Erdogan prijeti prekidanjem diplomatskih odnosa sa UAE-om, kao i zatvaranjem veleposlanstva u Abu Dhabiju, zbog povezanosti s Izraelom

Erdogan
18 komentara

Glavni svjetski trostrani ugovor koji otvara put normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio je američki predsjednik Donald Trump. Sporazum obvezuje Izrael da se odrekne svojih planova za širenje suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

Turska želi prekinuti diplomatske odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a želi i zatvoriti tursko veleposlanstvo u glavnom gradu Abu Dabiju. Planira i opoziv svog veleposlanika zbog sporazuma koji je UAE sklopio s Izraelom, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Možemo opozvati našeg veleposlanika iz Abu Dabija, ako se ukaže potreba, jer podržavamo Palestinsku upravu i nećemo se odreći naših prava”, rekao je Erdogan novinarima.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je objavio da su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopili mirovni sporazum radi potpune normalizacije odnosa i uspostavljanja diplomatskih veza. Do zaključka sporazuma došlo je nakon što je Izrael suspendirao ranije planove za proširenje suverenosti nad dijelovima Zapadne obale, što je dovelo do uspostavljanja veza s UAE.

Zaljevska monarhija treća je arapska država koja je uspostavila veze s Izraelom, a ostale dvije su Egipat i Jordan. Američki predsjednik izrazio je nadu da će se više arapskih i muslimanskih država složiti oko normalizacije odnosa s Izraelom.

Reakcija Turske

Tursko ministarstvo vanjskih poslova oštro se usprotivilo izraelsko-emiratskom mirovnom sporazumu. Ministarstvo je priopćilo kako UAE nema pravo na sklapanje sporazuma te da njihov čin “izdaje” palestinskog slučaja nikada neće biti oprošten.

Turska se također obvezala podržati Palestinsku upravu, koja je prethodno osudila taj sporazum.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak kako će opozvati svog diplomatskog predstavnika iz Abu Dabija u znak prosvjeda zbog odluke koju su donijeli UAE, a koja se odnosi na normalizaciju diplomatskih veza s Izraelom.

zapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Erđo majmun na kvadrat, briga UAE za turskim psima i onako ratuju jedni protiv drugih.
UAE podrzaju LNA a turska pseta GNA.
Mogu turci soli da im stave na rep.
Izrael je desantovo turski brod i pokazao sta misli o turcima, knozi pseta.

puki
3 godine prije

ha, ha, ha, koji vic loseg komicara i glumca Erde…Netajahuovog burazera..

ma on prijeti…kako da ne, isto kao sto je ranije kobajagi prijetio Netanajahuu, zbog proglasenja Jeruzalema glavnim gradom, i prijetio ovo i ono… Ali u Siriji burazeri Bibi i Erdo lijepo suradjuju i podrzavaju Mosadovo cudoviste IS (kofol Islamska drzava, ustvari Izraelska drzava) Koje je u Iraku i siriji pobilo vise muslimana, nego i sam Izrael..

vutra
3 godine prije

ništa čudno
zašto uopće surađivati sa zemljom /turska/ koja potpomaže terorizam, muslimansko bratstvo

Riddick
3 godine prije

Izrael je proglasio nezavisnost 1948 a Turska ih je priznala kao državu 1949, bili su prva država sa muslimanskom većinom koja je priznala Izrael.
Erdogan je 2005 posetio Jerusalim i izjavio: “Iranske nuklearne ambicije nisu pretnja samo za Izrael već i za ceo svet”
Ima tu puno lepih i zajedničkih trenutaka i neće to niko pokvati:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Turkey_relations

nekoime
3 godine prije

A dok je Erdo skupa s Bibyem komadao Siriju, nije prekidao diplomatske odnose sa samim sobom.

Stric
3 godine prije

Daj molim te ne seri preijeti si mami kad si takav sultan napadni UAE !!!! Prazne priče ….. Ej vi ljubitelji erdogama kako vam je leglo ovo što radi ludak s Bospora ??!?😟😲😲

sidvasfvishfvoabsofvasedfvhasfvas
3 godine prije

Eđi, tko još šipu te vaše gušterske fore……….

Max
3 godine prije

I ovo je gluma Erdo je veći Khazar od Bibija.

Alex
3 godine prije

Erdogan straši vuka janjećom kožom. Zna se tko ima lovu i na čihem kotlu se Erdi godinama hrani.

Stara kuka
3 godine prije

Bogami se Erdogan gadno raspištoljio. Umislio je da je u najmanju ruku Mehmet Osvajač ili Sulejman Veličanstveni, pa da može svima diljem Otomanskog od Pešte do Omana određivati što smiju raditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI