Biden je podsjetio na prethodne kritike Trumpove „eskalacije“ u Siriji nakon što je naredio novi udar

Americka vojska ukrcavanje na avion
12 komentara

Predsjednik Joe Biden pohvalio je sokolove, a kritičare optužio za licemjerje nakon što je odobrio represalijski napad na Siriju, tvrdeći da bombardovanjem infrastrukture “milicije koju podržava Iran” uklanja eskalaciju napetosti.

Bidenova administracija, koja je javno izrazila namjeru da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i odmakne se od ratnohuškačkog pristupa svog prethodnika, optužena je zbog toga što je u četvrtak očigledno krenula stopama Donalda Trumpa vazdušnim napadom na Siriju.

Pentagon je rekao da je napad započet u 18 sati po istočnom vremenu po Bidenovom nalogu, a rezultirao je uništavanjem “više objekata” za koje se vjeruje da su u istočnoj Siriji vođeni od strane milicije koju podržava Iran. Pentagon je napad pokrenuo kao “odbrambeni precizni udar”, rekavši da je to odmazda raketnim napadima na SAD i koalicione trupe u Iraku.

Međutim, čini se da nisu svi povjerovali u taj narativ. Komentatori na mreži brzo su podsjetili Bidena i njegove zaposlene na prethodne izjave koje su takve napade osudile kao opasnu eskalaciju koja zadire u suverenitet Sirije.

Korisnici na mreži iskopali su tvit Bidenovog trenutnog portparola Jen Psaki, koja osuđuje raketni udar Trumpove administracije na Siriju u aprilu 2017. godine kao nezakonit.

Šta je takođe zakonsko ovlaštenje za udare? Assad je brutalni diktator. Ali Sirija je suverena zemlja“, tvitala je tada Psaki.

U januaru prošle godine, Biden je takođe umanjio Trumpovu odluku da izvrši atentat na vrhunskog iranskog generala Kassema Soleimanija, nazvavši to „ogromnim potezom u ionako opasnom regionu“.

Bilo je nepotvrđenih izvještaja o žrtvama koje su nastale kao posljedica udara u četvrtak.

Neki posmatrači su istakli ironiju u tvrdnjama Pentagona da je bombardovanje na neki način imalo za cilj „deeskalaciju cjelokupne situacije i u istočnoj Siriji i u Iraku“.

Za neke je vazdušni napad prosuo hladnu vodu na očekivanja da će Bidenova administracija biti spremna da se pridruži značajnom nuklearnom sporazumu u bliskoj budućnosti, iako je istaknuta „Nikad za Trumpa“ Jennifer Rubin sugerisala da je napad kompatibilan sa Bidenovom administracijom koja je proglasila interes za JCPOA .

BBC-jeva Suzanne Kianpour takođe je pohvalila raketni napad, tvrdeći da je to dio teške pregovaračke taktike Bidenove administracije.

Potez je takođe dobio priznanja od Marka Dubovitza, čelnika Fondacije za odbranu demokratije (FDD), opisane kao nestalni neokonzervativni think-tank osnovan nakon 11. septembra kako bi insistirao na “ratu protiv terorizma”.

„Svaka čast Bidenovoj administraciji što je odgovorila. Zatvaranje očiju pred regionalnom agresijom i nuđenje ekonomske olakšice samo će podstaći destruktivnije ponašanje režima u Iranu i njihovih opunomoćenika“, napisao je on.

Iako je Washington tvrdio da su udari odmazda nedavnim napadima na američko i koaliciono osoblje u Iraku, nije precizirano koji. Teheran je sa svoje strane negirao bilo kakvu umješanost u nedavni raketni napad u blizini američke vojne baze u Erbilu u iračkom Kurdistanu u kojem je 15. februara ubijen jedan neamerički civilni radnik, a ostalo je ranjeno devet, uključujući američkog pripadnika službe.

Napad je u to vrijeme priznala šiitska grupa koja se naziva Saraya Avliya al-Dam.

BidensirijaTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gost1983
3 godine prije

Nije mu dugo trebalo. Mogao se strpiti bar još koji mjesec, da “ne bude sumnjivo”.

medo1
3 godine prije

Po engleskom zakonu, ako je netko rodjen u Britaniji i dobio britansko drzavljanstvo – moze mu se oduzeti.

Runaway schoolgirl who joined IS cannot return to Britain
, top court says

Shamima Begum napustila je London 2015. godine kada je imala 15 godina i s dvije školske prijateljice preko Turske otišla u Siriju. Dok je bila tamo, udala se za borca ​​Islamske države. Rodila je troje djece, koja su sva umrla kao novorođenčad, a sada se nalazi u logoru u Siriji.

Britansko državljanstvo joj je oduzeto 2019. godine iz razloga nacionalne sigurnosti.

Premijer Boris Johnson pozdravio je presudu, rekao je njegov glasnogovornik, dodajući kako je vladin prioritet “održavanje britanske nacionalne sigurnosti”.

3 godine prije zadnji put uredio medo1
bok123
3 godine prije

Kao što rekoh, rade što hoće i kada hoće.

burt
3 godine prije

Biden je još prije 15 godina izjavio da nebi imao ništa protiv zračnih napada Izraela na Iran čak i ako bi to značilo destabilizaciju na globalnoj razini a tada je situacija bila daleko bolja nego danas jer još nije bilo ni ekonomske krize, ni arapskog proljeća ni pandemije ni globalne recesije a pogotovo je sada situacija opasna jer je Iran ostao jedini od sedam država sa Bushove liste nakon 11.9, za razliku od showmana Trumpa koji nije imao znanja u vanjskoj politici i zemljopisu Biden, Blinken i Hillary su bili dio Obaminine ekipe rušenja diktatora i postavljanja ultimatuma, Bush je 2001 postavio ultimatum Talibanima da moraju predati Bin Ladena ili slijedi napad, postavio je 2003 ultimatum Saddamu da mora napustiti Irak ili slijedi napad, Obama je postavio 2011 ultimatum Gadafiju da se mora povući iz Benghazija ili slijedi napad i postavio je 2013 ultimatum Assadu da mora uništiti kemijsko oružje… Čitaj više »

pantagana
3 godine prije

Nego sta ruske izvan zemaljske s-666 i klingonski radari rade, valjda igraju sah sa sahistom.

ahahaaaaaaaaa

eks
3 godine prije

Ponovo krenulo zlo iz imperije zla.

Max
3 godine prije

Biden želi raspiriti ratove i uspjet će mu.

Alen
3 godine prije

Ping -pong – ping , izrael-iran -usa , rusi su smetnja svoj trojici ..
Iran se naravno neće dirati , ovo prepucavanje po Šamu je samo predstava…
Sledeće na redu bi mogle biti zaljevske monarhije , svoj trojici odgovara…

kopt
3 godine prije

Biden said ‘Diplomacy is back!’ Then he started dropping bombs
“Diplomacy is back!” President Joe Biden declared at the Munich Security Conference last week. But so is bombing Syria.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI