Avganistan upozorava SAD zbog „krađe“ imovine

Avganistan upozorava SAD zbog krađe
23 komentara

Avganistanski lideri prijete da će „preispitati” svoju politiku prema Washingtonu.

Talibani su upozorili američkog predsjednika Joea Bidena da islamska fundamentalistička grupa neće imati drugog izbora osim da „preispita” svoju politiku prema Washingtonu, ako ne oslobodi 7 milijardi dolara iz avganistanskih fondova koje je njegova administracija „odmrznula” prošle sedmice.

Svako „bespravno prisvajanje“ 7 milijardi dolara koji pripadaju centralnoj banci Avganistana predstavljalo bi „čisto kršenje sporazuma postignutog sa Islamskim emiratom Avganistan“, rekao je u saopštenju Bidenu zamjenik portparola talibana Inamula Samangani.

„Ako Sjedinjene Države ne odstupe od svoje pozicije i nastave sa svojim provokativnim akcijama, Islamski emirat će takođe biti primoran da preispita svoju politiku prema toj zemlji“, nastavio je portparol, osudivši „krađu“ od strane SAD i dodao da napadi 11. septembra nisu imali nikakve veze sa Avganistanom.

U izvršnoj naredbi prošle nedjelje, Biden je ukinuo zamrzavanje 7 milijardi dolara, ali je polovinu odredio za rješavanje „široko rasprostranjene humanitarne krize“ koju su SAD ostavile u Avganistanu nakon 20 godina okupacije, dok je obećao ostalih 3,5 milijardi dolara za kompenzaciju američkim žrtvama talibanskog terorizma – uključujući, kako je rekao, rođake onih koji su poginuli 11. septembra 2001. – koji su prethodno bezuspješno pokušali da tuže terorističku grupu Al-Qaeda.

Iako je Bushova administracija izvršila invaziju na Avganistan ubrzo nakon napada 11. septembra, tada nije bilo ikakvog ubjedljivog dokaza da su talibani odgovorni za terorističke akte koji se pripisuju Al-Qaeda i njenom vođi Osami Bin Ladenu. SAD su tvrdile da se Bin Laden krio u Avganistanu u vrijeme napada, a talibani su pristali da ga predaju Amerikancima ako mu se može garantovati pravično suđenje – odredba koju je tadašnji predsjednik George W. Bush neslavno odbio ispoštovati, izjavljujući da ne „pregovara sa teroristima“.

Umjesto izručenja Bin Ladena i njegovog suđenja za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, SAD su izvršile invaziju na Avganistan. Američke i NATO trupe nastavile su da borave tamo naredne dvije decenije, u neuspješnoj misiji izgradnje nacije koja je propala samo nekoliko dana nakon što je Bidenova administracija konačno poslala svoje vojnike kući u avgustu. Talibani su stalno jačali tokom posljednjih nekoliko godina američke okupacije, a avganistanska vojska je uglavnom odlučila da se okrene i pobjegne umjesto da se suoči sa njima bez pomoći Amerikanaca.

„Da bi Sjedinjene Države izbjegle međunarodne mjere i da ne naruše svoje odnose sa avganistanskim narodom, moraju da odustanu od svoje odluke da zaplijene milijarde koje pripadaju Kabulu“, zaključuje se u saopštenju talibana. „Bezuslovno oslobodite bogatstvo Avganistanaca.”

AvganistanImovinakrađaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
2 godine prije

Amerikanac ono što opljačka ne vrača više…
Afganistanci bi to morali najbolje znati, pošto su jih Amerikanci pljačkali više od desetleča.

cro pad x
2 godine prije

misljenja sam da OVI BRADONJE IPAK misle ozbiljno i da ustvari i oni predstavljaju neki legitimitet pred svojom savjescu i narodom ZNACI ONI SU SAD VOJSKA AFGANISTANA CIM SU OTJERALI GLAVNOG AKTERA IZ GRANICA SVOJE DOMOVINE AFGANISTANA NISU KOLABORISALI KAO TKZV VOJSKA KOJU SU ONI USPOSTAVILI I NAORUZALI DA IDU PROTIV OVIH BRADONJA

Zagorje
2 godine prije

Usrani du pokrali zlato libije venezuele

Max
2 godine prije

Napali razorili okupirali pa još i pokrali,

Perun
2 godine prije

Afganistanski političari i akademici zahtijevaju da se zamrznuta sredstva ne koriste kao odšteta žrtvama napada 11. rujna, jer Afganistanci nisu bili uključeni u napade…P.S..USA su najobicniji džeparoši …kradu i pljackaju nacije koje su u stanju oduprijeti se kolonizatorima i imperijalistima u ime slobode …ljudske zajednice koje obitavaju na planeti zemlji su na razlicitim putevima evolucije a to treba biti dobrobit ljudske rase…u USA je popularan rodeo u Afganistanu je popularan Buzkaši ….
nepojmljivo je da glupani i debili poput USA promoviraju vrijednosti civilizacije tamo gdje je civilizacija pustila svoje korijene puno ranije nego na nekim drugim podrucjima nase planete…..

Predrag
2 godine prije

Istini za volju odštetu za nevine žrtve trebale bi platiti ponajviše Saudijska Arabija i BiH. Idejni tvorac 11. septembra je državljanin BiH a još dva izvršioca imali su državljanstvo BiH.

Roccos
2 godine prije

Ha,a što su sandalaši umislili da je svo ono silno ostavljeno američko oružje bio poklon? Tupani shvatite da nema besplatnog ručka.

Kibler
2 godine prije

Kazat ce SKRETNICAR da America nije ukrala nego neki apstraktni kabalisti

pirat sa kariba
2 godine prije

bradonje popusile ,pa se sad bune

Legendarni Grk
2 godine prije

Evo najnovije pljačke robova:

benjaminfulford.net/wp-content/uploads/2022/02/mark-of-beast-atm-576×1024.jpg

Nema više plaćanja karticom ili podizanja gotovine bez QR koda, ako ovo svuda postave.
Ako se ne vrijeme ne podigne sav novac iz banke, necijepljeni neće moći koristiti kartice, niti podizati gotovinu.
Predviđam masovni napad ljudi na podizanje gotovine prije implementacije ovakvih bankomata.
Tako se usput može srušiti cijeli njihov financijski sustav koji se temelji na neotplativom dugu.

ad astra
2 godine prije

U članku se navodi netočan razlog napada na Afganistan. Ne radi se o direktnoj umiješanosti talibana u teroristički napad 11. 9. već se radi o pružanju utočišta teroristima. Netočno je da su talibani pristali izručiti Osamu bin Ladena. U tome ih je priječila njihova kultura i običaji. Koliko se sjećam jedan od sinova Osame bin Ladena oženio je Afganistanku i tako je njihova obitelj stekla poseban status u društvu. Takve obitelji se štite. Ali kad već pričamo o Afganistanu bilo bi dobro prisjetiti se ne tako daleke povijesti kada je ta država živjela u miru. Tko je potaknuo pobunu u Afganistanu i zbog kakvih i čijih ideja je svrgnuta monarhistička vlast.

Leti
2 godine prije

Kradu sirotinji, americka demokracija

hogar strašni
2 godine prije

Ma nebi to Ameri napravili. Oni samo raspiruju demokraciju po svijetu a to je tako kvalitetna demokracija da gdje je Ameri uvedu tu trava ne raste.

Mokadasa al Safer
2 godine prije

Ovdje vam ništa nije jasno.

Ispočetka.

BREŽNJEV je napao Afganistan.

Malimali
2 godine prije

Najteže se je rastati od tuđeg novca. I od tuđe – sirske – nafte, kad smo već kod toga. Kako brzo se svijet okreće: to su par godina unazad predbacivali socialističkim režimima…

duki
2 godine prije

Libija 24 mlrd $ in gold ( Sarkozy & co.)
Venezuela 14 mlrd.$ in gold (Johnson & co)
Afganistan 7 mlrd $ in Cash ( Biden& co.)
Sirya &Irak 50-100 mlrd $ in oil .USA &co.
Demokracija za njih = NAJPRIMITIVNIJA PLJAČKA !! SRAMOTNO !
ZAPADNE TEKOVINE I VRIJEDNOSTI FUJ !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI