Belgijski parlament traži sankcije EU protiv Izraela, ako Izrael nastavi sa aneksom Zapadne obale

Belgijski parlament
27 komentara

Belgijski parlament donio je neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva vlada da preuzme vodeću ulogu u provedbi “protumjera” protiv Izraela, ako Izrael nastavi s planiranom aneksijom dijelova Zapadne obale.

Rezolucija, donesena u petak ujutro od strane apsolutne većine zastupnika, poziva saveznu vladu na poduzimanje koraka kako bi spriječila aneksiju palestinskih teritorija. Kaže da bi belgijska vlada trebala “igrati vodeću ulogu” u sastavljanju popisa “učinkovitih protumjera namijenjenih proporcionalnom reagiranju” prema Izraelu, ako bi Izrael nastavio s planom.

U dokumentu se također traži da se protiv vlade premijera Benjamina Netanyahua potencijalno poduzmu kaznene mjere. Ako ne bude postojao dogovor u vezi s odgovorom na europskoj razini, Belgija bi trebala nastojati stvoriti “koaliciju između zemalja istomišljenika”, kako bi se donio zajednički odgovor, stoji u rezoluciji.

Mnoge su države EU izrazile snažno protivljenje namjeri Izraela da od 1. srpnja anektira do 30 posto Zapadne obale, no bloku je potreban konsenzus svih 27 članica za uvođenje sankcija.

Prošlog mjeseca, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da surađuje s partnerima iz EU-e na potencijalnoj „osveti“ protiv Izraela. U srijedu je više od 1.000 zastupnika iz 25 europskih zemalja potpisalo izjavu protivljenja bilo kakvoj jednostranoj izraelskoj aneksiji Zapadne obale. Međutim, belgijski je parlament prvi u EU koji je službeno pozvao na sankcije zbog planirane aneksije.

Palestinski ministar vanjskih poslova, Riyad al Maliki pozdravio je rezoluciju belgijskog parlamenta, rekavši da je to došlo u vrijeme eskalacije međunarodnog odbacivanja izraelskih planova. “Svakodnevno vidimo postupno smanjivanje potpore Izraelu i na imunitet koji je uživao desetljećima, usprkos kontinuiranom kršenju odredbi”, rekao je al Maliki u petak.

Međutim, izraelski veleposlanik u Belgiji Emmanuel Nahshon osudio je taj korak, tvrdeći da bi Belgija trebala ohrabriti Palestince da se vrate mirnim pregovorima umjesto da vrše “nepotreban” pritisak na Izrael, javlja Times of Israel.

Netanyahu se založio za aneksiju područja Zapadne obale, gdje prebiva više od 420.000 židovskih doseljenika kao dio američke inicijative “Vizija za mir”, ali Bijela kuća je u četvrtak rekla da nije donijela konačnu odluku o tome hoće li u potpunosti podržati planove.

Aneksijom bi se službeno ”de facto” stvorilo područje koja naseljavaju samo Židovi. Plan su osudili stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava, koji su ga nazvali “nezakonitim” i “aparthejdom 21. stoljeća”.

zapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
putnik83
3 godine prije

Hrvatska neće sigurno podržati sankcije Izraelu (stavit će veto).Sumnjam da će se i Njemačka (s krimenom nacizma) na to drznuti.
Višegradska skupina je pod utjecajem je SAD-a i od ove odluke nema ništa.
Mi smo već dva puta u UN glasali protiv svakih sankcija Izraelu.
Izrael najviše napadaju zemlje s značajnom muslimanskom migrantskom zajednicom.Belgiji bi bilo bolje da se bavi svojim unutarnjim sigurnosnim problemima.Jer bi na kraju oni mogli biti ti koji će završiti pod sankcijama.
Možemo raspravljati o cionizmu,Hazarima,teorijama zavjere i modernoj Izraelskoj državi.Ono o čemu ne možemo raspravljati je povijesna činjenica da Kannana pripada židovskom narodu.
Židovi su izgradili Jeruzalem prije 5000 godina,ne Arapi.

putnik83
3 godine prije

Belgijanci sebi uzimaju puno za pravo.Zaboravili su genocid nad 10 milijuna ljudi koji su počinili u Africi,najviše u Kongu?
Zaboravljaju krvave dijamante koji su izgradili modernu Belgiju?
Ovo je napad na Belgiju,ne Izrael.Bojim se da “duboki Izrael” unutar belgijske vlade uvlači Belgiju u pitanje odgovornosti za zločine u Africi?
Gledat ćemo belgijske BLM,rasne nemire i odštetu koja će još jednu europsku zemlju gurnuti na dno.Da se kladimo?

Mane
3 godine prije

Vec decenijama amerika finansira Israel,a EU palestinu.ako je EU pod patronatom amerike kako je moguce da se to desava.dok se vatikan me preseli u jerusalim nece biti tamo mira

Max
3 godine prije

Opravdan zahtjev to je čista agresija.

Outsider
3 godine prije

Pročitaj malo povijest izgona i progona prije hiće. Iznenaditi ćeš se…

Dopizdilomi
3 godine prije

2026. Blizu. Živi bili pa vidjeli.

AlanisM
3 godine prije

Zidovi koji su stradali u WWII od nacista, svjesno su zrtvovani i to od strane cionistickih vlasti, da bi svijetu stavili emocionalne i moralne okove, i stvorili drzavu Izrael.
Procitaj citate Yitzaka Gruenbauma o jednoj kravi Palestine i svim zidovima Europe, imas ih cak i u wikipedii, a tamo je samo ono sto nikako nisu mogli izbjec nenapisati.

nekoime
3 godine prije

Opet će početi “muslimanski” teroristički napadi po EU gradovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI