B. Netanyahu: “Hvala Trumpu. Jeruzalem je 3000 godina bio naša prijestolnica”

Izraerl
42 komentara

Kao što je najavljeno, američki predsjednik Donald Trump je objavio da Sjedinjene Američke Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad.

Odmah po objavi odluke, premijer cionističkog entiteta Benjamin Netanyahu se  putem Twittera zahvalio Donaldu Trumpu na ovoj povijesnoj odluci.

Benjamin Netanyahu je rekao da je Trump prepoznao “izraelski povijesni identitet”, referirajući se na očekivanu odluku američkoga predsjednika Donalda Trumpa da se Jeruzalem formalno proglasi glavnim gradom.

“Naš povijesni i nacionalni identitet svaki dan prima važna priznanja, a danas posebno”, rekao je Netanyahu u video snimci objavljenoj na njegovu Facebooku.

Nakon Trumpovog proglašenja je izrazio zahvalnost američkom predsjedniku, ističući kako je ovo povijesna odluka za židovski narod i njihovu državu.

Netanyahu je rekao kako izraelski nacionalni i povijesni identitet svaki dan prima važna priznanja, a Trumpovom odlukom posebno.

PM Netanyahu's Remarks at the Foreign Ministry Conference on D…

Prime Minister Benjamin Netanyahu made the following remarks at the Foreign Ministry conference on digital diplomacy (English captions available): "We were all moved to hear President Trump's historic statement, the recognition of Jerusalem as Israel's capital, and this statement is – of course – based on ancient right. The Jewish People determined Jerusalem to be its capital 3,000 years ago. Here our forefathers walked. Here our kings ruled. Here our prophets preached. Here are our roots. This is, in effect, our identity card. President Trump has inscribed himself in the annals of our capital for all time. His name will now be linked to the names of others in the context of the glorious history of Jerusalem and our people. I would like to thank him and the American Congress which, 22 years ago, provided a basis for the recognition until President Trump came and implemented this law. I want to take this opportunity to announce that we are already in contacts with other countries that will declare similar recognition and I have no doubt that the moment the American embassy moves to Jerusalem, and even before, many more embassies will move to Jerusalem. It's about time."Video: GPO

Gepostet von The Prime Minister of Israel am Donnerstag, 7. Dezember 2017

 

Međutim, nitko u međunarodnoj zajednici nije podržao odluku Bijele kuće, a neki je američki saveznici, Njemačka u prvom redu, ne priznaju.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da SAD namjerno potkopavaju sve mirovne napore.

“Tim žalosnim odlukama SAD namjerno potkopavaju mirovne napore i proglašavaju da napuštaju ulogu pokrovitelja mirovnog procesa koju su imali posljednjih desetljeća”, zaključio je Abbas.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio protiv svake jednostrane mjere.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamed Moumeni je u priopćenju naveo da Trumpova odluka predstavlja kršenje odluka međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je osudio neodgovornu odluku američke administracije i dodao kako se ona kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a.

 Mahmoud Abbas
FOTO: Mahmoud Abbas

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je Trumpovu odluku ocijenio vrijednom žaljenja i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni je na Twitteru napisao da se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa.

“Sveti grad Jeruzalem je jedinstven na svijetu. Njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa”, napisao je Paolo Gentiloni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, jer to pokopava napore u postizanju rješenja s dvije države, Izraela i Palestine.

Šefica vanjske politike EU Federica Mogherini je rekla kako je EU zabrinuta da bi Trumpova odluka mogla imati posljedice po mir i da se mora udovoljiti težnjama i Izraela i Palestinaca te da kroz pregovore riješe status Jeruzalema kako budućeg glavnog grada obiju država.

Arapska liga će u subotu će održati izvanredni sastanak, a Bolivija je najavila da će zatražiti sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o ovom pitanju.

FOTO: Zemlje članice Arapske lige

Turski predsjednik Erdogan je za 13. prosinca u Istanbulu sazvao hitnu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju, gdje će se raspravljati o Trumpovoj odluci.

Benjamin Netanyahu: Jeruzalem je bio naša prijestolnica 3000 godina

Međutim, za Benjamina Netanyahua je američko priznanje dovoljno, obzirom na status Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog saveznika i jamca sigurnosti cionističkog entiteta.

U izjavi za izraelsku televiziju je Netanyahu rekao kako je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa “važna prekretnica u povijesti Jeruzalema”, pozivajući druge zemlje da učine isto.

“Ovo je povijesni dan. Jeruzalem bio naš glavni grad 3000 godina. Tu su bili naši preci. Ovdje je stajao hram i ovdje su vladali kraljevi Izraela i propovijedali izraelski proroci”, rekao je Benjamin Netanyahu, što su riječi koje graniče sa zdravim razumom.

“Tisućama godina su se generacije Židova molile da iduće godine budu u Jeruzalemu. Na rijekama Babilona i u zidinama Varšavskog geta su generacije i generacijama plakale i sanjale o Cionu”, nastavio je Netanyahu, podsjećajući na brdo u istočnom Jeruzalemu i simbol izraelske državnosti koja je legalizirana nakon etničkog čišćenja i genocida nad Palestincima.

“Prije otprilike 70 godina su se ispunile naše molitve i žudnje, kada smo ponovno Jeruzalem proglasili kao glavni grad židovske države. Sada dolazi povijesna izjava predsjednika Trumpa koja priznaje ove temeljne činjenice”, dodao je Netanyahu.

Pozdravljajući Trumpa zbog njegove “pravedne i hrabre odluke”, izraelski premijer je naveo “kako izjava predsjednika Trumpa pomaže u promicanju mira, jer utjelovljuje realnost”, prenosi Ynetnews.

“Ovo je jednostavna istina i stvarnost i neće biti mira bez priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela”, dodao je Netanyahu.

Premijer je zaključio “pružanjem ruke mira susjednim arapskim zemljama, pojašnjavajući kako će Izrael “nastaviti održavati status quo u Jeruzalemu i osigurati slobodu prakticiranja kulta za sve religije”. Dodao je i kako će “nastaviti pružati ruku mira Palestincima i svim izraelskim susjedima”.

Benjamin Netanyahu prijeti Iranu
FOTO: Benjamin Netanyahu

“Gospodine predsjedniče, povijest i židovski narod će se uvijek sjećati vaše hrabre odluke na ovaj dan. Hvala vam”, ovim je riječima Netanyahu završio hvalospjev Donaldu Trumpu, koji nije ni svjestan mogućih posljedica svoje odluke.

Netanyahuu su se pridružili izraelski predsjednik, ministri i gradonačelnici koji su zahvalili Trumpu na njegovoj odluci i izrazili nadu da će njegova odluka biti primjer za druge zemlje u svijetu.

Predsjednik Rivlin je čestitao je Trumpu, govoreći kako “nema prikladnijeg i ljepšeg poklona za Izrael, koji se bliži 70. obljetnici neovisnosti”.

“Nakon jubileja, pedeset godina nakon ponovnog ujedinjenja grada, došlo je vrijeme da dovede spokoj u Jeruzalem i da vidimo kako nada cvate u glavnom gradu Izraela, mjesta gdje dolaze hodočasnici iz cijelog svijeta”, dodao je Rivlin.

“Priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i premještanje svih veleposlanstava u grad je znak priznavanja prava židovskog naroda na našu zemlju i prekretnica na našem putu ka miru za sve stanovnike Jeruzalema i čitave regije”, dodao je izraelski predsjednik, zaključivši kako “Jeruzalem nije i nikad neće biti prepreka miru onima koji žele mir”.

Jeruzalemski gradonačelnik Nir Barkat je izjavio je “kako Trumpova povijesna izjava koja šalje jasnu poruku cijelom svijetu da Sjedinjene Američke Države stoje uz židovski narod, državu Izrael i Jeruzalem“.

“Kao izraz hrabroga prijateljstva između američkog i židovskog naroda, odlučili smo osvijetliti zidove Starog grada bojom američke i izraelske zastave”, priopćio je Barkat.

Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai također se zahvalio Trumpu. Ministar financija Moshe Kahlon također.

Ministar obrane Avigdor Lieberman osporio je tvrdnje kako bi Trumpov potez mogao biti prepreka budućih mirovnih sporazuma, tvrdeći “kako se ovim stvara priliku za intenziviranje političkog dijaloga”.

Zid plaća, Jerusalem, Izrael, naslovna slika za članak, zid plača
FOTO: Ilustracija: Zid plača, Jerusalem, Izrael

Ministar obrazovanja Naftali Bennett se zahvalio je Trumpu, ističući “kako su 15. svibnja 1948. Sjedinjene Američke Države, predvođene predsjednikom Trumanom, postale prva nacija koja je priznala državu Izrael, što je kasnije učinio ostatak svijeta”.

“Predsjednik Truman je to učinio unatoč velikim pritiscima u domovini, a danas se Sjedinjene Američke Države, na čelu s predsjednikom Trumpom, postale prva nacija na svijetu koja je priznala Jeruzalem kao vječni glavni grad židovskog naroda i glavni grad države Izrael”, rekao je ministar Bennett, dodavši da je i Trump “pod velikim pritiskom, ali je unatoč tome napravio svoju procjenu”.

Očekujemo da će ostatak svijeta slijediti vaše korake. Jeruzalem je bio glavni grad židovskog naroda za 3020 godina i ostat će glavni grad zauvijek”, zaključio je ministar Naftali Bennett.

Ministrica pravosuđa Ayelet Shaked je izjavila “kako Palestinci moraju biti svjesni da se pravila igre promijenila, a brod je promijenio kurs”.

“Preporučujem im da ne testiraju izraelsko strpljenje sa svojim terorističkim prijetnjama”, dodala je Ayelet Shaked, reagirajući na Hamasove prijetnje da je Trumpova objava “otvorila vrata pakla” i da će dovesti do povećanja napetosti i nasilja, a njezinu izjavu je podržao i predsjednik Knesseta Yoel Edelstein.

Tzipi Hotovely iz stranke Likud je rekla “da je za sve Izraelce Jeruzalem njihov glavni grad, ali to očito nije tako za međunarodnu zajednicu”.

“Za tri tisuće godina je Jeruzalem bio srce cionističkog postojanja, razlog zbog kojeg smo svi ovdje”, naglasila je Tzipi Hotovely.

FOTO: Teritorija Palestine kroz vrijeme

Trenutno nijedna zemlja nema svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu. Do 2006. su tamo diplomatska predstavništva imali Salvador i Kostarika, ali su ih zbog međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti povukli u Tel Aviv.

Kao što vidimo iz izjava brojnih dužnosnika cionističkog entiteta, svi pozdravljaju Trumpovu odluku, pozivajući se na nekakvo “povijesno pravo” da Jeruzalem bude njihov glavni grad, obzirom da je tijekom 3000 godina to bio njihov glavni grad u kojem su živjeli preci židovskog naroda, gdje su vladali židovski kraljevi i propovijedali izraelski proroci.

Na temelju povijesnih činjenica, ali i mitova i legendi, Izraelci su jedini narod na svijetu koji sebi uzima za pravo da okupira područja i gradove u kojima su njihovi preci živjeli prije nekoliko tisuća godina.

Pokušajmo samo zamisliti što bi se dogodilo bi bilo koji od naroda u svijetu danas otvori pitanje pravnog statusa prijestolnica i zemalja u kojima su stolovali njihovi vladari prije nekoliko stoljeća i tisućljeća? Nema sumnje da bi čelnika zemlje koja bi se usudila učiniti takvo što proglasili ludim i uklonili ga iz političkog života. Kada je neraskidivi savez Sjedinjenih Država i Izraela u pitanju, to se zove ispravljanje povijesne nepravde. Međutim, još uvijek nije izrečena posljednja riječ o ovom pitanju, bez obzira na potpis Donalda Trumpa na komad papira kojim Bijela kuća Jeruzalem proglašava glavnim gradom cionističke tvorevine.

Arapska ligabliski istokISILMahmoud AbbasNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vuka sin
6 godine prije

ko posmatramo pojedini dogadjaj kao ovaj americki ne mozemo nista razumjeti jer velike drzave i jake interesne grupe imaju svoje dugorocne planove pa ih izvode malim ili malo vecim koracima i potrbno je tisuce takvih koraka da bi se dugorocno pstigli neki ciljevi dok vecina tih dogadjanja ima svoju pozadinu koja moze biti sasvim drugacija od onog sto se cuni na prvi pogled pa tako i u ovom slucaju sigurno da tramp nema namjeru premjestiti ambasadu i kao to je to cackanje jeruzalema je vrlo opasno i cini mi se da tramp izvodi bombardiranje sirije sjevernu koreju jeruzalem u cilju ocuvanja svoje vlasti a to sto zbog toga plesemo po granici svjetskog rata to je druga prica

bbbb
6 godine prije

Alen je u pravu, tama slijedi zapovjedi iz monocioteističkih pisarija, grosse okupirana Palestina je cilj.

Branko
6 godine prije

“Gospodine predsjedniče, povijest i židovski narod će se uvijek sjećati vaše hrabre odluke na ovaj dan. Hvala vam” Pa to i jeste Trumpov cilj da se uvuče sto vise u su*ak zidovima. Donald Trump predstavlja zidovski bankarski lobiji(Fed,MMF…) Njima je bilo ne bitno hoce li u bijelu kuću ući on ili Killary.

Belay
6 godine prije

Jadni su ovi Palestinci kad se mora jedna Bolivija boriti za njihova prava dok njihova braca arapi stiscu repove izmedju nogu …

Đuro
6 godine prije

Kad će se amerikanci iselit iz sjeverne amerike i vratit indijancima njihovu otetu zemlju?

igi
6 godine prije

…sramota;….izrazito cijenim doprinos židovskog naroda čovječanstvu u kulturi i nauci ali po svemu sudeći polako klize prema scenariju vlastite golgote jer nijedna vlast niti moć nije trajala vječno pa tako ni sadašnja američka a kada se to ostvari u konačnici posljedice pada berlinskog zida biti će kamilica prema amargedonu koji će zadesiti cioniste a bogme i sve nas ostale.

SULE
6 godine prije

Sad će arapi u dan gnjeva kamenje i praćke baš i urlik at preko megafona dan i noć. Izrael je gospodar bliskog istoka .Ajde erdogane pošalji oružje Palestincima ako smijes/nisu oni Sirija

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Valjda će poslije ovog jednostranog perverznog ratnohuškačkog poteza amerikanaca i cionista, arapi i muslimani gdje god ih ima na svijetu, shvatiti da im USA koja vječito titra jaja Izraelu nije prijatelj ni pod razno te da će u budućnosti pomno paziti kome i koliko nafte prodaju. Samo da palestinci ostanu trezveni i hladne glave, da ne nasjedaju provokacijama ubačenih izraelskih agenata jer, to je upravo ono što SAD i Izrael žele postići ovim jednostranim priznanjem, vojnu reakciju palestinaca pa da ih etnički “očiste”. Inače, ovo jednostrano priznanje SAD-a uvelike podsjeća na neka njihova prethodna jednostrana priznanja mimo institucija UN-a, kojima su namjeravali i uspjeli i od Balkana napraviti trajno nestabilno područje.

Alen
6 godine prije

Vecuna se cudom cudi i odbija prihvatiti realnost razloga postojanja ,prava i buducih poteza izraela a evo fino vam je rekao… To sto granici ili ne granici s razumom nije bitno.. “Ovo je povijesni dan. Jeruzalem bio naš glavni grad 3000 godina. Tu su bili naši preci. Ovdje je stajao hram i ovdje su vladali kraljevi Izraela i propovijedali izraelski proroci”, rekao je Benjamin Netanyahu, što su riječi koje graniče sa zdravim razumom. Objasnjenje svih ovih pitanja je jednostavno kad izrael i sve oko njega gledate s vjerskog aspekta jer sam izrael je sebi dao pravo na osnovu toga vjerskog aspekta i buduci potezi izraela su vezani za sva ona ” cuda ” ,”prorocanstva” i ostalo kojima se ismijava.. Kaze “ovde je stajao hram” .. Da taj isti hram kojeg zbog vjerskih ” gluparija” je upravo najavio da ce se praviti je naredni korak koji ce izrael da napravi bukvalno… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Svakako da od Jevreja treba puno učiti.

Zvrk
6 godine prije

globalističke igre. posrijedi je trumpov cilj da što više smanji utjecaj po bliskom istoku. naprimjer baze po iraku, kataru i uae. ako baze opstanu, onda te zemlje gube obraz pred čitavim islamskim svijetom. dugoročno ovo može izraelu naštetiti. reakcije američkih neokona su zbunjujuće jer je njima dosadašnje stanje pasalo.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

a ovih arapa a nisu se bunili kad je rusija prva priznala jeruzalem za glavni grad

davor
6 godine prije

Kao što se kvart u New Yorku naziva Little Italy tako je od jučer službeno i sadašnji vašingtonski kvart di je Bijela kuća Little Israel..

ŠULE
6 godine prije

Ti arapi su toliko mutavi da nisu ustanju pogodit ni Izraelski teritorij kao što su večeras ispalili 2 rakete koje su pale gdje mutavci urlaju cijeli dan….Najnovija vijest je da su 2 šlepera puna kamenja prešla Egipatsku granicu..sutra je gađanje i urlikanje u Gazi,ali gumeni me.ci su spremni

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

SAD nemaju dovoljno vojnotehničkih sredstava ni provjerenog i iskusnog ljudstva kao što sada ima Sirija, Libanon i Iran, zajedno sa RF, kako bi pomogle zioniste, a nitko drugi iz NATO također neće, sudeći po prvim izjavama zvaničnika iz EU i svijeta, dopusti da ih uvuku u ovu privatnu ratnu avanturu Trumpovog zeta i ekipe. Signal da je pogodba postignuta bio je prije par dana kada je Vrhovni sud prihvatio Trumpov zahtjev za zabranom ulaska u SAD državljana šest arapskih i muslimanskih država i onaj igrokaz sa libanonskim premijerom. Oni namjeravaju ovom provokacijom izazvati palestince pa da ih u blickrigu zbrišu sa lica zemlje i onda udariti na Siriju, što znači direktna konfrontacija sa snagama iranske Revolucionarne garde, koje podupire Rusija, a čije se snage zajedno sa Hezbollahom i dijelovima SAA već nalaze na Golanskoj visoravni, ispod koje se kriju tolike zalihe plina i nafte koje Izraelu jamče opskrbu narednih hiljadu… Čitaj više »

Perun
6 godine prije

Netyanyahu laže jer jako dobro zna da nemaju vezu sa biblijskim Izraelom osim što su tamo u Kazariji na Kavkazu preuzeli religiju pa usput ukrali i povijest naroda koji više ne postoji jer je asimiliran prvenstveno u današnje kršćanske narode. Trump im je dao i rođenu kćer vjerovatno u sklopu nekih dealova dok je bio biznismen tako da je jasno koliki utjecaj imaju na njega. Tu nije bitan njegov privatni stav, dobio je naredbu od zeta kojem su došapnuli cionisti i izvršio je.

alan ford
6 godine prije

“Belay Jadni su ovi Palestinci kad se mora jedna Bolivija boriti za njihova prava dok njihova braca arapi stiscu repove izmedju nogu ” ——————– pa to je zato, što su “braća Arapi” (mislim na vlade arapskih država)– sve bijedni plaćenici i sluge cio-hazara iz Izraela i SAD-a. pogledaj na ovu kartu islamskih i arapskih zeleno obojenih država: osim Libanona, Sirije i Irana (Iran je nearapska država), sve ove ostale države su pod kontrolom cio-hazara. Sve, I ne samo ove, već i ostale islamske države, koje ovdje nisu obojene, ili koje se ne vide na karti: Turska (surađivala sa cio-hazarima u gradnji ISIS-a, pouzdani član NATO pakta), Afganistan. Pakistan (desetljećima pod kontrolom SAD-a),… Indonezija, Malezija…vodstvo Bošnjaka u BiH je također pod kontrolom SAD-a i cio-hazara. Velike narodne mase običnog muslimanskog naroda u ovim državama, pjene od bijesa, ali su nemoćne da bilo što učine. I onda opet dolazi banda cio-hazari iz… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

zadnji nezavisni arapski državnik ( osim Asada), koji je prkosio cio-hazarima, bio je egipatski predsjednik Naser, 60-ih godina, onaj koji je bio suosnivač pokreta nesrvrstanih. Ali nakon Nasera, vlast u Egiptu preuzimaju Washington, Izreal i cio-hazari, preko egipatske vojske, koja je od tada pa do danas, američki igrač. Iz egipatske vojske, došao je i slijedeći egipatski predsjednik Anvar el Sadat, (bio je bivši oficir), dresirani američki i izraelski igrač, koji je 70-ih godina prvi priznao državu Izrael i sklopio sporazum sa izraelskim predsjednikom i cionističkim banditom i zločincem Menahenom Beginom. Zato je globalistička masonska elita nagradila i Sadata i Begina sa nobelovom nagradom za mir. Nakon ubojstva Sadata 1979., vlast u Egiptu preuzima Hosni Mubarak, naravno opet američki i izraelski čovjek, također bivši oficir egipatske armije, koja od Washingtona u zadnjih 45 godina, svake godine dobije po 3-4 milijarde dolara. Mubarak je preko 30 godina pouzdano služio cio-hazarima i zapadnoj… Čitaj više »

Guest
6 godine prije

Ja sam predsjednik ameba, sve je bilo najprije nase….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI