Baracku Obami zabranjen ulazak u Rusiju

Obama
13 komentara

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak listu od 500 američkih državljana – uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu – kojima je odmah zabranjen ulazak u zemlju. Taj potez je odgovor na tekuće američke sankcije Moskvi.

“Krajnje je vrijeme da Washington nauči da nijedan napad na Rusiju neće proći bez snažne reakcije”, navodi se u saopćenju ministarstva . “Princip recipročnog kažnjavanja će se dosljedno primjenjivati, bilo da je riječ o strožim sankcijama ili diskriminatornim koracima za ometanje profesionalnih aktivnosti naših građana.”

U znak odmazde što je američka ambasada u Moskvi uskratila vize ruskim novinarima – što ih je spriječilo da prate ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Vijeću sigurnosti UN-a prošlog mjeseca – ruska vlada je odbila da odobri zahtjev ambasade za konzularnu posjetu Evanu Gerškoviču, Dopisnik Wall Street Journala optužen za špijunažu.

Osim Obame, na ruskoj crnoj listi nalaze se mnogi članovi Kongresa, guverneri i državni tužioci nekoliko američkih država, bivši zvaničnici koji su trenutno u odborima istaknutih trustova mozgova, vojni izvođači koji isporučuju oružje Ukrajini, pa čak i kratkovječni “car dezinformacija  ” Nina Jankowicz.

Na listi su i “oni u vladi i agencijama za provođenje zakona koji su direktno uključeni u progon disidenata nakon takozvane pobune na Kapitolu”, napominje rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Poznata imena u toj kategoriji uključuju američkog tužioca za Distrikt Kolumbija Matthewa Gravesa, njegovog prethodnika Michaela Sherwina, državnog tužioca DC Karla Racinea i Michaela Byrda, policajca Capitola koji je smrtno ubio nenaoružanog demonstranta Ashli ​​Babbitt.

Među istaknutim zvaničnicima Bidenove administracije koji su se našli na crnoj listi su pomoćnik državnog sekretara za energetske resurse Geoffrey Pyatt (bivši američki ambasador u Ukrajini 2014.); James Rubin, bivši glasnogovornik State Departmenta i sadašnji šef Globalnog centra za angažman; savjetnik State Departmenta Derek Chollet; i viša savjetnica predsjednika Joea Bidena, Anita Dunn.

TV voditelji Jimmy Kimmel, Stephen Colbert, Seth Meyers, Rachel Maddow i Joe Scarborough su također bili među sankcionisanim, kao i bivši NBC voditelj Brian Williams.

Sekretari vojske i vazduhoplovstva, Christine Wormuth i Frank Kendall, takođe su se našli na listi, zajedno sa načelnikom štaba USAF-a generalom Charles Q. Brown Jr.

Ipak, najveći dio liste činili su trustovi mozgova i vojno-industrijski kompleks. Bivši ministar odbrane i general marinaca James Mattis kažnjen je zbog toga što je bio u upravnom odboru General Dynamicsa, a bivši direktor CIA-e George Tenet kao član upravnog odbora agencije In-Q-Tel.

Bivši američki ambasador u Rusiji John Tefft sankcionisan je kao viši saradnik RAND Corporation. Nelson Strobridž “Stroub” Talbot III – bivši član Stejt departmenta – i Norm Ajsen su kažnjeni zbog svoje veze sa Brookings institutom. Viši istraživač Rusije i Evroazije Eric Ciaramella bio je među brojnim zaposlenicima Carnegie fondacije na listi sankcija, koja je sadržavala i mnoga imena iz Atlantskog vijeća i istraživačkih centara Centra za strateške i međunarodne studije.

Druga istaknuta imena na ruskoj crnoj listi bila su bivša ukrajinska ministrica finansija Natalie Jaresko i bivša ekspertica za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Fiona Hill.

obamarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
11 mjeseci prije

Bolje da su ga pustili u Rusiju i uhapsili.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Zlocinac, agilan sluzbenik duboke drzave i satanske elite.

card
11 mjeseci prije

Nama izgleda beznacajno, ne znam zasto ali to boil. Kad se tako nesto napravi boli Ruse a boli i Amerikance. Zasto Amerikanci stavljaju na svoje liste: Irance, Korejce, Ruse koji nece nikad stupiti nogom u njihov tabor I nemaju novaca na zapadu?

burt
11 mjeseci prije

ima on dovoljno država da ide u njih na turističko putovanje

hiber
11 mjeseci prije

Zelenski putuje gdje mu se čufne, a Putin ne može nigdje. Ne može ići čak ni na skupove Bricsa. Ne moze Putin vise ni po Rusiji. Može zivjeti samo kao krtica ispod zemlje.

burt
11 mjeseci prije

Trump može putovati bez zabrane

goran
11 mjeseci prije

ovog govnjara treba ubit isti tren njega i bivšeg seronju clintona i njegovu ženu.

goran
11 mjeseci prije

ovog govnjara treba ubit isti tren njega i bivšeg seronju clintona i njegovu ženu.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Rasisti 😁

tatamata
11 mjeseci prije

koji si ti srajo

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Rusija usred sankcija zarađuje milijarde dolara od Sjedinjenih Država SAD i dalje zavise od Rusije u snabdevanju ključnim sirovinama, piše američka novinarka Ana Skiner. Sjedinjene Države su uložile mnogo truda pokušavajući da uskrate Rusiji izvore finansiranja. Vašington i njegovi saveznici uveli su niz sankcija koje su trebale da nanesu štetu ruskoj ekonomiji. Prema rečima Ane Skiner, uprkos svemu Amerika nastavlja da trguje sa Rusijom, kupujući od nje nuklearno gorivo u vrednosti stotina miliona dolara, prenosi Newsweek. Putin i dalje prodaje SAD nuklearno gorivo u vrednosti od skoro milijardu dolara“, napominje autor američkog izdanja. Obogaćivanje uranijuma je VISOKO SPECIJALIZOVAN PROCES koji je moguć samo u određenim zemljama, poput Rusije. Ona ima velike rezerve uranijuma, a takođe je uspela da stvori nuklearno gorivo po SVOM PRINCIPU. Postrojenja za proizvodnju ove vrste goriva rade i u Kanadi, Kini i Francuskoj, ali ruska preduzeća imaju NAJBOLJU INFRASTRUKTURU za ovako složen tehnološki proces. Kao rezultat… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI