiljne štete moglo bi se protumačiti kao zaustavljanje organizacije legitimnih političkih protesta. Ovo bi se svakako moglo koristiti za suzbijanje legitimnog političkog govora koji bi trebao biti dio funkcionalne demokratije.”

Što je još gore, zakon omogućava ACMA-i da u osnovi naredi bilo kojem Australijancu kojeg želi da se pojavi u vrijeme i na mjestu koje vlada odabere da odgovori na sva pitanja u inkviziciji o “dezinformacijama” ili “dezinformacijama” koje su možda bile širene.

„Ova ovlašćenja uključuju obaveštenja o kršenju, uputstva za ispravljanje, zabrane i građanske kazne, uključujući novčane kazne do 550.000 AU$ (358.000 USD) za pojedince i 2,75 miliona AU$ (1,75 miliona USD) za korporacije. navodne ‘ekstremne štete’.”

To znači da će novinarstvo u Australiji uskoro biti mrtvo, kao i odbrana ljudskih prava i slobodno razmišljanje, a da vlada ne donosi sve vaše odluke umjesto vas.

Naročito po pitanju ljudskih prava, međunarodni stručnjaci za ljudska prava zapravo upozoravaju na ovu vrstu zakona, ili bilo koje druge koje sadrže „opće zabrane širenja informacija zasnovanih na nejasnim i ambicioznim idejama, uključujući ‘lažne vijesti’ ili ‘ne- objektivne informacije”, nespojive su s međunarodnim standardima za ograničenja slobode izražavanja… i treba ih ukinuti.”

Uznemirujuće, australska vlada je potpuno izuzeta od predloženog zakona – jer vlada nikada nije širila dezinformacije ili dezinformacije, kažu nam.

“Svakako je ironično da se stavovi koji su nekompatibilni sa preferiranim narativom vlade mogu smatrati ‘štetnim’ integritetu australske demokratije jer bi onemogućili govor i izražajno ponašanje koji su sastavni dio održavanja demokratskih procesa”, kaže Augusto Zimmermann sa RT – a .

australijaCenzurasloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Australija ce biti prva 100% ideoloski ispravna zemlja.

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Prestici ce Kinu… Australija, Novi Zeland, Canada, tamo zive poslusne marionete koje pristaju na sve.
Naravno to ce pokusati da nametnu svuda, ali nece svuda to tako moci da prodje.

držnedaj
5 mjeseci prije

Sve je to naredio engleski ‘kralj” charles lll da se stane na stranu jačega. prije par dana govorom u parlamentu…

Darko 7
5 mjeseci prije

Vjerojatno će vlada imenovati neku “nezavisnu” organizaciju tipa Faktograf da odlučuje što je istina. Kod nas u Hrvatskoj imamo u tom pogledu i velike “moralne vertikale” u nevladinim organizacijama koje će obilato pomagati u iskrivljavanju istine. Bit će sve teže živjeti kao čovjek, ali kako kaže jedan veliki filozof: “Što su okolnosti više protiv tebe, to se više očituje tvoja unutrašnja snaga”.

Max
5 mjeseci prije

demokracija postaje tiranija.

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Kažnjenička kolonija u počecima dosegla prosperitet do nedavnih vremena.
Karma?! Ne, osveta.

Hagar
5 mjeseci prije

Po istim zakonima prvo zatvoriti vladu i druge institucije, a da vidim nekog da ti da otkaz i uzrokuje ti financijsku stetu.

Darko
5 mjeseci prije

Ima li više itko normalan u Australiji ili su svi prolupali od silnih bustera sa covid smećem od cjepiva?

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“…koncept “prestupa” zasnovan na jeziku ovog zakona može uključivati ​​skoro sve”

A, pa to neće odobriti neki koji žive od komentiranja, pa ne moramo brinuti…

Ni Ćiro ne mora brinuti…

Amater
5 mjeseci prije

Demokracija na djelu

Zimek
5 mjeseci prije

Kopirat ce anemicni.
S time da ce rijec aystralija zamijenit s jugoslavija i pupavec

goran
5 mjeseci prije

dok australci budu spuštali gaće i dopuštali državi da ih jebe kako stigne tako če im i biti.

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

 Mržnja prema grupi u australskom društvu na osnovu njihove etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, pola, seksualne orijentacije, starosti, religije ili fizičkog ili mentalnog invaliditeta Svako narušavanje javnog reda ili društva u Australiji Sve što šteti integritetu australskih demokratskih procesa ili Commonwealtha, teritorije ili institucija lokalne uprave Sve što šteti zdravlju Australaca Sve što šteti okolini Australije Sve što uzrokuje ekonomsku ili finansijsku štetu Australcima, australijskoj ekonomiji ili sektoru australijske ekonomije Sve gore navedeno definira se kao štetno i novim zakonom zabranjuje. Što opet implicira da je do sada, bez ovog novog zakona, u Australiji bilo sasvim legalno javno mrziti nekoga na osnovi etničke, rasne ili druge pripadnosti, narušavati javni red, štetiti integritetu države i “demokratskih procesa” (što god to bilo). Nadalje ispada da je bilo sasvim legalno i (starim) zakonima izgleda dozvoljeno štetiti zdravlju Australaca, štetiti okolišu, i nanositi financijsku i ekonomsku štetu Australiji i njenim građanima pa se zato eto… Čitaj više »

Jomla
5 mjeseci prije

Inkvizicija!
Malo soft, ali sačekajte malo, uzet će cijelu viagru 😛 😛

Alex
5 mjeseci prije

I Zapadna demokracija ima što prigovarati Kini.

Emiliano Zapata
5 mjeseci prije

E sad kad pocnu komentatori : “nece im to proci!” i sl. samo-ohrabrivanja, dok satanistima prolazi bar 98% svega…

Bosanac
5 mjeseci prije

Novi biznis u buducnosti ce bit izvoz i prodaja starih komunistickih spomenika na zapad.

BanOvan
5 mjeseci prije

Tek sada možemo vidjeti kako je bilo Aboridžinima, sa gamadi koja je došla iz kaznionica zapadnih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI