Barbados traži 4,9 biliona dolara od bivših ‘robovlasničkih zemalja’

38 komentara

Premijerka Vlade Barbadosa, Mia Mottley, pozvala je Veliku Britaniju da plati 4,9 biliona dolara kao reparaciju za trgovinu robljem preko Atlantika, u svom govoru u Londonu u srijedu.

Dodala je da će razgovori o tome kako ova dug treba biti vraćen biti “teški i da će trajati.”

“Ne očekujemo da će reparacijska šteta biti plaćena za godinu, ili dvije, ili pet jer je iscrpljivanje bogatstva i šteta trajala stoljećima. Ali zahtijevamo da budemo viđeni i da nas se čuje”, rekla je premijerka.

Dan ranije, Mottley se sastala s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima između zemalja, ali nije otkrila detalje o stajalištima Camerona o britanskom dugu vezanom za ropstvo medijima, rekavši samo da se nada da će “ministar vanjskih poslova slijediti upute Njegovog Veličanstva” u vezi s tim pitanjem.

Kralj Charles priznao je ulogu Britanije u trgovini robljem, javno izražavajući žaljenje zbog nepravde i patnje koju je ropstvo prouzrokovalo, ali ne spominjući financijske reparacije. U govoru u Gani 2018. godine, Charles je osudio ropstvo, nazivajući ga “odvratnim zločinom” i “dubokom nepravdom” koja se nikada ne može zaboraviti.

Prošlog lipnja u Ruandi, Charles je rekao da je važno “priznati našu prošlost”, uključujući i ropstvo, koje je nazvao “bolnim razdobljem.”

Britansko Carstvo trgovalo je s procijenjenih 3,1 milijuna Afrikanaca, od kojih je 2,7 milijuna poslano u britanske kolonije u Karibima, Sjevernoj i Južnoj Americi i drugim mjestima tijekom razdoblja od 150 godina. Trgovina robljem je ukinuta od strane britanskog parlamenta 1807. godine.

Od kako je postala liderka otočne nacije 2018. godine, Mottley je bila utjecajni glas o nasljeđu kolonijalizma i zahtijevala je reparacije za štetu nanetu od strane Carstva.

Pozivajući se na brojeve iz izvještaja Brattle Grupe, koja je analizirala troškove trgovine robljem preko Atlantika, rekla je da Velika Britanija duguje 24 biliona dolara kao reparaciju 14 zemalja pogođenih transatlantskim ropstvom, Španjolska duguje 17,1 biliona dolara, Francuska – 9,2 biliona dolara, a Nizozemska – 4,86 biliona dolara.

“Ovi brojevi, ako se izvade iz konteksta, mogu izgledati zastrašujuće. Ali u odnosu na ukupno nakupljeno bogatstvo tijekom vremena, brojevi su zapravo beznačajni”, rekla je Mottley.

Premijer Velike Britanije, Rishi Sunak, javno je odbio ispriku ili ponudu za reparacije za trgovinu robljem u travnju, rekavši da “pokušavati rastavljati našu povijest nije pravi put naprijed i nije nešto na čemu ćemo usmjeriti svoje napore.”

BarbadosKralj CharlesUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antropos
4 mjeseci prije

Biliona?! Dajte, logično.com, stvarno ste naporni s tim copy-paste kvazinovinarstvom. Ako već objavljujete na hrvatskom i srpskom, onda dajte prevedite kao treba i napišite da je riječ o milijardi, a ne bilijunima.

gargamel
4 mjeseci prije

Kako veli Dragče, trenutno mogu da vam dam qurac, za ostalo se možemo dogovoriti.

Otac Zico
4 mjeseci prije

Ne radi se mladim Barbadosima!

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Samo? Jeftini nešto ljudski životi a u ovoj ekonomskoj računici nisu se obračunale kamate i zatezne kamate kako to inače banke rade.

Valter
4 mjeseci prije

Sve kolonije od Francuza, Engleza, Nizozemaca i drugih su imale značajne i trajne benefite u usporedbi sa regijama koje nisu bile kolonizirane.

To je zbog toga što postoji drastična genetska razlika između rasne inteligencije. IQ je najvažniji ljudski resurs. Zato je Afrika uvijek bila nazadna unatoč prirodnim bogatsvima.

U primjeru Južne Afrike, nakon što je internacionalno židovstvo srušilo racionalni apartheid, ta zemlja je u stanju kolapsa zbog crnačkog IQ deficita.

Ovo što sada vidite je još jedna manifestacija anti-bijelačkih politika uslijed židovske subverzije pod njihovima kraticama – ESG, DEI, CRT…

Ups
4 mjeseci prije

It is estimated that between 1627 and 1807, approximately 387,000 enslaved Africans were sent to Barbados

mislimda bi Barbados trebao platiti odstetu afrikancima

tihobl
4 mjeseci prije

Neka sacekaju jos godinu do dvije, da se britancima pokvare svi brodovi, a onda proglase nacionalizaciju ofsor firmi. Zaplijenice trilione jednim potezom.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Plaćanje i prihvaćanje ove odštete uključivalo bi po pravnoj logici još neke stvari: jesu li nasljednici robova – robovi? Jesu. Bez upuštanja u daljnje značenje…

Drugo, isplata bi povlačila povrat nasljednika u zemlje odakle su došli preci.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Kralj Charles priznao je ulogu Britanije u trgovini robljem,”

🤦Ovaj je dokazano gloop. Više puta. Maknite boodalu.

Je li kraljevska kuća trgovala? Da ili ne? Ti onda plati svoje dugove.

Najbolje da bi trebali svi Englezi za to odgovarati.

crodaemonx
4 mjeseci prije

Gluposti koje nemaju veze s zdravom pameću. Europske nacije su pošteno plačale robove crnačkim kraljevstvima/plemenima itd. Europske nacije su 1. ukinule ropstvo. itd itd

Gad
4 mjeseci prije

Može, dobijete pare, ali prvo se vratite na razinu na kojoj ste bili prije kolonizacije. Jadnici.

Metabaron
4 mjeseci prije

” Da znas da imas da platis ! ”
” Sta si rek’o ?”
“Imas da platis !”
“Na mome se klatis …”

Pero
4 mjeseci prije

Mislim da če crnci dobiti ono što visi između dva.

Max
4 mjeseci prije

Imaju pravo tražiti ali neće dobiti.

netko
4 mjeseci prije

A što će ti bezvrijedni dolari koje štampaju kako im se hoće, nego traži tu protuvrijednost u zlatu i gotovo.Engleska monarhija ima zlata koliko ne može nitko da zamisli, sve to što su stoljećima pljačkali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI